Skocz do zawartości
IGNORED

jak wypolerować kolumny

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Słyszałem kiedyś o tym, że można polerować kolumny. Zastanawiam się jak to zrobić.

Kolumny czarne lakierowane na wysoki połysk. Są jakieś specjalne środki do polerowania mebli? 

Czy ktoś już to przerabiał i może mi powiedzieć jak do tego się zabrać ?

https://www.audiostereo.pl/topic/163153-jak-wypolerowa%C4%87-kolumny/
29 minut temu, porlick napisał:

Środki do polerowania lakierów samochodowych powinne być ok.

Potwierdzam. Zwykła pasta Tempo delikatnie ścierna -- tylko OSTROŻNIE bo na kolumnach nie ma tak grubego lakieru jak na samochodzie.  Przynajmniej na REL-ach. Najlepiej zobacz przetestuj na tylnej ściance.

34 minuty temu, porlick napisał:

Środki do polerowania lakierów samochodowych powinne być ok.

jak mocno porysowane to po kolei wszystkie gradacje a na koniec :) jak fabryka 

Najpierw trzeba upewnić się, że jest to rzeczywiście lakier a nie np. okleina.

Do polerowania koniecznie trzeba wymontować wszystkie głośniki i zabezpieczyć otwory po nich. Pasty polerskie bywają żrące i mogą spowodować uszkodzenie zawieszenia górnego głośnika albo jego membrany.

Przy polerowaniu należy zwrócić uwagę na to aby nie przegrzać samego lakieru na kolumnach bo popłynie, pomarszczy się, przypali. W przeciwieństwie do lakierów samochodowych te powszechnie stosowane lakiery na głośnikach są bardziej miękkie i plastyczne. Czasami pomaga i jest wskazane lekkie chłodzenie czystą wodą ze spryskiwacza. Do tego typu prac należy używać past polerskich bez wosku, który utrudnia poślizg,  powoduje dodatkowy wzrost temperatury i jest w procesie polerowania zupełnie niepotrzebny.

Ze swojej strony mogę polecić pasty polerskie w płynie firmy 3M, które występują w 3 gradacjach ścieralności. Można je kupić w małych buteleczkach na portalu aukcyjnym albo w dobrze zaopatrzonym sklepie dla lakierników. Unikałbym past Farecla.

Przy polerowaniu jedna z ważnych zasad - nie spieszymy się i nie przyciskamy.

Po zakończonym procesie polerowania należy obudowy oczyścić i nawoskować czystym woskiem do lakierów samochodowych. Później montaż głośników.

Edytowane przez bluesboss

Jeno wyjmij mi z tych oczu szkło bolesne - obraz dni, które czaszki białe toczy przez płonące łąki krwi

Polecam pastę Tempo do lakierów i delikatną gąbeczkę. Wystarczy w zupełności

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

• 4 tygodnie później...

Podobnie jak z furą, maski nie zrobisz padem 8cm, jeśli chcesz na serio je wypolerować podejdź do jakiegoś lakiernika ze zdjęciami i na bank podpowie. A jeśli samemu unikaj akcji z padem na wiertarce itp. Te urządzenia często nie mają regulacji obrotów, a żeby coś dobrze wypolerować trzeba dobrze rozłożyć pastę polerską.  Najważniejsze żeby zacząć od najmniej widocznych miejsc tak abyś poznał działanie. Z pastami też trzeba uważać np. Mezerna to pasty bardziej tłuste Maquiers mniej i Koch.

Na pewno nie past Tempo, on mocno tnie lakier, na samochodzie ręcznie nawet idzie usunąć głębsze rysy, ją się stosuje do aut gdzie lakier jest mocno zdewastowany, a potem i tak trzeba zastosować delikatniejsze środki, aby wyciągnąć pełny połysk lakieru bez mikro rys.

Farecla to zależy jaka, bo jest parę rodzajów, jako wykańczająca to G360

Do porysowanego delikatnie lakieru polecam ręczne wypolerowanie, dobre szmatki z mikrofibry np. Sonax mi się sprawdzają, środek do polerowania MEGUIARS Swirlx, które jest stosowany do tzn. finishu, nadaniu wysokiego połysku lakierowi i usunięcia mikrorysek. Do wycierania też polecam ręczniczki Sonaxa + płyn TENZI ANTYSTAT, po zastosowaniu trochę mniej kurzu kolumny będą zbierać, oczywiście delikatnie wycierać, aby znów nie narobić rys🙂

50 minut temu, Prewwit napisał:

Na pewno nie past Tempo, on mocno tnie lakier

Pierwsze słyszę. Od lat poleruję głośniki lekkościerną pastą Tempo i nic z lakierem się nie dzieje. Używam do tego zestawu gąbek do wkrętarki. Czarny lakier na głośnikach rysuje się od samego patrzenia 🙂 ale trudniej go idealnie wypolerować. 

Ja pisałem o zwykłej Tempo, nikt tu nie wspomniał o jej odmianie lekko ściernej (nawet nie wiedziałem że tak jest, kiedyś była tylko jedna), której nie używałem. Ja używam Swrilx do wykańczania i pod halogen powierzchnia jak lustro.

Jak koniecznie ma być polerowane maszynowo, to na gąbki też trzeba zwrócić uwagę i dobrać odpowiednią miękkość pod daną pastę, zabezpieczyć głośniki, bo jak pryśnie się na gumę to przebarwia.

Edytowane przez Prewwit
Godzinę temu, Prewwit napisał:

Ja pisałem o zwykłej Tempo, nikt tu nie wspomniał o jej odmianie lekko ściernej

Ja natomiast nigdy nie widziałem innej niż ta:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )