Skocz do zawartości
IGNORED

DAC i monitory aktywne zbalansowane?

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry!

chcę złożyć swój pierwszy zestaw audio lepszej jakości. Znalazłem coś takiego jak Topping dx7s, który ma układ zbalansowany pod wyjście słuchawkowe 4-pin. Ma też dwa wyjścia XLR. I teraz pytania.

Czy te wyjścia XLR też są połączone z tym zbalansowanym układem? 

Czy monitory aktywne, mające wejścia XLR są zbalansowane? Jeśli nie, to które modele są?

Czy zestaw audio dobrej jakość budować za wszelką cenę na połączeniach symetrycznych, nawet jeśli nie są zbalansowane?

Z góry dziękuję za pomoc i życzę udanego dnia!

Edytowane przez mixonn
https://www.audiostereo.pl/topic/160973-dac-i-monitory-aktywne-zbalansowane/

Mylisz pojęcia.
Co innego budowa wewnętrzna urządzenia, a co innego połączenie.
Monitor aktywny ma symetryczne połączenie ale zaraz za nim jest już normalny.

IMHO połączenia XLR są bardzo dobre, zwłaszcza przy dłuższych kablach. Zbalansowana budowa urządzeń to marketing.

8 minut temu, Froju napisał:

Mylisz pojęcia.
Co innego budowa wewnętrzna urządzenia, a co innego połączenie.
Monitor aktywny ma symetryczne połączenie ale zaraz za nim jest już normalny.

IMHO połączenia XLR są bardzo dobre, zwłaszcza przy dłuższych kablach. Zbalansowana budowa urządzeń to marketing.

no właśnie, jak sprawdzić kiedy budowa jest zbalansowana, a kiedy to tylko wejścia XLR a reszta zwykła. No i kwestia sensu łączenia urządzenia zbalansowanego z monitorem aktywnym, który ma XLR i ale bez balansu.

Urządzenie "zbalansowane" to marketing, w praktyce np. w pro-audio nie występują poza wyjątkami wymagającymi zrównoważenia, np kompresorami. W rozumieniu audiofilskim "urządzenie zbalansowane" jest bez sensu w większości przypadków będzie działać niepoprawnie. Nie ma raczej żadnego monitora aktywnego zbudowanego w ten sposób. Natomiast połączenia symetryczne zdecydowanie mają sens, zwłaszcza przy połączeniach z aktywnymi zestawami, siłą rzeczy podłączanymi do innych gniazd sieciowych. 

nagrywamy.com

W dniu 19.01.2023 o 13:33, mixonn napisał:

Dzień dobry!

chcę złożyć swój pierwszy zestaw audio lepszej jakości. Znalazłem coś takiego jak Topping dx7s, który ma układ zbalansowany pod wyjście słuchawkowe 4-pin. Ma też dwa wyjścia XLR. I teraz pytania.

Czy te wyjścia XLR też są połączone z tym zbalansowanym układem? 

Czy monitory aktywne, mające wejścia XLR są zbalansowane? Jeśli nie, to które modele są?

Czy zestaw audio dobrej jakość budować za wszelką cenę na połączeniach symetrycznych, nawet jeśli nie są zbalansowane?

Z góry dziękuję za pomoc i życzę udanego dnia!

1. Gniazda XLR(czy 4,4mm), czy to wejścia, jak i wyjścia nie oznaczają, że urządzenie ma w pełni zbalansowaną konstrukcję. Może, ale nie musi.

2. Tak jak koledzy mówią, + pkt 1

3. Jest bardzo dużo innych czynników, które wpływają na jakość urządzenia. 

Przykładowym zestawem, który mógłby Cię interesować byłby nasz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) +

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) + kolumny aktywne, np. JBL 306P. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

8 minut temu, iFi Audio napisał:

1. Gniazda XLR(czy 4,4mm), czy to wejścia, jak i wyjścia nie oznaczają, że urządzenie ma w pełni zbalansowaną konstrukcję. Może, ale nie musi.

2. Tak jak koledzy mówią, + pkt 1

3. Jest bardzo dużo innych czynników, które wpływają na jakość urządzenia. 

Przykładowym zestawem, który mógłby Cię interesować byłby nasz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) +

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) + kolumny aktywne, np. JBL 306P. 

a do tego zestawy kupować zasilacz Tomanek? bo czytałem, że to dużo poprawia.

Szczerze mówiąc to moje pierwsze głośniki to były Creative sbs2500. Po tym jak narzeczona kupiła malutki JBL go 3, który poraził mnie jakością w stosunku do tych tandetnych sbs2500 postanowiłem zacząć przygodę z budowaniem zestawu, by osiągać jak najlepszą szczegółowość. Więc może zamiast inwestować w Topping dx7s (prawie 2k za używany) i monitory, to lepiej ten zestaw, który proponujesz, bo i tak będzie o niebo lepiej, niż teraz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

11 minut temu, mixonn napisał:

a do tego zestawy kupować zasilacz Tomanek? bo czytałem, że to dużo poprawia.

Szczerze mówiąc to moje pierwsze głośniki to były Creative sbs2500. Po tym jak narzeczona kupiła malutki JBL go 3, który poraził mnie jakością w stosunku do tych tandetnych sbs2500 postanowiłem zacząć przygodę z budowaniem zestawu, by osiągać jak najlepszą szczegółowość. Więc może zamiast inwestować w Topping dx7s (prawie 2k za używany) i monitory, to lepiej ten zestaw, który proponujesz, bo i tak będzie o niebo lepiej, niż teraz.

Generalnie dobry zasilacz dużo zmienia. Mamy w naszej ofercie zasilacze jako upgrade do naszych urządzeń.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to solidny wybór, a jeżeli chcesz zamknąć temat zasilacza to polecam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Możesz też rozważyć mniejsze monitory, a do tego subwoofer. To już kwestia tego jaki masz metraż i potrzeby?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

39 minut temu, iFi Audio napisał:

Generalnie dobry zasilacz dużo zmienia. Mamy w naszej ofercie zasilacze jako upgrade do naszych urządzeń.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to solidny wybór, a jeżeli chcesz zamknąć temat zasilacza to polecam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Możesz też rozważyć mniejsze monitory, a do tego subwoofer. To już kwestia tego jaki masz metraż i potrzeby?

Czyli te, które są w zestawie z wasz przetwornikiem są kiepskie ? Rozumiem, że ten ipower mk2 jest gorszy ? A w czym ?

15 m2, sufit 3,3m . Potrzeby do słuchania w fotelu w odległości 2-3m. Ważne żeby było jak najlepsze odwzorowanie i szczegółowość, bez żadnych ulepszeń.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez mixonn
W dniu 19.01.2023 o 13:33, mixonn napisał:

chcę złożyć swój pierwszy zestaw audio lepszej jakości. Znalazłem coś takiego jak Topping dx7s,

Chcesz słuchać z kompa? Jak tak zamiast tego kup interfejs Focusrite Clarett - jakość dźwięku jest lepsza niż RME Adi, nie mówiąc o Toppingu, bo tu jest przepaść 

5 minut temu, mixonn napisał:

15 m2, sufit 3,3m . Potrzeby do słuchania w fotelu w odległości 2-3m. Ważne żeby było jak najlepsze odwzorowanie i szczegółowość, bez żadnych ulepszeń.

Mnie zachwyciły Adam audio A7x, do 15m mogą być ciut za duże, oczekiwania mam podobne w sumie

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

8 minut temu, mixonn napisał:

Czyli te, które są w zestawie z wasz przetwornikiem są kiepskie ? Rozumiem, że ten ipower mk2 jest gorszy ? A w czym ?

W zestawie nie ma żadnego. Zen DAC jest zasilany z komputera do którego jest podłączony. Zewnętrzne zasilacze to opcja upgradeu urządzenia bez potrzeby kupowania nowego przetwornika.

Myślę, że spokojnie kolumny aktywne na 5" lub 6,5" głośniku będą w sam raz. Ja w 16 m używam KEF LS50 Meta plus subwoofer.

O monitorach Adam Audio słyszałem dużo dobrego. AMT da na pewno dużo detalu. Pytanie, czy taki dźwięk Ci podejdzie.

2 minuty temu, iFi Audio napisał:

O monitorach Adam Audio słyszałem dużo dobrego. AMT da na pewno dużo detalu. Pytanie, czy taki dźwięk Ci podejdzie.

Jak na monitory studyjne, wyjątkowo nie męczące - mam alergie na kłującą górę 😉

13 minut temu, marcinmarcin napisał:

Chcesz słuchać z kompa? Jak tak zamiast tego kup interfejs Focusrite Clarett - jakość dźwięku jest lepsza niż RME Adi...

Smiem twierdzic, ze to jest troche "wyizolowana" opinia 🙂

Mam tego ADI-2, mialem dwa "wyzsze" modele (niz ten Clarett) Focusrite i jakos tej opini nie podzielam.

Do tego dochodza funkcje ADI-2, o ktorych inne ustrojstwa moga tylko pomarzyc 🙂

Miedzy innymi do dopasowania "meczacego brmienia" i "klujacej gory" do wlasnych upodoban

Edytowane przez xajas
2 minuty temu, xajas napisał:

Mam tego ADI-2, mialem dwa "wyzsze" modele (niz ten Clarett) Focusrite i jakos tej opini nie podzielam.

Funkcji ma sporo, ale dźwiękowo różnica była duża na korzyść Claretta. Jakie miałeś "wyższe" modele, skoro takich Focusrite nie ma 😉

Tu w ogóle mówimy o Toppingu - Rme był lepszy od D90 i to znacznie. 

tylko zapomniałem dodać, że na zestaw mogę niestety na razie wydać koło 3K i zakładam kupno używanego sprzętu. Dziękuję przy okazji za wszystkie odpowiedzi i zaangażowanie 🙂

38 minut temu, mixonn napisał:

tylko zapomniałem dodać, że na zestaw mogę niestety na razie wydać koło 3K i zakładam kupno używanego sprzętu. Dziękuję przy okazji za wszystkie odpowiedzi i zaangażowanie 🙂

To masz do wyboru tannoy Gold 7 albo 8, jbl lsr 306 albo 308, adam T7v albo t8v czy coś w tym rodzaju innych firm. Do tego dac/interfejs koniecznie z wyjściami symetrycznymi, normalne pasujące kable i szczypczyki do ewentualnego ucięcia masy. Z mniejszymi, wymienionych i np. interfejsem focusrite czy audient mieścisz się w budżecie. Nie kupuj interfejsu bez wyjść symetrycznych, nie kupuj za małych monitorków. Tańsze wersje monitorów Adam (i generalnie tańsze monitory) mają mniejsza moc, w domu to nie będzie przeszkadzać, i tak nie potrzebujesz headroomu 😉

Edytowane przez przemak

nagrywamy.com

ciekawi mnie, czemu wg Was interfejs Focusrite jest lepszy niż przetwornik Topping w podobnej cenie? Znajomy muzyk też mi polecał zakup klasycznego interfejsu a nie przetwornika.

57 minut temu, mixonn napisał:

ciekawi mnie, czemu wg Was interfejs Focusrite jest lepszy niż przetwornik Topping w podobnej cenie? Znajomy muzyk też mi polecał zakup klasycznego interfejsu a nie przetwornika.

Według mnie wszystko jedno, w cenie interfejsu brak podatku audiofilskiego i wyjścia symetryczne (symetryzowane impedancyjnie, ale wystarcza).

nagrywamy.com

Według mnie wszystko jedno…

Czytałem opinie, że tym zasilanym z USB potrafi brakować „wypełnienia” na XLR, zwłaszcza przy nowszych nagraniach (pewnie chodzi o głośne, skompresowane).

Prawda ci to?
2 godziny temu, mixonn napisał:

ciekawi mnie, czemu wg Was interfejs Focusrite jest lepszy niż przetwornik Topping w podobnej cenie?

Mialem Topping D90. Clarett 2 pre Usb jest w cenie 50% D90, a gra jakby kosztował przynajmniej 2x tyle. Minus za funkcjonalność, a raczej jej brak... 

22 hours ago, mixonn said:

tylko zapomniałem dodać, że na zestaw mogę niestety na razie wydać koło 3K i zakładam kupno używanego sprzętu.

Od tego powinny się zaczynać wątki na temat kupna czegokolwiek. Już na starcie odpadają "porady" ludzi z branzy 😉

Piszę to tak ogólnie w odniesieniu do tematów na forum ☺

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

8 godzin temu, Froju napisał:

Czytałem opinie, że tym zasilanym z USB potrafi brakować „wypełnienia” na XLR, zwłaszcza przy nowszych nagraniach (pewnie chodzi o głośne, skompresowane).

Prawda ci to?

Nie wiem, jakieś pitolenie audiofilskie, bo niby co i dlaczego. Różnice mogą być w cyfrowym headroomie - nie wiem, czy konkretne interfejsy go mają, na pewno nie wszystkie tanie. 

nagrywamy.com

7 godzin temu, przemak napisał:

Różnice mogą być w cyfrowym headroomie - nie wiem, czy konkretne interfejsy go mają, na pewno nie wszystkie tanie. 

U mnie jest jakaś dziwna różnica między trybami. Na początku używałem custom mix (software + optyk). Dzięki temu mogłem używać TV po optyku bez przepinania Claretta z maliny na PC. Ale wtedy musiałem dać - 3dB bo mialem wrażenie że przesteruje. Teraz mam tylko software playback i wystarczy - 1 dB (dałem - 1,5 - używam DSP - korekty ujemne). Dźwięk jakby lepszy i jako bonus pojawiło się w tym trybie 192kHz (custom mix - max 96KHz).