Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w wyborze streamer/Dac

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc,

Obecnie posiadam Atoll in200 Signature + DAC gra to z kolumnami Spendor D7.2, muzyke streamuje z AppleMusic przez AirPlay2 za pomoca ArgonaSolo wpietego do Daca we wzmacniaczu.

Zmieniam wzmaczniacz na Mcintosha MA7000 i zastanawiam sie co zrobic:

1. Zostac z Argonem i zakupic np Chord Qutest

2. Zmienic na Arcama ST60, ktory jest tez DACiem i w przyszlosci pozwoli podpiac np transport CD lub wyjsc z sygnalem cyfrowym do innego Daca gdybym cos chcial zmienic. 

Z minusow to nie wyglada to urzadzenie za ladnie.

3. Kupic Lumin D2 niestety nie pozwoli w przyszlosci na rozbudowe, gdyz nie dziala jako sam DAC (nie mozna nic do niego wpiac), natomiast doskonale wyglada i pasuje do Mcintosha.

Macie moze inne pomysly, co waszym zdaniem bylo by najlepszym rozwiazaniem?

Edytowane przez Entilza
https://www.audiostereo.pl/topic/160596-pomoc-w-wyborze-streamerdac/

Powiem ci że chciałbym mieć takie dylematy jak ty:)

Każda z tych propozycji jest świetna jako źródło.

Co prawda nie obcowałem z argonem zbyt długo więc nie wiem jak z jego funkcjonalnością ale qutest to jeden z lepszych przetworników w swojej cenie.

Znakomita precyzja dynamika otwartość brzmienia a przy tym 0 agresji i eksponowania skrajnych pasm.

Arcam gra spokojnie. Jest może delikatnie mniej dynamiczny ale i tak uważam go za urządzenie wciągające do odsłuchu muzyki.

Jest cieplejszy i całe pasmo brzmieniowe jest delikatnie przesunięte ku dołowi w stosunku do chorda.

Bardzo dobrze mi się go słuchało.

O urządzeniach lumin masz już chyba napisane wszystko.

Myślę że nikt za Ciebie nie dokona wyboru . Wypożyczaj te sprzęty po kolei albo jak wolisz na raz do domu i have fun Piotr 

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Powiem ci że chciałbym mieć takie dylematy jak ty:)

Każda z tych propozycji jest świetna jako źródło.

Co prawda nie obcowałem z argonem zbyt długo więc nie wiem jak z jego funkcjonalnością ale qutest to jeden z lepszych przetworników w swojej cenie.

Znakomita precyzja dynamika otwartość brzmienia a przy tym 0 agresji i eksponowania skrajnych pasm.

Arcam gra spokojnie. Jest może delikatnie mniej dynamiczny ale i tak uważam go za urządzenie wciągające do odsłuchu muzyki.

Jest cieplejszy i całe pasmo brzmieniowe jest delikatnie przesunięte ku dołowi w stosunku do chorda.

Bardzo dobrze mi się go słuchało.

O urządzeniach lumin masz już chyba napisane wszystko.

Myślę że nikt za Ciebie nie dokona wyboru . Wypożyczaj te sprzęty po kolei albo jak wolisz na raz do domu i have fun Piotr 

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Bedę coś wybierał w przyszłym tygodniu - dam znać co wygrało!

Na tą chwilę chyba najbliższy jestem Arcam ST60, który daje najwięcej możliwości a kosztuje  najmniej. Różnicę w kwocie w przyszłości będę mógł przeznaczyć np. na lepszego DACa a Arcam zostanie streamerem - no tylko ten design mi nie do końca leży... 

Zainwestuj w Gustard R26 i Roon (abonament miesięczny). 

Moim zdaniem lepsza opcja od wymienionych przez Ciebie.

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

48 minut temu, Entilza napisał:

Na tą chwilę chyba najbliższy jestem Arcam ST60, który daje najwięcej możliwości a kosztuje  najmniej. Różnicę w kwocie w przyszłości będę mógł przeznaczyć np. na lepszego DACa a Arcam zostanie streamerem - no tylko ten design mi nie do końca leży... 

Ale miałeś go w ręce czy oo fotkach?

Bo to trochę jak przymierzanie ciuchów. 

Wiesz ale też nic na siłę jak mówię masz wszystkie fajne typy.

Na spokojnie je sprawdź 🙂

7 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Ale miałeś go w ręce czy oo fotkach?

Bo to trochę jak przymierzanie ciuchów. 

Wiesz ale też nic na siłę jak mówię masz wszystkie fajne typy.

Na spokojnie je sprawdź 🙂

Wstepnie przesluchiwalem i mialem w rekach wszystkie te urzadzenia. Jak sie uda to bede chcial wszystko "przymierzyc" juz w domu ze wzmcniaczem i swoimi kolumnami.

Odsluchiwalem co prawda na Spendorach 7.2 w sklepie ale byly to nowe kolumny prosto z kartonów a one graja zupelnie inaczej niz takie juz nawet 3 tygodniowe.

Edytowane przez Entilza
W dniu 24.12.2022 o 21:39, Entilza napisał:

Wstepnie przesluchiwalem i mialem w rekach wszystkie te urzadzenia. Jak sie uda to bede chcial wszystko "przymierzyc" juz w domu ze wzmcniaczem i swoimi kolumnami.

Odsluchiwalem co prawda na Spendorach 7.2 w sklepie ale byly to nowe kolumny prosto z kartonów a one graja zupelnie inaczej niz takie juz nawet 3 tygodniowe.

Dokładnie tak. Też miałem takie odczucia.

No to teraz faktycznie sprzęt do domu i testy 🙂

W Twojej sytuacji zbudowałbym system na urządzeniach Silent Angel, to chyba najbardziej elastyczne rozwiązanie oraz przede wszystkim odpowiadające klasowo Twojemu systemowi.
Zapraszam do kontaktu z naszymi doradcami, najlepiej Szymkiem lub Piotrem, którzy udzielą Ci konkretnych informacji.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W dniu 26.12.2022 o 12:30, Piotr Sonido napisał:

Dokładnie tak. Też miałem takie odczucia.

No to teraz faktycznie sprzęt do domu i testy 🙂

Zdecydowalem sie na ST60. Tak jak pisales, gral duzo spokojniej od Lumina tym samym bardziej relaksacyjnie wiec został. 

Dodatkowo po postawieniu go w domu na polce nawet wyglada spoko :).

W dniu 31.12.2022 o 14:55, Entilza napisał:

Zdecydowalem sie na ST60. Tak jak pisales, gral duzo spokojniej od Lumina tym samym bardziej relaksacyjnie wiec został. 

Dodatkowo po postawieniu go w domu na polce nawet wyglada spoko :).

A widzisz nie chcę tutaj powiedzieć że miałem rację ale cieszę się że zachęciłem cię do jego sprawdzenia 🙂

to miłego użytkownika 🙂 fajnie że wybrałeś oo testach 

Piotrek 

• 2 tygodnie później...
W dniu 26.12.2022 o 15:02, Q21 napisał:

W Twojej sytuacji zbudowałbym system na urządzeniach

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , to chyba najbardziej elastyczne rozwiązanie oraz przede wszystkim odpowiadające klasowo Twojemu systemowi.
Zapraszam do kontaktu z naszymi doradcami, najlepiej Szymkiem lub Piotrem, którzy udzielą Ci konkretnych informacji.

Silent ma DAC w ofercie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )