Skocz do zawartości
IGNORED

Zamknieta vs Bass-reflex

Wizzle

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Nadal nie kupilem subwoofera do domu bo ciagle sie przymierzam i nie wiem juz co wybrac.

Teraz stanalem przed dylematem,ze moze sub w obudowie zamknietej,jak nie kupie to zrobie,ale mam duzo watpliwosci.Pominmy temat glosnika i wykonania. Zaluzmy ze bedzie z dobrych przetwornikow.Ale:

Ja lubie jak w kinie jest to drzenie podlogi,to uderzenie. Bass reflex doskonale sobie z tym radzi,za to ma gorsze charakterystyki impulsowe. Z tego co sie orientuje obudowa zamknieta lepiej gra w stereo.Da rade tez w kinie? zadrzy mieszkanie? czy raczej kupiec jakis sub bass reflex.

https://www.audiostereo.pl/topic/16263-zamknieta-vs-bass-reflex/

Jak to często w audio bywa, sam typ obudowy, nie gwarantuje dobrych lub gorszych efektów dźwiękowych. Większe różnice wynikają z jakości wzmacniacza i głośnika zastosowanego w konkretnym rozwiązaniu.

Ponieważ znakomita większość subwooferów posiada obudowy bass reflex (duży wybór kilkadziesiąt modeli na rynku) łatwiej znaleźć coś naprawdę udanego. W tanich rozwiązaniu polecam po prostu dużą membranę.

No tak ale pominmy temat dobrego glosnika i dobrego wzmacniacza. Załóżmy że oba subwoofery sa dobrych marekj. Ktory zagra lepiej z kinie?, w stereo domyslam sie ze obudowa zamknieta,chociaz nie jestem przekonany.

Nie wiem na jaki sie zdecydowac.Moze ma ktos jakąś opinie na ten temat. Prosze o pomoc

nie ma takiej reguły która mówi że sub zamkniety zagra lepiej od suba z bass-reflexem !!!

porównywać można jedynie konkretne modele subów oraz systemy w jakich zagrają i zdecydowanie ważniejsze są tak jak już ci kolega sugerował jakość przetwornika i wzmacniacz niż typ obudowy

pozdr

to "walniecie" bierze sie z 45-50Hz, przy obudowie zamknietej dostrojonej odpowiednio mamy najwiekszy "power" wlasnie w kinie domowym kosztem rozciagniecia basu w dol. Dobra 15-ka w obudowie zamknietej to potrafi, a kwestia rozciagniecia basu w dol to juz sprawa i tak pomieszczenia i uzytego wzmacniacza (niektore maja regulacje 6dB/Oct podbicia rekompensujaca szybsze wytlumianie najnizszych w obudowie zamknietej). Bass refleksy zwlaszcza duze brzmnia troche powolnie i niespojnie, rezonans rury zawsze jest czyms dodatkowym i nie w fazie... Przy mniejszych bass refleksach (np. na dwoch 10 calowcach jak subach Real) jest znacznie lepiej moim zdaniem. Zatem alternatywa jest miedzy 1 duzym glosnikiem w obudowie zamknietej, a wieksza iloscia mniejszych w bass refleksie.

Choc oczywiscie sa wyjatki bo duzo zalezy od zestrojenia, uzytych komponentow i pomieszczenia.

Ok a wiec propozycja jest taka

1.Yamaha YST-SW515

2.JBL E150

3.JmLab Chorus sw700s

4.B&W ASW600

Tylko te modele wchodza w gre, bo mam tylko max 1700zl,i tylko w tych modelach odpowiada mi kolor (wisnia czy jak kto wolo calvados). Pierszwe 3 to BR, czwarty obudowa zamknieta.

AV Yamaha RXv520,kolumny koda av860 po tuningu.Sub do 60% kino 40% stereo.

Ktory bedzie mial tego kopa w filmie? i ladnie zagra w stereo?

Pomocy bo juz chcialbym sie zdecydowac.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.