Skocz do zawartości
IGNORED

Naprawiać stary wzmacniacz czy kupić nowy.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie, 

Kilka miesięcy temu podczas przeprowadzki mój wzmacniacz częściowo się popsuł, wyświetlacz zaczął w nim wariować i czasami wybrane źródło samo się zmienia w trakcie grania. 

Wzmacniacz to Rotela RA-1070. Do tej pory grał z kolumnami Q Acoustic 2050i oraz Malinką z DAC-iem i Moode audio na pokładzie.

Teraz moje pytanie to czy warto naprawiać ten wzmacniacz? Koszt naprawy to około 1000 złotych. Wzmacniacz ma już 20 lat i podejrzewam że za kilka lat do wymiany mogą iść potencjometry lub kondensatory. Co wiąże się z kolejnymi kosztami.

No i teraz zaczynam się zastanawiać czy prewencyjnie nie lepiej byłoby wymienić wzmacniacz i uniknąć przyszłych kosztów. Z tym że mam też świadomość że wzmacniacz podobnej klasy jest aktualnie poza moim budżetem (dziecko w drodze). Aktualnie mam okazję nabyć z 2 letnia gwarancją amplituner Cambridge Audio axr85 w cenie 1300 złotych. Niestety nie mam opcji odsłuchu. Moje pytanie to czy przesiadka na tego Cambridge-a będzie bardzo bolesna? Posiadałem w przeszłości Cambridge Audio Azure 640 i dobrze go wspominam. Czytałem też o axr85 i wydaje się zacny. Czy może niepotrzebnie martwię się starym wzmacniaczem i powinienem go poprostu naprawić?

Dziękuję za ekspertyzę i pozdrawiam,

Mikołaj 

Edytowane przez mikolaj87

Jeżeli lubisz ten dźwięk, to napraw wzmacniacz. Koszt 1000 zł wydaje się jednak za wysoki - w tej kwocie często jest już wymiana krytycznych kondensatorów. Moim zdaniem proste usunięcie usterki typu zimne luty + może jakiś przepalony rezystor = max 600 zł w takim wzmacniaczu. 

No i uwaga, napraw go w serwisie, który będzie wiedział, co robi (np. wymiana kondensatorów nie na pałę, ale dobór wg specyfikacji jako zamienniki serii, jezeli już nie są produkowane).

Nowy wzmak tylko po odsłuchu i raczej nic starszego, pow. 10 lat.

Mieszkam w Szkocji, niestety dość daleko od cywilizacji. Wzmacniacz zawiozłem do jedynego lokalnego sklepu który zajmuje się naprawami konkretnie HiFi.

Wycena z częściami to było coś koło 1000 złotych w przeliczeniu. Niestety stawki godzinowe za pracę są tutaj horendalne.

W teorii mógł bym go gdzieś wysłać ale po prawdzie koszty wysyłki sprawia że wyjdzie na to samo. A tak mam gwarancję na naprawę lokalnie.

Dźwięk wzmacniacza lubię bo daje dynamiczny bass i gra bardzo neutralnie nawet trochę zimno co super zgrywa się z głośnikami które posiadam. Brzmi to muzykalnie i dynamicznie. Zresztą posiadam go już prawie 8 lat w tym zestawie co jest świadectwem tego że jestem z niego zadowolony.

Nie ukrywam że zmiana też trochę kusi bo 8 lat to sporo czasu 🙂. Ale nie chciał bym zamienić przysłowiowej siekierki na kijek.

Edytowane przez mikolaj87

Może masz jakieś fobie, ale ja bym chyba wolał coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jakoś mam więcej zaufania a cena podobna, mimo, że używany to i tak jest

zarówno radio, jak DAC w bonusie 😉 

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

24 minutes ago, audioburak said:

Ukryta Zawartość

Dziękuję za sugestię.

17 minutes ago, quatross said:

Masz do niego oryginalnego uczącego się pilota?

Gra ciężko i szczegółowo.

Ale nie znajdziesz nic lepszego. Niech naprawią. 

Niestety nie, używam telefonu bo ma czujnik podczerwieni i działa elegancko plus używam go do kontroli malinki więc można powiedzieć 2 w 1 🙂.

Dziękuję za radę.

Ukryta Zawartość

Ja bym też raczej go naprawiał ale też wydaje mi się że koszty naprawy jest za wysoki.

Czy podczas tej diagnozy sprawdzono pojemność kondensatorów rezystory prądy i tak dalej?

Jeśli to jest w porządku po takim okresie czasu no to będzie jeszcze długo w porządku.

Poszukaj innego serwisu który zrobi to taniej a wciąż solidnie

W dniu 7.02.2023 o 12:30, audioburak napisał:

Ukryta Zawartość

Faktycznie klasowo podobny wzmacniacz ;)

Oczywiście żartuję, żeby kolega się przypadkiem nie napalił na świetne granie z tego klocka i bajerki w gratisie.

15 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Ja bym też raczej go naprawiał ale też wydaje mi się że koszty naprawy jest za wysoki.

Czy podczas tej diagnozy sprawdzono pojemność kondensatorów rezystory prądy i tak dalej?

Jeśli to jest w porządku po takim okresie czasu no to będzie jeszcze długo w porządku.

Poszukaj innego serwisu który zrobi to taniej a wciąż solidnie

Tak, na pewno będzie wylutowywał wszystkie kondensatory i sprawdzał jeśli to nie one okażą się źródłem usterki ;)

Nie mniej inne pomiary i regulacje powinien zrobić i trzeba to z nim ustalić przed pracami, wtedy będzie ok.

Dużo taniej się nie znajdzie, to Szkocja a nie Polska. Za mniej niż 1k nikt nie będzie się pochylał nad tym. Podane zapewne z zapasem bezpieczeństwa, bo to może się okazać nie robota na 2-3 dni ale na dużo dłużej jeśli wyjdą inne kwiatki.

Ukryta Zawartość

Nie no nie mówiłem żeby ktoś go rozbierał po to żeby włożyć z powrotem te same elementy no co to jest bez sensu ale przecież jest kilka możliwości sprawdzenia tego w jakim jest stanie.

No tak jeżeli to jest Szkocja to to nie jest wydatek 😛

A tak na poważnie to rozumiem że tego typu usługi tam są po prostu droższe.

W dniu 7.02.2023 o 09:33, mikolaj87 napisał:

Witam serdecznie, 

Kilka miesięcy temu podczas przeprowadzki mój wzmacniacz częściowo się popsuł, wyświetlacz zaczął w nim wariować i czasami wybrane źródło samo się zmienia w trakcie grania. 

Wzmacniacz to Rotela RA-1070. Do tej pory grał z kolumnami Q Acoustic 2050i oraz Malinką z DAC-iem i Moode audio na pokładzie.

Teraz moje pytanie to czy warto naprawiać ten wzmacniacz? Koszt naprawy to około 1000 złotych. Wzmacniacz ma już 20 lat i podejrzewam że za kilka lat do wymiany mogą iść potencjometry lub kondensatory. Co wiąże się z kolejnymi kosztami.

No i teraz zaczynam się zastanawiać czy prewencyjnie nie lepiej byłoby wymienić wzmacniacz i uniknąć przyszłych kosztów. Z tym że mam też świadomość że wzmacniacz podobnej klasy jest aktualnie poza moim budżetem (dziecko w drodze). Aktualnie mam okazję nabyć z 2 letnia gwarancją amplituner Cambridge Audio axr85 w cenie 1300 złotych. Niestety nie mam opcji odsłuchu. Moje pytanie to czy przesiadka na tego Cambridge-a będzie bardzo bolesna? Posiadałem w przeszłości Cambridge Audio Azure 640 i dobrze go wspominam. Czytałem też o axr85 i wydaje się zacny. Czy może niepotrzebnie martwię się starym wzmacniaczem i powinienem go poprostu naprawić?

Dziękuję za ekspertyzę i pozdrawiam,

Mikołaj 

Rotel to świetny piecyk. 

De gustibus non est disputandum

Dziękuję za dyskusje i podpowiedzi.

Ostatecznie lokalny sklep miał na stanie i wypożyczył mi axr85 więc będę dzisiaj wieczorem porównywać. 

Podzielę się opinią po odsłuchu dla zainteresowanych.

Pozdrawiam.

Witam,

Podzielę się wrażeniami:

Wzmacniacz jest nowy więc trochę to nie fair że porównuję nie wygrzany sprzęt, ale innej opcji nie mam. 

Brzmienie Rotela: detaliczne, trochę zimne, dość szeroka scena i dynamiczny bas. Piękne jest to że nawet jeśli wiele dzieje się w piosence to sprzęt ładnie to rozdziela. Po dłuższym odsłuchu potrafi trochę zmęczyć. 

Cambridge Audio: ogólnie gra dobrze, czuć że to sprzęt 1 lub 2 klasy niżej. Góra jest trochę mniej detaliczna, jest za to więcej środka. Dźwięk jest cieplejszy, bas jest również cieplejszy i wolniejszy. Ogólnie moje głośniki grają w tym zestawieniu dość muzykalnie ale brakuje mi dynamiki, detali i mam wrażenie że czasem wokale giną jeśli na scenie dzieje się za wiele. 

Nie jest to jakas tragicznie wielka różnica jeśli miał bym je oceniać to gdyby rotel miał 10/10 to Cambridge miał by 8/10. Jestem pozytywnie zaskoczony Cambridge-em zwłaszcza w cenieni w jakiej mogę go zakupić. Niestety nie na tyle żeby z nim żyć.

Rotel będzie szedł do naprawy i mam nadzieję że jeszcze z 5 lat posłuży zanim wyśle go na emeryturę w moim garażu 🙂

Dziękuję wszystkim za rady i pomoc. 

Pozdrawiam