Skocz do zawartości
IGNORED

Hedd audio type 07 v KRK? + Ifi Audio Zen stream v Taga TWA-10b - zestaw do codziennej pracy przy kompie;)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, widzę, że spore grono dźwięko świrków;]

Od lat tęskni mi się za ogarniętym dźwiękiem w pokoju, przy biurku i nie tylko. Specjalnie nie studjuje tematu audio, przyszło mi się doktoryzować w wielu innych dziedzinach;) stąd sorki za moją sporą niekompetencje.

Sprawa wygląda dość prosto i może uda się uzyskać pomoc od Was- z góry śliczne dzięki;]

98,7% tego co słucham to radio 357, coś co powstało z radiowej trójki- tfuuu trącał ich teraz pies- znaczy się całą tą bandę odpowiedzialną za tamten i ten bałagan.

Co prawda to tylko słuchanie radia no ale jakiego!!!

Głośniki niestety będą bardzo blisko ok 1m odemnie, stąd próba pójscia na łatwizne i może aktywki są dla mnie.

Czy drodzy forumowicze, bardzo błądzę chcąc zrobić zestaw jak w tytule? 

Hedd 07 + Ifi stream?

może to przerost formy

z drugiej strony całe życie cieszy mnie muza tak jak i motocykle. Niedawno stałem się szczęśliwym posiadaczem multistrady 1260, pomimo, że ta bestyja sporo wykracza poza moje umiejętności, to jednak jestem najszczęśliwszym motocyklistom na świecie, multi robi zawsze banana i nie chce się z niej zsiadać. Może i drogo,ale warto.

Pomóżcie proszę być szczęśliwym odsłuchiwaczem 357

najpiękniej dziękuję

P. 

Też kiedyś jeździłem i powiem ci że chętnie bym do tego wrócił ale jeszcze nie teraz 🙂

Tych Kolumn aktywnych nie znam ale wyglądają bardzo fajnie i powiem ci że ja mam akurat bardzo pozytywne doświadczenie z tego typu sprzętem. 

jak będziesz je słuchał w odpowiednim układzie, bo tak trzeba to może być ciekawie.

wypożycz i sprawdź.

Piotr 

Jak masz coś kupować, to coś niezawodnego i dobrze grającego. TAGA? Tego bym nawet kijem nie ruszył. Lepiej dopłacić do czegoś sensownego co zapewni odpowiednią jakość dźwięku i aktualizacje oprogramowania. TAGA niczego nie produkuje tylko nakleja swoje logo na najtańszą chińszczyznę. Jeśli chodzi Ci o radio, może kupić radio? Coś takiego jak Ruak 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Te radyjka naprawdę fajnie grają. 

Ewentualnie głośniki bezprzewodowe do których dźwięk można wysłać za pośrednictwem BT. Choćby Klipsch The Fives .

Ukryta Zawartość

Heed 07 są na pewno ciekawą opcją ale wymagają chyba czegoś większego i "poważniejszego" niż ifi. Do takich głośników raczej coś w rozmiarze i ciężarze gatunkowym Teac 505 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

51 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Też kiedyś jeździłem i powiem ci że chętnie bym do tego wrócił ale jeszcze nie teraz 🙂

Tych Kolumn aktywnych nie znam ale wyglądają bardzo fajnie i powiem ci że ja mam akurat bardzo pozytywne doświadczenie z tego typu sprzętem. 

jak będziesz je słuchał w odpowiednim układzie, bo tak trzeba to może być ciekawie.

wypożycz i sprawdź.

Piotr 

co do jazdy, to tak czasami z ziomkami cytujemy klasykę : " powtórki nie będzie" 😉 albo przewinąć się nie da;)

ale to wszystkiego się tyczy;]

a czy może polecisz miejsce gdzie można z kimś porozmawiać, podjechać odsłuchać, wypożyczyć? szukam salonu, który będzie spoko wyposażony 

22 minuty temu, piotrek7 napisał:

Coś takiego jak Ruak

hmm, młody jeszcze stosunkowo jestem, i dać do pieca, bywa, że potrzebuję:d 

TEAC 505 wygląda sensownie, ale może ja próbuję armatą a wystarczy beretta;]

kumpel chwali te KRK, Ty wspominasz o Klipsch'ach- sprawują się w bliskim polu? jakie klocki do tego proponujesz?

może budżet w okolicach 10-12k coś nakieruje?

dzięki;] 

21 godzin temu, StrYjek_R napisał:

a czy może polecisz miejsce gdzie można z kimś porozmawiać, podjechać odsłuchać, wypożyczyć? szukam salonu, który będzie spoko wyposażony 

Dawniej poleciłbym ci S4 home:)

Bo go zakładałem.

I wciąż uważam że możesz tam odsłuchać całkiem ciekawe klocki a i chłopaki nie naciskają za bardzo.

Bardzo duży asortyment masz w q21 w Pabianicach także w audio trend w Krakowie. W Warszawie jest sporo dobrze wyposażonych salonów generalnie odsłuch i wizyta w takim salonie to musisz być przygotowany że w niektórych będą ci próbować coś wcisnąć A w niektórych będzie bardzo luźne i fajne podejście.

Dlatego też trzeba mieć własne rozumowanie i raczej słuchać własnego instynktu lub przyjść z kimś i między sobą wymieniać wrażenia.

21 godzin temu, StrYjek_R napisał:

kumpel chwali te KRK, Ty wspominasz o Klipsch'ach- sprawują się w bliskim polu? jakie klocki do tego proponujesz?

Nie wiem co masz na myśli mówiąc do pieca ale tego typu sprzęty mi na przykład nie zaspokajają chęci dawania do pieca 🙂

Piotr 

W dniu 11.12.2022 o 19:55, StrYjek_R napisał:

Ty wspominasz o Klipsch'ach- sprawują się w bliskim polu? jakie klocki do tego proponujesz?

Te Klipsch są bytem samodzielnym. Wystarczy źródło dźwięku, choćby telefon jeśli chodzi o odtwarzanie sygnału radiowego. 

W dniu 11.12.2022 o 19:55, StrYjek_R napisał:

No właśnie ten TEAC NT505 wraz z głośnikami aktywnymi i masz zestaw kompletny. TEAC jest równocześnie przedwzmacniaczem, streamerem, odtwarzaczem plików, przetwornikiem i wzmacniaczem słuchawkowym. To sporo na górkę wobec Twoich oczekiwań. 

15 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Nie wiem co masz na myśli mówiąc do pieca

mam świetnych sąsiadów, ale jednak blok:/ dawać do pieca to np od czasu do czasu poczuć perke w klatce albo śledzionie, ale ta śledziona w bloku nie musi się ocierać o kręgosłup;] o kręgosłup ociera się pod zacymi soundsystemami na jakiś wildtecach, tudzież ogarnięte festiwale;]

w domku ma być atmosfera;] ciepło i bezpiecznie;)

dokładnie o to mi chodzi w odsłuchu, pracuje przy biurku i potrzebuje słyszeć myśli (chociaż czasami lepiej nie;P) i cichą ciepłą i w miarę możliwości w pełnym zakresie muzykę... oj będę dużo szczęśliwszy przy tym moim biurku, gdyby tak odpaliło to nieskromne marzenie;]

dzięki za saloony;] 

11 godzin temu, piotrek7 napisał:

No właśnie ten TEAC NT505 wraz z głośnikami aktywnymi i masz zestaw kompletny

Wygląda b. interesująco, jeśli można to jeszcze podręcze.

Załóżmy, że TEAC wjeżdża na kwadrat;] czy masz preferencje co powinno być po drugiej stronie kabla?

Wczoraj padły różne propozycje, acz priorytetem dla mnie jest możliwość cichego a "pełnego" dźwięku, nie koniecznie technicznego, a ciepłego. Ma mi być przyjemnie przy tym kochanym biureczku z zestawem do banana;]

Jakoś chodzi mi po głowie ten HEDD pytanie czy typ 05 na tak bliskim polu nie będzie rozsądniejszy niż typ 07.

Wczoraj dowiedziałem się, że wyższe droższe/modele mogą być właśnie bardziej dokładne, techniczne, punktujące niedoskonałości- czy HEDD nie zepsuje tej mojej miłej przygody przy biurku?

Z propozycji, które padły to :

APS Klasik A4

ADAM A7V

EVE SC208

GENELEK 8030 - choć dla mnie wygladąją jak farelki... ale jak by co to czego się nie robi dla dźwięku

dziękuję cudnie za pomoc;]

5 godzin temu, StrYjek_R napisał:

Z propozycji, które padły to :

APS Klasik A4

ADAM A7V

EVE SC208

GENELEK 8030 - choć dla mnie wygladąją jak farelki... ale jak by co to czego się nie robi dla dźwięku

To typowe głośniki studyjne więc priorytetem jest wierność przekazu a nie budowanie klimatu .

Ale APS mają bardzo dobre opinie i spokojnie można je wypróbować. Kilka osób na forum przerabiało w swoich systemach te głośniki tej marki z bardzo dobrym rezultatem. Zadzwoń do producenta i porozmawiaj o możliwości wypożyczenia. 

Alternatywą mogą być Acoustic Energy AE1 Active . To typowe głośniki przeznaczone do audio a nie do studia 

ELAC Navis ARB51 - nie wiem jak z dostępnością. Bardzo dobre recenzje. 

W dniu 13.12.2022 o 08:42, StrYjek_R napisał:

mam świetnych sąsiadów, ale jednak blok:/ dawać do pieca to np od czasu do czasu poczuć perke w klatce albo śledzionie, ale ta śledziona w bloku nie musi się ocierać o kręgosłup;] o kręgosłup ociera się pod zacymi soundsystemami na jakiś wildtecach, tudzież ogarnięte festiwale;]

Też mieszkań w bloku. No to taki sprzęt nie zapewni ci dania do pieca. 

W dniu 13.12.2022 o 14:16, piotrek7 napisał:

Alternatywą mogą być Acoustic Energy AE1 Active . To typowe głośniki przeznaczone do audio a nie do studia 

ELAC Navis ARB51 - nie wiem jak z dostępnością. Bardzo dobre recenzje. 

Faktycznie tu jest racja. Kupując aktywne kolumny zbudowane na bazie klasycznych monitorów pasywnych dostajesz inny dźwięk. Monitory studyjne są bardzo liniowe. 

Do dwóch powyższych można by dodać jescze debut bo elac wypuścił nie dawno podstawowy model aktywny. 

Piotr 

Edit. Studyjnych nie sprawdzisz w tych samych salonach.