Skocz do zawartości
IGNORED

Stabilizacja napięcia na 220V

Rekomendowane odpowiedzi

Panie i Panowie, sprzęt typu vintage robiony był na 220. Dziś mamy w gniazdku znamionowe 230 a często dużo powyżej. W sieci nie widzę stabilizatorów na 220 poza jednym wątpliwej jakości chińskim ze złymi ocenami że buczy, wszystko jest na 230 a i tak ze sporym rozrzutem w zakresie regulacji. UPS typu sinus też na 230V. Jak obniżyć napięcie w gniazdku? Walczył ktoś z tym problemem?

Temat ten boli mnie że względu na wzbudzanie się trafa i jego buczenie. DC bloker zastosowany i jest lepiej ale z wzmaka dobiega niskie buczenie ale o dziwo około 100Hz (mierzone telefonem). Skoro 100 a nie 50 to może jednak zasilacz pada? A dziś doszło do tego buczenia delikatne swiergolenie. We wzmaku zasilacz liniowy, chyba nie impulsowy, nie te czasy.

Edytowane przez basic44
https://www.audiostereo.pl/topic/161131-stabilizacja-napi%C4%99cia-na-220v/

A jaką masz pewność, że po obniżeniu zasilania do 220V problem zniknie? Spróbuj czegoś takiego w ramach eksperymentu. Do zwykłego, jak najgorszej jakości ale długiego przedłużacza za kilkanaście złotych podłącz ten vintage sprzęt i dodatkowo czajnik elektryczny. Po włączeniu czajnika napięcie powinno spaść.

Godzinę temu, basic44 napisał:

koro 100 a nie 50 to może jednak zasilacz pada?

Może to być.

Godzinę temu, basic44 napisał:

Jak obniżyć napięcie w gniazdku?

Bardzo łatwo ale niezbyt formalnie - mały transformator o mocy mniej więcej 5-10% całkowitej pobieranej (lepiej więcej, rzecz jasna) i napięciu 12V (powinno wystarczyć, można z odczepami albo coś) połączony uzwojeniem wtórnym szeregowo w przeciwnej polaryzacji z zasilanym urządzeniem.

nagrywamy.com

• Moderatorzy
1 godzinę temu, basic44 napisał:

Panie i Panowie, sprzęt typu vintage robiony był na 220. Dziś mamy w gniazdku znamionowe 230 a często dużo powyżej.

Obecna norma dopuszcza napięcie w sieci w granicach 207-253V. Poprzednie normy też dopuszczały odchylenia. Każdy sprzęt podłączany do sieci powinien być w stanie poprawnie pracować z rozrzutem napięcia. O ile napięcie nie sięga górnej granicy nie ma potrzeby obniżania napięcia. Transformator może buczeć z kilku powodów i obniżenie napięcia raczej mu nie pomoże. 

Możesz posprawdzac śruby mocujące transformator i obudowę czy nie są luźne. 

Ogólnie dobrze gdyby sprzęt sprzedał jakiś serwis.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Się pomyśli. Generalnie zdjalem obudowę i jest to dźwięk ewidentnie z transformatora zasilania. A ten proponowany autotransformator hmm też potrafią buczeć 🤔

niektóre stare sprzęty,np japonskie maja odczepy na transformatorze na 230,240 volt
Mam dwa wzmacniacze Luxman na 220 V i pracuja bez problemu,ale...
jak jest zamiast 220v np 240 jak u mnie,zmienia sie wiele napięć we wzmacniaczu.....
i może byc problem

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

• 6 miesięcy później...

Po nieco długim czasie zerknąłem w tego wzmaka. Burczy trafo od strony zaczepów. Pomogło w dość znacznym stopniu dokręcenie śrub, tych które skręcają blachy. Niezbyt mocno, ćwierć obrotu. Dalej buczy ale to buczenie już się nie rzuca w uszy... Boję się jednak dokręcać mocniej, kruszy się z niego jakiś szelak, taka masa bursztynowego koloru. Nie dużo, ale boję się żebym zwarcia na blachach nie uczynił.

Edytowane przez basic44

Warunki w sieci rozdzielczej dla przyłącza abonenckiego:

zobowiązani jesteśmy do wprowadzenia w życie w całości zapisów Polskiej Normy PN-IEC 60038:1999 „Napięcia znormalizowane IEC”. W związku z tym do końca 2003 roku, w sieci niskiego napięcia z dotychczasowych 220/380 V napięcie powinno być podwyższone do 230/400 V ±10%. 

https://sep.com.pl/opracowania/opracowania_zmiana_napiecia_2002.htm

Po 20 latach jest jakiś problem?

W dniu 26.01.2023 o 21:15, basic44 napisał:

z wzmaka dobiega niskie buczenie ale o dziwo około 100Hz (mierzone telefonem). Skoro 100 a nie 50 to może jednak zasilacz pada? 

Nie dostrzegam logicznego związku z tytułem tematu:

https://www.audiostereo.pl/topic/161131-stabilizacja-napięcia-na-220v/#comment-6011678

W dniu 7.08.2023 o 20:13, basic44 napisał:

Pomogło w dość znacznym stopniu dokręcenie śrub, tych które skręcają blachy.

To też jest bez związku ze "stabilizacją napięcia na 220 v".

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

W dniu 28.01.2023 o 00:41, Pseudodrummer napisał:

niektóre stare sprzęty,np japonskie maja odczepy na transformatorze

W Japonii w połowie kraju jest 60 Hz, a w drugiej połowie 50 Hz. Ewenement na światową skalę, że nie jest unormowana częstotliwość sieci prądu przemiennego.

https://www.cyfronika.com.pl/standardy-ac-wold.htm

Do historii elektrotechniki słowo transformator wprowadzili węgierscy naukowcy, ale to Polak znalazł dla niego zastosowanie. Transformator ten pracował jednak przy częstotliwości 40 Hz, która powodowała migotanie* oświetlenia zatem konieczne było dostosowanie urządzenia do 50 Hz. W Szwajcarii jednak do dziś funkcjonują kolejki górskie na częstotliwość 16 i 2/3 Hz.

https://optimalenergy.pl/aktualnosci/prad/50-hz-skad-w-sieci-energetycznej-taka-wartosc/

(*24 klatki na sekundę w filmach też niwelują migotanie)

Edytowane przez xetras
Dopisek

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Ważne, że ja widzę związek. Temat założyłem ze względu na buczenie trafa. Szukając przyczyny uznałem jedną z nich za na tyle istotną, że jej imieniem ochrzciłem temat wątku.

Po drugie niezależnie od daty wprowadzenia podniesienia napięcia wzmacniacz mialem wtedy od około paru miesięcy. I zaczęło buczeć u mnie a nie u poprzedniego właściciela. To drugi powód założenia wątku.

I po trzecie skoro znalazłem przyczynę warto się nią podzielić.

I czwarte: swoiste podejście purystyczne dotyczące wątków i ich treści są na forum chlebem powszechnym i nie warto wciskać go jeszcze tu. Brakuje tylko jeszcze grammar nazi do całości. Ale się pilnuję, może mnie nie znajdą.

Po piąte i ostatnie, dziękuję za parę ciekawostek technicznych.

Pozdrawiam 😉

Edytowane przez basic44