Skocz do zawartości
IGNORED

Doradźcie, jaki smartfon?

porlick
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 13.07.2024 o 10:24, piotrek7 napisał:

No i ma wejście na słuchawki co dla mnie jest bardzo ważne.

Rozwiązaniem jest DAC + wzmacniacz słuchawkowy zasilany sygnałem i prądem z USB - C. Ja korzystam z HiByFC4 i nie dbam już, czy fon ma jacka, czy nie ma. Jest to malutkie, waży kilka gram i naprawdę robi robotę.

Tu zdjęcie akurat z innym donglem - Moondrop Dawn. Też cudny dźwięk. Może i lepszy od FC4. Ogółem to są  niedrogie rzeczy, można wybierać, przebierać, eksperymentować. Raj dla audiofila! 🙂

DSCF1770.jpg

A co do fonów to dziś zamówiłem żonie Flipa 6 od Szajsunga. Dotychczas miała Flip 3 więc czeka ją przeskok o 3 generacje.

Ja zaś dalej się tłukę z Oppo Find X5 Pro. Słuchawka tak genialna, że nie chcę innej. Tzn. chcę Find X7 Ultra, dawno bym kupił,  ale Oppo nie handluje tym w Europie. 😞 

Edytowane przez il Dottore

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

38 minut temu, il Dottore napisał:

Rozwiązaniem jest DAC + wzmacniacz słuchawkowy zasilany sygnałem i prądem z USB - C

Teraz korzystam z tego rozwiązania. Z mojego punktu widzenia jest niepraktyczne. Wolę podłączyć słuchawki bezpośrednio do telefonu. Kiedyś miałem Sony Xperia Compact i w zasadzie nie odstawał od dobrych DAP z podstawowego segmentu cenowego. Czytając opinie na temat nowych telefonów też dają radę. A poza tym, lubię tą markę. 

Edytowane przez piotrek7

Żona od wczoraj korzysta z Flipa 6 i bardzo zadowolona. Przeskok o 3 generacje widoczny. Szczególnie funkcje AI robią wrażenie. Obróbka zdjęć i tłumacz to jest naprawdę coś.

flip.jpg

1 godzinę temu, rafal735r napisał:

Oneplus 12. 

Dokładnie! To i mój faworyt na teraz. Sztos słuchawka i dostępna w EU bez problemu. Do tego ładowanie 100W! Teraz mam 85W SuperVOOC i też miodzio ale stówkę mieć to by była Moc! 😄

Zresztą zdaje mi się, że Oneplus i Oppo to jedna firma jest.

W dniu 22.07.2024 o 12:20, piotrek7 napisał:

Kiedyś miałem Sony Xperia Compact i w zasadzie nie odstawał od dobrych DAP z podstawowego segmentu cenowego.

Wierzę, bo kiedyś miałem MP3 od Sony ale taki na wypasie. Karbonowa obudowa, ekran OLED (wtedy!!!), grało to jak marzenie z MP3, bardzo wysokiej jakości słuchawki i jakieś dziwne funkcje poprawiania dźwięku MP3 (największy szok, że to naprawdę działało), do tego aktywne (regulowane) tłumienie hałasu na absolutnie najwyższym poziomie jaki słyszałem w życiu. Dość powiedzieć, że działało to skutecznie w samolocie.

Sony, jak chce, to umie w audio. Szkoda że już nie chce. 😞

1 godzinę temu, il Dottore napisał:

Zresztą zdaje mi się, że Oneplus i Oppo to jedna firma jest.

Oppo, oneplus, vivo, realme... Pewnie jest coś jeszcze. 

Oneplus 12 to taka trochę biedniejsza wersja oppo find x7 pro, ale z tego co widzę to w oppo jest nieco więcej zoomu optycznego. Nie wiem czy są jakieś większe zmiany, bo oneplus to w sumie top. Najnowszy snapdragon, ładowanie 100W, ram 12/16, jeden z najjaśniejszych ekranów. Może brakuje tylko pełnej wodoszczelnosci. 

?👈

W najnowszej serii Pixel Google wprowadza nowe funkcje AI: nagrywanie rozmów telefonicznych, zamiana na tekst i AI wskazuje i streszcza główne wątki rozmowy oraz zaznacza miejsca, gdzie Wasz rozmówca używa ukrytych technik wpływu. 🙂 

Edytowane przez il Dottore

Wydaje się spoko. Jako największe wady wymienia się wolne ładowanie - dla mnie to bez większego znaczenia, słaby czytnik linii papilarnych - pytanie, na ile to rzeczywiście przeszkadza, przeciętna wydajność w porównaniu do konkurencji z tego przedziału cenowego - przy czym i tak w zupełności mi wystarczy, i pamięć UFS 3.1 zamiast 4.0.

Sony ostatnio się trochę ogarnęło. Ta Xperia ma wszystko co topowe. Warto pooglądać testy. Aparat stawia raczej na neutralizm jeśli można to tak nazwać. Ma płynny zoom jakoś od 3 do 7x co jest w zasadzie nie spotykane, ale średnio sobie radzi jeśli chodzi o ostrość itd. Wideo na plus, w sumie chyba czołówka. Jak dla mnie topka porownywalna z iPhonami, a one są takim w sumie wyznacznikiem wideo telefonów. W nowym modelu uprościli te całe aparatowe menu, bo wcześniej to była katastrofa. Wszystko było rozbudowane jakby to była Alfa. 

?👈

10 godzin temu, rafal735r napisał:

Ta Xperia ma wszystko co topowe.

A jeszcze większe uznanie za ten tańszy model. Nie ma w sobie niczego topowego. Pod każdym względem średnia półka ale to wszystko jest tak dobrze ze sobą zestrojone, że jako całość tworzy świetny telefon 

W dniu 24.07.2024 o 18:12, rafal735r napisał:

Oppo, oneplus, vivo, realme... Pewnie jest coś jeszcze. 

Oneplus 12 to taka trochę biedniejsza wersja oppo find x7 pro, ale z tego co widzę to w oppo jest nieco więcej zoomu optycznego. Nie wiem czy są jakieś większe zmiany, bo oneplus to w sumie top. Najnowszy snapdragon, ładowanie 100W, ram 12/16, jeden z najjaśniejszych ekranów. Może brakuje tylko pełnej wodoszczelnosci. 

Mam OnePlus i uważam, że to jest TOP. Wykonanie i podzespoły to bajka. 

Ogólnie mój 5 letni telefon wygląda lepiej niż większość które są na rynku. Wiecie dlaczego? 

Nie ma wycięcia w ekranie, w którym znajduje się aparat.

Cały przód to 100%< ekran.

To go wyróżnia. 😉

Oppo Reno też takie było 😄 Vivo też miało taki model, nie pamiętam nazwy

No i nie mam Soniacza. Chciałem wziąć w abonamencie, na firmę, ale potrzebują więcej dokumentów, holenderskich. Pieprzone wiatraki, zawsze muszą robić Polakom pod górkę. Co za banda idiotów. Najlepsze jest to, że z tej samej firmy - Odido, mam internet, jprd 🤦‍♂️

• 3 tygodnie później...

Realme 12 pro+

Najtańszy telefon na rynku z peryskopowym zoomem 3x. Bardzo dobra wiadomość dla kogoś kto jako tako ceni sobie dobry aparat w telefonie. Technika zarezerwowana tylko dla flagowcow schodzi już na średnią półkę.

Oczywiście poza tym wszystko co najlepsze, ładowanie 67W, ekran Amoled, 12 Ramu i 512 pamięci, głośniki stereo i to wszystko poniżej 2tys zl. 

IMG20240831163517_copy_3772x2829.jpg

Tył z ekoskóry. 

?👈

• Pokaż nowe odpowiedzi