Skocz do zawartości
IGNORED

Zaskakujące zachowanie między cd a wzmacniaczem - zagadka

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Pomozcie mi coś zrozumiec… taka zagadka co to może być  

Mam cd azur 640c v2 po modyfikacji przed naszego kolegę @muda44 (świetny cdek) 

wzmacniacz to creek destiny. 

Połączone RCA

I teraz tak: 

Kiedy klikam w cd guzik otwierania się szuflady to po jej wysunięciu w kolumnach pojawia się takie niegłosne „pyk”/„pop” - ale co ciekawe, nie zawsze. I dzieje się to niezależnie czy gałka potencjometru jest na 0 czy na połowie. Z innymi wzmacniaczami tego nie było z tym cd. 

Co zrobiłem:

- Sprawdzone na drugim egzemplarzu takiego samego wzmacniacza i efekt ten sam, wiec to nie wina wzmaka.

- podłączyłem inne kable RCA i efekt ten sam. 

To cd tez mam podłączone do daca po coaxialu. I zauważyłem, ze zawsze kiedy się otwiera szufladę cd to dac pokazuje, ze sygnał jest na czerwono i po zamknięciu szuflady wraca ponownie na zielony, aktywny.

Pomyślałem, wiec ze ten cd odcina sygnał z gniazd przy otwieraniu szuflady i stad to „pyk” bo dostaje prąd. 

ALEEE… nie zgadzają się dwie rzeczy. 

1. Nie dzieje się to za każdym razem gdy otwieram szufladę… wiec wniosek z odcinaniem sygnału odpada. 

2. Teraz najciekawsze. Ustawiam wzmacniacz na inne źródło (jakieś nie używane, inne niż cd). Otwieram szufladę cd i nadal jest to pyk! Jak?!

I teraz zagadka - o co może chodzić ….

Odłączyłem - dalej to samo. Podłączyłem inny zasilający - to samo. Czy to oznacza, ze cd puszcza jakieś przepięcie? 

6 minut temu, Mateolo2 napisał:

Odłączyłem - dalej to samo. Podłączyłem inny zasilający - to samo. Czy to oznacza, ze cd puszcza jakieś przepięcie? 

Masz  moze inne źródło a w zasadzie transport np. DVD  ? Podłącz zamiast Cambridge i zobacz jak będzie ?

6 minut temu, Mateolo2 napisał:

No właśnie nic z szuflada typu DVD już nie mam…

To spróbuj coś od kolegi na sprawdzenie  pożyczyć  tu problem może być w Cambridge ? 

Ale z innymi wzmagania tego nie było z tym samym cd. Rozmawialismy przed chwila z kolega muda przez telefon i powiedział mi, ze jeśli to są bardzo ciche pęknięcia to po prostu creek może być bardzo czuły na wszelkiego rodzaju lekkie skoki napięć w urządzeniach towarzyszących itd. @muda44 jeszcze raz dzieki za cała pomoc!!!

Edytowane przez Mateolo2

Ten odtwarzacz ma usterke. Z tego co kolega opisuje to czasami przy otwieraniu szuflady poprzes zasilanie wysyla zaklocenie do sieci. Poprzez siec zaklocenie przedostaje sie do wzmacniacza i nastepuje pykniecie w kolumnach. W modyfikowanych urzadzeniach rozne cuda sie zdarzaja. Zalezy co tam bylo modyfikowane i jak.

1 minutę temu, fafarskid napisał:

Ten odtwarzacz ma usterke. Z tego co kolega opisuje to czasami przy otwieraniu szuflady poprzes zasilanie wysyla zaklocenie do sieci. Poprzez siec zaklocenie przedostaje sie do wzmacniacza i nastepuje pykniecie w kolumnach. W modyfikowanych urzadzeniach rozne cuda sie zdarzaja. Zalezy co tam bylo modyfikowane i jak.

Tutaj już musiałby się wypowiedzieć sam twórca czyli @muda44

2 minuty temu, fafarskid napisał:

Odłączyłem wszystkie kable RCA/ cyfrowe i zostawiłem tylko zasilający. Efekt przestał występować, wiec przez sieć się to nie przedostaje.

1 godzinę temu, Mateolo2 napisał:

2. Teraz najciekawsze. Ustawiam wzmacniacz na inne źródło (jakieś nie używane, inne niż cd). Otwieram szufladę cd i nadal jest to pyk! Jak?!

Ten punkt sugeruje, ze to jednak przez siec.

Chyba ze poprzez mase przewodu RCA zaklocenie by powstawalo, bo masa jest wspolna, ale nie wiem czy to jest mozliwe.

No to teraz słuchajcie bo się robi jeszcze ciekawiej… 

Przez sieć to nie jest bo odłączyłem wszystkie kable RCA/ optyczny zostawiłem sam zasilający i efekt zniknął. 

Podlaczylem innym kablem RCA pod inne wejście we wzmacniaczu (tuner) - efekt ten sam. 

I najciekawsze ( @muda44) - odłączyłem całkowicie RCA od cd i podłączyłem go tylko cyfrowo przez daca do wzmacniacza - efekt występuje dalej. Czyli wniosek jest taki, ze to pyknięcie przenosi się to w formie dźwięku po kablu cyfrowym, jest dekodowane na analog w dacu i trafia do wzmaka. 

Czyli wszystko milem dobrze podłączone, a chyba faktycznie ten wzmacniacz jest bardzo czuły i przy otwieraniu klapy przekazuje się lekki dźwięk z wyjść cd jak przy podnoszeniu igły z winyla… 

Nic innego do głowy mi nie przychodzi. 

29 minut temu, fafarskid napisał:

Ten punkt sugeruje, ze to jednak przez siec.

Chyba ze poprzez mase przewodu RCA zaklocenie by powstawalo, bo masa jest wspolna, ale nie wiem czy to jest mozliwe.

No ale to czemu jak odłączam wszystko i zostawiam sam zasilający to problem nie występuje….

10 minut temu, Mateolo2 napisał:

No to teraz słuchajcie bo się robi jeszcze ciekawiej… 

Przez sieć to nie jest bo odłączyłem wszystkie kable RCA/ optyczny zostawiłem sam zasilający i efekt zniknął. 

Podlaczylem innym kablem RCA pod inne wejście we wzmacniaczu (tuner) - efekt ten sam. 

I najciekawsze ( @muda44) - odłączyłem całkowicie RCA od cd i podłączyłem go tylko cyfrowo przez daca do wzmacniacza - efekt występuje dalej. Czyli wniosek jest taki, ze to pyknięcie przenosi się to w formie dźwięku po kablu cyfrowym, jest dekodowane na analog w dacu i trafia do wzmaka. 

Czyli wszystko milem dobrze podłączone, a chyba faktycznie ten wzmacniacz jest bardzo czuły i przy otwieraniu klapy przekazuje się lekki dźwięk z wyjść cd jak przy podnoszeniu igły z winyla… 

Nic innego do głowy mi nie przychodzi. 

Mnie przychodzi . Zmień  tak jak mówiłem  na "inną szufladę ( inny napęd " i sprawdź.  

Cały tok myślenia poprawny 👍

Tylko trzeba sprawdzić każdy  element toru.  

Mogę  się mylić co do cd ale jak nie zmienisz na inny to... SIę nie dowiesz co bruździ 

24 minuty temu, bogus18 napisał:

Mnie przychodzi . Zmień  tak jak mówiłem  na "inną szufladę ( inny napęd " i sprawdź.  

Cały tok myślenia poprawny 👍

Tylko trzeba sprawdzić każdy  element toru.  

Mogę  się mylić co do cd ale jak nie zmienisz na inny to... SIę nie dowiesz co bruździ 

No wiem, ale to tylko przy otwieraniu szuflady, wiec jak to nie szkodzi sprzętowi to mam w nosie. To jest ledwie słyszalne (metr od kolumny tylko). A cd gra przepięknie 

48 minut temu, Mateolo2 napisał:

i podłączyłem go tylko cyfrowo przez daca do wzmacniacza - efekt występuje dalej.

No to masz wyjaśnienie. Odtwarzacz jest uszkodzony. Zasadniczo kiedy odtwarzacz CD* połączony jest z DACem (coax/optyk) i włączamy odtwarzacz (płyty nie musi być w środku) to DAC automatycznie łapie synchro 44.1 kHz - sygnał jest zafiksowany na stałe.
Jeśli przy otwieraniu szuflady odtwarzacza zewnętrzny DAC traci synchro to znaczy, że odtwarzacz jest dupiato zaprojektowany/uszkodzony/grzebany.
U Ciebie traci się synchro z DACem oraz dodatkowo w chwili otwarcia szuflady masz jakieś przebicie na wyjściu cyfrowym i analogowym swojego odtwarzacza.

---

* pisząc odtwarzacz CD mam na myśli normalne wytwory wielkich firm typu Sony, Denon, Yamaha itd, a nie żadne piwniczne czy tzw. audiofilskie (tfu) wypusty.

Edytowane przez yayacek

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

mam taki cd od nowego choć dawno nie słuchany mam inny, nie przypominam sobie żeby coś pykało strzykało itd ,  może już coś pada kondensator coś co trzeba naprawić sprzęt ma kilka lat a części elektroniczne nie są wieczne 

21 minut temu, yayacek napisał:

...., a nie żadne piwniczne czy tzw. audiofilskie (tfu) wypusty.

co rozumiesz pod pojęciem audiofilskie wypusty ?

13 minut temu, Elbing napisał:

co rozumiesz pod pojęciem audiofilskie wypusty ?

Przykładowo takie cudaki za 25 tyś zł czy 13 tyś zł.
Ale to nie jest przedmiotem tego wątku więc nie odchodźmy zbytnio od tematu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

cd2.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

13 godzin temu, Mateolo2 napisał:

Mam cd azur 640c v2 po modyfikacji przed naszego kolegę @muda44 (świetny cdek) 

Jeżeli przed modyfikacją ten objaw nie występował to wniosek nasuwa się sam po modyfikacji gdzie występuje problem Fachowiec nie poradził sobie z modyfikacją 😥

Edytowane przez mdavis

Ile ma lat, jak dlugo Ty go masz, kiedy był modyfikowany, kiedy pojawiła się usterka?

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

Godzinę temu, mdavis napisał:

Jeżeli przed modyfikacją ten objaw nie występował to wniosek nasuwa się sam po modyfikacji gdzie występuje problem Fachowiec nie poradził sobie z modyfikacją 😥

Zdecydowanie to moja wina  🙂

A poważnie, czytaj uważnie. Z innymi wzmacniaczami tego nie było...

Sporo ich przerobiłem i nikt nie zgłaszał jakichkolwiek problemów ALE...

ALE z tego co widzę ten wzmacniacz jest bardzo czuły na drobne impulsy na potencjale masy. Być może problemem jest też brak u Kolegi w gniazdku PE bo ma tylko " zerowanie " z Nki. 

Z praktyki wiem że tego typu drobne " pyknięcia " mają miejsca w wielu różnych klockach audio i nie jest to ani groźne ani powodem do niepokoju.  Takim powodem za to są np głośne " stuki " przy włączaniu wielu bardzo drogich wzmacniaczy które mają na sztywno połączone końcówki mocy z wyjściami. Gorsze są też burczące transformatory w też drogim sprzęcie, przydźwięk w głośnikach czy słyszalne w kolumnach załączanie się sprzetu RTV AGD czy nawet łączenie telefonu z siecią...

Jeżeli DAC będzie po toslink i tego nie będzie to jak wyżej. 

28 minut temu, muda44 napisał:

Z praktyki wiem że tego typu drobne " pyknięcia " mają miejsca w wielu różnych klockach audio i nie jest to ani groźne ani powodem do niepokoju. 

Nie jeśli ich nie było ale się pojawiły.

Dobra Panowie,

Kolejne testy (przez Was polecane) wykonane. Już innych testów nie mam do przeprowadzenia. Wszystkie opcje sprawdzone.

1. Cd podłączyłem tylko optykiem do daca - efekt nie występuje ( @muda44)

2. podłączyłem inny wzmacniacz do niego (hegel) - efekt na nim tez się pojawia przy otwieraniu szuflady, dalej pyk w kolumnach…

3. Podłączyłem jakiś odtwarzacz DVD stary, który miałem w domu, przy otwieraniu szuflady efekt nie występuje.

Skoro na moim starym wzmacniaczu (hegelu) to występuje, a znam swój system to w takim razie wcześniej tego na pewno jeszcze pare tygodni temu tego nie było bo używam tego cd już ponad rok. W systemie poza wzmacniaczem nic nie zmieniałem. Czyli coś w napędzie tego cd daje przepięcie? 

Wnioski? 

Od razu mówię, ze problem nie wystąpił po modyfikacji przez @muda44 tylko niedawno. Ten sprzęt po modyfikacji gra na tak wysokim poziomie, ze zawstydza odtwarzacze moich kolegów za kilka razy większe sumy, wiec absolutnie nie chce, żeby ten pod robił jakakolwiek antyreklamę tych modyfikacji bo należę do fan klubu mudy - bo Dzieki niemu nie mając wielkich budżetów dostajemy na prawdę piękne granie z naszych sprzętów. 

Edytowane przez Mateolo2
8 minut temu, Mateolo2 napisał:

Podłączyłem jakiś odtwarzacz DVD stary, który miałem w domu, przy otwieraniu szuflady efekt nie występuje

Masz uszkodzony odtwarzacz i nie ma co wydziwiać. Skoro DVD player zachowuje się poprawnie a grzebany odtwarzacz niepoprawnie to chyba konkluzja jest jasna.
Wyślij maszynę do autoryzowanego serwisu bo jeszcze sobie DACa rozwalisz - diabli wiedzą co się dzieje na wyjściach RCA i coax tego odtwarzacza.
Nie kombinuj tylko od poprawiacza zdobądź schemat całej tzw. modyfikacji i wraz z nią zawieź odtwarzacz do serwisu.

W odtwarzaczu do sprawdzenia cały tor wykonawczy otwierania/zamykania szuflady, w szczególności kondensator przeciwzakłóceniowe na silniku i/lub driver silnika.

Obciążenie indukcyjne po zaniku doprowadzanego zasilania generuje dość wysoki pik napiecia wstecznego, np w torze sterowania cewkami przekaznikow stosuje się diode która zabezpiecza układ sterujący przed uszkodzeniem.

Opisany problem na 99.9% jest wynikiem tego zjawiska, szczególnie że zjawisko pojawią się dopiero po otwarciu szuflady

Edytowane przez Bumpalump
9 godzin temu, Mateolo2 napisał:

Dobra Panowie,

Kolejne testy (przez Was polecane) wykonane. Już innych testów nie mam do przeprowadzenia. Wszystkie opcje sprawdzone.

1. Cd podłączyłem tylko optykiem do daca - efekt nie występuje ( @muda44)

2. podłączyłem inny wzmacniacz do niego (hegel) - efekt na nim tez się pojawia przy otwieraniu szuflady, dalej pyk w kolumnach…

3. Podłączyłem jakiś odtwarzacz DVD stary, który miałem w domu, przy otwieraniu szuflady efekt nie występuje.

Skoro na moim starym wzmacniaczu (hegelu) to występuje, a znam swój system to w takim razie wcześniej tego na pewno jeszcze pare tygodni temu tego nie było bo używam tego cd już ponad rok. W systemie poza wzmacniaczem nic nie zmieniałem. Czyli coś w napędzie tego cd daje przepięcie? 

Wnioski? 

Od razu mówię, ze problem nie wystąpił po modyfikacji przez @muda44 tylko niedawno. Ten sprzęt po modyfikacji gra na tak wysokim poziomie, ze zawstydza odtwarzacze moich kolegów za kilka razy większe sumy, wiec absolutnie nie chce, żeby ten pod robił jakakolwiek antyreklamę tych modyfikacji bo należę do fan klubu mudy - bo Dzieki niemu nie mając wielkich budżetów dostajemy na prawdę piękne granie z naszych sprzętów. 

Próbowałeś go podłączyć u kogoś innego w systemie?

Modyfikacja obejmuje osobną płytę na której jest DAC, tor analogowy i wyjścia cyfrowe. Jest ona na osobnym zasilaniu.

Sam układ napędu, mechanika i jego sterowania pozostaje bez zmian. Modyfikacja nie ma wpływu na to co obserwujesz a odtwarzacz może ulegać naturalnemu zużyciu. Był produkowany w latach 2004-2008 i ma prawo już cos w nim wymagać wymiany, naprawy.

Ja bym na tą chwilę nic z tym nie robił. 

10 godzin temu, Mateolo2 napisał:

Opowiem Ci historię: seryjny Maluch ma 24KM, sprytną regulacją można sprawić, że w sprzyjających warunkach będzie mieć 27KM, co w zauważalny sposób poprawi przyspieszenie, prędkość maksymalną i zdolność pokonywania wzniesień. Niestety w niesprzyjających warunkach występować będzie destrukcyjne dla silnika spalanie stukowe. Jakie to są niesprzyjające warunki? Niedogrzany lub przegrzany silnik, niższa jakość paliwa, zanieczyszczenie powietrza (spalinami w mieście lub wilgocią), niskie ciśnienie powietrza... w sumie przez 99% warunki są niesprzyjające. Summa summarum do 10tys km będzie nieco szybszy, ale późnoej nieco słabszy a po 20tys km padnie i pójdzie do remontu, za to seryjny kręcić się będzie ochoczo jeszcze przez kolejne 50tys km, a przy odrobinie uwagi przekroczy 100tys km. 

Nie znam się na audio, ale osobiście nie oddałbym hifi na modyfikację komuś, kto nie zna się trochę mniej, bo może przekroczyć rezerwy, które dla bezpieczeństwa zachowała fabryka.

-----

Godzinę temu, muda44 napisał:

Ja bym na tą chwilę nic z tym nie robił. 

🙂

• Pokaż nowe odpowiedzi