Skocz do zawartości
IGNORED

Zmiana wzmacniacza, all in one, prośba o poradę.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Gorąca prośba o wszelkie porady w kwestii wyboru sprzętu.

Na tę chwilę posiadam zestaw NAD C338 wraz z Dynaudio Emit m20. Przymierzam się do zmiany sprzętu, a mianowicie wzmacniacza. Do tej pory byłem zadowolony z dźwięku jaki ten komplet tworzył. Ale z racji kiepskiego zachowania ze strony NAD i zaprzestania wsparcia dla spotify connect (pozostaje bluetooth lub google cast), myślę o zmianę tego elementu. Druga kwestia, którą mogę poprawić przy okazji to dostarczenie Dynkom więcej prądu, tak aby wydobyć z nich jeszcze więcej. Kolumn na pewno nie chcę zmieniać, bo bardzo pasuje mi ich styl grania. 

No i pojawia się problem, czy lepiej wybrać analog i wspierać się zewnętrznym DAC i streamer czy może jest na rynku coś fajnego all in one? Przyznam, że nie wiem czy ogarnę połączanie tych wszystkich elementów osobno i o wiele wygodniej byłoby mi mieć wszytko w jednym klocku. Z drugiej strony czy jak coś ma wszystko na raz, to nie cierpi na tym jakość dźwięku? No i mając nauczkę z NAD'em, może bezpieczniej wymienić streamer niż od razu wzmak jak skończy się wsparcie techniczne, lub zacznie być przestarzały. 

Po lekturach internetowych wpadł mi w oko Cyrus One Cast. Na plus jego niewielki rozmiar, dość duża moc, dobre recenzje, ale absolutnie nie zamykam się na propozycje. Budżet max. 4 500zł, może być też uzywka, choć bezpieczniej nowy, jest gwarancja i brak loterii jeśli chodzi o stan techniczny.

Pozdrawiam,

Maciek

Edytowane przez incubus05
Literówka
  • incubus05 zmienił(a) tytuł na Zmiana wzmacniacza, all in one, prośba o poradę.

Sabaj A30A (wzmacniacz cyfrowy) i streamer Taga Harmony TWA-10B lub Wiim Mini Pro.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Godzinę temu, incubus05 napisał:

zaprzestania wsparcia dla spotify connect

z nową aktualizacją Spotify Connect wrócił.

Tylko Spotify nie ma jakości, więc na dłuższą metę nie ma większego sensu jeśli zależy Ci na jakości dźwięku. To tylko mp3.

Edytowane przez Top Hi-Fi & Video Design

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Zgadzam się i wiesz jak cenie twoje porady.

Absolutnie mam cię jako top topów:)

Jednak tu niesmak został mi z forum audio. 

Zarówno dystrybucja jak i sam nad zachowały się niewłaściwie. 

I niesmak po tej wtopie zostaje.

Ale wracając do tematu. 

Sprawdź z tymi kolumnami Cambridge cxa81. Sieć załatwisz sobie przez wiim mini. Ma dobre wsparcie. Da większą dynamikę. Energię, kopa.

Pasuje do tych kolumn. 

Cyrus też byłby dobrym wyborem pod kątem dźwięki. Nie wiem jak z aktualizacją softu. To stosunkowo nowe urządzenie.

Piotr 

10 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Zgadzam się i wiesz jak cenie twoje porady.

Absolutnie mam cię jako top topów:)

Branża nigdy dobrze nie doradza. Zawsze chwali to czym handluje. Taka kolej rzeczy. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

11 minut temu, Piopio napisał:

Branża nigdy dobrze nie doradza. Zawsze chwali to czym handluje. Taka kolej rzeczy. 

Zobacz na topa na forum audio. 

Odwiedź salon w Krakowie.

No przepaść.

Poza tym bardzo przepraszam jak ja pisałem pod logiem S4home to ostatnia rzecz jaką mogłeś mi zarzucić to chwalenie tym co handluje. 🙂

ortografia tak, szyk zdania może, polonistyka nigdy nie była moją mocną stroną.

ale nigdy nikomu nic nie wciskałem. 

nigdy .

I dlatego przez wiele lat byłem pod tym kątem branżą najlepiej odbieraną na forach:)

taka mała autoreklama 🙂

teraz nic mi do tego 

🙂

Piotr 

41 minut temu, Piotr Sonido napisał:

ale nigdy nikomu nic nie wciskałem. 

nigdy .

To teraz poszerz horyzonty i będziesz jeszcze lepiej postrzegany 😉 

Hej, 

dziękuję wam za wszelkie odpowiedzi i podpowiedzi :-):

@Top Hi-Fi & Video Design, nie miałem pojęcia, że znów jest obsługa spotify connect. Wziąłem wczoraj na próbę także TIDAL w opcji Hifi.

@japs tak, to prawda, ale w przypadku NAD bardziej chodzi o sposób w jaki się to odbywało.. 

@Piotr Sonido 

@Piopio 

Dzięki za sugestię zaopatrzenia się w streamer Wiim mini w razie zmiany wzmaka, widzę że jest w rozsądnych pieniądzach i ma raczej dobre opinie. Czy dobrze rozumiem, że jeśli poszedłbym w analog, np CA80, to muszę jeszcze dokompletowac DAC? Bo w takim wypadku mógłbym np. Zakupić znacznie taniej Cyrus one, zamiast one cast. Tylko czy da mi to jakiś progres brzmienia względem C338? Tak jak pisałem, podoba mi się obecne granie, może tylko raz na jakiś czas gdy puszczam muzykę głośno (raczej rzadko się zdarza), to przydałoby się lepsze dociążenie dźwięku w dolnych rejestrach. Przy słuchaniu na średniej głośności jest fajnie.

4 godziny temu, incubus05 napisał:

Wziąłem wczoraj na próbę także TIDAL w opcji Hifi.

super 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

19 godzin temu, Piopio napisał:

To teraz poszerz horyzonty i będziesz jeszcze lepiej postrzegany 😉 

Teraz jestem po drugiej stronie. Klient mocno znający rynek. Nie dam się :):)

7 godzin temu, incubus05 napisał:

Hej, 

dziękuję wam za wszelkie odpowiedzi i podpowiedzi 🙂:

@Top Hi-Fi & Video Design, nie miałem pojęcia, że znów jest obsługa spotify connect. Wziąłem wczoraj na próbę także TIDAL w opcji Hifi.

@japs tak, to prawda, ale w przypadku NAD bardziej chodzi o sposób w jaki się to odbywało.. 

@Piotr Sonido 

@Piopio 

Dzięki za sugestię zaopatrzenia się w streamer Wiim mini w razie zmiany wzmaka, widzę że jest w rozsądnych pieniądzach i ma raczej dobre opinie. Czy dobrze rozumiem, że jeśli poszedłbym w analog, np CA80, to muszę jeszcze dokompletowac DAC? Bo w takim wypadku mógłbym np. Zakupić znacznie taniej Cyrus one, zamiast one cast. Tylko czy da mi to jakiś progres brzmienia względem C338? Tak jak pisałem, podoba mi się obecne granie, może tylko raz na jakiś czas gdy puszczam muzykę głośno (raczej rzadko się zdarza), to przydałoby się lepsze dociążenie dźwięku w dolnych rejestrach. Przy słuchaniu na średniej głośności jest fajnie.

Nie. Cxa80 ma na pokładzie DACa. Więc takiego wiim podłączysz bez problemu.

Pomysł z Cambridgem jest całkiem dobry, ale kupno do niego najtańszego streamera już niekoniecznie i co z tego, że ma może dobre opinie, pewnie większość użytkuje go w niedrogich systemach. Pamiętaj sprzęt gra tak dobrze jak jego najsłabsze ogniwo a Cambridge miał i ma dobre odtwarzacze sieciowe z serii CXN i może warto pomyśleć właśnie o takim rozwiązaniu na miarę kupowanego wzmacniacza.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Cyrus do tych paczek to dobry pomysł ale bazuję tu na doświadczeniu z sieci użytkowników tych kolumn. Nie wiem jak gra ten wzmacniacz .

W dniu 17.12.2022 o 13:53, Q21 napisał:

Pomysł z Cambridgem jest całkiem dobry, ale kupno do niego najtańszego streamera już niekoniecznie i co z tego, że ma może dobre opinie, pewnie większość użytkuje go w niedrogich systemach. Pamiętaj sprzęt gra tak dobrze jak jego najsłabsze ogniwo a Cambridge miał i ma dobre odtwarzacze sieciowe z serii CXN i może warto pomyśleć właśnie o takim rozwiązaniu na miarę kupowanego wzmacniacza.

Zgadzam się 

Tylko rozmawiamy tu o 4500 zł maks. Więc już albo o używanym cxa80 albo kozak rabacie na 81. 

Za zestaw cxa + cxn w tej cenie sam biorę. Jak coś to wiecie jak mnie namierzyć. 

15 godzin temu, quatross napisał:

Cyrus do tych paczek to dobry pomysł ale bazuję tu na doświadczeniu z sieci użytkowników tych kolumn. Nie wiem jak gra ten wzmacniacz .

A ja wiem i się zgadzam 🙂

Piotr 

W dniu 20.12.2022 o 01:52, quatross napisał:

O, @quatross, marny handlarzyno, tutaj sobie działasz 😁.

Jakie all in one polecacie - myślałem o Audiolabie Omni (musi być z CD), ale może jest coś lepszego i tańszego niż Naim Uniti Star? W sumie to może być bez streamera jak będzie miał 2 wejścia cyfrowe.

Edytowane przez FioleK
Jakie all in one polecacie - myślałem o Audiolabie Omni (musi być z CD), ale może jest coś lepszego i tańszego niż Naim Uniti Star? W sumie to może być bez streamera jak będzie miał 2 wejścia cyfrowe.

Dziś raczej nikt nie wyprodukuje all-on-one z CD ale bez streamera. Jeśli już to są produkowane napędy CD jako uzupełnienie do all-in-one. Podobną funkcjonalność co Audiolab ma Quad Artera Play. Takie kombajny robi też AVM ale ceny chyba bliżej Naima niż Audiolaba.

A jak brzmi Quad Artera Play w stosunku do Omnii? Rozumiem, że jak nie Omnia ani Artera Play to trzeba od razu zbierać na Uniti Star jak chce all-in-one...

Godzinę temu, FioleK napisał:

A jak brzmi Quad Artera Play w stosunku do Omnii? Rozumiem, że jak nie Omnia ani Artera Play to trzeba od razu zbierać na Uniti Star jak chce all-in-one...

Spójrz właśnie na te dwa urządzenia - Audiolab Omnia i QUAD Artera Solus Play. Pod względem wyposażenia jest podobnie, natomiast QUAD jest bardziej spójny, gęsty, lepiej dociążony w środku pasma. Kwestia posłuchania i porównania. Zapraszam do nas, mamy oczywiście obydwa urządzenia dostępne od ręki.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

5 godzin temu, FioleK napisał:

Czy  bierzesz pod uwagę używany sprzęt?

3 godziny temu, dzarro napisał:

Z tańszych jest jeszcze Magnat MC 400.

Wygląda świetnie, czy ktoś wie o nim coś więcej, z czymś porównywał?

3 godziny temu, stach_s napisał:

Czy  bierzesz pod uwagę używany sprzęt?

Tak, zdecydowanie jeśli tylko nie ma renomy psującego się non stop sprzętu :-D, to nie mam żadnych problemów ze sprzętem używanym. Moje QR5 są ex-demo. 

2 godziny temu, D4ncer napisał:

Wygląda świetnie, czy ktoś wie o nim coś więcej, z czymś porównywał?

Dokładnie, wygląda całkiem nieźle, w środku trochę bałaganu, ale nigdzie nic o nim nie ma. Dane techniczne i niby-testy, które same z siebie są kiepskie i brzmią jak artykuły sponsorowane. 

9 minut temu, FioleK napisał:

Tak, zdecydowanie jeśli tylko nie ma renomy psującego się non stop sprzętu :-D, to nie mam żadnych problemów ze sprzętem używanym. Moje QR5 są ex-demo. 

To proponuję poszukać Naima Uniti ze starszej serii, sam użytkuję od 2 lat i nie mam zamiaru szukać zastępstwa dopóki nie wyzionie ducha.
W porównaniu z nowymi klockami to brak mu jedynie kolorowego telewizorka i Tidal Connect, apka stabilna i przyjazna, regularne wsparcie, co chcieć więcej???
Jeśli tylko jesteś z okolic Górnego Śląska możesz sprawdzić, zapraszam 😉

To 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez FioleK
Godzinę temu, FioleK napisał:

To 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To drugie, a dokładnie ostatnia wersja z bluetooth'em czyli Uniti 2b

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wszystko fajnie z tym audiolabem i quadem ale kupowanie we współczesnym czasie urządzenia bazującego na platformie play-fi nie uważam za rozsądne.

I to tylko dlatego żeby mieć wbudowany CD.

Z reguły jak urządzenia są do wszystkiego to są do niczego.

Wzmacniacz z modułem sieciowym to jeszcze okej wielu producentów to teraz robi i to jest często spotykane. Ale serio odtwarzacz CD postaw sobie po prostu pod wzmacniaczem albo obok

Wszystko fajnie z tym audiolabem i quadem ale kupowanie we współczesnym czasie urządzenia bazującego na platformie play-fi nie uważam za rozsądne.
I to tylko dlatego żeby mieć wbudowany CD.
Z reguły jak urządzenia są do wszystkiego to są do niczego.
Wzmacniacz z modułem sieciowym to jeszcze okej wielu producentów to teraz robi i to jest często spotykane. Ale serio odtwarzacz CD postaw sobie po prostu pod wzmacniaczem albo obok

Chyba że CD jest priorytetem a sieć dodatkiem. Choć w praktyce pewnie płyty pójdą w odstawkę po kilku tygodniach.

Ok. Ale nadal nie łączył bym urządzenia wzmacniającego z tym odczytujacym.

Wzmak z CD nigdy nie było dobrym pomysłem. A patrząc na historię tego typu urządzeń było to także rozwiązanie awaryjne.

To są stosunkowo nowe urządzenia ale zobaczymy za 5, 7 lat

A jeżeli o co w CD jest priorytetem to tym bardziej kupiłbym osobne lepsze urządzenie 🙂

Piotr 

• Pokaż nowe odpowiedzi