Skocz do zawartości
IGNORED

Za malo mocy dla kolumn - jak to okreslic na sluch ?

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, witajcie.

Mam takie pytanie - a jak wyglada na sluch sytuacja, kiedy powiedzmy wzmacniacz jest za slaby dla kolumn ?

Mówią czasami: "wzmacniacz za slaby", "malo wydajny" , "wzmacniacz nie uciaga kolumn" 

Jak to okreslic? 

Edytowane przez Marcinus

Ja miałem ten sam problem z głośnikami najlepiej zabrać paczki do sklepu i posłuchać w tych samych warunkach swojego wzmacniacza i czegoś mocniejszego

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Na słuch?... jak padną wysokotonówki to będzie słychac że nie słychać :). Generalnie pojawia się duże znieksztalcenia. Podaj jakieś konkrety.

Podam konkrety
Kef xq1
Wzmacniacze
Denon pma 710 - mało basu i słaba dynamika
Naim xq2 trochę lepiej
Denon pma 2020 ae odlot porównywalnie z pma a110 i mf m6si
Choć to różne szkoły grania

38 minut temu, bopich napisał:

Podam konkrety

Porównujesz wzmacniacze z "nieco" innych półek cenowych ... chyba nie dziwisz się że droższy zagra lepiej od tańszego? Sama moc w tym przypadku ma niewielkie znaczenie.

Hmmm a 110 i mf to podobna półka pma 2020ae to starszy model ale polowe tańszy i subiektywnie cieplejszy a 110 jest bardziej suchy

Dopiero te trzy ruszyły aluminiową powlekaną membranę kefa wcześniej bas był pytki i wykastowany

Dla mnie typowym sygnalem osiagniecia granic obciazalnosci (obojetnie czy wzmacniacza czy zestawu glosnikowego) jest meczace natretne brzmienie przy wyzszych poziomach glosnosci. Systemy z duzymi rezerwami moge ostro pdkrecac i nie czuje dyskomfortu. Moge dluzej sluchac zrelaksowany.
A slabowite systemy juz po krotkim czasie glosniejszego sluchania zmuszaja do przykrecenia poziomu, bo brzmia nieprzyjemnie, jazgotliwie.

Najlepiej nadaje sie do tego rock, bo ten gatunek odbieram przy zlej jakosci za najbardziej upierdliwy

24 minuty temu, bopich napisał:

Hmmm a 110 i mf to podobna półka pma 2020ae to starszy model ale polowe tańszy i subiektywnie cieplejszy a 110 jest bardziej suchy

Tak, ale Denon 710 kosztował poniżej 2tys ...

Tak to prawda ale od niego zaczynałem i było słabo xs2 naim tez z butów nie wyrywał
przy tych samych głośnikach a wiem ze lepiej to accuphase

Patrząc na różnice mam 2020ae i na a110 bym nie zamienił

31 minut temu, bopich napisał:

a wiem ze lepiej to accuphase

Więc nie moc a raczej sama jakość wzmacniacza ma tu wymierny wpływ.

Moc też bo słabszy wzmacniacz pma 720 nie ogarniał tych kolumn

Marycz a jaki ty masz sprzęt
Bo my tu się kopiemy a nie wiemy o co

4 godziny temu, marycz napisał:

Panowie, witajcie.

Mam takie pytanie - a jak wyglada na sluch sytuacja, kiedy powiedzmy wzmacniacz jest za slaby dla kolumn ?

Muwia czasami "wzmacniacz za slaby", "malo wydajny" , "wzmacniacz nie uciaga kolumn" 

Jak to okreslic? 

kiepski dźwięk, bas nie schodzi, słychać brak panowania/kontroli dźwięku/wszystko się rozłazi 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

6 godzin temu, marycz napisał:

...jak wyglada na sluch sytuacja, kiedy powiedzmy wzmacniacz jest za slaby dla kolumn ?

Włączasz cicho i gra ok. Dajesz głośniej i gra nadal ok. Dajesz jeszcze głosniej i dźwięk zaczyna mulić, to znaczy, że mocy brakuje i pojawiły się zniekształcenia.

Ps

Zadziwiające z jaką głosnością zagrały kolumienki mojego micro podpięte pod 2x200W

Edytowane przez szymon1977

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

Jeśli słuchasz głośno to za słaby wzmacniacz może uszkodzić kolumny. Daje im zbyt wysokie przestery. 

Na słuch - no charczy

Jeśli słuchasz cicho zbyt słaby , mało wydajny wzmacniacz gra z kolumnami płytko, bez wyrazu. 

Na słuch - chcesz dawać głośniej albo podkręcać któreś pasmo. 

Piotrek 

19 hours ago, bopich said:

Marycz a jaki ty masz sprzęt
Bo my tu się kopiemy a nie wiemy o co

no wlasnie probuje zrozumiec, czy moj wzmacniacz napewno na 100% daje rade wysterowac kolumny.

wzmak Vitus SIA025, a kolumny Hansen Prince V2.  Na sluch jest ok, glosno sluchajac bas sie nie rozpelza i dzwiek nie meczy, przy cichym sluchaniu tez wszystko jakoby na swoim miejscu. Ale ciagle mam wrazenie, ze ten wzmak jest za slaby i przy bardziej wydajnym bylo by lepiej/inaczej. Dochodze do wniosku, ze zanim nie sprobuje cos bardziej wydajnego to zostanie mi te "mam wrazenie".

20 minut temu, marycz napisał:

Dochodze do wniosku, ze zanim nie sprobuje cos bardziej wydajnego to zostanie mi te "mam wrazenie".

Poczekaj tak ze dwa, trzy miesiące będę miał nowego wzmaka. Podłączymy, przekonasz się czy da się jeszcze z tych kolumn coś więcej wycisnąć ...

1 minute ago, szpakowski said:

Poczekaj tak ze dwa, trzy miesiące będę miał nowego wzmaka. Podłączymy, przekonasz się czy da się jeszcze z tych kolumn coś więcej wycisnąć ...

mozna sprobowac, a tym, ze ja jestem w Wilnie a Ty chyba gdzies w Polsce?

o jakim wzmaku muwisz?

26 minutes ago, marycz said:

no wlasnie probuje zrozumiec, czy moj wzmacniacz napewno na 100% daje rade wysterowac kolumny.

wzmak Vitus SIA025, a kolumny Hansen Prince V2.  Na sluch jest ok, glosno sluchajac bas sie nie rozpelza i dzwiek nie meczy, przy cichym sluchaniu tez wszystko jakoby na swoim miejscu. Ale ciagle mam wrazenie, ze ten wzmak jest za slaby i przy bardziej wydajnym bylo by lepiej/inaczej. Dochodze do wniosku, ze zanim nie sprobuje cos bardziej wydajnego to zostanie mi te "mam wrazenie".

Ciagle chodza mi mysli o zmianie Vitus 'a na jakis inny setup preamp+koncowka. Z tym, ze calkowicie nie wiem na co zmienic (zeby nie bylo gorzej nizeli teraz jest), no i oczywscie zeby nie bylo duzo drozej. Slowem jak zawsze - nie super drogo ale odszuwalnie lepiej 😄

Chyba musial bym s tym isc do sasiedniej zakladki hiendu.

Ale to dla czystego testu pożycz sobie po prostu z salonu inny wzmacniacz niekoniecznie o takiej samej charakterystyce dźwięku ale żeby był znacznie mocniejszy i zobaczysz czy to faktycznie jest to czego ci brakuje.

Piotrek 

On 12/27/2022 at 1:23 PM, szpakowski said:

chyba nie dziwisz się że droższy zagra lepiej od tańszego? Sama moc w tym przypadku ma niewielkie znaczenie.

Typowy pogląd audiofila ustawionego przez marketingowy system półek cenowych i tzw. targeting.

Jeden z podstawowych stereotypów audiofilizmu i równocześnie kardynalna zasada przykazań religii audiofilskiej.

moc ma znaczenie,a właściwie zasilacz wzmacniacza,większe trafo,więcej kondensatorów w zasilaniu to większa obudowa,radiatory ,to wszystko powoduje,że mocniejszy wzmacniacz jest droższy ,pomijając oczywiście pseudoaudiofilski marketingowy bełkot..

Typowy objaw audiofilizmu, gra dobrze ale co by tu jeszcze poprawić. Można jednak się wyleczyć np. na skutek losowego zdarzenia przewartościowującego nasze życie i znów słuchać z radością muzyki na "byle czym".

46 minut temu, bum1234 napisał:

Typowy pogląd audiofila ustawionego przez marketingowy system półek cenowych i tzw. targeting.

Jeden z podstawowych stereotypów audiofilizmu i równocześnie kardynalna zasada przykazań religii audiofilskiej.

Chyba nadepnąłem komuś na odcisk ... 😅 

Godzinę temu, szpotek73 napisał:

moc ma znaczenie,a właściwie zasilacz wzmacniacza,większe trafo,więcej kondensatorów w zasilaniu to większa obudowa,radiatory ,to wszystko powoduje,że mocniejszy wzmacniacz jest droższy ,pomijając oczywiście pseudoaudiofilski marketingowy bełkot..

No i teraz wytłumacz to ludziom którzy są zwolennikami mikro chińskich wzmacniaczy w klasie d.

A jeszcze najlepiej takich które generują między 200 a 400 w mocy na ładowarce do telefonu.

Czy te chińskie wzmacniacze mają zasilacze liniowe czy impulsowe? Zasilacz impulsowy nie musi być wielki i ciężki żeby mieć dużą moc.

1 hour ago, szpakowski said:

Chyba nadepnąłem komuś na odcisk ... 😅 

Nie nadepnąłeś, tylko w sąsiednim wątku zadałeś pytanie - i to jest właśnie odpowiedź - przykład audiobajki 🙂

Jak widać nie musiałem niczego daleko szukać.

I tyle.

30 minutes ago, Piotr Sonido said:

No i teraz wytłumacz to ludziom którzy są zwolennikami mikro chińskich wzmacniaczy w klasie d.

A jeszcze najlepiej takich które generują między 200 a 400 w mocy na ładowarce do telefonu.

Bezczelnie kłamią 😄

Bas bez kontroli i czasami nieco zbyt rozlazły to pierwsza oznaka tego że wzmacniacz nie jest w stanie panować nad głośnikami. Drugi objaw to kiedy dźwięk słabnie na wysokiej głośności - zmienia się stosunek niskich do wysokich częstotliwości choć ten objaw jest w sumie charakterystyczny również dla małych monitorów i wynika raczej z konstrukcji i możliwości. Trzeci objaw pewnego rodzaju słabości wzmacniacza można wyczuć w tym że nie ma prawidłowej dynamiki. Warto zapuścić utwór w którym jest mocna szybka stopa i wybijający się werbel. Jak atak jest słaby i nie wynika to z kolumn to znaczy że wzmacniacz mimo że zagra głośno to będzie taki zamulony. To takie moje obserwacje i można się nie zgadzać 🙂

• Pokaż nowe odpowiedzi