Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie podstawki do ampli Marantza?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

mam słaby salon jeśli chodzi o możliwości audio. Niecałe 3 metry od monitorów do odsłuchu, spora dziura w ścianie na przedpokój, 160 cm między głośnikami.

Źródłem będzie Marantz NR1200 (na co złożyło się wiele czynników, również odsłuchowych, ale na Dali Spektor 2).

Słucham głównie rocka, punk rocka, popu, starych rapów. Lubię cięższy bas. Materiał to Tidal/Deezer, winyle (TEAC TN-350), radia internetowe i dużo live'ów z YouTube, gdzie jakość siłą rzeczy jest słaba.

Budżet na głośniki to 1500-3000 zł za parę, sprzęt musi być nowy. Biorę pod uwagę Dali Oberon 3, Q Acoustics 3020i, Q Acoustics 3030i, Pylon Pearl Monitor, Wharfedale Diamond 12.2, Indiana Line Tesi 261.

Jakie monitory mogą się najlepiej sprawdzić w takim zestawie i jakie macie zdanie o w/w?

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/162960-jakie-podstawki-do-ampli-marantza/

Niezłe z basem są też Polk Audio Reserve R200, ale lekko poza

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Zawsze pozostają R100, które są w nim nieco chudsze, ale dalej dają przyjemny efekt. Warto też sprawdzić Monitor Audio Bronze 100, ale tu wiele zależy od pomieszczenia, bo góra z Marantzem może być zbyt ostra. Dali Oberon 3 również są fajnym połączeniem do NR1200 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

22 godziny temu, audioburak napisał:

Niezłe z basem są też Polk Audio Reserve R200, ale lekko poza

Co ty z tymi Polkami? Te propozycje wyglądają już w pewnym momencie dość dziwnie bo polecasz je do każdej elektroniki. 

To jest dość jasno grający wzmacniacz uważałbym przy niektórych połączeniach. 

Bronze 100 to fajne kolumny ale tu obawiałbym się zbyt dużej ilości analitycznej góry. 

Może KEF? Elac? Faktycznie wharfedale jeśli lubisz łagodniejsze granie. Masz do kolumn 2 x więcej niż wynika z ich rozstawu to też nie jest najlepsze ułożenie.

Powód jest prosty - do długiego nie męczącego słuchania, które może spotkać

słuchacza w zestawieniu np. z KEF'ami czy Bronze. Do tego dobre pasmo, jak na

monitor. Z kolei jeśli stolik RTV ma niezbyt dużą głębokość to odradzam monitory,

którym zostanie góra 5 cm luzu od ściany, bo to może zniekształcać bas.

Wtedy raczej ww. Indiany albo Elac Debut Reference B6 - też w budżecie.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Pytałem z ciekawości.

Dla mnie Polk jest ok. Ale nie zrobił na mnie wrażenia które sprawiło by żebym go kupił. Ale rozumiem. Dobrego weekendu.

Sporo jest wątków, w których występują zbyt błyskawicznie podejmowane

decyzje zakupowe. Kluczem jest chyba kupowanie na "pierwszy efekt" albo

właśnie do długiego komfortowego słuchania. 

A po zbyt szybkich zakupach szukają a to wzmacniacza, żeby załagodził nadmiar,

a to kabli a w skrajnych wypadkach kończy się nawet modernizacją kolumn 😉 

3 godziny temu, audioburak napisał:

Sporo jest wątków, w których występują zbyt błyskawicznie podejmowane

decyzje zakupowe. Kluczem jest chyba kupowanie na "pierwszy efekt" albo

właśnie do długiego komfortowego słuchania. 

A po zbyt szybkich zakupach szukają a to wzmacniacza, żeby załagodził nadmiar,

a to kabli a w skrajnych wypadkach kończy się nawet modernizacją kolumn 😉 

Tak zapytam z ciekawości z czego wynika że piszesz jedno zdanie i w randomowych miejscach występuje enter?

Przepraszam ale to występuje dość często. Już miałem kiedyś pytać 🙂

@Piotr Sonido

Widocznie za mało piszę i nie jestem w stanie podświadomie ustalić czy przypadkiem

nie pozostanie mi jeden wyraz. Może jak dojdę do Twoich 12/day złapię jakiś rytm,

bo na razie ledwie dochodzę do 4/day ... ale się staram ... 😉 

16 godzin temu, audioburak napisał:

@Piotr Sonido

Widocznie za mało piszę i nie jestem w stanie podświadomie ustalić czy przypadkiem

nie pozostanie mi jeden wyraz. Może jak dojdę do Twoich 12/day złapię jakiś rytm,

bo na razie ledwie dochodzę do 4/day ... ale się staram ... 😉 

Spoko 🙂 myslalem że to przyczyna jakiejś aplikacji albo coś.

13 godzin temu, raiwan napisał:

Marantz NR1200 ma ostrą górę? Sr6006 u mnie miał na odwrót. 

Ale to nie te same urządzenia.

Dzięki je sporo czasu i sposób w jaki grają