Skocz do zawartości
IGNORED

Polski system wysokiej klasy

jozwa maryn

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

Pamiętam jak przed kilku laty polska prasa lubiła spekulować na temat, czy i kiedy będzie można z polskich produktów skonfigurować kompletny wysokiej klasy system hi-fi. Zasadniczo polowano na źródło, pierwszym kandydatem był tu DAC Sound Projecta, ale nigdzie na horyzoncie nie było do niego napędu polskiej produkcji. Obecnie taki problem nie występuje - odtwarzacze i napędy robi u nas kilka firm, że wymienię Madrala, Ancient Audio, Kustagona, SoundArt i chyba też CSR. Współcześnie kompletowany polski system można zasilić z polskich akcesoriów sieciowych i połączyć polskimi kablami. Można też dołączyć do niego źródło w postaci gramofonu CSR, albo nawet DIY jjp/fadeover. Wszystko stawiamy na polskich stolikach antywibracyjnych. Proponuję skomponowanie takiego, możliwie wysokiej klasy systemu - gwoli pouczenia i osobistej uciechy. Zaczynam - set SoundArta: wzmacniacz Jazz i odtwarzacz Sarah, połączone symetrycznie kablem (?)... Może Albedo? I teraz następny krok: jakie zestawy głośnikowe uważacie za godne polecenia w tym zestawieniu, do pracy w około 20 m2?

https://www.audiostereo.pl/topic/16195-polski-system-wysokiej-klasy/

jozwa 20 m2 na ultra super hiper zestaw to ciut malo. Moze RLS Nereida?. Jakby pomieszczenie bylo wieksze to pare propozycji by sie znalazlo AA Enklados?, Esa Minotaur? (to te ktore slyszalem) a z tych o ktorych slyszalem to jakies ultradrogie Harpie. Ja bym jednak odwrocil i probowal stworzyc przyzwoity zestaw dla poczatkujacego. I tu jest powazny problem bo jak na razie jakies 70% naszych producentow pcha sie w high-end gdzie produkcja jest jednostkowa a nie ma czegos bardizej popularnego.

P.

"Polski system wysokiej klasy", dlaczego ten temat. A moze Europejski system wysokiej klasy? ( pono zesmy weszli). A jak juz lokalny system, to dlaczego nie mazowiecko-warminski? Zawsze bylem przekonany, ze systemy dziela sie na dobre albo zle a nie nad prawo- czy lewo- brzezne :).

• Redaktorzy

Z zestawieniem polskiego systemu dla początkującego może być kłopot, od kiedy Madral z lekka wyparował. Może nadal produkują cedeki, a może już nie, nie wiem. Tak czy inaczej, jeden klocek w takim zestawie nie zszedłby poniżej 3500-4000, jak sądzę. Nie wiem ile kosztuje najtańszy Lektor, ale raczej dwa razy drożej. Wyjściem może być też odtwarzacz który SoundArt zaprojektował do wzmacniacza Rock, ale o ile wiem nie ma gotowego egzemplarza. Tak więc raczej pozostaniemy przy wysokiej klasie cenowej i brzmieniowej. Można by oczywiście wziąć Lektora Grand, ale ja chcę skompletować system zbalansowany, a AA robi wszystko na RCA. A co sądzisz o tych tam, Micro Monsterach, co to niedawno grały we Wrocławiu?

skoro Kustagon i CSR, to jeszcze jest LAR (Nazca). moze ci producenci by sie spikneli, umowili, i dostarczyli np. Jozwie taki zlozony systemik ze swoich produktow. opis polskiego systemu wysokiej klasy bylby bardzo ciekawy, bylby tez niezla promocja dla tych firm.

• Redaktorzy

koteczku, system taki wymyślam dla przyjemności. Generalnie lubię polski sprzęt i uważam że średnio oferuje za swoją cenę więcej, niż sprzęt z droższych krajów. Ale to tylko takie gadanie, na podstawie jednostkowych odsłuchów. Teraz jestem ciekaw, czy da się na miejscu sklecić uniwersalny system o wysokim poziomi synergii.

Dodam jeszcze, że w jednym, z angielskich czasopism zaprezentowano taki system z Austrii, w ramach zainteresowania czytelników nieznanymi wcześniej urządzeniami. W porównaniu z tym, co można znaleźć w Polsce, była to na oko sądząc, miernota. Napędu rodzimego nie znaleźli, kable mieli od cardasa. Pełna amatorka.

Mię się wydaje, że Grand ma zbalansowane wyjścia...

Ale może tylko wydaje.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

jozwa moje AA to Audio Academy ;) a Micro Monstery jak dla mnie graly bardzo baaardzo przyjemnie (szybki detaliczny dzwiek z pryzjemnie energetycznym basem z odpowiednia dawko mieska), ale wymagaja pomimo obudowy zamknietej wiekszego pomieszczenia niz 20m2 ale kategoriach hi-endu (tego dobrze rozumianego nie marketingowego) to by sie nadawaly :). Trzeba troche z nimi pojezdzic po pokoju by uzyskac super dzwiek ale naprawde warto. I pojezdzic to nawet prawie do polowy dlugosci pokoju. Tak wiec do Listy mozna dopisac Minimy Audio MicroMonstery.

Co do zestawu dla "Kowalskiego" jako wzmacniacz to chyba najtanszy z rozsadnych i godnych polecenia to baltlab, moze amplifikator? (co jest tansze) Ktos zna cos tanszego i godnego polecenia? Z Kolumnami nie bedzie problemu jest pare do wyboru. najwiekszy problem z CD. Nic nie przychodzi mi do glowy. Kable tez sie znajda :)

P.

• Redaktorzy

U-T: faktycznie, ma. Sprawdziłem. A więc też wchodzi w grę, chociaż trudno będzie znaleźć dla niego resztę toru w zbliżonej cenie. A nie chcę kompletować systemu od jednego producenta.

Ostatnio słuchałem niemal całkowicie polskego AA Galaxy (kable chyba nie polskie były.)

Brzmiało świetnie. Ale za tę cenę mógłbym mieć Set Quada z wyższej półki...

Wybór byłby prosty.

jozwa marynie, zrozumialem. Ja tez mam slabosc do nadwislanskiego. Bardzo sie zaangazowalem w produkty Andrzeja Markowa. Chyba instykt ojcowski :). Mam ogromny szacunek dla pasionatow ktorzy tylko na adrenalinie, bez wsparci finansowego ze strony rynku realizuja swoje marzenia. Jest ich kilku i potrzebuja dobre slowo. Andrzeja projekty zaowocowaly Egovoxem, ale jakos ten projekt nie nabral wiatru w zagle.

Witam

Nie jestem zbyt osłuchany i nie pretenduje do miana znawcy, ale miałem okazję słuchać systemu złożonego z elektroniki SoundArt ( wzmacniacz Jazz, cd Blues) i kolumn Esa Ostinato^2. O ile dobrze pamiętam, to kable też pochodziły od producenta elektroniki.

Jak dla mnie brzmiało to super: równowaga tonalna świetna, nic nie wyskakiwało przed orkiestrę (no, może troszeczkę brakowało góry), spora dynamika i to co mnie urzekło, czyli scena dźwiękowa. Rewelacyjna była głębia, poszczególne plany były niesamowicie namacalne, dźwięki oderwane od głośników. na niektórych płytach miałem nawet wrażenie, że słucham nagrań wielokanałowych. Ale jedna bardzo ważna rzecz - sprzęt grał w pokoju dedykowanym do słuchania muzyki, kolumny miały wokół siebie bardzo dużo miejsca, punkt odsłuchowy też idealnie przygotowany, do tego ustroje akustyczne (oj. chciałbym kiedyś mieć taki pokój). A więc sprzętowi stworzono idealne warunki i klocki "wykorzystały" to.

To tyle mojej refleksji, pozdrawiam stempur

• Redaktorzy

Jeśli chodzi o zestaw budżetowy to ze spokojem mogę polecić 3/4 tory z jednego źródła: Sound Project

- wzmak Model 3SE

- DAC1 (kilka wariantów)

- koluny: Podstawkowe Nina i podłogowe na coaxialu chyba Seasa (miodzio)

- komplene okablowanie

Źródełka niestety brak. Podobny zestaw tylko droższy i bez daca można złożyć z oferty Nuda Veritas.

Z tego co widać jak kania dżdżu polscu audiodile czekają na polski CD w cenie do 2,5-3 kzł. Tak więc Panowie konstruktorzy, lutownice w dłoń!

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Nieco mglista, a na pewno wzgledne jest pojecie 'wysoka klasa' - przynajmniej dla mnie. Wlasnie skonczylem kompletowac swoj system - polska jego czesc to okablowanie Albedo i kolumny Argosu (Beta). Polecam jedno i drugie, zwlaszcza Argosy Beta, ktore sa po prostu doskonale. Co do kabli jestem bardziej wstrzemiezliwy, ale nie dlatego, ze nie graja dobrze, tylko po prostu za malo mam doswiadczenia porownawczego.

• Redaktorzy

Pojęcie jest względne, ale z grubsza pokazuje, o co chodzi. Mam na myśli najlepsze klocki, jakie da się znaleźć z zastrzeżeniem, że zestawione w system ma właściwie ze sobą współgrać. Preferowane od różnych producentów - ot, taka zbiorowa wizytówka polskiego hi-fi. Pojęcia hi-end wolałem unikać, bo zaraz zacznie się roztrząsanie, co to właściwie znaczy.

hmmm... teoretycznie SoundArt ma swoje wlasne glosniki - nie wiem czy ktokolwiek je slyszal, ale podobniez graja swietnie z firmowymi klockami :)

Jesli wysoka klasa to Konsule z S&L - przynajmniej wersja Mahlera, bo wersji handlowej nie mialem okazji slyszec.

Jak obudowy do głośników to tylko z Diory

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ciekawe czy same głośniki są też u nas robione.

Ukryta Zawartość

No własnie co rozumieć przez pojecie "tani polski CD za 2,5-3,5 tys zł???"

Na ile cd miałby byc polski w całosci co do joty tj serwo i część daca czy np gotowe podzespoły serwo np VAM philipsa ewentualnie Cdm sonego i do tego "Nasza" polska elektronika w Dacu??

Aby cena była na poziomie 3 tys zł co sie spokojnie da zrobic musiało by to tak wygladac:

Mechanika Dysku CD- CDM-Sony

Pełne Servo -Sony- mozna nawet wykorzystac podbudowe któregoś z ich CD ( ale nie najtańszego)

Obudowa nasza zrobiona z aluminiowo stalowych komponentów

Trafo zasilajace Nasze w tym akurat jestesmy najlepsi w europie.

Zasilacz od Piotrka608 w tym osiagnałem swiatowy poziom.

Częśc audio w pełni u nas opracowana na przystepnych ale i solidnych elementach.

Tak to widze chyba sie na wiosne wezme do roboty:)

Tak jeszcze jedna krótka refleksja

Do tego CD dobudowałbym solidny układ wyjść cyfrowych SPDIF i AES/EBU bez tos linka bo powazni audiofile nie korzystają ze światłowodów.Do tego Serwo i jego podbudowe odpowiednio bym Umocował na sztywnych ramkach.

Fajne takie spekulacje zwłaszcza na długie zimowe wieczory na urlopie z rodzinką:))). Źródełko to rzeczywiście krytyczny element - obecnie o coś ogólnie znanego, dobrego i łatwo dostępnego bardzo trudno. Nawet gramofon (DIY jjp/fade) to tak nie do końca bo przecież jaką polską wkładką byśmy go zwieńczyli?

Jakkolwiek w kompletnych zestawach sił próbuje parę firm (podobnież na tym polu spore sukcesy odnotowuje Ancient Audio - niestety nie miałem okazji posłuchania jak dotąd), to jednak zdecydowanie większą frajdę rasowemu audiofilowi sprawia składanie zestawu z klocków rozmaitego pochodzenia. Krajowi producenci z całą pewnością opanowali doskonale sztukę budowania kolumn głośnikowych, wzamacniaczy, i wszelkiej maści akcesoriów. Żeby zabawa była dalej możliwa (bez lutownicy w dłoni;))) może chociaż zaproponujcie parę synergicznych systemów, w których źródło nie koniecznie było krajowe. W czasie ostatniego spotkania we Wrocławiu przynajmniej jeden taki zestaw jak na moje ucho się trafił.

powtórzę siętu za kolegami, najgorzej chyba będzie z CD. JAko alternatywę dla amplifikacji, podalbym flagowe monobloki Delty Studio - wersja z Pre lub bez. Największy wybór będzie w kolumnach, po odsłucha wydaje mi sie , że naprawdęjest w czym wybieraći to w b. szerokim zakresie cenowym. Ja osobiście typowałbym wyroby S&L PRetoriany, lub 2x droższe konsule, ponoćsąjeszcze drożśze konstrukcje - Imperor - ale ostatecznie nie jestem pewein czu jużpowsttał jakiśmodel czy sąw fazie kojnstrukcji.

Ciekawe Są AA Enklados (jeśłi nie pomyliłem , to te najwięsze podłogowce), ale wg mnie to jednak nie ten poziom co S&L, zresztąAA ma zupełnie inną filozofię brzmienia.

Bardzo mile wspominam kontakt z RSL Nereida, są większe konstrukcje?

No i konstrukcje testowane na łamach HIFI iM, które były odsłuchiwane chyba u Pala5 albo u inżyniera (te kozackie :) ;) ) itd. Jest w czym wybierać.

• Redaktorzy

PMD - z większymi kolumnami nie ma problemu: GLD "Chopin-DEKADA"

Ukryta Zawartość

Piotrek608 - jeśli tylko popełnisz takie cudo dawaj znać. Na pewno będę chciał posłuchać. Na razie cały czas męczy mnie przełorzenie bebechów mojej Yamahy do porządnej obudowy z miejscem na toroida, etc. Najchętniej wpakowałbym je do "skrzynki"od Sound Projecta, żeby mi do wzmaka pasowało ;-).

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

W sumie trochę dziwne, bo w PL swego czasu powstało kilka tanich wzmaków CD, Diora, Fonica, Eltra, fakt ze firmy już nie istnieją, ale ich przykład pokazuje chyba, że jak się chce to można poskładać odtwarzacz z powszechnie dostępnych komponentów. Dziwię się że nikt się tego nie chwycił, przecież sprzedaje się całą masę sprzętu klasy średniej Made in Poland... A może jednak się nie sprzedaje?

w gruncie rzeczy to smutny watek. bo co wynika z tego watku? ze mamy polski hi-end. taki raczej - efemeridi. i poza tym co? nic. w ilu sklepach mozna kupic sa jazz? eee, ja sie na to nie pisze. wole wydac kase, zamiast na dobry polski zestaw dobrych polskich firm, he, he - na zestaw zachodniej firmy, ktora juz dziala np. 10 lat. nb. ile jest polskich firm, ktore dzialaja na rynku hifi/hiend 10 lat?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.