Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki odtwarzacz CD z DAC do 10000 zł do Yamacha AS2200 + Dali Helicon 400mk2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zakładam wątek ponieważ obiecałem pomóc rozeznać się w temacie osobie zainteresowanej zakupem jak najlepszego odtwarzacza CD z DAC. Podkreślam na wstępie, że na odtwarzaczach CD kompletnie się nie znam (prawie nie korzystam) i liczę również na wasze tutaj ukierunkowanie w temacie.

System w którym nowy (lub używany ale "świeży") klocek miałby grać to Yamacha A/S 2200 + Dali Helicon 400 mk2. Muzyka słuchana na tym zestawie to przede wszystkim stary dobry ROCK, HARD ROCK, METAL i temu pokrewne tematy muzyczne. Zdaję sobie sprawę, że muzyka mało "audiofilska" ale odtwarzacz ma być na tyle uniwersalny aby dało się na nim słuchać również innych gatunków (leczenie odmiennymi rodzajami w trakcie 😉). 

Z nowych sprzętów pod uwagę brany jest ROTEL CD-DT 6000 lub sporo droższa opcja Moon 260D. Ja chciałbym tej osobie przedstawić jakąś alternatywę która być może okaże się nawet sporo tańsza i lepsza od w/w.

Proszę o jakieś wasze luźne propozycje czego można szukać w tych pieniądzach jak w tytule. Jak zawsze jest tam jakiś margines (bo np. taki Moon to sporo większy wydatek).

Jeżeli będą jakieś pytania na które trzeba odpowiedzieć aby "lepiej doradzić" - proszę się nie wahać.

wzmocnienie: Rotel RHB-10 Michi, pre: Parasound P/LD 2000, dac: BURSON VIVID V6, źródła: Rotel RCD 975, Rotel RD 965BX, ROTEL RT 955, DUAL CS731Q, paczki: DALI Evidence 870, DALI Grand

Rotela DT6000 koniecznie odsłuchaj, bo to źródło sporo namiesza na rynku moim zdaniem. Bardzo mocny produkt. Warto wypożyczyć na odsłuch. Jakby co to zapraszam na priv 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Marantz CD60, ale nie bardzo rozumiem - z DAC ... ma za to USB.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

3 minuty temu, audioburak napisał:

Marantz CD60, ale nie bardzo rozumiem - z DAC ... ma za to USB.

CD60 nie ma żadnych wejść cyfrowych.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

To wiem, ale z DAC jest klasycznym CD w odróżnieniu od transportu, który jest bez DAC.

A to albo zamierzone poszukiwanie ( z DAC ) albo nieznajomość tematu ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

5 minut temu, audioburak napisał:

To wiem, ale z DAC jest klasycznym CD w odróżnieniu od transportu, który jest bez DAC.

Autor szuka CD z funkcją DAC. Co w tym dziwnego ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

8 minut temu, audioburak napisał:

CD ma być z DAC - ma to być opcja/możliwość dla tej osoby skorzystania z odsłuchu np plików wysokiej rozdzielczości. Nabywca wybrał taką konstrukcję (trochę za moją namową) ze względu na to iż wzmacniacz nie posiada wbudowanego żadnego przetwornika cyfrowego. Nie chciałbym zbytnio komplikować tematu i dzielić tego na oddzielny przetwornik + CD gdyż DAC ma tutaj pełnić funkcję dodatku. Czyli odwrotnie jak w moim przypadku 🤪. Z dodatkowych informacji wymagane są wyjścia zbalansowane w CD.

wzmocnienie: Rotel RHB-10 Michi, pre: Parasound P/LD 2000, dac: BURSON VIVID V6, źródła: Rotel RCD 975, Rotel RD 965BX, ROTEL RT 955, DUAL CS731Q, paczki: DALI Evidence 870, DALI Grand

7 minut temu, Mariusz Marciniak napisał:

CD ma być z DAC - ma to być opcja/możliwość dla tej osoby skorzystania z odsłuchu np plików wysokiej rozdzielczości.

Po taniości to masz ARCAM CDS50. Odtwarza SACD. Dźwiękowo będzie na poziomie Rotela. W dodatku masz wbudowany prosty streamer. 

Edytowane przez Piopio

1 minutę temu, Piopio napisał:

Po taniości to masz ARCAM CDS50. Odtwarza SACD. Dźwiękowo będzie na poziomie Rotela.

Wiadomo im taniej tym lepiej, ale zaznaczam również, że nie jest to głównym kryterium wyboru. Ten sprzęt ma stworzyć związek na dłuższy czas z nowym właścicielem i jeżeli trzeba dołożyć do tej kwoty żeby zagrało lepiej to nie jest to wielki problem - zapas jest tak jak wspomniałem. Biblioteka płyt SACD również 😉

Z Arcamem się zapoznamy. Dziękuję.

3 minuty temu, Mariusz Marciniak napisał:

Wiadomo im taniej tym lepiej, ale zaznaczam również, że nie jest to głównym kryterium wyboru.

Dźwiękowo będzie podobnie. Oba CD są na kości Sabre. Arcam ma znacznie większą funkcjonalność. Ze swojej strony mogę polecić. Naprawdę porządne granie w rozsądnych pieniądzach.  

To ja zaproponuje Musical Fidelity M6scd. Masz wyjścia klasyczne RCA oraz XLR. Ponadto wejścia i wyjścia na DAC który nie jest na Sabre
Wygoda i jakość w jednym klocku. Mam , gram , używam DAC do TV.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Zgadzam się akurat odtwarzacze CD musical fidelity mi też bardzo odpowiadają.

Rewelacyjnym odtwarzaczem jest caspiana M2 CD on nie ma wejścia na dac ale będzie tańszy zostanie kasa na osobny dac.

Moim 260 to super kombo. Tu mocny nacisk postawiono właśnie na dac jako urządzenie osobne włożone w opakowanie cd. jest to jednak droższa inwestycja. 

3 fajne opcje 

Piotrek 

Moon 260 D genialny odtwarzacz CD z wej na dac. U mnie w systemie jest na podium od 5-6 lat. Wcześniej miałem / mam AL 8200CD, CA 851, Creek Evolution 50 CD, Yamaha CD S700. Z ww Cd Moon jest całościowo doskonały tj spójny ,liniowy, detaliczny, muzykalny, można słuchać godzinami i nic nie przeszkada, nie męczy.

Każdy z wyżej wymienionych CD ma swoje plusy i minusy lecz z Moonem przegrywa w moim systemie.

Najbliższy Moonowi jest Creek lecz o klase niżej. U mnie też priorytetem są wejścia zew na dac aby nie dublować sprzętów. Tak więc ruszaj  na odsłuchy Moon/Creek. A jak będziesz mogł to wpadaj do Łodzi to sam się przekonasz. Ps post adresowany do założyciela wątku całej reszcie dziękuję za polemikę.

Modyfikowana Yamaha NP-S303 z kablem zasilającym Ricable Invictus i odpowiedniej klasy kable RCA. Np Kimber 1016 lub Oyaide AZ 910.

Kupić dysk 2T,  format FAT 32 i zgrać płyty. 

Nie rozumiem tego tematu. Do wzmacniacza AS2200 Yamahy naturalnym wyborem będzie CD-S2100. Powodem jest całkowicie zbalansowany układ, a Luxmacn ani Accuphase czy proponowane tańsze tego nie zapewnia. Do tego możliwości korzystania z DACa w trybie DSD 128 a to już coś. Nie pisze już o wyglądzie, wspólnym pilocie bo o tym autor tematu z pewnością pomyślał.

19 minut temu, Audroc napisał:

Nie rozumiem tego tematu. Do wzmacniacza AS2200 Yamahy naturalnym wyborem będzie CD-S2100. Powodem jest całkowicie zbalansowany układ, a Luxmacn ani Accuphase czy proponowane tańsze tego nie zapewnia. Do tego możliwości korzystania z DACa w trybie DSD 128 a to już coś. Nie pisze już o wyglądzie, wspólnym pilocie bo o tym autor tematu z pewnością pomyślał.

Kolega ma racje 👍👌Też bym wybrał Yamaha CD do kompletu 👍

Co z tego że  pasuje wizualnie jak nie pasuje dźwiękowo 

Miałem cds2100 i z as2100 bylo zbyt sucho sterylnie i bezbarwnie,  co z tego że  szczegółowo 

Juz Marantz sa ki pearl  lite dużo  lepiej zagrał 

A jeszcze lepiej stary poczciwy Denon dcd-3000 lub dcd-s10

Te Denony mają wyjscia xlr oprócz wymaganych wejść  cyfrowych,  i 2 pary wyjsc rca, stałe i regulowane

Laser tani i dostępny 

Same odtwarzacze mozna kupić o wiele taniej od zakładanego budżetu 

Edytowane przez costa brava

Dokładnie tak wielu producentów wręcz żeruje na odtwarzaczach CD wystawiając je w ekspresyjnie wysokich cenach byle jedynie pasowały designem i półką cenową pod wzmacniacz.

Bo wiedzą że znaczna część ludzi woli kupić przysłowiowy komplet.

A odtwarzacze CD Yamahy bywają kapryśne.

Piotrek 

Yamahy potrzebują czegoś bardziej muzykalnego, w komplecie brzmią beznamiętnie i kwadratowo.

ZAP TeXtreme Reference Monitor, ART Loudspeakers Deco 8, Triangle Australe 260, Cabasse Clipper / Audion Sterling, Bladelius Brage / Denafrips Pontus II / Moon 260 Dt / Pioneer N-70ae

Witam serdecznie. Ponieważ zamierzam nabyć Yamahe np-s303 mam pytanie do jej użytkowników. Czy ktoś sprawdzał, czy jej wejście USB obsługuje zewnętrzny (komputerowy) napęd cd? Nie podejrzewam wprawdzie, ale chciałbym mieć pewność. Dziękuję

18 godzin temu, Piotr-1989 napisał:

Witam serdecznie. Ponieważ zamierzam nabyć Yamahe np-s303 mam pytanie do jej użytkowników. Czy ktoś sprawdzał, czy jej wejście USB obsługuje zewnętrzny (komputerowy) napęd cd? Nie podejrzewam wprawdzie, ale chciałbym mieć pewność. Dziękuję

Nie sprawdzałem ale na 99 procent nie. 

Piotrek 

4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Nie sprawdzałem ale na 99 procent nie. 

Piotrek 

Dziękuję za potwierdzenie moich przypuszczeń, lecz chętnie zaczekam, gdy jakiś miły posiadacz tego urządzenia sprawdzi tą możliwość 😉

W dniu 9.01.2023 o 17:25, EmilioE napisał:

Yamahy potrzebują czegoś bardziej muzykalnego, w komplecie brzmią beznamiętnie i kwadratowo.

Liczę na to, że Yamaha NP-S303 nie będzie tak brzmiała. Jako ciekawostkę powiem, że jakiś czas temu czytałem sporo dobrych opinii o brzmieniu yamaha CD-N500... więc ją kupiłem, ponieważ skusiło mnie m.in. wejście usb. Po porównaniu jednak z moim starym technicsem SL-P777 od razu odpadła 😞

W dniu 16.01.2023 o 23:10, Piotr-1989 napisał:

Nie obsługuje, za to obsłuży dysk do 2T w formacie FAT32 na który ripujemy płyty programem EAC i napęd CD jest zbędny.

12 godzin temu, Piotr-1989 napisał:

Dziękuję za potwierdzenie moich przypuszczeń, lecz chętnie zaczekam, gdy jakiś miły posiadacz tego urządzenia sprawdzi tą możliwość 😉

Liczę na to, że Yamaha NP-S303 nie będzie tak brzmiała. Jako ciekawostkę powiem, że jakiś czas temu czytałem sporo dobrych opinii o brzmieniu yamaha CD-N500... więc ją kupiłem, ponieważ skusiło mnie m.in. wejście usb. Po porównaniu jednak z moim starym technicsem SL-P777 od razu odpadła 😞

Według kilku właścicieli modyfikowana Yamaha NP-S303 gra dużo lepiej od CDS 2100.

No i nie pada laser jak niestety w odtwarzaczch CD tej firmy. 

Czy nps303 odtwarza po usb dyski przenośne usb ? Hmmm

O ile pamiętam tam jest wydajność 0.5 A a nie 1A, i może byc problem...do pendrive owszem wystarczy, do dysku nie.

No chyba że damy jakiś dysk z własnym zasilaniem  

Podobnie jak w Teacu nt-503

Do Yamahy polecam sprawdzenie NuPrime CDP-9, bardzo funkcjonalny odtwarzacz z wejściami na DAC i przedwzmacniaczem, granie z lekkim ociepleniem, ale nie powodujące spadku dynamiki, zamulenia. Jeżeli spodoba się styl grania, można jeszcze wnieść lekką poprawę zewnętrznym zasilaczem liniowym, np.  NuPrime ma dedykowany temu model LPS-212

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

19 godzin temu, Piotr-1989 napisał:

Nie realne. Kto ma zewnętrzny komputerowy napęd CD?

A czemu nie? Bo nie ma sterowników do obsługi.

Nie wiem jak z modyfikacjami to od razu przyznaje ale seryjnie 303 nie gra lepiej od cdn500.

Sergio czasu bardzo porządne urządzenie 

Piotrek 

6 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Nie realne. Kto ma zewnętrzny komputerowy napęd CD?

A czemu nie? Bo nie ma sterowników do obsługi.

Nie wiem jak z modyfikacjami to od razu przyznaje ale seryjnie 303 nie gra lepiej od cdn500.

Sergio czasu bardzo porządne urządzenie 

Piotrek 

To zdania są podzielone, słyszałem, że NP-S303 jest wyraźnie lepsza brzmieniowo. Obawiam się, że pozostaje mi teraz jedynie porównanie z moim technicsem sl-p777 (jako punkt odniesienia) po zakupie NP-S… Dziękuję za cenną opinię.

W dniu 18.01.2023 o 11:36, costa brava napisał:

Czy nps303 odtwarza po usb dyski przenośne usb ? Hmmm

O ile pamiętam tam jest wydajność 0.5 A a nie 1A, i może byc problem...do pendrive owszem wystarczy, do dysku nie.

No chyba że damy jakiś dysk z własnym zasilaniem  

Podobnie jak w Teacu nt-503

Wyżej napisałem że obsłuży dysk do 2T i bez własnego zasilania.

Działa mi, działa innym...

Czy autor już testował Rotela DT-6000?

Jestem ciekaw jak wrażenia.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

17 godzin temu, Piotr-1989 napisał:

To zdania są podzielone, słyszałem, że NP-S303 jest wyraźnie lepsza brzmieniowo. Obawiam się, że pozostaje mi teraz jedynie porównanie z moim technicsem sl-p777 (jako punkt odniesienia) po zakupie NP-S… Dziękuję za cenną opinię.

No to pytanie właśnie czy te opinie są po wersji zmodyfikowanej czy przed.

Cdn 500 miałem też w rękach oj no będzie już wiele lat temu więc mogę też nie pamiętać dokładnie jego brzmienia.

Piotrek 

• Pokaż nowe odpowiedzi