Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podłogowe do Yamaha AS500

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. 

Otrzymałem "w spadku" wzmacniacz Yamaha AS500. Teraz mam soundbar więc muszę dokupić kolumny podłogowe. Pokój ma 38m2 w kształcie prostokąta. Wiem że jest to dość wiekowy wzmacniacz ale zadbany. Będzie odtwarzana muzyka każdego rodzaju. W przyszłości również z analoga. Budżet 2000 zł.

Proszę o podpowiedzi jakie głośniki będą najbardziej odpowiednie.

Dwie kwestie: podłogowe to zwykle problem z wysyłką, więc lepiej byłoby

szukać kolumn lokalnie, żeby podjechać, obejrzeć .. może posłuchać.

Jeśli do TV to można tez pomyśleć o tanim DAC z optykiem, bo inne 

połączenia ( np. słuchawkowe ) degradują dźwięk.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Do TV to nie bardzo. Bardziej chodzi mi o odtwarzanie audio z Bluray i w przyszłości z gramofonu. Rozglądam się za kolumnami podłogowymi  3 drożnymi. Tak będę szukał lokalnie tylko trzeba wiedzieć  co szukać. Proszę o podpowiedzi do wzmacniacza Yamaha as500

Dzieki

Jakaś lokalizacja ( ? ) i można tam szukać, bo są okazje wielu marek kolumn,

zabraknie miejsca - których nie ma w Media Markcie ani w Euro 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

To duże pomieszczenie dlatego proponowałbym nieco zwiększyć budżet i kupić nowe, albo jeśli znajdziesz  używane kolumny Heco Aurora 700, albo Aurora 1000 niestety ten drugi będzie droższy. Kolumny tej firmy dobrze zgrywają się z elektroniką Yamahy i prezentują dobry stosunek ceny do jakości. Możesz także poszukać używanych kolumny polskiej firmy Pylon Audio i modeli z serii Sapphire 25, albo niższej serii Pearl 25.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

48 minut temu, marbat91 napisał:

Do TV to nie bardzo. Bardziej chodzi mi o odtwarzanie audio z Bluray i w przyszłości z gramofonu. Rozglądam się za kolumnami podłogowymi  3 drożnymi. Tak będę szukał lokalnie tylko trzeba wiedzieć  co szukać. Proszę o podpowiedzi do wzmacniacza Yamaha as500

Dzieki

do tej Yamahy to ciepło grające kolumny: Elac z serii Debut, Mission, Indiana Line

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Super już wiem czego szukać. A co powiecie o czymś takim TEUFEL Theater 500 lub Ultima 40? Co to za niemiecki wynalazek? I jak to będzie grał z tą Yamaha ?

Edytowane przez marbat91

Koledzy z forum mieli i bardzo sobie chwalili ich bas a jedyne co zarzucali to może

zbyt delikatna góra pasma. A to jest zależne również od wzmacniacza.

Był niedawno wątek ( poszukaj ), ale to była przesiadka z Klipscha 😉 

Używane! 

Dostaniesz coś znacznie lepszego!

Klipsch ale seria synergy model F2 albo f3.

Mission m35i

Tannoy M5

Heco music style 1000

• 2 tygodnie później...

Budżet nieduży, więc łatwo nie będzie. Z tą yamahą super zgrywają się Elac Debut. Pozostaje jeszcze kwestia źródła, jakiś streamer z dac, może Yamaha WXC-50.

Dzień bez muzyki dniem straconym.

Indiana Line Nota 550X. Dystrybutor też zestawia podobną kombinację z AS501, a różnica pomiędzy 500 a 501 jest raczej symboliczna. Najlepiej będzie jakbyś posłuchał

@Tonnii99   Nie jestem pewien, czy autor będzie kupował drugą parę po Fyne,

( w # 11 ), bo jakoś do tej pory nic nie wspominał o takim pomyśle 😉 

2 minuty temu, audioburak napisał:

@Tonnii99   Nie jestem pewien, czy autor będzie kupował drugą parę po Fyne,

( w # 11 ), bo jakoś do tej pory nic nie wspominał o takim pomyśle 😉 

haha, no faktycznie jakoś to pominąłem 🙂

No to życzę dobrych wrażeń z nowego nabytku.

• 1 miesiąc później...

Sorry za późną odpowiedź. @Piotr Sonido No wiesz, po zmianie z soundbara na HiFi to jest mega duża różnica. Przy wyborze w sklepie miałem możliwość odsłuchania Elac  Fyne i Klipsch, ale do muzyki która słuchamy, a jest ona bardzo różnorodna najlepiej przypadły nam do gustu Fyne. Jeśli ktoś ma możliwość to przed zakupem kolumn wybrać się do sklepu audio na odsluch na swoim wzmacniaczu i ze swoim źródłem.

12 godzin temu, marbat91 napisał:

Sorry za późną odpowiedź. @Piotr Sonido No wiesz, po zmianie z soundbara na HiFi to jest mega duża różnica. Przy wyborze w sklepie miałem możliwość odsłuchania Elac  Fyne i Klipsch, ale do muzyki która słuchamy, a jest ona bardzo różnorodna najlepiej przypadły nam do gustu Fyne. Jeśli ktoś ma możliwość to przed zakupem kolumn wybrać się do sklepu audio na odsluch na swoim wzmacniaczu i ze swoim źródłem.

Nie no moim zdaniem to jest podstawa zdecydowanie bardziej chodziło mi o to że to są jednak dość małe kolumny a na twoją powierzchnię no mi by brakowało dolnych rejestrów dlatego pytałem.

Ale rozumiem że dokonałeś świadomego wyboru po odsłuchu więc z mojej strony wszystko jest okej:)

Miłego słuchania 🙂

W dniu 9.02.2023 o 14:59, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

do tej Yamahy to ciepło grające kolumny: Elac z serii Debut, Mission, Indiana Line

może te największe EALC DEBUT 2.0 F6.2. Pary nie zabraknie i będzie konkret.

12 godzin temu, Tonnii99 napisał:

może te największe EALC DEBUT 2.0 F6.2. Pary nie zabraknie i będzie konkret.

można spróbować 

na tym metrażu jak najbardziej szóstki 

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

W dniu 18.04.2023 o 13:06, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

można spróbować 

na tym metrażu jak najbardziej szóstki 

na zagranicznym forum znalazłem, że komuś wystarczyły w 50 metrach, więc świadczyć to może, że mają "czym" zagrać. One mają większą obudowę i większej średnicy głośniki od wyższego modelu Debut Reference F5...

W dniu 19.04.2023 o 22:24, Tonnii99 napisał:

na zagranicznym forum znalazłem, że komuś wystarczyły w 50 metrach, więc świadczyć to może, że mają "czym" zagrać. One mają większą obudowę i większej średnicy głośniki od wyższego modelu Debut Reference F5...

tak, wygar mają zdecydowanie lepszy i można głośniej na nich zagrać

www.tophifi.pl