Skocz do zawartości
IGNORED

Radmor 5102 + głowica UKF

piecia_86

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

od niedawna wszedlem w posiadanie Radmora 5102-TE ktorego jedyna pozostala wada oczywiscie po przeczyszczeniu potencjometrow i przelacznikow zostala glowica UKF ktora nalezaloby przestroic. Znaojmy odradzil mi to i polecil raczej wymienic ja na nowa wiec w pobliskim "elektroniku" dostalem glowice typu DT-2200F instrukcja miala byc jak dla dziecka natomiast moj poziom rozwoju jest chyba ponizej :) w kazdym razie problem wyglada w ten sposob:

podlaczylem zasilanie, antene, mase - to jest ok

pozostaje kwestia napięcia strojenia - skad je wziasc i czy wacha sie miedzy 1,3-7,0 V czy raczej 2,0 -25,0 V

do czego powienienem podlaczyc ekran wjescia p.cz. (czyba ze niejest to ekran :)

czy moge (jezeli tak to jak) wykorzystac wyjscie czestotliwosci heterodyny

bede wdzieczny za odpowiedzi ktore niebeda wysylac mnie do fachowca lecz takie dzieki ktorymi sam bede mogl sobie z tym poradzic

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/16108-radmor-5102-g%C5%82owica-ukf/

Teraz przyznaje sie bez bicia

probujac zmieniac glowice okazalem sie totalna lama z brakiem szacunku dla klasyki :(

ale nie o tym mowa zeby przestroic glowice w radmorze bez wzgledu na to czy jest to wersja w pelni czy czesciowo zekranizowana wystarczy:

-usunac C102

-usunac C113

-usunac C118

-usunac C117

wszystkie te elementy znajduja sie na plycie glowicy (1 od gory z lewej strony :)

usuniecie tych 4 elementow jest modernizacja pozwalajaca na w pelni przestrojenie starej glowicy na fale wyzszej czestotliwosci natomiast rzecza ktora mi znacznie wzmocnila fale jest przedluzenie masy i poprowadzenie jej w zdluz zwojnicy AM (takie starocie na prawo) w odleglosci ok 1cm dzieki temu bez anteny osiagam stereo oraz polowe mocy

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

wystarczy tu poszukac i problem z przestajaniam radmora itp rozwiazany.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>piecia_86

przekopałem całą elektrode i nie znalazłem odpowiedzi, albo były tylko jestem laikiem i nic z tego nie zrozumiałem.

prosze opisz to przedłużenie masy (mile widziane foto). tuner przestroił mi sie super tylko poziom sygnału na pierwszej kresce i nie zapala mi sie pilot stereo. co prawda antenę mam słabiutką, ale pamietam kiedyś ten radmor chodził w stereo na kawałku druta. jest to radmor 5102.

pzdr.

Kiedyś jak miałem Radmora to też wymieniłem głowicę na nową na scalaku. Nieprawdą jest że starą da się łatwo przestroić bo żeby była dobra czułość na skrajach pasma to trzeba dobrze trymery i cewki. Mało tego trzeba było też wymienić rdzenie w cewkach na inne których nie mogłem dostać. A wiem co mówię bo miałem nawet instrukcję chyba z Riadioelektronika jak dokładnie przestroić 5102TE. A nowa głowica 25zł i chulało aż miło.

Nie pamiętam już niestety do których pinów trzeba było podłączyć nową głowicę ale znajdź schemat albo serwisówkę (ja już niestety nie mam) i tam jest rozpis pinów. A w instrukcji od nowej głowicy masz opis który pin jest od czego.

Pozdrawiam i życzę udanej modyfikacji :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.