Skocz do zawartości
IGNORED

Sprzęt marki Culm

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie drodzy Forumowicze,

chciałem zapytać Was czy macie jakieś doświadczenie z poniższym sprzętem, możecie coś napisać więcej o nim :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/162805-sprz%C4%99t-marki-culm/

Są one robione przez osobę sprzedającą, więc najprędzej znajdziesz jakieś informacje o nich bezpośrednio u niego 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

5 minut temu, Q21 napisał:

Są one robione przez osobę sprzedającą, więc najprędzej znajdziesz jakieś informacje o nich bezpośrednio u niego 🙂 

Każda pliszka swój ogonek chwali...

Wychodzę z założenia, że najcenniejsze będą informacje od Użytkowników, jeśli takowi są na Forum.

nawet na forum jest info:

Ukryta Zawartość

HD-opinie też piszą:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy to autopromocja, czy sianie wiatru i zbieranie burzy:)? A może wzmacniacze słabo się sprzedają, więc trzeba otworzyć wątek dla "zanęty" jak to się robi na rybach? Pozdrawiam forumowiczów.

Szanowny Panie AMPMAN jestem osobą niezwiązaną z osobą wytwórcy, producenta sprzętu MARKI CULM.

Założenie niniejszego wątku/tematu jest przejawem wyłącznie mojego prywatnego zainteresowaną tego rodzaju manufakturą i staraniem się ustalenia jak owy wyrób działa, gra - jak się sprawuje i czy spełnia swoją rolę do jakiej został wytworzony.

Jeśli ma Pan dowody na okoliczności przeciwne, w szczególności potwierdzające Pana insynuacje bardzo chętnie się z nimi zapoznam niezwłocznie po ich przedstawieniu przez Pana.

Jeśli jednak Pan takowych nie posiada proszę o wycofanie się z tego typu sugestii i insynuacji, które są dla mnie całkowicie nieakceptowalne, krzywdzące i jednocześnie mogą doprowadzić do postrzegania mojej osoby przez innych Forumowiczów jako quasi "naganiacza".

Finalnie jeśli chciałby Pan pozyskać tego typu informacje mógł się Pan skierować z zapytaniem do mnie za pośrednictwem prywatnej informacji - uzyskałby Pan pełną informację w powyższej materii, a nie w takiej formie, która jak już uprzednio wskazałem jest dla mnie całkowicie nieakceptowalna.

Reasumując oczekuję, iż niezwłocznie wycofa się Pan z zaprezentowanych w Pana poście insynuacji i sugestii.

18 minut temu, ampman napisał:

I co ja mam biedny na to poradzić, doradźcie. Zaczynam się "bać".

Może dla równowagi polecić jakąś inną firmę robiącą piece lampowe diy😉?

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

41 minut temu, cortes napisał:

Może dla równowagi polecić jakąś inną firmę robiącą piece lampowe diy😉?

Bardzo chętnie skorzystam z Twojej sugestii

8 godzin temu, soundintruder napisał:

Bardzo chętnie skorzystam z Twojej sugestii

Proszę bardzo:  

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

41 minut temu, Allmr napisał:

Proszę bardzo:  

Ukryta Zawartość

Dziękuję, pozwolę zwrócić się do Ciebie na prive po więcej szczegółów.

Ukryta Zawartość

15 godzin temu, soundintruder napisał:

Dziękuję, pozwolę zwrócić się do Ciebie na prive po więcej szczegółów.

Ile dają za marketing szeptany? Ceny mają kosmiczne i kosmiczną klientelę.

Na stronie firmy nie ma podstawowych informacji, NIP, siedziba, adres - firma krzak. Dwie podstrony nie działają, wyświetlają śmieci. Żadnych informacji o prawach konsumenta, gwarancji itd. Z urzędu dowalą im sporą karę za brak informacji, czego im życzę.

Edytowane przez Ricambi

Mnie się wydaje, że się coś nowego pojawiło na rynku po prostu. I tyle. Ale fakt że zwróciłem uwagę na nie przez przypadek gdy ktoś o nich napisał na forum.

Witam szanownych forumowiczów.

Jako, że temat dotyczy mojej osoby, postanowiłem zabrać głos w dyskusji.

Nie jestem żadnym producentem, swoje projekty wykonuję wyłącznie hobbystycznie i czasami wystawiam na allegro żeby pozyskać środki na kolejne. Gdybym chciał wykonywać to zarobkowo  to na pewno ceny byłyby znacznie wyższe. Nie będę się tu dużo rozpisywał na temat cen poszczególnych elementów składowych , grawerów, obudowy, itd. Oprócz walorów dźwiękowych ważne są też dla mnie względy estetyczne a to są koszty. O ilości godzin poświęconych na każdy projekt nawet nie wspomnę bo dla mnie jest to przyjemność. Zarobkowo trzeba byłoby to doliczyć. Tak więc kwestię sugerowanego marketingu proszę między bajki włożyć. Chętnie dzielę się swoją wiedzą i doświadczeniem na temat elektroniki lampowej bezpłatnie, ponieważ jest to moja pasja od dobrych 30 lat. Niestety nie mam czasu na pisanie na forach bo na co dzień pracuję na etacie, żeby mieć środki na hobby. Nie chciałbym aby znowu ktoś zasugerował mi reklamę albo marketing , ale nie ukrywam się , proponuję możliwość odsłuchu.  Wydaję mi się, że to najlepszy sposób na wyrobienie sobie zdania o moich projektach i wyrażenie opinii.  Co do nazwy - ktoś słusznie zauważył, że CULM  to dawna nazwa mojego pięknego miasteczka, zwanego też Miastem Zakochanych. 

Pozdrawiam serdecznie Patryk.

Któremuś tu z rozmówców powinna szczęka opaść i zdaje się, że powienien kogoś zaprosić na piwo w ramach przeprosin.

@CULM Jest możliwość montażu w Twoich integrach przedwzmacniacza do wkładek mm?

Edytowane przez basic44

Do obecnie wystawionych na aukcji allegro teoretycznie tak ale wymaga gruntownego przerobienia zasilacza oraz montażu minimum dwóch lamp, na , które brakuje miejsca. Przy projektowaniu nowej konstrukcji można byłoby wygospodarować miejsce na pwz gramofonowy.

W dniu 21.04.2023 o 08:57, soundintruder napisał:

Witajcie drodzy Forumowicze,

chciałem zapytać Was czy macie jakieś doświadczenie z poniższym sprzętem, możecie coś napisać więcej o nim :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Od oku z ogonkiem posiadam set CULM, czyli monobloki na KT88 i preamp. Bardzo staranne wykonanie, bezawaryjne działanie, doskonale trzyma parametry i ustawienia biasu. Jak większość urządzeń lampowych wymaga stosownego wygrzania. Ja swój zestaw nabyłem od zniecierpliwionego właściciela, który zamiast dać czas na wygrzanie w krótkim czasie po zamówieniu u producenta postanowił sprzedać. jeśli będzie zainteresowanie służę dalszą opinią. W mojej ocenie jakość brzmienia a cena to 10/10

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wszystko ładnie i pięknie, ale wzmacniacz kosztuje tyle co dobra pensja i kto tu nie zarabia? Hobby, to tak się ładnie mówi, ale i tak cel jest zarobkowy "dorobienia" do pensji na stałym etacie. I tak jest miło i przyjemnie jak znajdzie się kupiec. Owszem, potem powstają inne konstrukcje i tak to się toczy. I kto mi zaprzeczy?

Edytowane przez ampman
  • Moderatorzy
20 minut temu, ampman napisał:

ale wzmacniacz kosztuje tyle co dobra pensja

3000 zł to wg Ciebie dobra pensja?

Przecież to niewiele więcej niż pensja minimalna.

Nie wiem gdzie żyjesz i mieszkasz ale wg mnie o dobre pensji obecnie w Polsce można mówić przy poziomie powyżej 7 tysięcy złotych. I tyle samo powinien kosztować przyzwoity wzmacniacz netto bez podatków. 

24 minuty temu, ampman napisał:

tak cel jest zarobkowy "dorobienia" do pensji na stałym etacie. I tak jest miło i przyjemnie jak znajdzie się kupiec. Owszem, potem powstają inne konstrukcje i tak to się toczy. I kto mi zaprzeczy?

Jeśli ktoś na hobby dorobi do pensji to wg Ciebie źle?

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Te 3k to minimum widziałem sprzęty i po 5k i więcej. Gdyby miał firmę, to rozumiem kwoty nawet i 10k, bo podatki trzeba płacić. Nikomu tu nie wytykam i nie zazdroszczę. Znam realia, ale dawno powinien On zarejestrować swój biznes, bo przekracza kwotę wolną od podatku nie wspominając już o pozwoleniach na "produkowanie" sprzętu zasilanego z sieci ~230V bez certyfikatów.

PS. Dorabianie do pensji nie jest złe, sam to praktykuję od czasu do czasu, ale nie w takich cenach.

Edytowane przez ampman
Te 3k to minimum widziałem sprzęty i po 5k i więcej. Gdyby miał firmę, to rozumiem kwoty nawet i 10k, bo podatki trzeba płacić. Nikomu tu nie wytykam i nie zazdroszczę. Znam realia, ale dawno powinien On zarejestrować swój biznes, bo przekracza kwotę wolną od podatku nie wspominając już o pozwoleniach na "produkowanie" sprzętu zasilanego z sieci ~230V bez certyfikatów.
PS. Dorabianie do pensji nie jest złe, sam to praktykuję od czasu do czasu, ale nie w takich cenach.

Chyba nie budowałeś domu albo remontowałeś mieszkania. Ilu wykonawców dało Ci fakturę?
Nie bądź jak pies ogrodnika. To są eksperymenty, jakieś pojedyncze egzemplarze, niepowtarzalne, jak gościowi się zacznie bilansować to pewnie rzuci etat i zajmie się na poważnie.
  • Moderatorzy
57 minut temu, ampman napisał:

Te 3k to minimum widziałem sprzęty i po 5k i więcej.

Jeśli ktoś robi coś fajnego i chce np. obudowę z aluminium, frezowaną z napisami z dobrymi gniazdami itp to koszt około 1500 zł. Jakieś popularniejsze lampy, transformatory, podstawki, ciekawsze kondensatory i lądujemy z kosztami w granicach 4-5 tysięcy złotych. I nie piszę tu o jakiś hi endowych audiofilskich częściach bo tam lekką ręką idzie 10 tysięcy.

Chcesz zrobić rocznie dwie, trzy czy nawet cztery takie konstrukcję to ile weźmiesz za złożenie, biorąc pod uwagę inwestycje w części, poświęcony czas, narzędzia i jakąś wiedzę, która też ostatecznie coś kosztuje, 500 zł, 1000 zł, 2000?

Zamiast projektować, zamawiać części, składać to wszystko, ktoś poszedł by do marketu wystawiać towar na półki to pewnie więcej by zarobił. 

Oczywiście można puścić po kosztach by odzyskać kasę ale jeśli ktoś się szanuje i potrafi coś zrobić to nie odda swojego czasu i umiejętności za flaszkę wódki.

Edytowane przez Seyv

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

@CULM jaka jest różnica brzmieniowa pomiędzy tymi trzema integrami, które są w ofercie? Monobloki za drogie dla mnie, raczej nie wniosą aż tak dużo no i kabli od zasilania więcej, pudełek. A i preamp by trzeba dać a to już kablowy chaos w mojej szafce...

• Pokaż nowe odpowiedzi