Skocz do zawartości
IGNORED

Pytanie o JBL vintage custom made

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc,

szukam nowych kolumn ktore bede mogl postawic w salonie z poczuiem "to jest to".

Przegladajac od wielu dni ogloszenia trafilem na czlowieka ktory sklada kolumny na podzespolach JBL vitange i bylem u niego wczoraj na odsluchu. Mialo byc 5-10 min, siedzialem ponad godzine i z grzecznosci wyszedlem 😉

W zalaczniku jest komplet ktory mnie interesuje (gabarytowo i finansowo - 2.5k euro). Drivery JBL 2402 & 2420 ((membrana Phenol lub tytan - wedlug czlowieka Phenol brzmi o niebo lepiej), no i do niskich jest 15" Gauss lub JBL (nie pamietam juz ktory) z wymienionym zawieszeniem ktore pozwala zchodzic do 22Hz. Do tego crossovery ktora sa modyfikowane pod dana kolumne)).

Jako ze w DIY kolumn jestem absolutnie zielony, pisze tutaj  z prosba o rade. Czy pchac sie w wyzej wymienione customu ktore brzmialy na prawde swietnie i potrzebuja tylko 3-4W zeby swietnie brzmiec czy zostac przy klasycznych konstrukcjach tanszych Dali, Klipsch, Kef...? Nie mam pojecia co wiaze sie z uzytkowaniem takich customowych kolumn...

Wzmaniacz to lata temu zbudowany dzieki temu forum E-407, jednak w przyszlosci na pewno bedzie cos innego (na pewno lampy jesli wypadnie na vintage).

Dzieki za kazda rade!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez niemand
https://www.audiostereo.pl/topic/160499-pytanie-o-jbl-vintage-custom-made/

Ciężkie pytanie 😄 jestem zwolennikiem vintage JBL miałem parę obecnie na sprzedaż 4315 bo już zaparkowałem na L-300 i jestem przekonany że dobrze zbudowana kolumna jak powyżej to dobrze zagra . Taki 15" woofer jest nie do podrobienia przez tzw słupki. Na co bym zwrócił uwagę

czy konstruktor robil pomiary ? Jeśli tak to wrzuć tutaj coś będzie widać a są ludzie na forum którzy się znają .

Czy jest skłonny konstruktor zrobić strojenie pod twoją akustykę ? To może być wartość. 

Zapadam że pojemność skrzyni jest dobrana do tych 15" i good że bas-reflex do przodu. Nie wiem Czumy tylko sredniotonowy (to jest tuba?) Nad tweeterem ? Taka stylistyka czy jakiś zamysł ? 
Minus widzę jeden bazując na swoim doświadczeniu bo też miałem DIY - z odsprzedażą jeśli kiedyś będziesz chciał zmienić. 

Moje pralki poniżej

9a29ba0022cfccc25027ee1e947f04d4.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 1 miesiąc później...
  • 8 miesięcy później...
On 2/4/2023 at 9:03 PM, Marcin Wielgus said:

I na czym się skończyło ?

Lepiej pozno nic w cale - zapracowany i obladowany ten rok u mnie, wylecialo mi z glowy.

Znalazlem goscia ktory akurat sprzedawal te kolumny zamowione u tej samej osoby, ta sama konfiguracja.

Pojechalem szybko na odsluch skuszony cena, gotowy by je kupic. Bylem podrajcowany i bardzo sie cieszylem ze znowu je bede mogl uslyszec. Jak ogromne bylo moje zdziwienie i rozczarowanie podczas odsluchu, opisac mi jest ciezko.

Pogadalem dosc dlugo ze sprzedawca i dowiedzialem sie troche o czlowieku ktory sklada te kolumny... ogolnie kretacz i czaruje ludzi tymi kolumnami, uzywajac dsp i wzmacniacza za 500e nie pozwalajac ludziom odluchu na swoich.

Powinna zapalic mi sie lampka kiedy wspomnial o wlascicielu Dali Epicone ktory podobno u niego byl, wlasnie po takie kolumny, bo brzmiali podobno lepiej niz Dali...

Tak wiec zostalem przy swoich Kef 103.2 ktore w sumie nadal mi wystarczaja, jednak wciaz kusi mnie na cos nowego... nawet zaczalem brac pod uwage regeneracji crossoverow przez "pro" firme by odswiezyc ich brzmienie. 

Łatwo nie będzie, bo chyba mają wbudowane zabezpieczenia i sygnalizację.

Pewnie taniej wyjdzie inwestycja w nowe 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

1 godzinę temu, niemand napisał:

Tak wiec zostalem przy swoich Kef 103.2 ktore w sumie nadal mi wystarczaja, jednak wciaz kusi mnie na cos nowego... nawet zaczalem brac pod uwage regeneracji crossoverow przez "pro" firme by odswiezyc ich brzmienie. 

Gotowe rozwiązanie 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lepiej pozno nic w cale - zapracowany i obladowany ten rok u mnie, wylecialo mi z glowy.
Znalazlem goscia ktory akurat sprzedawal te kolumny zamowione u tej samej osoby, ta sama konfiguracja.
Pojechalem szybko na odsluch skuszony cena, gotowy by je kupic. Bylem podrajcowany i bardzo sie cieszylem ze znowu je bede mogl uslyszec. Jak ogromne bylo moje zdziwienie i rozczarowanie podczas odsluchu, opisac mi jest ciezko.
Pogadalem dosc dlugo ze sprzedawca i dowiedzialem sie troche o czlowieku ktory sklada te kolumny... ogolnie kretacz i czaruje ludzi tymi kolumnami, uzywajac dsp i wzmacniacza za 500e nie pozwalajac ludziom odluchu na swoich.
Powinna zapalic mi sie lampka kiedy wspomnial o wlascicielu Dali Epicone ktory podobno u niego byl, wlasnie po takie kolumny, bo brzmiali podobno lepiej niz Dali...

Niezły pasztet. Dobrze że napisałeś
Wymiana kondensatorów na pewno ma sens jeśli wiekowe . Ale pytanie czy chcesz w nie inwestować czy szukac czegoś innego ?
Pojawiają się czasem konstrukcje DIY znanych n na forum ludzi którzy mają renomę albo poprostu coś markowego z PL manufaktur z drugiej ręki . Zależy jaki budżet , czego szukasz w dźwięki i jaka reszta toru audio u ciebie ?

12 hours ago, audioburak said:

Łatwo nie będzie, bo chyba mają wbudowane zabezpieczenia i sygnalizację.

Pewnie taniej wyjdzie inwestycja w nowe 😉 

Co do zabezpieczenia i sygnalizacji - zgadza sie. Dlaczego myslisz, ze to moze dramatycznie zwiekszych koszty? Mysle o tym zabiegu tez ze wzgledu na to zabezpieczenie, bo od ok. 50% mocy wzmacniacza zaczyna mi odcinac jedna kolumne 😕 

Co do inwestycji, masz na mysli nowe 103.2 czy poprostu cos innego?

11 hours ago, piotrek7 said:

Gotowe rozwiązanie 

Ukryta Zawartość

Dzieki, ale... czytaj wyzej 🙂 

9 hours ago, Marcin Wielgus said:

Niezły pasztet. Dobrze że napisałeś
Wymiana kondensatorów na pewno ma sens jeśli wiekowe . Ale pytanie czy chcesz w nie inwestować czy szukac czegoś innego ?
Pojawiają się czasem konstrukcje DIY znanych n na forum ludzi którzy mają renomę albo poprostu coś markowego z PL manufaktur z drugiej ręki . Zależy jaki budżet , czego szukasz w dźwięki i jaka reszta toru audio u ciebie ?

W sumie to teraz jestem w slabej pozycji. Finansow juz tylu dostepnych nie mam a w brzmieniu tak na prawie malo czego mi brakuje, moze poza nizszymi tonami - moglby schodzic troche nizej i byc ich tez ciut wiecej. Lubie szczegolowosc, dynamike, dokladny i niski bas, delikatna gore... poprostu dobre odzwierciedlenie nagrania.

Koncowka mocy to forumowa e-407 wykonana przez,chyba, Jaskiniowca z forum, okolo dekady temu 😄 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez niemand

Może bardzo poważnie zwiększyć - widziałem bebechy tych KEF'ów na YT 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski