Skocz do zawartości
IGNORED

Zamówienie na AD1862, AD1865 z Rochester Electronic

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

zainspirowany tematem ArturaP o zakupie tanich kostek do eksperymentów, chciałem zapytać czy ktoś próbował zamawiać układy Analog Devices bezpośrednio z Rochestera lub Digikey?

Czytałem starsze tematy i opinie o DK są nieciekawe, duże problemy z cłem, vatem i przesyłkami. Z kolei w Rochester nie można kupić od tak sobie, trzeba mieć konto jako użytkownik komercyjny.

W ostateczności można korzystać z uprzejmości ludzi z USA, może ktoś ma sprawdzony kontakt?

Ja deklaruję chęć zakupu 2 szt AD1862 i jednego AD1865N-K(o ile jeszcze będą dostępne, ew. gradacji J), ale nie wykluczam większej ilości jeżeli nie osiągniemy limitów.

Edytowane przez Copper_Lucas

caveat emptor

Zdaje się, że problemy z digi key brały się z powodu tego, że paczki trafiały w Polsce do agencji celnej UPS i tam utykały bez żadnej wiedzy co się z nimi dzieje. Dlatego znacznie częściej zamawiałem z mousera bo wysyłali tzw. metodą Incoterms DDP czyli vat i cło pobierali w momencie zapłaty i jak tylko paczka dotarła do Niemiec na drugi dzień miałem Fedexem u siebie. Teraz w myśl nowej dyrektywy UE cło i vat trzeba pobierać przy płatności więc jest szansa, że paczka z DK dotrze normalnie. Akurat idzie do mnie zamówienie i jest w sortowni w Niemczech to dam znać czy to się poprawiło.

Z rochestera można zamówić przez DigiKey bez konta komercyjnego, jednak informują że wysyłka może się wydłużyć do 4 dni i mogą naliczyć dodatkowy koszt przesyłki między rochester a digi key.

Zdaje się, że problemy z digi key brały się z powodu tego, że paczki trafiały w Polsce do agencji celnej UPS i tam utykały bez żadnej wiedzy co się z nimi dzieje. Dlatego znacznie częściej zamawiałem z mousera bo wysyłali tzw. metodą Incoterms DDP czyli vat i cło pobierali w momencie zapłaty i jak tylko paczka dotarła do Niemiec na drugi dzień miałem Fedexem u siebie. Teraz w myśl nowej dyrektywy UE cło i vat trzeba pobierać przy płatności więc jest szansa, że paczka z DK dotrze normalnie. Akurat idzie do mnie zamówienie i jest w sortowni w Niemczech to dam znać czy to się poprawiło.
Z rochestera można zamówić przez DigiKey bez konta komercyjnego, jednak informują że wysyłka może się wydłużyć do 4 dni i mogą naliczyć dodatkowy koszt przesyłki między rochester a digi key.

Na jakiej podstawie liczysz ze VAT już jest w cenie zakupu z digikey? Unia i jej dyrektywy nie sięgają do USA. Zamówiłem sobie z diyaudiostore fety i oczywiście musiałem dopłacić brakujący VAT i 10 zł za obsługę. Ciekawostka -wysyłka to dhl ale w Newark przepakowana z numerem niemieckiej poczty a dostarczona przez pocztę Polska
Godzinę temu, pataus napisał:

Na jakiej podstawie liczysz ze VAT już jest w cenie zakupu z digikey?

Nie jest w cenie tylko digi-key go nalicza na podstawie przepisów importowych EU.  A na podstawie takiej, że zamawiałem kilka dni temu chociażby. To samo teraz jest z aliexpresem i pewnie z innymi dużymi chińczykami. Oczywiście znajdą się pewnie firmy które tego nie wdrożyły i co jasne vat jest do zapłaty w PL.

Obiecałem informację jak teraz z tą wysyłką z Digi-Key sprawy się mają.

Niestety nadal paczka trafia do polskiej agencji celnej UPS i trzeba nadal opisywać co to jest i po co, ale już na drugi dzień od otrzymania przez nich, zadzwoniła pani z agencji i przesłała dokumenty, a ja szybko opisałem i zwolnili paczkę tego samego dnia. Do kompletu trzeba jeszcze wydrukować, podpisać, zeskanować i odesłać upoważnienie dla nich do odprawy celnej naszej paczki co jest oczywiście upierdliwe.

Nie wiem czy taka "szybkość" to już nowy standard UPS'u czy przypadek, dlatego w sumie niewiele się zmieniło i nadal lepiej to wygląda w mouser bo sprzedaż jest na zasadzie Incoterms DDP więc oni są za wszystko odpowiedzialni, bez żadnych tłumaczeń, dokumentów i potencjalnych kłopotów włącznie z dostarczeniem przesyłki. Digi-Key sprzedaje do Polski na zasadzie Incoterms CPT co oznacza, że ich odpowiedzialność kończy się w momencie przekazania przesyłki firmie wysyłkowej. Pochwalić za to mogę polski serwis klienta digikey'a. Sprawnie i rzeczowo. W sumie całkiem nieźle czasowo to wyszło bo paczka zamówiona 2.03 będzie u mnie jutro, a w międzyczasie był weekend.

• 2 miesiące później...

Czy ktoś ma może AD1862 i chciałby zbudować DAC'a i podzielić się wrażeniami z odsłuchu ?

Mam do oddania poniżej kosztów produkcji trzy płytki do tego projektu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

10zł PCB , 2szt 47pF C0G Murata gratis + ewentualnie 10zł za 6szt. 74HCT164 (mogę wlutować) + przesyłka.

W razie czego zapraszam na priv, pierwszeństwo mają osoby posiadające AD1862.

DSC04099a.thumb.jpg.5bd0eae8b9a6edfacdd77133e86bc732.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...
W dniu 7.03.2023 o 20:08, bartek_k napisał:

Obiecałem informację jak teraz z tą wysyłką z Digi-Key sprawy się mają.

Niestety nadal paczka trafia do polskiej agencji celnej UPS i trzeba nadal opisywać co to jest i po co, ale już na drugi dzień od otrzymania przez nich, zadzwoniła pani z agencji i przesłała dokumenty, a ja szybko opisałem i zwolnili paczkę tego samego dnia. Do kompletu trzeba jeszcze wydrukować, podpisać, zeskanować i odesłać upoważnienie dla nich do odprawy celnej naszej paczki co jest oczywiście upierdliwe.

Nie wiem czy taka "szybkość" to już nowy standard UPS'u czy przypadek, dlatego w sumie niewiele się zmieniło i nadal lepiej to wygląda w mouser bo sprzedaż jest na zasadzie Incoterms DDP więc oni są za wszystko odpowiedzialni, bez żadnych tłumaczeń, dokumentów i potencjalnych kłopotów włącznie z dostarczeniem przesyłki. Digi-Key sprzedaje do Polski na zasadzie Incoterms CPT co oznacza, że ich odpowiedzialność kończy się w momencie przekazania przesyłki firmie wysyłkowej. Pochwalić za to mogę polski serwis klienta digikey'a. Sprawnie i rzeczowo. W sumie całkiem nieźle czasowo to wyszło bo paczka zamówiona 2.03 będzie u mnie jutro, a w międzyczasie był weekend.

Cześć.

Też kupowałem na DigiKey. Mam dwie przesylki od nich, które oczekują na odprawę celna. Czy płaciłeś jakieś opłaty celne itp? Przy zamawianiu wybrałem przesyłe UPS na zasadach DDP. Po zapłaceniu na fakturze widniała dostawa na zasadach CTP. Wygląda na to jakby robili ludzi w konia z tymi dostawami. 

W dniu 5.03.2023 o 21:23, bartek_k napisał:

Dlatego znacznie częściej zamawiałem z mousera bo wysyłali tzw. metodą Incoterms DDP czyli vat i cło pobierali w momencie zapłaty i jak tylko paczka dotarła do Niemiec na drugi dzień miałem Fedexem u siebie.

Mouser jest spoko. Owszem dwa razy wsadzili inny model podzespołu niźli zamawiałem (inne LED`y, jedynie barwą zgodne..., inne rozmiary rezystorów SMT; to trochę jednak kompromitujące)...

Natomiast ostatnio, właśnie z Mouser FedEx dostarczał mi paczkę będącą już w Szczecinie przez tydzień i żadnej informacji!

Z Anglii przesyłka to zawsze jakiś koszmar u mnie był. Robi się to nieoficjalnie poprzez "prywatnych" przewoźników z wysp na kontynent. Ma to zastosowanie w przypadku prywatno-przywatnych transakcji. Taki "kurier" po dotarciu do Polski nadaja przez np. InPost. Sam koszt przesyłki wielokrotnie niższy od oficjalnego.