Skocz do zawartości
IGNORED

Zmiana kondensatora w preampie CJ PV 12 oraz wstawienie rezystora w Ugodzie

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. W związku z tym, że brakuje mi niskiego basu w dźwięku chciałbym zamienić kondensator q4 1,0 uF na wyjściu na inny. Zanim to jednak zrobię chciałbym dać rezystor w Ugodzie, pomiędzy drabinkę pin3, a gniazdo RCA. Znalazłem u siebie 82k 2W. Moc trochę na wyrost, ale na próbę chyba może być? Czy po zastosowaniu rezystora, będę musiał przeprowadzić regulację napięć?

Rysunek poniżej obrazuje jak to u mnie zamontowane jeszcze bez rezystora.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez 1Ender
Godzinę temu, 1Ender napisał:

kondensator q4 1,0 uF na wyjściu na inny.

A gdzie on jest? 

Tego z rezystorem to już zupełnie nie rozumiem.

Godzinę temu, jar1 napisał:

A gdzie on jest? 

Tego z rezystorem to już zupełnie nie rozumiem.

Kondensator 1uF jest na wyjściu sygnału przedwzmacniacza.

Rezystor 82k ma być dopiero wstawiony w Ugodzie. Między pin 3 potencjometru a gniazdem RCA. 

Edytowane przez 1Ender

Po pierwsze zakładasz nowy temat w sytuacji gdzie jest temat dedykowany temu preampowi i gdzie się udzielasz i gdzie już o to zapytałeś.

Jakbyś zerknął na dwa posty wyżej w tamtym temacie to wrzuciłem pomiary z oscyloskopu prostokąta dla rożnych częstotliwości (dla 20Hz także) przy zastosowaniu kondensatora wyjściowego 2,7uF, przy impedancji wejściowej końcówki mocy 33kOhm.

Nie wiem jaka jest impedancja wejściowa Twojej końcówki ale...stosowanie małych pojemności kondensatora w tym wypadku daje właśnie ch...owy prostokąt przy niskich częstotliwościach -> słaby bas bo po prostu to pasmo jest wycinane.

Większa pojemność-> "lepszy" bas.

W tym preampie jest potencjometr 100k,  a Ty zastosowałeś 10k (?)....załóż potencjometr taki jak należy i włóż kondensatory o większej pojemności.

3 godziny temu, 1Ender napisał:

Czy po zastosowaniu rezystora, będę musiał przeprowadzić regulację napięć?

Które napięcia chcesz regulować?

Edytowane przez sebasbox
1 godzinę temu, sebasbox napisał:

Nie wiem jaka jest impedancja wejściowa Twojej końcówki ale...stosowanie małych pojemności kondensatora w tym wypadku daje właśnie ch...owy prostokąt przy niskich częstotliwościach -> słaby bas bo po prostu to pasmo jest wycinane

22k

W tym preampie jest potencjometr 100k,

?????

zastosowałeś 10k (?)....załóż potencjometr taki jak należy i włóż kondensatory o większej pojemności.

A skąd Ci się wzięło 10k? Wiesz jaki mam potencjometr w preampie? Nie wiedziałem, że mam PVC 10k. 

Które napięcia chcesz regulować?

Nie chcę, pytałem czy muszę. Na wejściu Ugody.

Dla wyjaśnienia mam PVC w preampie i drabinkę w Ugodzie.

I dziękuję za zainteresowanie. Bez złośliwości.

Pozdrawiam 

Edytowane przez 1Ender

Jutro przylutuje rezystory w Ugodzie. Zmierzę napięcia na wejściu przed i po wlutowaniu. Będą 4 pomiary drabinka w ustawianiu 0 i max, 2 przed wlutowaniem i 2 po.

Teoretycznie drabinka w Ugodzie powinna mieć około 100k po wlutowaniu. 

Dziękuję 

Edytowane przez 1Ender

Wlutowanie rezystora w niczym nie pomogło. Owszem impedancja wzrosła do 102k, napięcia takie jak były przed wlutowaniem. Poza tym dźwięk się pogorszył stał się chropowaty. Chyba, że rezystory też się muszą wygrzać? 😅 Bo myślałem rezystor to nie kond i zmiany powinny być słyszalne od razu.  A może luty muszą się wygrzać? :)))) Co prawda cyna była ze srebrem, więc może?

Zostawić go jeszcze na wygrzanie? 🤣 

Dziękuję i pozdrawiam 

Edytowane przez 1Ender

Dałem zwykłego mundorfa Mcap białego 2,2 uF. Zmiana pojemności dała oczekiwane efekty. Już wiem w którym kierunku pójść. A rezystor z Ugody na gnieździe RCA wyleci, daje za duże buczenie (szumy?) w głośnikach.

Dziękuję 

4 godziny temu, 1Ender napisał:

Dałem zwykłego mundorfa Mcap białego 2,2 uF

Jeśli dałeś kondensator wejściowy w Ugodzie (4,7uF na pcn), to na wyjściu pre dałbym najmniej 10uF.

One są w szeregu i ich wypadkowa pojemność będzie zawsze mniejsza od pojedyńczego z nich. 

Dokładnie tak. Jedno wejście takie drugie takie. Z praktycznego punktu widzenia jeśli masz w preampie konda to już w koncówce jest niepotrzebny. Chyba, ze masz wiele źródeł i zdarza Ci się przełączać, a nie jesteś pewien braku DC . Kondensator to zło raczej nie jest obojętny dla sygnału i należy jak sie tylko da unikać dodatkowych "wykrzywiaczy" w sygnale. 

Kondensator montuje się w zasadzie tylko dla bezpieczeństwa. Jesli ktoś uważa , ze coś poprawia to jest w błędzie. To jest zawsze coś za coś lub na zasadzie za krótkiej kołderki.