Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podstawkowe | projekt kolumn podstawkowych z BR w podstawie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich szanownych audiofili forumowiczów. Niedawno byłem u znajomego na odsłuchu nowego nabytku: Elac bs403 do Technics SU-VXW800 (pomieszczenie ok. 49m2). Panowie, jestem pod wrażeniem tych podstawek, co one potrafią. I z tad się bierze moje pytanie: czy spotkał się ktoś z projektem kolumn podstawkowych z BR w podstawie, na głośnikach budżetowych ale sprawdzonych, które można kupić bez problemu ( do pomieszczenia ok 35m2 ), czy budżet 1k zł wystarczy ? A może lepiej kupić coś gotowego ? Co polecacie w tym budżecie ?

• Espectro zmienił(a) tytuł na Kolumny podstawkowe | projekt kolumn podstawkowych z BR w podstawie

Budżet wystarczy na dwa tweetery podobne do tych słuchanych:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

więc na resztę, choćby na:

Ukryta Zawartość

plus elementy obudowy czy zwrotnicy już nic nie zostaje ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Dziękuję za tak szybką odpowiedź. A jakby jakiś zamiennik dobrej jakości za ten wstęgowy ? Wiem że to już nie to samo, ale widziałem kiedyś na którejś aukcji Elac'i z kopułką...

Taki przykład to:

Ukryta Zawartość

albo podany w wiadomościach pod kopertą ...

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Dziękuję, już lepiej to wygląda ( miałbym na dayton'y ). Może trochę naciągnął bym budżet. Tylko nadal nie mogę znaleźć projektu z BR w podstawie (tony internetu przerzucone, różne fora... i nic). Już nawet rozważałem obudowę z linią transmisyjną?

B-r w podstawie miał np Eltax Monitor (chyba)3, gdy firma była jeszcze duńska i coś znaczyła w branzy głośnikowej.

Tam zastosowano kolce, które tworzyły pod spodem szczelinę współpracującą z kanałem b-r, obniżając jego długość i tworząc coś w rodzaju przedłużenia kanału. Rura w takim przypadku powinna być w centrum dolnej ścianki, by zachować symetrię, więc obudowa musi być na tyle głęboka, by można ją było umiejscowić za głośnikiem. W innych przypadkach położenie kanału b-r nie jest krytyczne, jednak w tym przypadku specyficzne wymagania odnośnie przeplywu powietrza nakładają na konstruktora obowiązek wzięcia pod uwagę dodatkowych wymagań.

Edytowane przez porlick

porlick, dziękuję za zainteresowanie. Dokładnie o coś takiego mi chodziło. Tylko że ja nie myślałem o projektowaniu, miałem nadzieję że znajdę jakiś gotowy projekt w necie z popularnymi głośniczkami... Jak na razie bez skutku... jeszcze linię transmisyjną ktoś próbował... ale

5 godzin temu, John Dee napisał:

Tylko że ja nie myślałem o projektowaniu

Zmienić gotowy projekt nie jest wielkim problemem, zwłaszcza że nie chodzi o zwrotnicę, tylko o strojenie bass-reflexu. Mając gotowca, możesz zmienić proporcje obudowy, trzymając się litrażu, a długość kanału skorygować na ucho- przecież działanie w zakresie basu można w ten sposób dopasowywać do własnych preferencji i nie jest to nic trudnego. Rezonans stroisz długością - im krótszy kanał, tym wyżej. Można pójść jeszcze dalej i zastosować membranę bierną. Wtedy to już jest bajka: nie martwisz się szumami i świstami z kanału, a zmienną masą regulujesz fr, jak tylko się podoba.

Niestety, to droższe rozwiązanie.

Edytowane przez porlick
W dniu 8.03.2023 o 13:52, John Dee napisał:

Witam wszystkich szanownych audiofili forumowiczów. Niedawno byłem u znajomego na odsłuchu nowego nabytku: Elac bs403 do Technics SU-VXW800 (pomieszczenie ok. 49m2). Panowie, jestem pod wrażeniem tych podstawek, co one potrafią. I z tad się bierze moje pytanie: czy spotkał się ktoś z projektem kolumn podstawkowych z BR w podstawie, na głośnikach budżetowych ale sprawdzonych, które można kupić bez problemu ( do pomieszczenia ok 35m2 ), czy budżet 1k zł wystarczy ? A może lepiej kupić coś gotowego ? Co polecacie w tym budżecie ?

Mając 1k i nikłą wiedzę w temacie to poszukaj sprawnych, używanych, dużych kolumn.

Nasuwa się pytanie jakim cudem małe monitorki o sprawności 83dB nagłośniły tak duży salon...

41 minut temu, muda44 napisał:

Nasuwa się pytanie jakim cudem małe monitorki o sprawności 83dB nagłośniły tak duży salon...

Dobre.

Jak usiadl 2m od monitorkow to naglosnily (duzy salon 😉 )

Edytowane przez xajas
Godzinę temu, xajas napisał:

Dobre.

Jak usiadl 2m od monitorkow to naglosnily (duzy salon 😉 )

Śpiewem ptaków  😉

muda44, xajas, w tym salonie słuchałem też dali VI, wharfedale s-55 czy sansui sp-x9700 ( było ostro... ) ale ja nie mam miejsca na duże kolumny... potrzebuje monitorki czy podstawki ale żeby dawały radę.

"małe jest piękne"

A już myślałem, że pokażesz zrobione i świetnie grające monitorki 😉 

Nawet z BR z tyłu, albo i na froncie ...

W dniu 10.03.2023 o 16:20, muda44 napisał:

Śpiewem ptaków  😉

W moim salonie (44 m2) stoją sobie podstawkowce. Mają nieco ponad pół metra wysokości i basik 20cm. Dzielnie je wspomaga subik 42 litry z głośnikiem 25 cm o długim skoku membrany. Jest fajnie.

😁👍

14 godzin temu, John Dee napisał:

muda44, xajas, w tym salonie słuchałem też dali VI, wharfedale s-55 czy sansui sp-x9700 ( było ostro... ) ale ja nie mam miejsca na duże kolumny... potrzebuje monitorki czy podstawki ale żeby dawały radę.

"małe jest piękne"

A te monitorki będą na standach stały?

Jak tak to zajmą podobną ilość miejsca do podłogówek.

Moje zdanie jest takie że do takiej powierzchni to kolumny podłogowe i to z dużym potencjałem.

Ciepło brzmiące, tanie i potrafiące głośno zagrać to np Yamaha NS-8900 bo za te 1000zł będzie ciężko o coś lepszego i większego a nie bardzo starego.

5 godzin temu, porlick napisał:

W moim salonie (44 m2) stoją sobie podstawkowce. Mają nieco ponad pół metra wysokości i basik 20cm. Dzielnie je wspomaga subik 42 litry z głośnikiem 25 cm o długim skoku membrany. Jest fajnie.

😁👍

To dobrze że jesteś zadowolony. Ja próbowałem różnych monitorów, największe to Dynaudio SPEC 25. Próbowałem też subwooferów i wolę duże podłogówki z potencjałem na basie. 

Jest wyjście pośrednie - zbudować monitor w obudowie podłogowej.

Przykład klasyczny to Eltax Liberty 5+ czy kilka modeli Mission.

Gra nieco lepiej, niż monitor na standzie, a miejsca zajmie tyle samo.