Skocz do zawartości
IGNORED

głośniki Celestion, czy Quadral?

qjerry

Rekomendowane odpowiedzi

Dotyczy: kino domowe, słuchanie muzyki (50%:50%). Pokój 24 m2.

Czy ktoś zna głośniki Celestion, zestaw 5.0: F30, F10 i F35C? Kosztują prawie 2,5 tys pln.

Alteranywne to Qadral Qlx 210 set. Kosztują tyle samo (zestaw 5.0).

Które wybrać?

Zdecydowanie Celestion ! to w tej cenie naprawdę świetne głośniki szczególnie F30 (kultura, genialna stereofonia i przestrzeń, całkiem dobry bas). F10 niestety nieco gorsze (brak basu) no ale w kinie mogą być (gorzej przy wielokanałowym SACD), centralny może bez rewelacji ale dialogi przekazuje czytelnie. Quadral zdecydowanie odradzam - słyszałem podłogowe QLX w konfiguracji stereo z amplitunerem Onkyo i grało to tragicznie !

No to mnie zdziwiłeś - myślałem, że Qadral, a potem długo długo nic (swoją opinię opieram jedynie na wypowiedziach ludzi z innych forów dyskusyjnych - nigdy nie słyszałem, ani jednych, ani drugich). Bardzo cenię sobie Twoją opinię. Dzięki!

Najlepiej to sam posłuchaj ze sprzętem który masz lub zamierzasz mieć opinie innych są zawasze subiektywne i każdy lubi co innego - zdecydowanie odradzam kupowanie kierując się opiniami innych i recenzjami w tzw. "prasie fachowej" które najczęściej są "sponsorowane" ewentualnie kierują się ilością zamieszcznych reklam przez poszczególnych dystrybutorów.

A może oprócz tych Celestionów jeszcze mi ktoś coś w tej cenie zaproponuje...

Dobre opinie też słyszałem o Rubiconach (nie pamiętam jednak sygnatury, ani specyfikacji), ale wiem, że były w podobnej cenie.

A tak jeszcze z innej beczki: Czy jest sens kupowania zestawu 6.0 lub 7.0, już teraz? Trochę się obawiam, że kupię sobie zestaw 5.0, a za rok będę chciał dokupić jeszcze 2 satelity, a już takich nie będzie, albo nie ten odcień, ... itp. Jak myślicie?

>qjerry

nie ma sie nad czym zastanawiac........porownanie kolumn quadrall zserii QLX (seria stworzona na potrzeby supermarketów i tam tez sprzedawana) do kolumn Celestion (znanej i szanowanej brytyjskiej firmy) jest nie na miejescu :)). Pomijając ten fakt osobiście polecam oczywiście celestiona gdyż jestem ich posiadaczem i nic nie moge im zarzucić (posiadam je ok 1 roku ...pokój 13m2). Jednak przed ich zakupem radze odsłuchać w najbliższym studio. Ważny jest też fakt jakią muzyke preferujesz czy jest to żałosne techno, czy moze "odlatujesz"przy koncercie Diany Krall. Do pierwszego polecam Altus 300........do drugiego Celestion F30. !!

pozdrawiam

hehe Chiny, Korea.... nieważne ...........bo jak to gra ?? !!!!! w zestawach głośnikowych niskobudżetowych nie mają sobie równych. Ostatnio czytalem o nowej serii Celestion F 38 ...... :)

pozdro

>Ronnie

QLX nie jest serią przeznaczoną dla marketów.

W Niemczech sprzedawana jest pod nazwą Caerul we wszystkich sklepach.

QLX 210 to dynamit i deklasuje wszystkie chińskie wynalazki a także pod pewnymi względami większość markowych produktów produkowanych w Chinach.

>qjerry

Spróbuj posłuchać to jedyny sposób.

nie wiem co uznajesz za "dynamit" ale w trakcie imprezy podłogowe QLX-y (nie pamiętem który to był model) przy głośniejszym graniu (ale bez przesady) wydawały trzaski (membrany nie wyrabiały i wpadały w jakieś dziwne rezonanse) sprawiały wrażenie jakby zaraz miały wypaść i trzeba było ściszyć lub ujmować basu...

ponownie EIC i maxaudio,dystrybutor i sprzedawca Quadrali tych bazarowych niemieckich kolumn sprzedawanych w niemieskich hipermarketach.......

P.S odnosze sie tu do serii QLX moze cos sie staraja w wyzszych modelach.

>Ronnie

ciekaw jestem jak się sprawują te f38 w porównaniu do f30 - 20 cm basowiec , nowa knstrukcja głośników (papier zamiast kavlaru) i kopółka aluminiowa zamiast tytanowej na pewno grają inaczej - pytanie tylko czy lepiej ?

klemens

Bądź powżniejszy

Nie pamiętasz co grało; i trzeba było "ujmować basu", litości

Q serii QLX sa jeszcze dwa mniejsze modele

QLX 210 to 2 x 21cm mogą mieć problemy, ale trzeba tym naprawdę głośno pograć.

Jak trzeba obsługują nawet duże impezy na świeżym powietrzu.

Odnośnie Quadrali QLX

Właśnie skończyłem ich gruntowną przebudowę po której nabrały blasku. Przerabiany model to QLX180 .

1.Zwrotnica

Wywaliłem okropne elektrolity i zastąpiłem je MKP Jantzena -koszt 160 zł ale poprawa dzwięku znaczna.

2. Okablowanie

Fabrycznie zamontowano tam cieniutkie "druciki" -chyba z telefonu !!!

Wymiana na : RealCable BM400 -główny kabel i połączenia obu niskotonowców.

RealCable BM250- średiotonowy i wysokotonowy

Koszt 160 zł ale warto bo poprawa dzięku znowu jest znaczna.

3. Wytłumienie skrzyni.

Skrzynię wewnątrz wylepiłem matami bitumicznymi, takimi jak do samochodów.Jedna paczka 10szt/2,5mm wystarczy.

Dodalkowo na maty poszła warstwa pikowanej watoliny.

Koszt około 60zł. Poprawa brzmienia jest wyrażnie słyszalna.

4. Kolce

Muszą być obowiązkowo !!

Koszt 80 zł

Po tych modyfikacjach wyszły całkiem przyzwoite kolumny, które nadają się do słuchania.

Bas schodzi bardzo nisko i jest bardzo dobrze kontrolowany. Reszta pasma bez większych uwag. Duża szczegółowość i dynamika. Brzmienie lekko ocieplone i nie męczy-można ich słuchać godzinami.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.