Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki do zestawu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

posiadam wzmacniacz NAD C368 z modułem do streamingu Blusound  oraz głośniki 

BiW 603. Chciałbym kupić lepsze głośniki tak by miały więcej przestrzeni czego mi brakuje 

w obecnych. Słucham muzyki rockowej i klasycznej w pokoju 32 m. Mogę przeznaczyć do 15 tys. zł.

Jakie głośniki polecalibyście do odsłuchu ? Zgóry dziekuję za pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/161081-g%C5%82o%C5%9Bniki-do-zestawu/
6 minut temu, Azcimi napisał:

Witam,

BiW 603. Chciałbym kupić lepsze głośniki tak by miały więcej przestrzeni czego mi brakuje 

w obecnych. Słucham muzyki rockowej i klasycznej w pokoju 32 m. Mogę przeznaczyć do 15 tys. zł.

Masz zacne głośniki, słuchałem kiedyś ich i nic złego nie mogę powiedzieć na temat przestrzenności. W podanym budżecie propozycji zapewne będzie mnóstwo. np. Harbeth Shl5 +

De gustibus non est disputandum

B&W w/g mnie graj strasznie sucho, może maj power, ale są szorstkie. Jesli masz możliwość umówić się na odsłuch, to przetestuj coś z Elac, osobiście polecam Audio Physic classic 8, i może jeszcze Opera Seconda, ale są trochę droższe .

Może mniej "koszerne" 😉 na forum ale Polk Audio Reserve 700,

ale może wystarczą o numer mniejsze - Reserve 600.

Basu nie zabraknie i góra analityczna, lecz bez agresji.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

39 minut temu, Azcimi napisał:

Słucham muzyki rockowej i klasycznej w pokoju 32 m.

Czyli dwa różne style grania. Szukaj głośników neutralnych o słabo zaznaczonym charakterze własnym brzmienia. Na pewno Amphion 3LS  i Audiovector z poprzedniej serii SR. Choć nie wiem, jak wypadają z tym NAD-em. To trzeba by sprawdzić . JBL HDI3600 są ciekawymi głośnikami i też powinny się sprawdzić. 

30 minut temu, piotrek7 napisał:

JBL HDI3600 są ciekawymi głośnikami i też powinny się sprawdzić. 

Dla mnie kiepskie. Podkreślają sybilanty. Wokale będą syczeć. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 godziny temu, Azcimi napisał:

Witam,

akurat przestrzeni to te kolumny mają bardzo dużo i ciężko będzie to przebić. Nad C368 do końca nie ogarnia tych kolumn, wiem co mówię 😉 Pożycz na początek końcówkę Nada C268 i podłącz w trybie bridge. Jak nie chcesz pogorszyć przestrzeni to zwróciłbym też uwagę na kolumny B&W serię wyżej czyli 703 s2 (jest aktualnie wyprzedaż na serię 700 s2) albo 703 s3 ale to już koniecznie z końcówką mocy. Seria 700 gra z większą kulturą i bardziej miękko od serii 600, a przestrzeń i życie na pewno nie gorsze ;) 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

59 minut temu, piotrek7 napisał:

W jakim zestawieniu i w jakiej akustyce?

Grały z jakimś setem Mark Levinson w sali odsłuchowej Audio Styl w Kato. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Czyli teoretycznie w optymalnym zestawieniu. Tylko pozostawałaby do wyjaśnienia jedna zmienna. "Przebieg" tych głośników. Nowe lub włączane okazyjnie (jak większość głośników) mogą grać źle. Jeśli trochę pograją, są bardzo ciekawymi konstrukcjami 

Jakie ustawienie ?

Duży metraż powinno tam dać radę  dobrze ustawić system  ?

Powiedz co Ci przeszkadza?  Czego szukasz? 

Jak z akustyką pomieszczenia ?

Wtedy łatwiej dobrać kolumny, w tych $ jest wiele możliwości ! 

Na twoim miejscu porównałbym twoje kolumny do Audiovectora QR5 to kolumny znane z brzmienia przestrzennego. Z nieco tańszych rozwiązań proponowane wcześniej Audio Physic Classic 8 one również mogłyby ci się spodobać.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

2 godziny temu, Q21 napisał:

Z nieco tańszych rozwiązań proponowane wcześniej Audio Physic Classic 8 one również mogłyby ci się spodobać.

A następnym krokiem będzie założenie tematu: "a jakie kable do tego, bo miało grać a nie gra!!!!" 😁Gdyby te AP kosztowałyby dużo poniżej obecnej ceny katalogowej, można wziąć pod uwagę do jasno i szybko grającej elektroniki. W tym przypadku płaci się za markę a nie za same głośniki. Nie warto

Godzinę temu, piotrek7 napisał:

A następnym krokiem będzie założenie tematu: "a jakie kable do tego, bo miało grać a nie gra!!!!" 😁Gdyby te AP kosztowałyby dużo poniżej obecnej ceny katalogowej, można wziąć pod uwagę do jasno i szybko grającej elektroniki. W tym przypadku płaci się za markę a nie za same głośniki. Nie warto

Tym sposobem myślenia i przy dzisiejszych cenach można dojść do wniosku, że nie opłaca się kupować niczego i najlepiej dać sobie całkowicie spokój z zakupem a chyba nie o to chodzi?

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

57 minut temu, Q21 napisał:

Tym sposobem myślenia i przy dzisiejszych cenach można dojść do wniosku, że nie opłaca się kupować niczego i najlepiej dać sobie całkowicie spokój z zakupem a chyba nie o to chodzi?

Nie, nie o to chodzi. Po prostu w tej cenie inni producenci mają znacznie więcej do zaoferowania. W przypadku niższych modeli AP (a także Sonusów) płaci się przede wszystkim za metkę. 

W dniu 24.01.2023 o 11:50, Robert 7800 napisał:

B&W w/g mnie graj strasznie sucho, może maj power, ale są szorstkie. Jesli masz możliwość umówić się na odsłuch, to przetestuj coś z Elac, osobiście polecam Audio Physic classic 8, i może jeszcze Opera Seconda, ale są trochę droższe .

Jeżeli grają sucho to może reszta systemu nie nadąża za głośnikami?

De gustibus non est disputandum