Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana amplitunera do Klipsch R-26F

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Od 7 lat korzystam z zestawu amplituner Denon AVR X1200W i głośników Klipsch serii Reference: 2szt. R-26F (front)+ 2szt. R-14S (surround).

Wiem, że ten ampli to z niższej półki ale założeniem było, że ma być rozwojowy i na ten rozwój czas właśnie przychodzi, stąd chciałbym wymienić go na coś solidniejszego co dobrze zagra z ww. Klipschami , których nie chcę zmieniać. Z tego co się orientuję, to następcami tych moich głośników są R-620F. Chyba też 8ohm.

Zestaw gra w salonie 40m2, słucham muzyki (głównie rock) z odtwarzacza CD Denon 720 AE, ew. pliki FLAC z USB. Często też filmy, bluetooth i radio online, dlatego amplituner. Zależy mi także, żeby była niezależna druga strefa (do ampli mam podłączony jeden głośnik na balkonie). Gdyby w przyszłym ampli był Tidal, to też byłoby super.

Budżet: 4000-5000 PLN.

Będę wdzięczny za wszelkie rady.

https://www.audiostereo.pl/topic/161023-wymiana-amplitunera-do-klipsch-r-26f/

Teraz nic z nowych ampli sie nienoplaca kupowac. 
sa 3 rozwiazania :

1. Kupic wzmacniacz z main in , najlepiej uzywany , w pozniejszym czasie mozesz sobie dokupic ampli bo teraz zwyczajnie sa bardzo przewartosciowane i trzeba poczekac az ceny zejda 

2. kupic uzywany ampli np onkyo 838 itd

3. Zobaczyc na oferte q 21 - nowe ampli INTEGRA , byc moze beda spoko ale nie wiem czy sie zmiescisz w budzecie

pzdr

Namawiam na posłuchanie, przetestowanie najnowszego amplitunera Integra DRX2.4. To moim zdaniem najlepsza propozycja tak pod względem jakości dźwięku, jak i pełnego wyposażenia. Można jeszcze spojrzeć na Onkyo TX-NR7100.

Zapraszam serdecznie do nas na odsłuchy oraz oczywiście indywidualne wyceny.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Integra to w zasadzie to samo co Onkyo tylko mam nadzieję że taki podział jaki istniał jeszcze kilka lat temu iż były to amplitunery gorzej wyglądające topór nie zrobione przez są bardziej trwałe.

Obecnie w twoim budżecie możesz zmienić na wyższy model Denona jest to model x 2700 albo nowy x 2800.

Może to być model Onkyo 7100, wspomniana Integra, albo Yamaha 6a.

Ta ostatnia raczej do dostania tylko za granicą więc jeżeli masz rodzinę przyjaciół na przykład w Niemczech no to możesz na niego polować.

Faktycznie dobrą opcją tutaj może być zakup używanego amplitunera gdyż zrobisz wtedy przeskok nie o jeden model wyżej ale na przykład o dwa lub trzy.

Pytanie jak bardzo są ci potrzebne najnowsze funkcje.

Piotrek 

5 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Faktycznie dobrą opcją tutaj może być zakup używanego amplitunera gdyż zrobisz wtedy przeskok nie o jeden model wyżej ale na przykład o dwa lub trzy.

Do słuchania muzyki to tylko wzmacniacz stereo, nie amplituner stereo 👍

36 minut temu, mdavis napisał:

Do słuchania muzyki to tylko wzmacniacz stereo, nie amplituner stereo 👍

Tak ja wiem tylko akurat kolega ma cały setki nowy i potrzebuje jeszcze urządzenie które zasili mu drugą strefę.

Do wzmacniacza stereo nie podłączy ani pozostałych kolumn do kina domowego ani kolumn w drugiej strefie.

No ja rozumiem że powinniśmy także patrzeć przez pryzmat potrzeb ludzi którym doradzamy.

Czy nie?

Piotrek 

Dokładnie tak. W moim przypadku w praktyce dużo lepiej mi się sprawdzi ampli niż wzmacniacz. 

Słyszałem że trudne to czasy na zakup nowego ampli. Pytanie czy to tylko chwilowe i rynek się poprawi za kilka miesięcy, czy nie. 

Jeśli nie, to zgodnie z Waszymi poradami faktycznie dobrą opcją może być zakup używki. Może jakiś denon z serii 4000h? 

Spojrzę też na Integry ale nie chciałbym nadwyrężyć budżetu.

Widziałem też nowe ampli Pioneer w cenie około 4000 ale nie jestem pewien czy to dobrze zagra z Klipschem.

Tak czy inaczej mam wrażenie że mój aktualny Denon x1200w jest teraz wąskim gardłem całego zestawu dlatego parcie na wymianę.