Skocz do zawartości
IGNORED

Do admina i bywalców - Q przemysleniu

Ururam Tururam

Rekomendowane odpowiedzi

Skoro od dłuższego już czasu trwają na Forum debaty jak-by-tu różne rzeczy usprawnić, postaram się dodać jeszcze jeden kamyczek do tego ogródka. Otóż dział "ogłoszenia" tak jak wygląda teraz nie jest zbyt efektywny. Z kolei napomykanie o danym ogłoszeniu na Forum jest traktowane - poniekąd słusznie jako faux pas. I tu mam propozycję, która byc może całą sprawe usprawni.

Czy nie byłoby wskazane, aby dodać nową zakładkę (albo wrzucić rzecz do "ogłoszeń" nieco je przerabiając) w której forumowicze - zarówno instytucjonalni jak i amatorscy - mogliby oferować sprzęt, który aktualnie na zbyciu mają w formie aukcji? Zauważny że:

- wiekszość ogłoszeń to oferty sprzedaży

- system aukcyjny jest bardziej przejrzysty od systemu "ogłoszeń prasowych"

- darmowych serwerów aukcyjnych jest kilka w sieci dostepnych (choćby EveryAuction)

- oferta sama znika , gdy się zdezaktualizuje, a przeglądając historię aukcji można zobaczyć "po ile to chodzi"

- w odróżnieniu od Allegro i Ebaya tu nie byłoby kosztów wystawienia przedmiotu

- kategorii mogłoby byc tyle, ile obecnie w ogłoszeniach albo mniej, na przykład minimum: Źródła, Wzmacniacze (w tym amplitunery), Głośniki i słuchawki, Kable, Muzyka, Akcesoria, Inne.

... Którą to propozycję zostawiam - jak napisałem we w temacie Q przemyśleniu.

Propozycja ciekawa . A tak a propos nowych zakladek , moze stworzyc zakladke "hi-end" . Na tym forum bardzo czesto dochodzi do starc w tematach , ktore dla jednych sa szarlataneria i oszustwem , dla innych rzecza oczywista . Forum powstalo chyba , po to aby przede wszystkim powymieniac sie doswiadczeniami , a przewaznie sluzy walkom na noze zwolennikow i przeciwnikow roznych idei . W mysl tych dziwnych zasad jako milosnik stereo powinienem szydzic z tych , ktorzy brna w kino domowe . Kazdy robi to co lubi .Szanuje ( i namawiam do tego innych uczestnikow tego forum ) to , ze ktos ma odmienne spojzenie na tematy szeroko pojetego audio . W zakldce "hi-end" wpisywaliby sie po prostu ludzie , ktorzy nie kwestionuja znaczenia kolcow , kabli , nie dziwia ich stoliki za 5kzl , czy inne tego typu elementy , ktore tak czesto sa krytykowane przez ludzi z przedzialu bardziej budzetowego . Co wy na to ?

gry-pa

Popieram pomysł utworzenia zakładki High-End.

Ururam Tururam

Pomysł z aukcjami jest ciekawy.

Nie wiem, jak by to dzialało w praktyce (płatności).

Pozdrawiam

> R.u.s.t.

Płatności - no cóż - tak jak dotąd w kontraktach zawieranych przez ogłoszenia - krzywy ryj.

Ryzyko jest dokładnie to samo, a jak konto na aukcji jest sprzężone z kontem na forum, to można oszacować (nie-)wiarygodność sprzedawcy czy licytanta.

Ururam Tururam

Płatności "na krzywy ryj" są dość ryzykowne :-)

Krążą różne ploty, że ktoś tam zapłacił, a dostał cegłę czy inne arcydzieło rąk i umyslu ludzkiego :-)

Na szczęście znam tylko plotki :-)

Może pośrednictwo jakiegoś banku, byloby rozwiązaniem?

Pozdrawiam

U-T o sewrisie aukcyjnym to trzeba do Admina. Może On się najpierw wypowie czy sie podejmuje, albo komuś to powierzy do prowadzenia.

Bo zaczyna się powazny serwis robić.

gry-pa

ja myślałem już o zakładce, ale trochę odwrotnie - "low budget"

do miana "hajendu" zawsze wszyscy będą aspirować.

mozna by tam sadzić do woli wątki w stylu "system do 250 pln" "techniks klub" "wzmacniacz do 400 - doradźcie"

zainteresowani znależliby odpowiedzi i mogli by użyć. Ci którzy mieli juz takie przejścia z zakupem sprzętu za 1000 pln mogliby coś doradzić.

a "hajendowcy" nie niszczyliby sobie wzroku wpisami niegodnymi prawdziwego hajfaj.

nie chcesz pomóc w zakupie taniego sprzętu - nie wchodź.

nie chesz czytać wpisów chamów (leni, biedaków, nieuków etc.) - nie wchodź

nie chesz po raz 5-ty pisać tego samego - nie wchodź

bo zdaje się że o to idzie wojna.

odpadnie sprawa moderacji. nie trzeba będzie oznaczać kto jest kto.

niedoświadczeni będą pytać, przedstawiciele handlowi odpowiadać, a prawdziwi pasjonaci będą mogli się wreszcie skupić nad tym co jest naprawdę ważne.

no i co Wy na to??

jar1

Nie wiem jak to jest z tym High-Endem :-(

Ja takowego nie posiadam.

Niektóre urzadzenia (według czasopism) "ocierają się" o niego, a inne "przewyższają" pozostałe :-)

Jak to się ma do reality sound?

Różnie :-)

Myslę, że w zakładce High-End, można by poczytaći pisać nie tylko o tym "czym walić w pokoju 10m2" (był taki temat),....

Także to co napisał gry-pa:

"W zakldce "hi-end" wpisywaliby sie po prostu ludzie , ktorzy nie kwestionuja znaczenia kolcow , kabli , nie dziwia ich stoliki za 5kzl , czy inne tego typu elementy , ktore tak czesto sa krytykowane przez ludzi z przedzialu bardziej budzetowego"

Z czym sie zgadzam.

Pozdrawiam

Jeżeli aukcje to chyba tylko takie z opcją "Kup Teraz" i określonym czasem wyświetlania ogłoszenia. Te transakcje, które zostałyby zrealizowane faktycznie mogłyby stanowić coś na wzór "Eurotax'u". Reszta powinna znikać ale........co jednak jeśli cwany handlarz zarejestruje się jako kupujący i sprzedający po czym zakończy transakcje "między sobą" i potem będzie mógł się powoływać na Forum, że przecież ten sprzęt po tyle chodzi? Skoro darmowe to dlaczego nie????!!!!!

Boję się tylko jednego. Dużo nowych forumowiczów (szczególnie takich na jeden, dwa tygodnie) trafia tutaj przez przypadek, szukając przez Google informacji o sprzęcie, który znalazła na Allegro. Nie wiem czy przykładając dużą wagę do rozbudowy działu ogłoszenia, w krótkim czasie Forum nie stanie się jedynie dodatkiem do "darmowego Allegro" wykorzystywanego zarówno przez handlarzy, jak i okazjonalnych kupujących/sprzedających.

Mamy zakładkę Opinie. Tam chcący forumowicze mogę wpisać co kupili, za ile, dlaczego itp. Ta baza informacji jest chyba nawet bardziej opiniotwórcza od każdego innego cennika.

Słuchając rozumu....

dear gry-pa

Taka hajendowa zakładka to fajowa sprawa. Ale czy znajdą się hajendowcy wśród nas ? :)

Póki ci najgłośniej krzyczą przeciwnicy tego o czym pisałeś. Tzn. tacy, którzy nawet nie próbowali ocenić wpływu czegoś tam na coś tam (ponieważ było koszmarnie drogie a w związku z tym be).

Popieram

> foni

Końkretne zarzuty. Odpowiadając:

Opcja "Kup teraz", czyli inaczej cena zamkniecia - oczywiście powinna być, choć nieobowiązkowa.

Dobrze by było, gdyby NIE było za to tzw. Rezerwy, czyli ceny minimalnej. Aukcje od złotówki z niebotyczną rezerwą to idiotyzm...

Cwani handlarze są możliwi. Choć jeśli od nicka sprzedającego/licytanta byłby link do 'o mnie' to i tak wiele można by było się dowiedzieć. A jak ktoś się da nabrac na taki numer, to jego strata.

Zalewu aukcji raczej się nie boję. Uruchamiałem już kiedyś w kilku różnych miejscach niszowe systemy aukcyjne i nigdy nie stanowiły one końkurencji dla gigantów, a poziom oferty był wyższy mimo mniejszej liczby przedmiotów.

Sprzężenie opinii z systemem aukcji byłoby bombowe, choc wuymagałoby troche pracy.

=>Ururam Tururam

Sorry , ze Ci sie wcinam w zalozony watek , ale mysle ,ze przy okazji robienia malego conieco mozna uwzglednic kilka spraw za jednym mieszaniem .

Co do hi-end'u to raczej nie w kategoriach cen , a podejscia do tematu sluchania . Mozna miec bardzo dobrze skonfigurowany system i wcale nie wydawac rownowartosci Mesia S klasy . Dla mnie to raczej pewne wyrobienie , bedace skutkiem wielu prob i odsluchow przy "dopieszczaniu " zestawu . Jezeli ktos umie sluchac i wie , podkreslam wie dlaczego wydal 3000 na interkonekt , czy zameczyl znajomego kamieniarza w temacie plyt na stolik , czy podstawki . Ja przekonalem sie o tym kilka lat temu , gdy w posiadanym wtedy systemie , ktory gral swietnie , ktos zronil pare prob z elementami , ktore wydawaly sie zupelnie absurdalne . Teraz nie wyorazam sobie toru bez tych "zabawek". Z drugiej strony rozumiem wpisy niedowiarkow , ktorzy nie slysza roznic . Ta zakladka bylaby dla tych co uslyszeli i nie chca toczyc bojow w tematach dla nich oczywistych , a dla innych nie .

gry-pa>

taka zakładka już jest. nazywa się "STEREO"

mój wpis parę linijek wcześniej miał na celu pokazać że dodawanie kolejnej zakładki jest absuredm.

jedyne co można zrobić to dodać sobie dystansu. posty w stylu "co bdzie walić..." będą się przytrafiać.

...

a jeśli chodzi o GIEŁDĘ.

myślę że może to zadziałać przy niewielkich zmianach tego co juz funkcjonuje.

mój pomysł jest następujący:

1) koniecznść logowania.

2) ogłoszenia mozna dodawać po 30 dniach od rejestracji

3) podział na kategorie: kolumny, wzmacniacze, CD itd.

3) wystawienie towaru po określonej cenie

4) wystawienie na określony czas - jeśli się nie sprzeda dostaje flagę: "niesprzedane"

4) flagi: "aktualne", "sprzedane", "niesprzedane" (flagę "sprzedane" będzie nadawał kupujący po zalogowaniu - analogia do "kup teraz" z allegro)

będzie historia, będzie przejrzyście, będzie mozliwość porównania cen i sprawdzenia co "idzie" a co "zalega" i nie może się sprzedać.

co jeszcze trzeba?

=>kubedes

Masz racje , obaj widzimy to samo , roznimy sie tylko w wartosciowaniu . Proponujesz zakladke "low budget" i po staremu stereo , ja stereo i dodanie "hi-end" w obu przypadkach chodzi o umowne oczyszczenie forum z bzdurnych wpisow . W mojej opcji jest szansa , ze ci walczacy "z masoneria i spiskami" potraktuja tych "slyszacych" jak nieszkodliwych wariatow i dadza sobie spokuj z wojujacymi wpisami . Jezeli nie , to powoli forum stanie sie niejadalne .

• Redaktorzy

popieram Kubedesa jeśli chodzi o giełdę.Allegro nie lubię a tutaj przynajmniej większość z nas się zna, więc to co dobre "zostanie w rodzinie" ;-))

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Popiermam propozycję kolegi gry-pa, dotyczącą zakladki High-End.

Pirewszym(?), który zaproponował taką zakładkę był kolega parsec (którego pomysł, również poparłem).

Osobiście nakbardziej interesowałyby mnie wpisy, posiadaczy i uzytkowników takowego (hi-endowego) sprzętu.

Myslę, że sporo można by sie dowiedzieć i nauczyć.

Także tipsów & tricków, nieobecnych w prasie audio.

Skoro istnieje zakładka Analog, z "flagowym" wątkiem:

Dlaczego vinyl brzmi lepiej niz CD?

Zakładka High-End, też istnieć może :-)

Pozdrawiam

Również popieram zakładkę Hi-End, mimo że posiadam Low-End.

Oczywiście będę ją używał wyłącznie "read only" ;-)

Ciekawe czym wpisy się będą różnić od opisów w prasie muzycznej, no i te sztuczki... :)

LeStat

Nie "mialem na mysli", sztuczek z ogonem (Genesis "Trick of the Tail", 1976) :-)

Także nie myslalem o sztuczkach cyrkowych/"magicznych" :-)

Tylko o takich "uzxyteczości domowej", prostych i tanich/gratisowych.

A pomysł - również popieram.

Pozdrawiam

"Giełda" też może być, jeno by ją trzeba było napisać.

A taki serwis jak Every Auction wystarczy skońfigurować :-) Na przykład właśnie, żeby do dodawania przedmiotów miały dostęp osoby o odpowiednim stażu itp.

• Redaktorzy

Zakładka Hi-End, ha. Przypuszczam ze dyżurnym tematem dyskusji byłoby, czy dany temat nadaje się do Hi-End czy nie.

Notabene, nie a propos, proponuję zwrócić też uwagę na "Numerek z Rękawem".

jozwa maryn

Określenia, zwrotu - "Numerek z Rękawem", nie znam.

"Numerek z plaszczem", poznalem :-)

Kilka lat temu, dworzec w Szczecinie.

Podszedł do mnie Pan, coś tam zagadywał.

Po chwili, odchylił poły płaszcza i powiedział "zegareczki, zegareczki.." :-)

A zegarków miał pewnie z kilka kilogramów :-)

Plyta zespołu Genesis - "Trick of the Tail", to jedna z moich ulubionych tego zespołu.

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.