Skocz do zawartości
IGNORED

Denon/Cambridge czy Rotel??? Podobnie, czy jednak zdecydowanie inaczej?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, potrzebuję dobrać wzmacniacz z drugiej ręki. Zależy mi na czystym, głębokim brzmieniu (Pink Floyd, Nick Cave, Hania Rani, Nils Frahm, etc.) . Pomieszczenie dość duże 40 m2. Kolumny podłogowe Teufela Ultima 40 o parametrach:

Moc ciągła (IEC - Long Term)120 W
Czułość (2.83 V / 1 m)87 dB
Zakres częstotliwości od/do45 - 20000 Hz
Szczytowa moc znamionowa (IEC - Short Term) 200 W
Impedancja [Om]4 - 8 Ohm

Mam świadomość, że to budżetowe kolumny, ale od czegoś trzeba zacząć :)
Czytając wiele opinii rozważam 3 modele (istotny jest pilot):

1. DENON PMA-980R albo PMA-925R 

2. Cambridge Audio Azur 640A 

3. Rotel RA-05

Wiem, że Denony mają niezłą moc, ale również są dość masywne. Zastanawiam się czy Cambridge i Rotel, również "dadzą radę" :)

Z góry dziękuję za pomoc znawcom tematu.

W Twoim przypadku i z Twoimi oczekiwaniami Denon wydaje się najrozsądniejszym wyborem ze względu na wysoką moc która przyda się do wysterowania i zapanowania nad Twoimi kolumnami które do małych nie należą i lepiej mieć zapas mocy niż jej niedobór i brak dynamiki oraz niewykorzystanego potencjału kolumn. Yamaha również jest całkiem mocnym wzmacniaczem i również może Ci się spodobać. Zalinkowałem oferty którymi moim zdaniem warto się zainteresować ze względu na zadbany i kompletny sprzęt.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Roon + SOtM sMS-200 Neo, DAC-Wolfson WM8741, Denon DCD-1700NE, Naim Supernait 2, ProAc Response DB1, REL T/5x

16 minut temu, Tal napisał:

W Twoim przypadku i z Twoimi oczekiwaniami Denon wydaje się najrozsądniejszym wyborem ze względu na wysoką moc która przyda się do wysterowania i zapanowania nad Twoimi kolumnami które do małych nie należą i lepiej mieć zapas mocy niż jej niedobór i brak dynamiki oraz niewykorzystanego potencjału kolumn.

Stokrotne dzięki za pomoc. Muzyki nie będę raczej słuchał głośno. Bardziej zależy mi na brzmieniu. Co do Cabridge i Rotel-a, to rozważam ze względu na mniejszy gabaryt do postawienia na półce, stąd pytanie czy/i jak będę sobie radzić. 

O 1055 też dużo dobrego słyszałem 🙂

16 minut temu, waldenkinder napisał:

Stokrotne dzięki za pomoc. Muzyki nie będę raczej słuchał głośno. Bardziej zależy mi na brzmieniu. Co do Cabridge i Rotel-a, to rozważam ze względu na mniejszy gabaryt do postawienia na półce, stąd pytanie czy/i jak będę sobie radzić. 

Skoro stawiasz na jakość brzmienia to Denon spokojnie się broni na tle brytyjskiej konkurencji w tym segmencie. Motywacją  i przekonaniem się do Denona, Sony czy Yamahy niech będzie fakt że moim zdaniem japońskie wzmacniacze z określonego pułapu cenowego (z rynku wtórnego) są po prostu solidniej zbudowane i zaprojektowane w przeciwieństwie do angielskiego sprzętu. Budżetowe Cambridge Audio, NAD czy Arcam nie są już tak trwałe i bezawaryjne. Wymienione marki dużo częściej lądują w serwisach niż ich japońskie odpowiedniki. Naturalnie nie generalizuje i nie twierdzę że wzmacniacze z kraju kwitnącej wiśni się nie psują, owszem psują się również jednak w znacznie mniejszym stopniu niż wzmacniacze angielskie. 

Napisz jeszcze jakiego rodzaju muzyki słuchasz bo jednak na jednych wzmacniaczach lepiej słucha się rocka a na innych lepiej jazzu czy klasyki.

Roon + SOtM sMS-200 Neo, DAC-Wolfson WM8741, Denon DCD-1700NE, Naim Supernait 2, ProAc Response DB1, REL T/5x

Moje przeoczenie 👍

Znalazłem jeszcze ciekawy wzmacniacz który jest konstrukcją dual-mono. Mocy za wielkiej nie ma ale jeśli Twoje kolumny są łatwiejsze w wysterowaniu to tego typu budowa wzmacniacza przynajmniej teoretycznie powinna zapewniać dobrą wydajność prądową. Wzmacniacz to Pioneer A-A6-J

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli jednak zależy Tobie na kompaktowych rozmiarach to proponuje wzmacniacz w klasie D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja bym postawił na tego starszego 980R o ile sprawny 

Brzmi to muzykalniej, bardziej dociążony dźwięk,  mniej ostro i mniej sucho od późniejszych 925, 735, 1055 czy 1500 

Mam w drugim systemie  stary amplituner dra-935r i jestem pod wrażeniem,  a on jest z tamtych lat właśnie, new optical class A.

Potem chciałem zamienić na piękny złoty pma-735r i...  nie mogłem tego słuchać, zbyt ostro, przyzwyczajony do tamtego. A 735r to klon 1055r i podobny do 925r.

Ale efekt koncowy i tak zależy od współgrania z kolumnami,  ja mam dali mentor 2 i może to dlatego.

Jak chcesz coś z rotela to proponuję ten model 

ROTEL RA-840BX3,wzmacniacz stereo

Ukryta Zawartość

Mojm zdaniem gra lepiej niż zachwalany na forum model 980bx...

Ukryta Zawartość

Jedyną rzeczą, której uczy historia, jest to, że większości ludzi niczego nie uczy. [Winston Churchill]

Wszystko fajnie tylko pilot jest istotnym elementem wzmacniacza dla autora.

8 minut temu, Tal napisał:

Wszystko fajnie tylko pilot jest istotnym elementem wzmacniacza dla autora.

No fakt nie doczytałem... swoją drogą pilot to zabawka 🙂

Edytowane przez Dimension

Jedyną rzeczą, której uczy historia, jest to, że większości ludzi niczego nie uczy. [Winston Churchill]

22 minuty temu, Dimension napisał:

...swoją drogą pilot to zabawka 🙂

...ale bardzo wygodna 🙂

No z aplikacji nie da sie sterować starymi Denonami 🙂

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Nie specjalnie lubię te kolumny ale także wybrałbym do nich bardziej dociążonego Denona.

Kolumny są same w sobie bardzo dobre tylko jednak potrzebują ciemniejszego wzmaka 

Odwrotnie niz w moim pierwszym systemie, ciemne dociazone z potężnym basem Dali grand coupe świetnie się zgrywaja z jasniejsza Yamaha as2100

Dzięki wszystkim za pomoc.

Na podsumowanie, z tych dwóch: PMA 980R vs. PMA-925R, ktoś się jeszcze wypowie???

Czy to raczej nie ma słyszalnej różnicy?

Cześć, 

zainteresowałbym się jeszcze nową Tagą Harmony HTA-600B. To niedrogi, a przyjemnie ciepło grający wzmacniacz, który powinien bardzo dobrze zgrać się z Teufelami 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W dniu 22.03.2023 o 19:15, costa brava napisał:

No z aplikacji nie da sie sterować starymi Denonami 🙂

Kolumny są same w sobie bardzo dobre tylko jednak potrzebują ciemniejszego wzmaka 

Odwrotnie niz w moim pierwszym systemie, ciemne dociazone z potężnym basem Dali grand coupe świetnie się zgrywaja z jasniejsza Yamaha as2100

No to w takim razie Denon albo warto jeszcze poszukać starszych wyższych Herman Kardon.

Godzinę temu, Q21 napisał:

Cześć, 

zainteresowałbym się jeszcze nową Tagą Harmony HTA-600B. To niedrogi, a przyjemnie ciepło grający wzmacniacz, który powinien bardzo dobrze zgrać się z Teufelami 🙂 

Panowie ale nie trzeba wszędzie wciskać nic nowego wiecie o co chodzi...

Szkodzicie sobie sami tego typu wypowiedziami.

A dopiero co w innym wątku was chwaliłem.

Ehh

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

...warto jeszcze poszukać starszych wyższych Herman Kardon.

Daj spokój, ceny tych wzmacniaczy (topowych) oszalały a to przecież tylko zwykły Harman Kardon który do niedawna kosztował kilka stówek. W branży hifi projektują już tylko kina domowe dla mas bo w kwestii stereo szkoda na nie kasy tym bardziej że ta jakość wykonania była zawsze i jest dyskusyjna.

W dniu 24.03.2023 o 18:07, Tal napisał:

Daj spokój, ceny tych wzmacniaczy (topowych) oszalały a to przecież tylko zwykły Harman Kardon który do niedawna kosztował kilka stówek. W branży hifi projektują już tylko kina domowe dla mas bo w kwestii stereo szkoda na nie kasy tym bardziej że ta jakość wykonania była zawsze i jest dyskusyjna.

Nie no teraz to już jest zupełnie inna bajka. Na początku przejęty przez arcama czy też połączenie tych dwóch sił a teraz Samsung. 

Więc współczesny Herman nie ma nic kompletnie wspólnego ze starszymi modelami.

Ceny używanych sprzętów także wariują jak patrzę teraz po ile chodzą kolumny czy wzmacniacze które kiedyś sprzedawałem jako używany to mogłem je trzymać i zarobiłbym więcej niż na lokacie.

A pewnie warto się dodaną jest właśnie kwestia współczesnego "istnienia " Harman Kardon