Skocz do zawartości
IGNORED

Wysokiej klasy amplituner a wzmacniacz stereo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich 

Myślę, że wzmacniacz stereo powinien brzmieć lepiej niż amplituner

w tym samym przedziale cenowym

ale jak wypada porównanie wzmacniacza stereo z wysokiej klasy amplitunerem

Nie mogę znaleźć tego typu porównań w internecie

A jak amplituner jest 2ch - stereo i ma dodaną tylko płytkę z FM przy wadze 11 kg

i mocy 100W z bardzo niskimi THD - zagra uważasz gorzej ?

Bo wzmacniacz lepiej brzmi, jak się go wymawia, niż amplituner 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Podaj przykład takiego amplitunera 🙂 tylko nie "rupiecie" z lat 90 ale coś z obecnej oferty...

Nowe amplitunerki np denon 3700h broni się tylko korekcją akustyki. Po wyłączeniu "bajerów" I przy opcji pure czy direct dostaje sromotny łomot od klasycznego wzmaka w podobnej półce cenowej - tyle ode mnie z doświadczenia.

Na moje amplitunery do kina są nastawione na nowinki technologiczne, różne atmosy, filtry, dsp i w tym są świetne. Dla nich funkcja stero w direct jest traktowana jak w nowych komórkach radio FM czy wyjście jack... nawet jak jest to działa byle działać. Tak wiem, że są xperie etc ale wyjątki też potwierdzają regułę 😉

-- Audiolab M-PWR -- Audiolab M-Dac -- Dali Menuet -- Rel T-zero -- Głośnikowy: Chord Rumour X --

Marantz NR 1200, PM 7000N czy kilka modeli Yamahy RN np. 803,

a sam używam już nie produkowanej ( 2010 ) RX 797 więc nie jakieś

"rupiecie" z lat 90' tych a jednak nieco nowsze ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Nr1200 i pm7000n nie ważą 11kg 😉 to nie są jakieś wysokie modele wzmaków... więc podtrzymam swoją pierwszą prośbę - podaj przykład:) 

Akurat Marantzow kilka przerobiłem z tych nowszych serii i poniżej serii 8xxx nie mam pozytywnych opinii. 

Fajny jak JUŻ to jest marantz 40n ale tu już mamy 12 tyś cenę:) radio tam jest internetowe i możemy podciągnąć go pod ampli stereo chociaż w sumie jest to wzmak z funkcjami sieciowymi. 

-- Audiolab M-PWR -- Audiolab M-Dac -- Dali Menuet -- Rel T-zero -- Głośnikowy: Chord Rumour X --

1 godzinę temu, gokar83 napisał:

Podaj przykład takiego amplitunera 🙂 tylko nie "rupiecie" z lat 90 ale coś z obecnej oferty...

Nowe amplitunerki np denon 3700h broni się tylko korekcją akustyki. Po wyłączeniu "bajerów" I przy opcji pure czy direct dostaje sromotny łomot od klasycznego wzmaka w podobnej półce cenowej - tyle ode mnie z doświadczenia.

Na moje amplitunery do kina są nastawione na nowinki technologiczne, różne atmosy, filtry, dsp i w tym są świetne. Dla nich funkcja stero w direct jest traktowana jak w nowych komórkach radio FM czy wyjście jack... nawet jak jest to działa byle działać. Tak wiem, że są xperie etc ale wyjątki też potwierdzają regułę 😉

Ja kiedyś porównywałem Denona 4700 z Cambridgem CXA 60 i.. niestety Denon mimo ceny x3 przepadł z kretesem.. dźwięk był brudny, brak dynamiki.

Btw. porównywanie amplitunerów kina domowego gdzie mamy 7 albo więcej kanałów do 2 kanałów jest delikatnie nie uczciwe - chyba że cena jest x3.5.

W zasadzie dobrze jest patrzeć na sprzęt nieco technicznie, jeśli wzmacniacz posiada duże trafo, porządne zasilanie i dobrze odseparowane kanały to już na wstępie wzbudza "szacunek" i można oczekiwać pewnych pozytywnych cech brzmieniowych np. dobrej dynamiki i przestrzeni. Niestety ale w amplitunerach ten obszar prawie zawsze, nawet w drogich konstrukcjach, wygląda mniej korzystnie od wzmacniacza, a z tym wiążą się ograniczenia np. termiczne, więc producent niejako z z zasady na mniej może sobie pozwolić. Więc jeśli do muzyki to bardziej jednak wzmacniacz, moje doświadczenia to potwierdzają. Chociaż pewnie nie musi to być bezwzględną regułą.

4 godziny temu, AndrzejPiaseczno napisał:

Btw. porównywanie amplitunerów kina domowego gdzie mamy 7 albo więcej kanałów do 2 kanałów jest delikatnie nie uczciwe - chyba że cena jest x3.5.

A tu nie chodzi o porównanie wzmacniacza z amplitunerem stereo? 

Bo takie to zwykle się różnią puszką z gniazdem antenowym i wyświetlaczem z garstka przycisków na przedniej ściance.

Dziś nie musi tyle ważyć, jak choćby CA AXR100 a tego typu amplitunerów

jest coraz więcej. Że nie wspomnę nowszych wynalazków typu Sabaj A 30 ...

Jasne, że jak ktoś szuka kwadratowych jajec 😉 to musi wydać poważne

pieniądze, ale ww. i Yamahy są wystarczające do komfortowego

słuchania muzyki w warunkach domowych.

Chyba, że bawimy się w magazynierów i interesują nas wyłącznie półki 😉 

byle były wysokie ...

Może w bardzo wysokich półkach cenowych jest inaczej, ale ja nie widziałem amplitunera stereo w cenie około 3500 zł np. z takim uczciwym zasilaniem i ogólnie tak wyglądającą sekcją wzmocnienia. A tu za 3500 zł wygląda to tak.

spacer.png

Z wagą dziś trochę nieaktualne. Są końcówki w klasie D, które grają bardzo dobrze, także ważyć tony nie musi w cenach powiedzmy 3-8 tys.

Yamaha 803D jest mi znana i bardzo fajny sprzęt. Słuchałem z Bowersami i Elacami Carina - jak na amplituner bardzo dobry, ale w porównaniu do wzmacniaczy w tej klasie cenowej grała zdecydowanie słabiej - pod każdym względem... dużo słabiej.

Wewnątrz ta Yamaha wygląda "uczciwie". Warta jak najbardziej 3500 zł, ale ... teraz kosztuje chyba około 6000 zł 😁

Tu kolejny wzmacniacz stereo - nadal taniej niż ta Yamaha

spacer.png

Edytowane przez micmus

A Jak Duża Jest Różnica W Odtwarzaniu Muzyki

Między Amplituner Yamaha MusicCast R-N803D a  WzmacniaczYamaha A-S701 

Lub Wzmacniacz DENON PMA-900HNE

7 godzin temu, micmus napisał:

teraz kosztuje chyba około 6000 zł 😁

tyle kosztował na sam koniec jak był problem z dostępnością towaru. Już wycofana z produkcji.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Wysokiej klasy amplituner.

Denon AVC-A1XV

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie mój, nie znam człowieka. Jednak moim zdaniem takie klocki trzeba odsłuchiwać w stereo, aby móc ocenić co potrafi wysokiej klasy amplituner.

Tanie i niskie modele amplitunerów, to taka proteza dźwięku stereo IMHO.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Tajitsu
móc

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.“ —  George Orwell _______________________________________________________

22 godziny temu, Abajek napisał:

Witam Wszystkich 

Myślę, że wzmacniacz stereo powinien brzmieć lepiej niż amplituner

w tym samym przedziale cenowym

ale jak wypada porównanie wzmacniacza stereo z wysokiej klasy amplitunerem

Nie mogę znaleźć tego typu porównań w internecie

Myślę że osoby posiadające "wysokiej klasy amplituner" nie chcą się udzielać na forach z prostego powodu, zostaną zaraz zakrzyczane że są głusi, że nie sprawdzili dobrego wzmacniacza stereo itd...

Kurde będę tego żałował ale co tam, raz kozie śmierć... tak się składa że gram w stereo na Denon AVR 3805 i robiłem kilka przymiarek na wymianę go na wzmacniacz stereo, na razie bez powodzenia.

Miałem u siebie, Music Halla 35.2. - od tego modelu Denon jest w każdym aspekcie lepszy - rozdzielczość x3, bas normalny nie taki do rypany.

MH_35_2.thumb.jpg.884d13ba43870b459aec2737533e238d.jpg.6214a115ed1de0aaa50cf385214c1028.jpg

Denona 1500R. Tutaj w porównaniu do AVR 3805 jest podobnie - AVR gra równiej, nie ma takiej średnicy wycofanej.

Denon1500R.thumb.jpg.b1a7c2ea10dd1d91c2a9907675519df1.jpg.d3b98ecb75f61534c7f2d8610cafecd4.jpg

Sony 550ES - jak by mi się nie popsuł to bym grał na nim, to jedyny wzmacniacz który spowodował że AVR trafił do szafy. Do Pink Floydów, slodkich klimatow, The Cure.... no Slayera itp to lepiej było na AVR.

.550ES.thumb.jpg.4a83b0657428edb57458ab0ab3825c3b.jpg.e0ad9ecd1ee62911e2dcb5959559367d.jpg

Żeby nie było nie jest idealnie. Największą wadą Denona jest jego rozwlekły bas i brak czarnego tła. Btw. w/w wzmacniacz NAD 375 też ma tę samą wadę.

Są też dość istotne wartości dodane:

- wyjście na subwoofer z regulacją odcięcia - od 40 hz - do 250,

- ustawienie opóźnień dla każdego kanału

- dobrej jakości DAC

- normalna regulacja głośności - od -65 do +20 co 0.5 dB.

Ja gram na Sony STR-DB 1080 QS. Miałem na próbę kilka wzmacniaczy, które miały zmiażdżyć go brzmieniem ale jakoś tego nie zrobiły a mi nie chciało się wsłuchiwać w jakieś niuanse. Mam do niego podłączone dwa komplety głośników (podlogowki do stereo i zestaw 5.2 do kina), CD, gramofon, komputer do filmów i do muzyki i w sumie niczego więcej mi nie potrzeba.