Skocz do zawartości
IGNORED

Co dobrać do Sabaj A30a? Wnioski po wstępnych odsłuchach, poszukiwania kolumn do 4000 zł (?)

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

jakiś czas temu pytałem co zrobić z zestawem R-N303D / Nota 550X / Magnat 302A, gdyż chciałem ruszyć dalej. Ruszyłem tak, że całość sprzedana, a ja stałem się posiadaczem Sabaja A30a z możliwością zwrotu. 

Zestaw ma grać w blisko 30 metrowym salonie z aneksem kuchennym, z opcji raczej ciaśniejszych, bliżej ściany z tyłu, ale bez sąsiadujących meblościanek, czy innych gablotek. 75% muzyka, 25% film. Muzyka głównie dzisiejsza, hiphop, r&b, trochę soulu czy jazzowianek dla dziecka 😉 . 

Zabrałem dziś Sabaja na odsłuch, gdzie udało mi się spędzić kilka dłuższych chwil z poniższymi kolumnami do pary z SVS SB1000 Pro jako deską ratunkową dla bassheada.
Nadmienię, że niestety odsłuch odbywał się przez BT z iPada, ponieważ salonie nie mieli źródła z USB/optykiem, a po RCA z Moon 390 Sabaj brzmiał t-r-a-g-i-c-z-n-i-e.

Co do samych kolumn, to podzielę się swoimi spostrzeżeniami obok przesłuchanych po krótce modeli:
- KEF LS50 Meta - to były pierwsze osłuchiwane kolumny i nieco żałuję, że do nich na koniec nie wróciłem. Miła dla ucha szeroka scena, detal w górze, ale do muzyki której słucham nieakceptowalny charakter niskich tonów. Gdy do gry wchodził SB1000 to wszystko nabierało większego sensu, ale nie wiem, czy nie zachodził jakiś swoistego rodzaju kanibalizm, bo pewnie ciężko to wspólnie zestawić.  
- Dali Oberon 7 - miałem duże oczekiwania, sam nie wiem czemu, a chciałem zwyczajnie przejść dalej. Dźwięk bez wyrazu, nie zostało mi w głowie nic dobrego, czym chciałbym się podzielić. Może tak brzmi "neutralne" granie, ale nie wywarło na mnie dobrego wrażenia. 
- Monitor Audio Bronze 200 - niestety, ale to kombinacja w mojej ocenie istnie masochistyczna. Po 5 minutach słuchania ostra góra przyprawiała o ból głowy. Początkowo myślałem, że jest ok, bo po Dali brzmiało to wszystko lepiej, ale tylko przez chwilę. 
- KEF Q750 - zdecydowanie milszy dla mojego ucha dół, choć dalej dość "punktowy", o ile można tak powiedzieć. Mam wrażenie, że scena była nieco węższa jak u poprzedników, ale znowu, wiedziałem, że to nie było granie które by mnie porwało. 
- Davis Acoustics Balthus 70 - w dużym skrócie, to nie jest para do Sabaja. Dół z górą jakby grały z innych miejsc, a pomiędzy nimi pustka. Kompletnie asłuchalna kombinacja w moim odczuciu. 
- JBL A170 i A190 - właściwie na koniec pracownik salonu audio zaproponował jeszcze te dwie konstrukcje jako potencjalny dobry typ do puszczanej muzyki i spostrzeżeń nas obu na temat testowanych dotychczas kolumn. Zaczęliśmy od A170, a wisienką na torcie była podmiana na A190 jako typ, z którym prawdopodobnie obyłbym się bez suba. Zdecydowanie milej słuchało mi się testowanych kawałków, bas był mniej punktowy, cieplejszy (?), taki, który można było poczuć - czyli namiastka niskich z suba, pewnie m.in. za sprawą średnicy. W końcu zwyczajnie skupiałem się na słuchanej muzyce, a nie mankamentach, niedoskonałościach, czy brakach charakteru, które były absorbujące. 

Jedno jest pewne, zostawię kolejny ślad na forum z wnioskiem, że kolumn trzeba posłuchać. Wychodziłem z salonu z myślą, że wszystkie moje typy "w ciemno" przyprawiłyby mnie o ból głowy bądź niesmak. Można sobie czytać o odczuciach innych, ale to wszystko jest subiektywne dla amatora. 

Rozpisałem się na tyle na ile potrafię ubrać w słowa to jakie mam wnioski, I tu rodzi się pytanie, co dalej? Jestem otwarty na rynek wtórny, a chciałem zmieścić się w ~4000 zł.
W takim budżecie opcja z LS50 z subem (~5500 zł na wtórnym?) wyraźnie przekracza budżet, a bez niego podstawki odpadają. A190 (dostałem ofertę na ~3600 zł) z kolei gabarytowo są na granicy, o ile nie za duże, ale nie wiem też czy to optymalne "value for money", bo wiadomo jakie możliwości daje rynek wtórny. 

Chętnie posłucham typów bardziej doświadczonych słuchaczy. Dzięki!

Edytowane przez markov

A moze odsluch bylby bardziej wartosciowy jakbys dla porownania podpial inny wzmacniacz? 

nie sluchalem tych JBL-ów ale mysle ze  glosniki moglby troche lepiej zagrac jakbys podpial cos mocniejszego? Tak tylko gdybam ale warto sprawdzic. 

Odlsuchaj jeszcze kolumny z korzystna impedancja, latwiejsze do napedzenia. 

8 minut temu, markov napisał:

- KEF LS50 Meta - to były pierwsze osłuchiwane kolumny i nieco żałuję, że do nich na koniec nie wróciłem. Miła dla ucha szeroka scena, detal w górze, ale do muzyki której słucham nieakceptowalny charakter niskich tonów. Gdy do gry wchodził SB1000 to wszystko nabierało większego sensu, ale nie wiem, czy nie zachodził jakiś swoistego rodzaju kanibalizm, bo pewnie ciężko to wspólnie zestawić.  

Same kolumny do Twojego metrażu się nie nadają. Z subem będzie ok. Sabaj ma High-Pass więc zgranie kolumn z subem będzie dobre. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 godzinę temu, markov napisał:

Gdy do gry wchodził SB1000 to wszystko nabierało większego sensu, ale nie wiem, czy nie zachodził jakiś swoistego rodzaju kanibalizm, bo pewnie ciężko to wspólnie zestawić.  

Zadadniczo jeśli dobrze zestroisz, to kanibalizm nie zachodzi bo sub zaczyna grać tam, gdzie kolumny grać przestają.

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

Polecam do Sabaja dokupić bardzo dobrą sieciówkę. Taki Gigawatt LC-2 czyni cuda. Prawdziwe cuda !

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

7 minut temu, Piopio napisał:

Polecam do Sabaja dokupić bardzo dobrą sieciówkę. Taki Gigawatt LC-2 czyni cuda. Prawdziwe cuda !

A pomysłeć, że kiedyś miałem Cię za osobę rozsądną i zorientowaną w temacie.

A próbowałeś słuchać Heco Aurora 700 lub 1000

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

A ja uważam, że Piopio zaczął mieć w końcu sprzęt na którym słychać wpływ kabli.

3 minuty temu, szymon1977 napisał:

Zmiany są tak wyraźne, że każdy je usłyszy. Serio. To nie jest kosmetyka, to jest po prostu przepaść. 

3 minuty temu, RobG1974 napisał:

A ja uważam, że Piopio zaczął mieć w końcu sprzęt na którym słychać wpływ kabli.

Pudło: w tym dziale audiofile na wszystkim słyszą. Proponuję nie kontynuować tematu, a autorowi poradę @Piopio potraktować z dystansem.

Teraz, szymon1977 napisał:

Pudło: w tym dziale audiofile na wszystkim słyszą. Proponuję nie kontynuować tematu, a autorowi poradę @Piopio potraktować z dystansem.

A dlaczego nie Twoją ? Mogę udowodnić każdemu, że zmiany są słyszalne. Bez najmniejszego problemu. 

8 minut temu, Piopio napisał:

A dlaczego nie Twoją ?

Z powodu faktów. Nie bedę po raz drugi pisać tego, co już raz napisałem, a jak chcesz się mądrzyć to zapraszam tam a tu nie rób śmietnika

5 minut temu, szymon1977 napisał:

Z powodu faktów. Nie bedę po raz drugi pisać tego, co już raz napisałem, a jak chcesz się mądrzyć to zapraszam tam a tu nie rób śmietnika

Ja tylko napisałem jedną uwagę .. mogłeś ją zignorować. A teraz to ja niby robię śmietnik. 

11 hours ago, Audiolubny said:

nie sluchalem tych JBL-ów ale mysle ze  glosniki moglby troche lepiej zagrac jakbys podpial cos mocniejszego? Tak tylko gdybam ale warto sprawdzic. 

Odlsuchaj jeszcze kolumny z korzystna impedancja, latwiejsze do napedzenia. 

dzięki, z tego co rozumiem, to trudno o coś mocniejszego od Sabaja w podobnych pieniądzach. Gdybyś miał konkretnego do polecenia, to daj proszę znać.

11 hours ago, Piopio said:

Same kolumny do Twojego metrażu się nie nadają. Z subem będzie ok. Sabaj ma High-Pass więc zgranie kolumn z subem będzie dobre. 

no tak, tylko ten high-pass ma wartość minimum 70Hz, co w mojej ocenie jest dość osobliwe. Przecież kolumny często schodzą poniżej tej wartości? 

Wątek z sieciówką przemilczę, nie dlatego, że nie wierzę w jej wpływ na granie, ale ze względu na budżet. Nie uważam, żeby wydanie połowy budżetu przeznaczonego na kolumny miało przynieść mi wymierną wartość na tym etapie. 

9 hours ago, RobG1974 said:

A próbowałeś słuchać Heco Aurora 700 lub 1000

Niestety, we Wrocławiu ta kolumna to duch. Nie udało mi się znaleźć nikogo, kto ma ją w ofercie. Rzeczywiście z tego co zauważyłem przewija się w wątkach, gdzie niskie tony się przewijają. 

Wciąż nie udało mi się zdecydować, czy skłaniam się ku kolumnom podstawkowym z subem, czy podłogowym (i tu z tego co wychodzi po odsłuchu, jednak nieco większych niż pierwotnie zakładałem).

Jeżeli chodzi o sam sub, to zastanawiam się, jak w monopol REL/SVS wpisuje się subwoofer od B&W ASW610, który można kupić za ~1800-1900 zł używany. Z drugiej strony, to tylko 600 zł mniej od SVS SB1000 i może dlatego jest pomijany.
Gdy myślę o podstawkach, to wniosek mam następujący: budżetu na LS50 Meta nie starczy, może co najwyżej zwykle LS50, ale wierze, że jest jeszcze dużo innych ciekawych konstrukcji kolumn podstawkowych. Trafiłem na polecenia Polk R200, Elac DBR62, Audiovector QR1, czy KEF R300 (choć tu jest wykończenie piano..).
Z podłogowych nie licząc Heco Aurora 700 nie mam nawet pomysłu co mógłbym jeszcze sprawdzić. Ze względu na gabaryt kolumn pokroju A190 i potencjalnych trudności z ich ustawieniem w pokoju nie wiem, czy zestaw podstawki + sub nie będzie lepszy. Wtedy natomiast połowę budżetu pochłania sub, i musiałbym nieco dorzucić, aby mieć ~3000 zł na kolumny podstawkowe. O samych podstawkach do nich nie wspominając... 🥲

Edytowane przez markov

To jak już byłeś w salonie , to teraz weź Sabaja pod pachę i zrób sobie przejażdżkę po okolicy. Porównasz sobie granie nowych sprzętów z tym co może zaoferować rynek wtórny. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, markov napisał:

Wątek z sieciówką przemilczę, nie dlatego, że nie wierzę w jej wpływ na granie, ale ze względu na budżet. Nie uważam, żeby wydanie połowy budżetu przeznaczonego na kolumny miało przynieść mi wymierną wartość na tym etapie. 

Kupujesz używkę za ok 600-700 zł. Gigawatt LC-2 robi różnicę. Zapoluj na niego. Podnosi jakość brzmienia niesamowicie.

Godzinę temu, markov napisał:

Gdy myślę o podstawkach, to wniosek mam następujący: budżetu na LS50 Meta nie starczy, może co najwyżej zwykle LS50, ale wierze, że jest jeszcze dużo innych ciekawych konstrukcji kolumn podstawkowych.

Nic nie pobije KEF LS50 w tym budżecie. To najlepsze kolumny jakie możesz kupić do 4K zł. 

A w zasadzie gdybym miał takie wymagania, to rozwiązanie jest w miarę proste 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )   , z tym że design specyficzny 😄

Ukryta Zawartość

10 godzin temu, szymon1977 napisał:

Jeszcze trzeba by mieć wysokiej jakości instalację elektryczną w domu, porządnie zrobioną, z porządnego okablowania. A kto tak ma?!? W blokach kładzie się to co najtańsze. Ew. w domku jednorodzinnym możesz mieć wysokiej jakości instalację, jeśli sam o to zadbasz.

Ja uważam zawsze że do dużego pomieszczenia lepiej dać stojące kolumny. Sub to tylko w opcji podłączenia high level i dobry Sub do stereo wcale tani nie jest. Posłuchaj tannoy xt8/6 fyne f 502/501sp. Tannoy precision 6.2

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

1 hour ago, mkk1 said:

To jak już byłeś w salonie , to teraz weź Sabaja pod pachę i zrób sobie przejażdżkę po okolicy. Porównasz sobie granie nowych sprzętów z tym co może zaoferować rynek wtórny. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dzięki, z pewnością spróbuję się umówić! Jak wiadomo, posiadanie kolumn w salonie z aneksem to kompromis pomiędzy mężem i żoną, więc gdyby te pomarańczki mnie porwały, to skończyłyby na oklejeniu 😅

33 minutes ago, mkk1 said:

A w zasadzie gdybym miał takie wymagania, to rozwiązanie jest w miarę proste 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )   , z tym że design specyficzny 😄

Gdzieś trafiłem na polecajkę tych Infinity, ale tutaj niestety tak jak mówisz - design. O ile z maskownicami nie sa najgorsze, tak niestety są dosłownie dwukrotnie szersze jak dotychczasowe 550X. Dwa wielkie monumenty w salonie raczej nie są najlepszym przykładem salonowego kompromisu 🙈

54 minutes ago, Piopio said:

Nic nie pobije KEF LS50 w tym budżecie. To najlepsze kolumny jakie możesz kupić do 4K zł. 

Ok, dodaję do poszukiwań.

10 minutes ago, RobG1974 said:

Ja uważam zawsze że do dużego pomieszczenia lepiej dać stojące kolumny. Sub to tylko w opcji podłączenia high level i dobry Sub do stereo wcale tani nie jest. Posłuchaj tannoy xt8/6 fyne f 502/501sp. Tannoy precision 6.2

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

No właśnie, budżet nie jest z gumy i sub skutecznie go nagina... ale sprawiał też dużo radości. Są jakieś dinozaury pokroju REL Quake w internecie, ale czy warto? Nie wiem.  Dzięki za polecenia, postaram się gdzieś złapać je okolicy. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez markov

Masz niedaleko na północy kolumny, które powinny zagrać:

tak, jak lubisz ale bez agresji

bez obowiązkowego wg. niektórych subwoofera

Ukryta Zawartość

Obawiam się jednak, że zbyt tanie, choć podobne nowe przekraczają budżet.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

2 godziny temu, markov napisał:

zastanawiam się, jak w monopol REL/SVS wpisuje się subwoofer od B&W ASW610

Mam ASW608 (dla Ciebie za mały): z REL/SVS nie porównywałem, ale bas z suba w porównaniu do podłogówek, to jak przewieźć tonę ziemniaków Żukiem albo Cinquecento.

59 minut temu, markov napisał:

...dodaję do poszukiwań.

Bądź ostrożny z poradami @Piopio, bo on nie zważając na wymagania innych zawsze poleca to, co akurat mu się spodobało. Niedawno każdemu na wszystko polecał izolator galwaniczny, dwa dni temu "usłyszał" sieciówkę to o izolatorze zapomniał i poleca sieciówkę. A KEF jak KEF, jak Ci brzmienie nie podejdzie to bez znaczenia czy zdaniem @Piopionajlepsze.

Edytowane przez szymon1977

1 godzinę temu, markov napisał:

dzięki, z pewnością spróbuję się umówić! Jak wiadomo, posiadanie kolumn w salonie z aneksem to kompromis pomiędzy mężem i żoną, więc gdyby te pomarańczki mnie porwały, to skończyłyby na oklejeniu 😅

Gdzieś trafiłem na polecajkę tych Infinity, ale tutaj niestety tak jak mówisz - design. O ile z maskownicami nie sa najgorsze, tak niestety są dosłownie dwukrotnie szersze jak dotychczasowe 550X. Dwa wielkie monumenty w salonie raczej nie są najlepszym przykładem salonowego kompromisu 🙈

Ok, dodaję do poszukiwań.

No właśnie, budżet nie jest z gumy i sub skutecznie go nagina... ale sprawiał też dużo radości. Są jakieś dinozaury pokroju REL Quake w internecie, ale czy warto? Nie wiem.  Dzięki za polecenia, postaram się gdzieś złapać je okolicy. 

Odradzam kupowanie starych subów, sam to przerobiłem. Zepsuł się wzmacniacz, a właściwie serwisant mi go spierdolił i okazuje się że oryginalna nową płytą kosztuje tyle że można kupić uzywke Rela t5. 

3 godziny temu, Ajothe napisał:

Odradzam kupowanie starych subów, sam to przerobiłem. Zepsuł się wzmacniacz, a właściwie serwisant mi go spierdolił i okazuje się że oryginalna nową płytą kosztuje tyle że można kupić uzywke Rela t5. 

Dlatego ja, zamiast REL Quake w podobnej cenie kupiłem nowy B&W 608: być może gra nieco gorzej, ale gra.

4 godziny temu, Ajothe napisał:

Jaki serwisant, taka naprawa. Nie ma nic złego w używanych subwooferach, stary może paść równie łatwo jak i nowy. Za nowy płacisz 2-3x tyle co za używany, coś za coś. Rele akurat są solidne i rzadko zdarzają się usterki, przykładowo w takich Kefach wzmacniacze padają jak muchy, widać po rynku wtórnym ile uszkodzonego złomu tej marki się przewala.

43 minuty temu, szymon1977 napisał:

Dlatego ja, zamiast REL Quake w podobnej cenie kupiłem nowy B&W 608: być może gra nieco gorzej, ale gra.

B&W 608 gra bardzo dobrze, nie gorzej od Quake. B&W schodzi niżej i ma większą moc, więcej ustawień. Quake ma z kolei bardziej "suchy" bas i jest mistrzem precyzji, ale to nie znaczy że B&W odstaje znacząco tutaj, coś za coś. Ogólnie B&W z tych dwóch w większości przypadków będzie jednak lepszy.

Edytowane przez don111
7 godzin temu, Piopio napisał:

Zastanawiam się jak one się mają do Kef R300 ?  Głośnik średnio-wysokotonowy podobny. Kef R300 mają bardzo fajny bas jak na podstawkowe, ale poza tym to przeciętnie grające kolumny moim zdaniem. Mało w nich emocji, słaba mikrodynamika w średnim paśmie. Jasno grające ale takie wygładzone brzmienie. Sam głośnik nie gra tylko cała konstrukcja, ale po doświadczeniach z R300 (i też dawniej R900) to jakoś trudno mi się przekonać do wypróbowania tych LS50.

Edytowane przez don111
42 minuty temu, don111 napisał:

Zastanawiam się jak one się mają do Kef R300 ?  Głośnik średnio-wysokotonowy podobny. Kef R300 mają bardzo fajny bas jak na podstawkowe, ale poza tym to przeciętnie grające kolumny moim zdaniem. Mało w nich emocji, słaba mikrodynamika w średnim paśmie. Jasno grające ale takie wygładzone brzmienie. Sam głośnik nie gra tylko cała konstrukcja, ale po doświadczeniach z R300 (i też dawniej R900) to jakoś trudno mi się przekonać do wypróbowania tych LS50.

KEF R300 to dwie generacje do tyłu. R3 to poziom LS50 ale do większych pomieszczeń. Nie są tak precyzyjne jeśli chodzi o budowę sceny jak LS50. I mają ciemniejsze brzmienie. Wokale są lepsze w LS50. 

LS50 Meta są już poza konkurencją. 

1 minutę temu, Piopio napisał:

poza tym to przeciętnie grające kolumny moim zdaniem

A jakie kolumny grają nieprzeciętnie w cenie poniżej 3K za nowe czy używki ? 

No nie do końca. R300 nowe jak weszły to kosztowały mnimum 5 tys. katalogowo, to sporo jak na podstawkowe. Wyżej były R500, R700 i r900 (15 tys). To chyba spora kwota i więc można oczekiwać dużo po nich, a był tylko bas ponadprzeciętny.. 

R300 to podobna generacja jak LS, LS weszły chwilę po R-kach jako rozszerzenie oferty o 1 model jubileuszowy czy coś takiego. Są na tym samym głośniku co R100. R3 jest już dużo nowszą serią. 

37 minut temu, Piopio napisał:

A jakie kolumny grają nieprzeciętnie w cenie poniżej 3K za nowe czy używki ? 

Z nowych System Fidelity bodajże 1.5k za podłogówki w fornirze, model SF 5050 🙂 Dla mnie szokująca cena za takie dobre wykonanie i brzmienie. No ale z nowych to faktycznie wyjątek. Z używek to można chociażby w vintage kupić kolumny nawet za 500zł, które dla naszego ucha zagrają lepiej od 'hi-endów' za 20k+. 

55 minut temu, don111 napisał:

To chyba spora kwota i więc można oczekiwać dużo po nich, a był tylko bas ponadprzeciętny.. 

Dla mnie KEF grają świetnie. Bardzo liniowo. Ale nie każdy to lubi. 

• Pokaż nowe odpowiedzi