Skocz do zawartości
IGNORED

Brzmienie lamp - producenci

pawcio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie!

Tuż przed wymianą szklanych baniek zacząłem się zastanawiać, czy różni producenci lamp mają swoje "firmowe brzmienie"?

Czy różne typy lamp danego producenta brzmią podobnie?

Jakie macie doświadczenia w tej materii?

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/16149-brzmienie-lamp-producenci/

Bezpieczniej jest mówić o brzmieniu poszczególnych typów lamp poszczególnych producentów wytwarzanych w danym okresie w tym i tym miejscu :-) Dlatego że wiele firm zajmowało się brandowaniem lamp od poddostawców. Poddostawcy się zmieniali a logo i oznaczenia pozostawały. Celował w tym Brimar jako firma w zasadzie marketingowa, ale i Telefunkenowi (producentowi z krwi i kości) czy Siemensowi takie rzeczy się zdarzały. Nie mówię już o Amperexach które były robione od Amerki po Europę i określenie "Amperex" bez podania zakładu w zasadzie niewiele mówi. Tutaj jest omówienie 12AX7, 12AU7 i 6922 od różnych producentów / zakładów / okresów. Daje to jakieś poczucie skomplikowania zagadnienia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Przepraszam - nie ten link. Ten powyżej jest o wymianie lamp. Poniższy jest poprawny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

lolo - dzięki za link.

cholera, to rzeczywiście nie takie proste (a co w tym naszym hobby jest?).

ale z drugiej strony wbrać tak w ciemno?

co prawda z tego co się orientowałem wybór mam mocno ograniczony. Jeżeli chodzi o EL509/519 to znalazłem Philipsa, JJ i Ei (chyba z Jugosławi).

Może teraz ktoś się pokusi o jakąś rekomendację?

pozdrawiam

ciekawy wątek, niestety nie pomogę ale jestem ciekaw co zmieniłeś w Omaku?

ja parę dni temu porównywałem mojego ze Sphinx Project 12, kolumny moje

i AP Virgo. Ogólnie Omak bardziej mi się podobał i nie tylko mi jednak bas jest

gorszy. Może udało ci się coś poprawić :),

Witam

Ja mialem okazje porownywac lampki EL 34 JJ z tymi samymi lampkami tyle ze RFT Musze powiedziec ze lampki RFT podobaja mi sie bardziej poniewaz charakteryzuja sie one brzmieniem szybszym bardziej analitycznym- szczegolnie w zakresie wysokich tonow barwniejszym w porownaniu do JJ Jak dla mnie lampki EL 34 JJ za bardzo zamulaja dzwiek

Pozdrawiam

Jrymar

Czy nie pomyliłeś się???

Właśnie 6 tygodni temu wymieniłem RFT, które grały dwa lata na nowe JJ. Spostrzezenia zupełnie odwrotne. Chociaż by porównać i wydać nalezytą opinię musiałbym porównac oba komplety nowych lamp. RFT brzmiały muzykalnie, gładko, pastelowo- typowo lampowo. JJ są dymamiczniejsze, czystsze, bardziej dokładne, szczegółowe, z lepszym i niżej schodzącym basem. Minusem jest skłonność idąca w stronę tranzystora. Biorąc to na kompromis lampy i tranzystora, zastosowanie lamp JJ jest dobrym rozwiązaniem.

- > Zydelek

Nie pomylilem sie to sa moje odczucia i nie tylko moje ale takze moich znajomych ktorzy testowali to razem ze mna Przy czym podobno stare lampy wlasnie zanim dokonaja swojego zywota zaczynaja grac ciemno pastelowo zamulajace a moje RFT sa na pewno NOSami nigdy wczesniej nie uzywanymi JJ tez niby nowe ale na prawde tak odbieram rozbnice miedzy tymi lampami to JJ sa zamulaczami Planuja kupno ElectroHarmonixow wiec tez skrobne co o nich mysle

Pozdro

O.K. Jrymar czekam więc na Twoje opinie ad. electroharmonics.

Czy wymieniając lampy regulowałeś napięcia? To ważna sprawa. U mnie JJ nie chciały "grać" po wymianie. Charczało, chrypiało itd. O mały włos wysłałbym je do reklamacji. Drobna regulacja i juz po kłopocie....

- > Zydelek

Musze sie przyznac ze nie regulowalem w moim ARku zadnych napiec przy zmianie lampek To chyba zle ale z drugiej strony nie bylo slychac zadnych niemilych niespodzianek Jakkolwiek mnie zlapales na niekonsekwencji w kombinowaniu lampami:)

Pozdro

Witam

- > mav

Ja nie wymienialem lampek sterujacych 6N1P na inna wersje ecc88 mam te lampki od poczatku Wymienialem tylko lampy mocy nie robiac przy tym zadnych regulacji napiecia i chyba nie bylo to az tak wymagane nic nie charczalo czy buczalo Moj znajomy natomiast wymienial zarowno lampy mocy i lampy sterujace w ARku na ElectroHarmonixy i twierdzi ze wymiana lamp sterujacych wnosi wiecej niz lamp mocy co wydalo mi sie dziwne ale tak jest ElectroHarmonixy powoduja ze dzwiek sie otwiera staje sie jasniejszy zwlaszcza wlasnie po wymianie lamp sterujacych Moj znajomy takze nie robil zadnych regulacji przy wymianie lamp i nie bylo rowniez przykrych niespodzianek ale dla pewnosci mozesz sie zapytac konstruktora tego wzmaka czy jest to zabiegkonieczny

Pozdrawiam

Jrymar. Tak właśnie jest: wymiana lamp sterujących ma znacznie większy wpływ na dźwięk niż bawienie się lampami mocy. Sam się o tym przekonałem. Warto zainwestować w stopień sterowania (najlepiej mieć do dyspozycji kilka lamp i potestować) zanim zdecydujemy się na ostateczną wersję. 6N1P uchodzą za jedne z najlepszych baniek sterujących, ale sądzę że ich wymiana pociągnie za sobą ponowną regulację napięcia spoczynkowego.

...oczywiście że trzebą będzie regulować... chyba że ten wzmacniacz ma autobias (nie znam tej konstrukcji)... mav - wybacz - ale jeśli nie wiesz jak to lepiej poszukaj kogoś kto ma pojęcie i zgodzi się pomóc Ci. Przy okazji może uda Ci się nauczyć dlaczego i jak to się robi. To tak dla Twojego i sprzętu bezpieczeństwa :-)

pawcio... EL509 robione jest jeszcze przez Svetlane i z tego co wiem są to lampy dostępne w Polsce.

Sam z EL509 nie mam doświadczeń, ale używam KT90 które podobno były wzorowane na EL509. Zetknąłem się także z różnymi innymi typami lamp wymienionych producentów. Jesli o mnie chodzi to najbardziej pasują mi Ei (Elektro Industrija). Problem z nimi jest taki że jakoś wykonania jest dosyć niska. Tzn. trzeba bardzo dużo lamp odrzucić aby się udało sparować. Natomiast poprawnie wykonane Ei są bardzo wytrzymałe i pod tym względem biją swoją konkurencję. Również brzmieniowo trzymają właściwy balans pomiędzy neutralnością i gładkością brzmienia. Ei używane są przez Jadis (KT90) i Convergent Audio Technology (12AX7) i nie dlatego że są tanie bo sparowanie lamp przy takiej ilości odrzutów kosztuje całkiem sporo - nie mówiąc już o upierdliwości. Wszystkie powyższe uwagi dotyczą lamp KT90 i 12AX7 - niestety nic o EL509.

dzięki lolo!

Lampy EI są tańsze od JJ i Philipsa. 519 EI widziałem tylko w Compelu, sparowane 4 szt, tak więc chyba nie powinno być problemu. A jak mówisz, że brzmieniowo są o.k. to jeszcze lepiej. Niestety nie mam możliwości porównania brzmienia różnych baniek.

pozdrawiam

>szop

za bardzo w środku nie grzebałem, wymieniłem 4 kondensatorki (foliowe 1uF/400V), te pod dolną pokrywą, no i gniazda głośnikowe, bo były strasznie badziewne. Do elektrolitów w zasilaczu też się przymierzałem, ale na razie funduszy brak.

pozdrawiam

pawcio... nic na temat Compelu nie wiem - nie miałem styku z tą firmą - ale przeczytaj ten wątek i wrzuć w wyszukiwarkę nazwę Compel lub też nazwisko właściciela i poczytaj.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gents,

Temat i dla mnie od niedawna interesujący. Mam jednak inne pytanie. Mój lampowy pre wymaga przed odsłuchem dłuższego wygrzania(poza tym, jest prawie nowy). Irytuje mnie to przyznaję i od kilku dni w ogóle nie wyłączam,ewtl. na noc - poranne raczej bierne słuchanie radia jest do wytrzymania.

Jak w takim trybie wytrzymują lampy?

Czy ma to wpływ na resztę układu ?

Czy grozi samozapłon? Pre stoi na szklanej półce,nad nim półeczka drewniana(na niej cedek na Troksie),odstęp ok. 5-7 cm.

Dzkb!

>Jak w takim trybie wytrzymują lampy?

Wytrzymują. Każde włączenie/wyłączenie urządzenia lampowego to podobno 2 godz. życia lampy mniej. Profesjonalne urządzenia Manleya z reguły są włączone non-stop. Zresztą zapytaj Eve Anne - napewno odpowie.

>Czy ma to wpływ na resztę układu ?

Negatywny? Nie słyszałem o takim przypadku.

>Czy grozi samozapłon?

Nie ma szans. Chyba że to zapalniczka ;-)

• 1 miesiąc później...

JJ troche zamulają choć próbowałem te exportowe do USA i było lepiej, RFT nieco żywsze, Electo Harminix ECC88 i EL34 najlepszy efekt znaczne ożywienie ale trzeba nowe wygrzewać kilkadziesiąt godzin. Lepszy efekt ze sterującymi dobrymi niż z końcowymi.

• 4 miesiące później...

No włąśnie to może ja przyłaczę się do posta z marca...moje pytanie brzmi, czym charakteryzują sie lampy danego producenta, czego można oczekiwać o nich brzmieniowo? W swoim wzmacniaczu audio innovations series 200 zmieniłem lampy w stopniu końcowym na JJ El. El84 i efekt jak dla mnie jest świetny, ładna góra, sprężysty dół, czasami schodzący bardzo nisko,minus:tendencja upodabniania się do tranzystora(a moze mi się zdaje). Teraz przyszedł czas na lampy operacyjne ECC82 i ECC83, więc spotkałem się z różnymi zdaniami:sterujące są bardzo wążne i nalezy zainwestować w lepsze, druga opcja: fajnie mieć kąplet lamp jednej firmy żeby o nich naprawde można było się wypowiedzieć. Otóż na dniach zakupie jakieś lampy...mam ochotę przetestować opcje drugą czyli dokupić resztę ECC JJ El. Ale kuszą także Electro Harmonicsy z pozłacanymi nóżkami...zastanawiałem się nad sovtekami lub svetlanami....poradźcie, może ktoś napiszę jakąs syntetyczną recenzje...

ps. gdzie można kupić w polandzie lampy sovtek,svetlana oprócz RCM.pl???

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.