Skocz do zawartości
IGNORED

Budowa streamera na bazie obudowy HTTPC

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie , 

Przy okazji robienia porządków wpadłem na wspaniały pomysł , z czasów fascynacji HTTPC zostrała mi fajna obudowa Thermaltake DH 102 , i pomyślałem sobie że można ją wykorzystać jako bazę do budowy odtwarzacza muzyki . Obudowa ta jest solidnie wykonana, ma parametry silence ,   posiada napęd CD , oraz fajny wyświetlacz .

Miało by to służyć do odtwarzania muzyki w formacie bezstratnym oraz koncertów mkv lub blue ray 

Jestem leniwy , dlatego chciałbym aby była możliwość wyboru muzyki z tabletu 

Do dyspozycji wygrzebane z zakamarków mam : 

- zainstalowaną  w obudowie płytę główną z procesorem AMD 

- ok 16 GB pamięci RAM 

- płytę główną z procesorem Intel I5 lub intel I7 

- kartę dźwiękową Creative Sb X-Fi 

- 5 dysków o łącznej pojemności ok 10 TB 

- zasilacz BeQuiet - 500 W 

- napęd / nagrywarkę blueray 

- ipada 2 generacji do sterowania 

Mogę kupić w okazyjnej cenie : 

- asus xonar essence st

I teraz parę pytań : 

- który z procesorów wybrać 

- jakie oprogramowanie wykorzystać Foobar , JRiver, inne  

- jaką kartę dźwiękową z segmentu używanych możecie polecić 

Jestem otwarty na wszelkie propozycje 

pozdrawiam, 

Darek 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_5049.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pierwsze pytanie z czym chcesz grać. Ten pc ma być łączony ze wzmacniaczem?
Asus xonar zapewne może być. Choć i tak wolałbym zewnętrznego daca i jakiegoś jcat femto usb lub pink fauna podstawowego usb lub spdif. Odnośnie systemu spróbuj sobie zainstalować zamiast Windowsa albo daphile, albo volumio, albo euphony linux. Ten ostatni jest najbardziej rozbudowanym serwerem muzycznym jest używany w zaawansowanych systemach audio. Każdy x nich moim zdaniem zagra lepiej od Windowsa z którym kolwiek oprogramowaniem. Ale jeżeli chcesz Windowsa to niestety wersję Windows serwer 2012 lub 2019 postaw i JR z audiooptymalizerem i to może fajnie zagrać.staraj się system postawić na dysku sata, teraz są tanie i wymień chłodzenie procesora na coś bardzo cichego lub pasywnego. Ja u siebie jeszcze robiłem zasilanie liniowe ale kupowałem płytę z procesorem o małym zapotrzebowanie energetycznym. Ale systemami możesz się pobawić, zobaczysz jakie będziesz miał różnicę. Daphile jest darmowe, Volumio i Euphony płatne ale mają apki przygotowane do sterowania wszystkiego z telefonu lub tableta.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Squeezer to nie daphile. Oczywiście obsługa jest ale to dzięki protokołowi, a nie jest to apka natywna producenta oprogramowania. Euphony ma najlepiej rozbudowana apkę. Bardzo zbliżona do roonowej.

Daphile też to ma
Więc tego nie ma.

Ale daphile ze względu na bezpłatność polecam. W mniej zaawansowanych systemach audio i tak różnice nie będą duże. W bardzo przejrzystych systemach jednak daphile zagra moim zdaniem słabiej znacząco od euphony.

Nie napisałeś że apka stworzona przez producenta. Volumio ma apke która jest identyczna jak narmalne połączenie przez IP. Jeżeli nie ma apki stworzonej przez producenta to już nie można sterować systemem . Choćby Squeezer czy połączenie po IP działa idealnie.
To Twoje stwierdzenie że nie ma możliwości sterowania jest nieprawdą i wprowadzasz innych w błąd.

Godzinę temu, RobG1974 napisał:

Pierwsze pytanie z czym chcesz grać. Ten pc ma być łączony ze wzmacniaczem?
Asus xonar zapewne może być. Choć i tak wolałbym zewnętrznego daca i jakiegoś jcat femto usb lub pink fauna podstawowego usb lub spdif. Odnośnie systemu spróbuj sobie zainstalować zamiast Windowsa albo daphile, albo volumio, albo euphony linux. Ten ostatni jest najbardziej rozbudowanym serwerem muzycznym jest używany w zaawansowanych systemach audio. Każdy x nich moim zdaniem zagra lepiej od Windowsa z którym kolwiek oprogramowaniem. Ale jeżeli chcesz Windowsa to niestety wersję Windows serwer 2012 lub 2019 postaw i JR z audiooptymalizerem i to może fajnie zagrać.staraj się system postawić na dysku sata, teraz są tanie i wymień chłodzenie procesora na coś bardzo cichego lub pasywnego. Ja u siebie jeszcze robiłem zasilanie liniowe ale kupowałem płytę z procesorem o małym zapotrzebowanie energetycznym. Ale systemami możesz się pobawić, zobaczysz jakie będziesz miał różnicę. Daphile jest darmowe, Volumio i Euphony płatne ale mają apki przygotowane do sterowania wszystkiego z telefonu lub tableta.

Hej, 

tak chcę to połaczyć ze wzmacniaczem,  Volumio  mam zainstalowane na Rasberry i fajnie to działa 

Odnośnie zewnętrznych DAC , to mam 3 szt w domu 🙂 to coś mogę podłączyć 

A co rozumiesz pod pojęciem zasilanie liniowe , mam do wykorzystania dużą baterię od USB 

Możesz użyć baterię chociaż niektórzy określają to jako granie bezjajowe.

Nie masz żadnego wpływu na takie zasilanie mimo to że teoretycznie jest bez zarzutów .

Nie napisałeś że apka stworzona przez producenta. Volumio ma apke która jest identyczna jak narmalne połączenie przez IP. Jeżeli nie ma apki stworzonej przez producenta to już nie można sterować systemem . Choćby Squeezer czy połączenie po IP działa idealnie.
To Twoje stwierdzenie że nie ma możliwości sterowania jest nieprawdą i wprowadzasz innych w błąd.
Czy gdzieś napisałem że się nie da sterować. Używałem chyba jako jeden z pierwszych użytkowników daphile kilka lat temu. Ale są fajniejsze systemy do słuchania i apki lepiej dopracowane mają.

Hej, 
tak chcę to połaczyć ze wzmacniaczem,  Volumio  mam zainstalowane na Rasberry i fajnie to działa 
Odnośnie zewnętrznych DAC , to mam 3 szt w domu to coś mogę podłączyć 
A co rozumiesz pod pojęciem zasilanie liniowe , mam do wykorzystania dużą baterię od USB 
Jak w każdym systemie audio kluczowe na jakość brzmienia daca, wzmacniacza ma zasilanie. Jak robisz sobie komputer do audio, to fajnie byłoby dać zasilanie liniowe do niego tylko to wymaga już wydajnego zasilacza. I wymaga dużego trafa.

13 minut temu, RobG1974 napisał:

Czy gdzieś napisałem że się nie da sterować. Używałem chyba jako jeden z pierwszych użytkowników daphile kilka lat temu. Ale są fajniejsze systemy do słuchania i apki lepiej dopracowane mają.

Jak w każdym systemie audio kluczowe na jakość brzmienia daca, wzmacniacza ma zasilanie. Jak robisz sobie komputer do audio, to fajnie byłoby dać zasilanie liniowe do niego tylko to wymaga już wydajnego zasilacza. I wymaga dużego trafa.

zamawiam teraz z toroidy.pl trafo 600 VA w wykonaniu audio do zasilania wzmacniacza Sansui 

Najpierw potestuj sobie różne systemy, jeżeli masz dace z wejściem usb to do tego komputera polecam kupić kartę pciexpr. Jcat femto usb I przez nią podłączać komputer do daca. Jeżeli masz dace tylko z wejściami spdif, to polecam pink fauna z wyjściami spdif. Na stronie www.najlepszeodtwarzacze.pl jest fajnecporównanie transportów cyfrowych. Moje spostrzeżenia trochę się pokrywają, tylko tam opisujący bazował na Windowsie z pinkfaunem.

2 godziny temu, darbucz napisał:

zamawiam teraz z toroidy.pl trafo 600 VA w wykonaniu audio do zasilania wzmacniacza Sansui 

Po co ci takie trafo?

Sansui ma takie w w środku?

11 minut temu, Divide napisał:

Po co ci takie trafo?

Sansui ma takie w w środku?

Kupiłem wzmacniacz a on jest na 100V stad zamiawiam trafo 230/100V 

• 3 tygodnie później...

soft taki czy inny, ale do muzyki warto mieć cisze i mały pobór prądu. Ja sobie kupiłem taka płytę, ma zasilacz laptopowy, zintegrowany procek i pasywne chłodzenie. Może są jakieś nowsze, nie wiem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość