Skocz do zawartości
IGNORED

Piano Craft czy cos lepszego ? POMOCY

Lechu121

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czytajac forum, zanlazlem iz wiele osob bardzo pozytywnie ocenia jakosc dzwieku mini wiezy Jamaha piano craft.

Sprawdzilem sobie cene i nowa na allegro wynosi okolo 1800 zl, czyli w kwocie jaka moge przeznaczyc na zestaw stereo. W sklepie kosztuje duzo wiecej, kolo 2500-2800.

Chcialbym wiedziec czy w podobnych granicach cenowych, moge spokojnie dociagnac do 2000 (oczywiscie w cenach allegro) - ich rownowartosc w sklepie pewnie by oscylowala kolo 3000. Mozna kupic cos lepszego np skladajac zesatw z klockow. Na podsatwie wzmacniacza stereo yamahy czy innej firmy

Pozdrawiam Leszek

https://www.audiostereo.pl/topic/16126-piano-craft-czy-cos-lepszego-pomocy/

Pianocraft to rozwiązanie wygodne - kupujesz cały komplet i masz "problem" z głowy. Poza tym Yamahy można posłuchać przed zakupem w naprawdę wielu miejscach. Dla wielu osób jednolita szata wzornicza też ma znaczenie.

Jeśli chodzi o oddzielne elementy, myślę że można spróbować, chociaż wymaga to na pewno więcej czasu i zaangażowania, tak żeby dobrać zestawienie optymalne. Jednak uważam, że przy pomocy forumowiczów i własnego słuchu skompletujesz lepiej grający zestaw.

Uwaga na używane CD-ki, ten element systemu najczęściej ulega awariom, jeśli używany to z pewnego źródła.

Bluesound Node ▶️ Synthesis Roma 96DC+ ▶️ B&W 706 S3

Ostatnio w sklepach typu Euro czy MM mozna dostac z wyprzedazy tanio CD-eki. Nie sa to moze hi-endowe zabawki ale zawsze. Ja kupilem w Euro w Gdansku Yamaha CDX 496 za 700 PLN. Warto sie rozejrzec.Do tego jakis wzmacniacz z drugiej reki i kolumny-i jest.

Kupujac zestaw chcialbym mimo wszystko bazowac na sprzecie nowym z gwarancja ! Wspominajac o piano crafcie na allegro mialem na mysli sprzet nowy od importerow. Podajcie jakies wskazowki jakim tropem podazac czego szukac itd rozpoczynajac odsluchy i czy rzeczywiscie jest mozliwosc znalezienia czegos lepszego za podobna kaske. Bo calkowicie sie zgadzam iz zestaw mini jest bardo przyjemny, nie trzeba szukac dodatkowo radia, wszystko jest na miejscu.

Za 1800 ciężko będzie znaleźć coś lepszego...w Piano masz i wzmak i tuner i Cd lub Dvd nawet + dobrze dobrane kolumny za niecałe 2 kzł, w tej cenie Piano konkurencji praktycznie nie ma moim zdaniem.

swoje poszukiwania rozpoczołeś przy piano craft i przy piano creft zakończysz gdyż 1 800 zł to nie duża kasa za klase i jakość sprzętu jaką masz możliwość kupić, nie trzeba się nawet rozglądać czy jest coś innego w tej klasie np. na allegro bo poprostu nie ma - no chyba, że fascynują cie małe 'luksusowo świecące' mini zestawy sony/panasonic/technics i co tam jeszcze można wymienić, ale szukać zawsze można ale trzeba się pogodzić że nowy sprzęt za te pieniądze jest nie do znalezienia choć chciałbym abyś w następnym wpisie mnie zaskoczył i pokazał aukcje/sklep internetowy oferujący coś lepszego za ów pieniążki - pozdrawiam :)

Ja jestem szczęśliwym posiadaczem PianoCrafta E400 od ponad 2 lat. W tamtym czasie cena sklepowa w MediaMarkcie wynosiła 2700, ja kupiłem nowy, fabrycznie zapakowany zestaw na allegro za 1700 :), więc zrobiłem wtedy niezły interes. Absolutnie nic się niedobrego z nim nie działo i nie dzieje (odpukać), a chodzi praktycznie cały czas, gdy jestem w domu. Mogę z pełnym przekonaniem powiedzieć, że jest bezawaryjny.

Oczywiście można pewnie szukać klocków, ale tak jak koledzy przede mną stwierdzili, Yamaha PianoCraft jest optymalnie zestawionym systemem za te pieniądze. No i dostajesz coś nowego i na gwarancji. Polecam!

W zależności od Twoich oczekiwań Pianocraft może byc dobrym lub niewystarczająco dobrym wyborem. Jeżeli masz zamiar załatwic temat szybko, ale nie masz zamiaru bawic się w bardzo poważne słuchanie muzyki - Yamaha jest dobrym wyborem. Jeżeli jednak, lubisz od czasu do czasu oprócz popularnej muzyki posłuchać czegoś np klasycznego - wtedy zaryzykowałbym coś z drugiej ręki. Ostatnio udało się złożyć koledze zestaw, który wyniósł go podobną kwotę co cena Pianocrafta (brał jącałkiem poważnie pod uwagę), a brzmienie oferuje zdecydowanie z innej bajki. Prawie wszystko w oparciu o ogłoszenia i allegro:

Dali 202 - 600zł

Arcam6plus - 800zł

Pioneer PDS507 - 400zł

interkonekt reson - 130zł

głośnikowy - AQ Type 4 - około 200zł

Tuner Technicsa 550 ze starej wieży technicsa kolega miał już wcześniej

Wzmacniacz i kolumny nie powodują aż takiego ryzyka jeżeli poprzedni użytkownik je szanował - u audiofili to nie rzadkość. CD zużywa się bardziej, ale niektóre modele są wyjątkowo żywotne (np. Pioneer), a inne dają się bardzo tanio doprowadzić do dobrego stanu w razie padu (np. Marantz). Poza tym masz forum i możesz skonsultować (polecam wyszukiwarkę) się w przypadku wątpliwości co z czym gra ok. Dodatkowy atut, choć równocześnie wada to to że moazesz brnąć w nałóg audiofilstwa i wymieniać klocki. Wybór należy do Ciebie. Powodzenia!!!

Od 2 lat mam E400 jako zestaw "sypialniany". Nie jest zbyt intensywnie eksploatowany, raczej radio niż CD; ale sprawdza się świetnie - bezawaryjny, zajmuje mało miejsca i może spełniać rolę budzika (chyba wolę "głosik" Figurskiego od trrrrrym-trym trrrrrrrym-trym). Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.