Skocz do zawartości
IGNORED

Yaqin MS-90b na jaki tranzystor podobnie grający?

Rekomendowane odpowiedzi

Chce wymienić mój wzmacniacz Yaqin MS-90b, na dobry tranzystor grający identycznie, nie gorzej, ewentualnie ciut cieplej. Budżet dwukrotny powiedzmy jakieś 12tyś za nowy. Będzie grać z Tannoy XT8F. Może jakaś końcówka z przedwzmacniaczem? Muzyka rock, blues, progrock.

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

Chce wymienić mój wzmacniacz Yaqin MS-90b, na dobry tranzystor grający identycznie, nie gorzej, ewentualnie ciut cieplej. Budżet dwukrotny powiedzmy jakieś 12tyś za nowy. Będzie grać z Tannoy XT8F. Może jakaś końcówka z przedwzmacniaczem? Muzyka rock, blues, progrock.

Pomyśl i posłuchaj Musical Fidelity M6si
Zmieści się w budżecie i z Tannoy bardzo fajne granie i wyśmienita kontrola na basie. To w stosunku do lampy będzie wielkim postępem.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Jeżeli ma to być tranzystor jak najbardziej zbliżony graniem do lampy to posłuchaj Dayens Ecstasy III lub Haiku Sol 2. Mam Menuetto po modach do poziomu custom (kondensatory) i faktycznie gra to jak na KT 150 w PP. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

HAIKU AUDIO SOL ll SE.  Wielu u mnie słuchało i były pytania jakie tam są lampy 🙂

Polecam AudioOn Salon który jest przedstawicielem Haiku Audio.  Wypożyczą do domu posluchasz i porownasz. 

Cześć, warto zwrócić uwagę na wspomniany już w tym temacie Haiku Sol II, ale osobiście przemyślałbym też hybrydy, takie jak Vincent SV-237. Nie wiem, czemu chcesz rezygnować z lampy, ale w tym przypadku odpada sporo problemów z nimi związanych, a dzięki zastosowaniu ich na przedwzmacniaczu nie tracimy tego brzmienia. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

21 godzin temu, Q21 napisał:

Nie wiem, czemu chcesz rezygnować z lampy

Awaryjność wzmacniaczy lampowych, problemy z lampami. Zresztą MS-90b skutecznie wyleczył mnie z lampy przez ilość usterek (od 20 grudnia 22r cały czas lata po serwisie). Ostatecznie mój egzemplarz zostanie wymieniony na nowy model więc nadarza się okazja by sprzedać go jako nowy. Zresztą z poprzednim MS-30L tez miałem problemy więc to nie przypadek awaryjności Yaqinów.

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

39 minut temu, bumbum napisał:

Zresztą z poprzednim MS-30L tez miałem problemy więc to nie przypadek awaryjności Yaqinów.

Niestety cena i jakość urządzeń wiele mówi. Podobnie jak wzmacniacze Fezz Audio, też jakość urządzeń pozostawia wiele do życzenia. 

W dniu 28.02.2023 o 20:14, Marcin Wielgus napisał:

Zmieści się w budżecie i z Tannoy bardzo fajne granie i wyśmienita kontrola na basie. To w stosunku do lampy będzie wielkim postępem.

Dobry pomysł.

2 godziny temu, mdavis napisał:

Niestety cena i jakość urządzeń wiele mówi. Podobnie jak wzmacniacze Fezz Audio, też jakość urządzeń pozostawia wiele do życzenia. 

To że nie ładnie wygląda na zdjęciach środka jeszcze o niczym nie świadczy. Także nie skreślałbym od razu fezz audio. Dźwiękowo się broni. 

2 minuty temu, mdavis napisał:

Tak, ponieważ słuchałem. 

Miałem wcześniej tak samo jak ty chyba posiadasz cayin 55tp. Teraz mam Silver Lune i wstydu nie ma. 

4 minuty temu, trueman napisał:

Miałem wcześniej tak samo jak ty chyba posiadasz cayin 55tp. Teraz mam Silver Lune i wstydu nie ma. 

Tak posiadam. 

• 2 tygodnie później...
W dniu 2.03.2023 o 10:20, bumbum napisał:

Ostatecznie mój egzemplarz zostanie wymieniony na nowy model więc nadarza się okazja by sprzedać go jako nowy.

Niestety, nowy egzemplarz pograł 2 dni i padł.  Dlatego twardo twierdzę o bardzo wysokiej awaryjności szczególnie chinskich Yaqinów. A co sądzicie o Denonie czy Marantzu z bieżacej produkcji. Made in japan więc będzie bezawaryjnie raczej.

Godzinę temu, bumbum napisał:

Niestety, nowy egzemplarz pograł 2 dni i padł.  Dlatego twardo twierdzę o bardzo wysokiej awaryjności szczególnie chinskich Yaqinów.

Bumbum , nie wszystkie Yaqiny do jednego worka .

Akurat ten model wzmacniacza jest niedopracowany , powinni go po prostu wycofać z rynku .

Pozdrówko .

Powtórzę jeszcze raz sprawdź  wypożycz sobie HAIKU AUDIO SOL ll Se.  Mam od dłuższego czasu gra bez awaryjne ! A gra świetnie jeśli Ci przy  pasuje  będziesz zadowolony . A może inny rodzimy producent LAR lA 200HB to co prawda hybryda i lampy w torze  są ale równie świetnie brzmi .Choć inaczej jak Sol ll od Haiku Audio. Oba wzmacniacze mają super stosunek jakości do ceny wiele droższych zagranicznych tak nie zagra. 

Pozdrawiam 

Edytowane przez bogus18
W dniu 28.02.2023 o 20:14, Marcin Wielgus napisał:

zamówiłem MF ale nie M6si tylko M5si. A dlaczego? Z wielu opinii, właśnie model niższy gra cieplej ze słodką górą. Ma mniejsza moc, ale XT8F są łatwe do wysterowania bo mają wysoką skuteczność, na dodatek nie lubię głosno słuchać a właśnie M5si ponoć fajnie gra nawet przy cichym słuchaniu nie gubiąc niczego. Dostałem tez niezła promke na nowy bo 8500pln, więc kasa zaoszczędzona pójdzie na płyty lub jakieś fajne interconnecty.

zamówiłem MF ale nie M6si tylko M5si. A dlaczego? Z wielu opinii, właśnie model niższy gra cieplej ze słodką górą. Ma mniejsza moc, ale XT8F są łatwe do wysterowania bo mają wysoką skuteczność, na dodatek nie lubię głosno słuchać a właśnie M5si ponoć fajnie gra nawet przy cichym słuchaniu nie gubiąc niczego. Dostałem tez niezła promke na nowy bo 8500pln, więc kasa zaoszczędzona pójdzie na płyty lub jakieś fajne interconnecty.

Cieszę się że mogłem doradzić . Daj znać jak przyjdzie po wygrzaniu jak ci zagrało . Jakby co to wiesz gdzie mnie szukać
M.