Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, taki mam właśnie dylemat. Mogę kupić bo cena jakaś taka znośniejsza obecnie, ale też wielkiego ciśnienia nie mam.

Interesują mnie doświadczenia ewentualnych użytkowników tego modelu, jeśli tacy są. Szczególnie interesuje mnie z jakiego cd sie przesiedli na ten model no i oczywiście co zyskali?

Jeżeli chodzi o mnie to z cd ostatnio rzadko korzystam z czystego lenistwa. Najwięcej słucham z odtwarzacza sieciowego Denona 800ne, ale mam również starego rotela rcd 951, który całkiem dobrze sie sprawuje. Zastanawiam sie jednak czy ten CD14 MKII dużo by wniósł na lepsze.

Oczywiście wiem, że najlepiej posłuchac i samemu ocenić, jednak jestem ciekawy Waszych doświadczeń z tym sprzętem.

15 godzin temu, slyszecisze napisał:

Witam, taki mam właśnie dylemat. Mogę kupić bo cena jakaś taka znośniejsza obecnie, ale też wielkiego ciśnienia nie mam.

Interesują mnie doświadczenia ewentualnych użytkowników tego modelu, jeśli tacy są. Szczególnie interesuje mnie z jakiego cd sie przesiedli na ten model no i oczywiście co zyskali?

Jeżeli chodzi o mnie to z cd ostatnio rzadko korzystam z czystego lenistwa. Najwięcej słucham z odtwarzacza sieciowego Denona 800ne, ale mam również starego rotela rcd 951, który całkiem dobrze sie sprawuje. Zastanawiam sie jednak czy ten CD14 MKII dużo by wniósł na lepsze.

Oczywiście wiem, że najlepiej posłuchac i samemu ocenić, jednak jestem ciekawy Waszych doświadczeń z tym sprzętem.

Witaj Rotel CD14 mk2 to uważa  bardzo udany model, często wybierany u nas. Nie będę się rozpisywał na temat jego grania, tylko zaproponuję wypożyczenie na testy domowe 😉 Najczęściej już nie wraca, no chyba, że wymiana koloru 😉 Zagra na pewno lepiej niż w/w Denon jeśli korzystasz ze streamingu pokroju Tidal czy Spotify.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Ten Denon wg mnie gra więcej niz dobrze, ale skoro twierdzisz, ze CD14MKII zagra od niego lepiej to idę dzisiaj do Waszego salonu🙂

32 minuty temu, slyszecisze napisał:

Ten Denon wg mnie gra więcej niz dobrze, ale skoro twierdzisz, ze CD14MKII zagra od niego lepiej to idę dzisiaj do Waszego salonu🙂

zapraszam 😉 Najlepiej przekonać się samemu. Nic w ciemno. Nie napisałeś z jakiego streamingu korzystasz 😉

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

No więc,

Orzeł wylądował.

Jaki jest, każdy widzi, jednak gdy sie go weźmie w ręce to okazuje sie, że niejeden wzmacniacz jest lżejszy.

Klocek jest solidnie ciężki. Co do urody to wiadomo, każdy ma swój pogląd. Mnie sie podoba ta ascsetyczność, jednak muszę stwierdzić, że wyświetlacz jest więcej niż przeciętny i moim Denonie dnp 800ne jest zdecydowanie lepszy. Nie ma tego pixelowania.

Pierwsze co zauważyłem po rozpakowaniu i postawieniu go to, to że sie kiwa. Sprawdzałem na dwóch powierzchniach i sie kiwa. Czyli ma jedną nóżkę bardziej niż drugą.

Nie wiem czy te stopki są regulowane. Na razie sie tym nie będę zajmował.

Odtwarzacz jest świeżutki, przy mnie był rozpakowywany po raz pierwszy.

No to jak gra?

Szuflada wsuwa i wysuwa sie dostojnie. Płytę trochę wczytuje, zauważalnie dłużej niż moje dotychczasowe odtwarzacze.

Wydaje sie, że połączeniu z moim Haiku będzie to bardzo udany duet, a właściwie już jest.

Pierwsze co sie zauważa to jakąś taką zwiewność, delikatność dźwięku w zakresie wysokich tonów. To jest taka subtelność, lekkość. Wysokich tonów nie brakuje, ale są dozowane w odpowiedniej ilości i ciężarze. Nieźle to brzmi.

Gdy słuchałem go w salonie TOP HI FI na nadzie c700 i B&W z tymi osobnymi gwizdkami było dobrze, ale troche mi tam basu brakowało.

U mnie jest akurat tyle ile trzeba. Wokale też wydają mi sie takie akurat.

Jedyne do czego mogę sie na tym etapie przyczepić, to scena stereo. Ona oczywiście jest jednak oczekiwałem więcej.

Jak napisałem wcześniej odwarzacz jest świeżak, więc może sie otworzy bardziej jak sobie troche pogra. Dodatkowo gra na jakimś Atlasie a Denon na Purist Design Genesis, jutro podmienię i zobaczymy.

Uwaga do Kolegi z TOP HIFI, bez złośliwości oczywiście. Nie doceniacie tego Denona. W tej cenie to bardzo dobry dźwięk.

Puściłem ten sam kawałek, z rotela i równolegle z denona. Przełączałem żódła. Naprawdę trzeba mocno sie skupic i wiedzieć na co zwrócić uwagę, żeby wyłapać różnice. A tak jak wcześniej napisałem IC różne, więc sygnatura dźwieku również nieco inna, ale nie porażająca.

Jednak wracając do rotela mam go na wypożyczeniu, ale najprawdopodobniej zostanie, bo widzę i słyszę, że ma sporo do zaoferowania a to dopiero początek.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Słuchałem i osobiście mnie nie porwał, a miałem kilka razy na odsłuchu. Z Bluesound Node przegrywał, mam tutaj na myśli także samą apkę i jej działanie (obsługę).

www.tophifi.pl

Co do dźwieku nie będę sie spierał bo bezpośrednio nie porównywałem Noda z Denonem, natomiast jeśli chodzi o apkę i jej obsługe to Heos jest tak prosty, że nie wiem czy można bardziej.

Ja mam CD11T i jestem zadowolony, a porównywałem z 14 mk.II. Do muzyki, której słucham jedenastka spokojnie wystarcza. Do poważniejszych i lepiej zrealizowanych wydawnictw prawdopodobnie wziąłbym czternastkę. 

Tylko ten wyświetlacz... I pilot do aportowania... 

39 minut temu, endriuw napisał:

Ja mam CD11T i jestem zadowolony, a porównywałem z 14 mk.II.

Witam, dzięki za wypowiedź.

Mam pytanie, czy z Twojej perspektywy w miarę upływu czasu dźwięk w jakimś stopniu sie zmienił?

Chodzi mi o to, ze ten mój egzemplarz był swieżo rozpakowany. Przez dwa dni grania to go mocno nie wygrzałem. Zastanawiam się nad tym czy moze sie jeszcze poprawic i na ile.

Nie no aplikacja blusound do heosa to jest niebo a ziemia to nie ma co porównywać ale ja także uważam że ten akurat konkretny odtwarzacz sieciowy Denona brzmi naprawdę dość fajnie dlatego też bardzo ciekaw byłem twojego porównania do tego CDka.

A wspomniałeś że miałeś już wcześniej stary model CD gdybyś mógł się odnieść też porównując te dwa klocki.

Piotr 

2 godziny temu, slyszecisze napisał:

Co do dźwieku nie będę sie spierał bo bezpośrednio nie porównywałem Noda z Denonem, natomiast jeśli chodzi o apkę i jej obsługe to Heos jest tak prosty, że nie wiem czy można bardziej.

można można 😉

www.tophifi.pl

2 godziny temu, slyszecisze napisał:

Witam, dzięki za wypowiedź.

Mam pytanie, czy z Twojej perspektywy w miarę upływu czasu dźwięk w jakimś stopniu sie zmienił?

Chodzi mi o to, ze ten mój egzemplarz był swieżo rozpakowany. Przez dwa dni grania to go mocno nie wygrzałem. Zastanawiam się nad tym czy moze sie jeszcze poprawic i na ile.

Nie zwróciłem uwagi. Niestety większość moich ulubionych albumów ma kiepską realizację, ale na tych dobrze nagranych- odtwarzacz błyszczy. Rock i wszelkie jego odmiany są stworzone dla tego odtwarzacza 🙂

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Nie no aplikacja blusound do heosa to jest niebo a ziemia to nie ma co porównywać ale ja także uważam że ten akurat konkretny odtwarzacz sieciowy Denona brzmi naprawdę dość fajnie dlatego też bardzo ciekaw byłem twojego porównania do tego CDka.

A wspomniałeś że miałeś już wcześniej stary model CD gdybyś mógł się odnieść też porównując te dwa klocki.

Piotr 

Właściwie przez ostatnie dwa dni słuchałem tego cd14. Ale już w pierwszym poście napisałem, że odnośnie sceny oczekiwałem więcej i ta uwaga jest właśnie w kontekście Denona, który w streemingu ze Spotyfi na pewno nie gra gorzej, przynajmniej na ten moment.

Wiem, że może sie to niektórym nie spodobać, wiem również co niektórzy sądzą o jakości Spotyfii, ale ja tego Denona mam dobrze osłuchanego i wcześniej pisałem, że puszczałem te same kawałki z denona i cd14 i przełaczałem źródła. Oczywiście, że są różnice bo być muszą, ale gdybym miał powiedzieć co zagrało lepiej, to nie wiem.

Jeżeli chodzi o porównanie RCD951 a CD14MKII to myślę, że jest to pewien problem tych, którzy zmieniają sprzęt w obrębie jednej marki. Dalej jest to ta sama faktura dźwięku, podobna scena. Mam wrażenie, cd14 gra nieco wyżej, ale moze to wynikać z innego IC. Dla mnie na ten moment RCD951 gra jakby cieplej, ale może mi się tak tylko wydaje.

Porównywałem oba CD bezposrednio na płycie Watersa, pod kątem przestrzeni i oba cd wypadły własciwie podobnie z tym, że miałem wrażenie, ze reakcja na szybkie efekty była lepsza na cd14, ale to jest moim zdaniem na granicy pomiędzy "jest a wydaje mi się".

Mógłbym powiedzieć, ze posiadacze starej dobrej serii 9XX mogą spać spokojnie.

Podkreślam, ze cd był przy mnie rozpakowywany i liczę na to, że z czasem sie dźwięk jeszcze lepiej ułoży. U mnie pograł w sumie może 12 godzin, więc w sumie niewiele.

Gra bardzo dobrze, ale efektu "łał" nie zaliczyłem. Jednak mam wrażenie, że sie powoli rozkręca.

Pilot mi sie podoba bardziej niz ten z 951, ale wyświetlacz to w obecnym jest po prostu do dupy i nie ma co sie czarować.

• 2 tygodnie później...
W dniu 19.12.2022 o 21:11, slyszecisze napisał:

Właściwie przez ostatnie dwa dni słuchałem tego cd14. Ale już w pierwszym poście napisałem, że odnośnie sceny oczekiwałem więcej i ta uwaga jest właśnie w kontekście Denona, który w streemingu ze Spotyfi na pewno nie gra gorzej, przynajmniej na ten moment.

Wiem, że może sie to niektórym nie spodobać, wiem również co niektórzy sądzą o jakości Spotyfii, ale ja tego Denona mam dobrze osłuchanego i wcześniej pisałem, że puszczałem te same kawałki z denona i cd14 i przełaczałem źródła. Oczywiście, że są różnice bo być muszą, ale gdybym miał powiedzieć co zagrało lepiej, to nie wiem.

J[...]

W wolnej chwili spróbuj posłuchać Amazon Music - z HEOS'em działa bez problemu w hires. Jak dla mnie brzmi nieco lepiej niż Spotify (ale zostałem przy Spotify ze względu na wygodę Spotify Connect...).

Ok, dzieki za info. Może sie skuszę z ciekawości.

Właściwie to najczęściej gra u mnie radio internetowe. Stacji jest dużo, ale u mnie na pierwszym miejscu Radio Paradise.

Miałem na próbę Tidala ale jakoś nie zaskoczył. Spotyfii było wcześniej i jakoś sie przyzwyczaiłem.😀

Radio Paradise nadaje z różną jakością, więcej info np. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Heos tego nie obsługuje, ale można się pobawić np. foobarem lub Audirvaną.

U mnie oczywiście wygrało lenistwo i mp3...

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Zupełnie przypadkowo wpadł mi w ręce na kilkudniowe odsłuchy transport Cd Cabridge CXC i tak sobie siedzę i słucham tego odtwarzacza no i oczywiście też na niego patrzę, a później na tego Rotela i zupełnie nie mogę zrozumieć jak w dobie tak dobrych wyświetlaczy można zapakować do odtwarzacza tak badziewny wyświetlacz z czcionką chyba z DOS-a 2.0.

Płyta czołowa tego Cambridga wraz z wyświetlaczem to cudo w stosunku do Rotela, niestety.