Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz CD z wejściem coaxial?

Rekomendowane odpowiedzi

Taki może być?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do tego wszelkiej maści Marantze, Denony, Rotele, Pioneery, NAD-y. Taka konfiguracja jest niemal standardem począwszy od średniego poziomu cenowego wielu producentów. 

Jedynym ograniczeniem jest fantazja i zasobność portfela 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

19 minut temu, forami napisał:

Witam, kojarzy ktoś modele lub ma jakąś listę odtwarzaczy CD z wejściem coaxialnym? Ew. Optycznym

Yamaha CD-S2100, Yamaha CD-S3000, Luxman D-03x, Rotel DT6000

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

34 minuty temu, piotrek7 napisał:

Ukryta Zawartość

Nie strasz ludzi . Wszystkie Accu od DP-55 mają wejścia coax i opt. Nowsze jeszcze USB .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MV2

Jak każdy kot przywykłem, że szczekają na mnie psy.

Godzinę temu, piotrek7 napisał:

Taki może być?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do tego wszelkiej maści Marantze, Denony, Rotele, Pioneery, NAD-y. Taka konfiguracja jest niemal standardem począwszy od średniego poziomu cenowego wielu producentów. 

Jedynym ograniczeniem jest fantazja i zasobność portfela 

WEJŚCIEM 

Godzinę temu, forami napisał:

Witam, kojarzy ktoś modele lub ma jakąś listę odtwarzaczy CD z wejściem coaxialnym? Ew. Optycznym

Ze starszych Denon DCD-3000, ale ich ceny też oszalaly. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?👈

Denon DCD-S10, S10II, 3000, 1520AE, 2010AE, 2020AE

Marantz SA KI Pearl Lite, SA8005, SA15S2 , SA14S1, SA11S3 

Z powyższych miałem Denka 1520AE, Marantza SA KI Pearl Lite, SA15S2, Denka DCD-S10, 3000, a obecnie DCD-S10II jako super DAC 🙂

Edytowane przez costa brava

Jest kilka takich odtwarzaczy pytanie w jakiej cenie się chcesz zamknąć? 

Jeśli CD nie jest u ciebie pierwszym źródłem to może po prostu taniej wyjdzie do kupienia zewnętrznego daca. Czy to ma być to TV?

Bo to kolejna sprawa. 

• 5 tygodni później...

Houston mamy problem. Dokładnie chodzi o odtwarzacz CD - Yamaha S700. Posiadam go już 10 lat, ale nigdy nie używałem jego wyjść cyfrowych (optyczne i koaksjalne). Dlatego, ponieważ mój dotychczasowy wzmacniacz Yamaha A-S700 nie miał „cyfry” na pokładzie. Chciałem połączyć odtwarzacz  CD Yamahy z nowym wzmacniaczem koaksjalem - zupełna cisza, następnie optykiem - ponownie cisza. Oczywiście wybrałem odpowiednie źródło na wzmacniaczu. W nowym wzmacniaczu jest optyczne i koaksjalne. Optyczne na pewno działa, bo połączyłem w taki sposób telewizor ze wzmacniaczem i dźwięk jest O.K. 

Czy w tej sytuacji pozostaje już tylko oddać odtwarzacz CD do naprawy, czy można jeszcze coś pokombinować?

Godzinę temu, krolewicz napisał:

Czy wyjście optyczne z cd swieci na czerwono? Jeśli jest sygnał to powinno być widać światełko 

To pierwsza rzecz która powinieneś sprawdzić na CD.

Godzinę temu, Proxima1971 napisał:

Gdzie ewentualnie szukać takiej opcji? Czy w grę wchodzi pilot?

Jeśli to tak. Pilot zapewne będzie niezbędny. Ale jak mówię nie pamiętam już ustawień tego modelu. Instrukcja w en jest dostępna zapewne online.

5 godzin temu, Proxima1971 napisał:

Houston mamy problem. Dokładnie chodzi o odtwarzacz CD - Yamaha S700. Posiadam go już 10 lat, ale nigdy nie używałem jego wyjść cyfrowych (optyczne i koaksjalne). Dlatego, ponieważ mój dotychczasowy wzmacniacz Yamaha A-S700 nie miał „cyfry” na pokładzie. Chciałem połączyć odtwarzacz  CD Yamahy z nowym wzmacniaczem koaksjalem - zupełna cisza, następnie optykiem - ponownie cisza. Oczywiście wybrałem odpowiednie źródło na wzmacniaczu. W nowym wzmacniaczu jest optyczne i koaksjalne. Optyczne na pewno działa, bo połączyłem w taki sposób telewizor ze wzmacniaczem i dźwięk jest O.K. 

Czy w tej sytuacji pozostaje już tylko oddać odtwarzacz CD do naprawy, czy można jeszcze coś pokombinować?

wyłącz pure direct 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

W dniu 3.03.2023 o 15:41, forami napisał:

Marantz Sa11s3.

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.“ —  George Orwell _______________________________________________________

45 minut temu, costa brava napisał:

Od razu z grubej rury 🙂

Jak szaleć to szaleć 😉

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.“ —  George Orwell _______________________________________________________

Piotr Sonido@, Top Hi-Fi & Video Design@ 

Sprawdziłem pomysł, które proponowaliście. Wyłączenie pure direct nic nie dało - nadal cisza - zarówno w przypadku kabla koaksjalnego, jak i optycznego. Wzmacniacz połączony jest z odtwarzaczem CD trzema kablami - wspomniane dwa z sekcji cyfrowej i analog RCA. Analog gra bez problemu.  

Krolewicz@ pytał jak świeci światełko w wyjściu optycznym. Sprawa wygląda następująco w trzech opcjach:

- pure direct -  włączona dioda na przednim panelu - słabe czerwone światełko w optyku

- pure direct - wyłączona dioda na przednim panelu - mocno pali się czerwone światełko w optyku

- gdy przełączam na inne źródła na wzmacniaczu - słabe czerwone światełko w optyku

Poczytałem sobie trochę o wyjściu optycznym. Wariant pozytywny zakłada, że powinno się w nim palić czerwone światełko. U mnie tak właśnie jest. Mimo to nie ma dźwięku ani w wyjściu optycznym, ani koaksjalnym. Wyłączenie/ włączenie pure direct w odtwarzaczu CD Yamahy nic nie dało.

Nikt nie ma pomysłu, co można jeszcze zrobić?

Edytowane przez Proxima1971

No A sprawdzałeś w menu czy jest jakaś opcja ustawienia wyjścia dźwięku?

No bo ja przyznam po prostu nie pamiętam.

Jeśli to światełko tam jest to raczej nie jest uszkodzony sprzęt

No chyba ze? Nie działa i optyk i coaxial. 

Możliwe że sam układ transportu uległ awarii? Z tym się jescze nie spotkałem.

Ale ....

No coś musi być we wzmacniaczu faktycznie albo wybór źródła albo tam dac jest uszkodzony. Próbowałeś innego transportu?'

Podłącz na chwilę tv

• Redaktorzy
2 godziny temu, Proxima1971 napisał:

Nikt nie ma pomysłu, co można jeszcze zrobić?

Raczej serwis. Albo uszkodzony przewód.

Wg instrukcji powinno działać po wpięciu przewodów. Jak widać funkcja "Pure Direct" musi być wyłączona żeby działały wyjścia cyfrowe.

Ukryta Zawartość

IMG_20230404_182113.jpg

2 godziny temu, Proxima1971 napisał:

IMG_20230404_182550.jpg

28 minut temu, Piotr Sonido napisał:

No A sprawdzałeś w menu czy jest jakaś opcja ustawienia wyjścia dźwięku?

W tym modelu nie ma ustawień wyjść dźwięku. Po prostu wpina się przewód.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kangie

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

• Redaktorzy

Wg "trouble shooting" w instrukcji za brak dźwięku z wyjść cyfrowych producent obarcza uszkodzony przewód.

Chyba rzeczywiście zostaje sprawdzić wejście cyfrowe we wzmacniaczu.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Wejście optyczne we wzmacniaczu Vincent SV-500 działa. Mam połączony telewizor ze wzmacniaczem właśnie tym optykiem i wszystko jest ok. Gdy dla odmiany podłączyłem ten sam optyk ze wzmacniacza z optykiem z Yamaha S700 nie było dźwięku. Podobnie jest z koaksjalem. Ewidentnie nie działa sekcja cyfrowa w odtwarzaczu CD Yamaha S700. 

Edytowane przez Proxima1971
  • Pokaż nowe odpowiedzi