Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz/amplituner do głośników Paradigm monitor 7 v1

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, 

W ostatnim czasie nabyłem parę kolumn Paradigm Monitor 7v1. Obecnie grają w zestawie z Pioneerem A616. Mam wrażenie że Pioneer nie oddaje w 100% możliwości tych kolumn.

Planuję wymianę Pioneera na inną jednostkę. Domyślnie kolumn chcę używać w połączeniu z telewizorem do oglądania filmów i słuchania muzyki z internetu + gramofon. Czy mogę prosić o polecenie jakiegoś urządzenia do 1500-2000 zł, który pozwoli wykorzystać potencjał tych kolumn? 

Brak konkretnego gatunku muzycznego, muzyka pop, rap, symfoniczna. Lubię w brzmieniu czyste wyraźne wokale i nisko schodzący dobrze podkreślony bas. Fajnie byłoby gdyby była możliwość podłączenia telewizora przez hdmi, modul blutetooth też byłby mile widziany. 

Interesują mnie zarówno urządzenia używane oraz jeśli jest coś wartego rozważenia to także urządzenia nowe. 

Z góry dziękuję za porady, będę wdzięczny za wskazanie konkretnych modeli, serii lub kierunku w jakim szukać takiego sprzętu na aukcjach lub elektromarketach 😊

Edytowane przez karolex500

Cześć, jeśli gramofon ma preamp, to spokojnie możesz iść w stronę Toppinga MX5 + Wiim Mini/Octavio Stream. Bez preampu spróbowałbym Cambridge Audio AXA35, który ma takowy wbudowany. Do tego taki sam komplet streamerów. Powinny zagrać bardzo dobrze, ale połączenie po optyku. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Używany. 

W nowego się nie pakuj.

Szkoda wymieniać ten co masz. 

Z używanych wybrał bym wyższe denony. 

Starszy pma 1560 albo nowszy 1500ae.

Albo Harman hk 680 /970

Edytowane przez Piotr Sonido
16 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Używany. 

W nowego się nie pakuj.

Szkoda wymieniać ten co masz. 

Z używanych wybrał bym wyższe denony. 

Starszy pma 1560 albo nowszy 1500ae.

Albo Harman hk 680 /970

Dzięki za odpowiedź! 

Jeśli ten Pioneer jest nienajgorszy to może podpowiecie mi jak najlepiej go podłączyć ze wzmacniaczem żeby mieć najwyższą jakość dźwięku?

W tej chwili używam przejściówki chinch - mini jack, ponieważ wzmacniacz ma same wejścia analogowe. Może jest jakis lepszy sposób? Dobrze byłoby gdyby nie kosztowało majątku a wniosło realną różnicę 😄

W dniu 15.05.2023 o 16:36, Piotr Sonido napisał:

Albo Harman hk 680 /970

Zamiast HK970 wybrał bym HK690. Był jeszcze kilka dni temu na Olx.

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.“ —  George Orwell _______________________________________________________

W dniu 16.05.2023 o 09:27, karolex500 napisał:

Jeśli ten Pioneer jest nienajgorszy to może podpowiecie mi jak najlepiej go podłączyć ze wzmacniaczem żeby mieć najwyższą jakość dźwięku?

Wiesz co ale chyba nie rozumiem przecież ten pionier jest wzmacniaczem to co chcesz mieć dwa?

W dniu 16.05.2023 o 09:27, karolex500 napisał:

tej chwili używam przejściówki chinch - mini jack, ponieważ wzmacniacz ma same wejścia analogowe. Może jest jakis lepszy sposób? Dobrze byłoby gdyby nie kosztowało majątku a wniosło realną różnicę 😄

Z tej części zdania wynika że miałeś na myśli komputer albo inne źródło które ma wyjście na Jack. Jeśli tak to do komputera warto zainwestować w dac. Zależy od kwoty którą chcesz przeznaczyć. Używany Cambridge dac 100 pewnie koło 500 zł. Arcam rdac 500-1000 zł.

W dniu 16.05.2023 o 16:48, Tajitsu napisał:

Zamiast HK970 wybrał bym HK690. Był jeszcze kilka dni temu na Olx.

Bardzo fajny wzmak. Po ile był?