Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wzmacniacz do Bowers 703 s2 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, 

Dzisiaj niestety pożegnałem się ze swoim wzmacniaczem Vincent 237( dziecko zrzuciło z szafy) i sprzęt jest nie do uratowania 😞 doraźnie podłączyłem poprzedniego Nada 388 do czasu zakupu nowego i pytanie do was. Zależy mi bardzo mocno na wzmacniaczu który już przy niskiej wieczornej głośności zagra pełnym dźwiękiem, ostatnio mam bardzo mało możliwości na głośniejsze słuchanie. Czy droga np w stronę Naima supernaita 3 jest dobra ? Może jakiś system dzielony ? Kwota jaka mam do przeznaczenia to tak w granicy 17-20 tyś. 

https://www.audiostereo.pl/topic/163194-jaki-wzmacniacz-do-bowers-703-s2/
1 minutę temu, Mikolaj1212 napisał:

Witam, 

Dzisiaj niestety pożegnałem się ze swoim wzmacniaczem Vincent 237( dziecko zrzuciło z szafy) i sprzęt jest nie do uratowania 😞 doraźnie podłączyłem poprzedniego Nada 388 do czasu zakupu nowego i pytanie do was. Zależy mi bardzo mocno na wzmacniaczu który już przy niskiej wieczornej głośności zagra pełnym dźwiękiem, ostatnio mam bardzo mało możliwości na głośniejsze słuchanie. Czy droga np w stronę Naima supernaita 3 jest dobra ? Może jakiś system dzielony ? Kwota jaka mam do przeznaczenia to tak w granicy 17-20 tyś. 

Witaj,

widzę tutaj wzmacniacz Copland, model CSA-100 powinien wystarczyć 😉

Zagra nasyconym dźwiękiem już od najniższych poziomów głośności. 

Zapraszamy do nas na odsłuchy, a przy okazji posłuchasz także innych propozycji. 

Ciekawą alternatywą na pewno będzie Pathos Logos, dzielony Rotel, albo Michi X3 (aktualnie jest wyprzedaż i X3 mogę sprzedać poniżej 20 tys

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Właśnie chodzi mi o nasycony dźwięk by bass nie uciekał i był wyczuwalny już przy cichym słuchaniu. Czy do niego jako źródło wystarczy Bluesound Node ? Chodzi mi głównie o TIDAL i spotify. Czy ten Copland zagra trochę cieplejszym dźwiękiem jak Nad?

Teraz, Mikolaj1212 napisał:

Właśnie chodzi mi o nasycony dźwięk by bass nie uciekał i był wyczuwalny już przy cichym słuchaniu. Czy do niego jako źródło wystarczy Bluesound Node ? Chodzi mi głównie o TIDAL i spotify. Czy ten Copland zagra trochę cieplejszym dźwiękiem jak Nad?

Zagra cieplej od Nad zdecydowanie. W Coplandzie jest piękna barwa. Co do Node, my go podłączamy jako transport do Coplandów po USB. Gra to bardzo dobrze. Żeby takie połączenie przebić, to szczerze dopiero Rose RS-250A wpięty po RCA do Coplanda to potrafi 😉

W budżecie mieści się także mocniejszy Copland CSA-150 i też koniecznie go posłuchaj z B&W swoimi, bo im prądu nigdy za wiele 😉 Ja bym zrobił porównanie:

Copland CSA-150 + BS Node + Twoje kolumny

Copland CSA-100 + Rose RS250A + Twoje kolumny

i co lepiej zagra 😉

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Tutaj domyślam się ze 150 zrobi dużo większe wrażenie a nie chciałbym aż tak nadszarpnąć budżetu bo widzę coś około 23 by już wyszło a te 20 to już tak bardzo górna granica 😅 bardzo zastanawia mnie ten CSA 100 i ten Michi x3 jak by się udało zrobić poniżej 20. W tym Coplandzie 100 nie zabraknie prądu do 703? Nad ma jednak 150 i Vincent tez miał coś w tych granicach.

Będzie na pewno dla Ciebie za tania, ale poza ciepłem ma rzadki teraz dinks,

który pozwala na cichsze słuchanie bez przykrości - regulowany loudness.

Mocy też powinno wystarczyć - 150 / 170 W.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nawet droższe modele są tej funkcji pozbawione. Też ją mam, ale ze względu

na charakterystykę wzmacniacza ( też Y ) nie używam.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

5 minut temu, Mikolaj1212 napisał:

Coplandzie 100 nie zabraknie prądu do 703? Nad ma jednak 150 i Vincent tez miał coś w tych granicach.

Nie bój się 😉

Co do cen zapraszam na priv, tylko najpierw odsłuch. Do którego naszego salonu Ci najbliżej?

https://www.tophifi.pl/salony.html

www.tophifi.pl

Cześć, jakie masz kolumny? W takim budżecie spokojnie możesz iść w Rega Aethos, Gato AMP-150 AE, czy po prostu Vincenta SV-700. 

Naim również jest moim zdaniem bardzo dobrą ścieżką.

Z tych wzmacniaczy wszystkie są bardzo dobre, ale inne. Rega jest najgęstsza, Vincent moim zdaniem będzie najciemniejszy, Naim delikatnie ocieplony, a Gato może okazać się rozjaśnione w porównaniu do reszty. 

W razie czego zapraszamy na odsłuchy, wypozyczenia i indywidualne wyceny 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Na marginesie waszych propozycji napiszę, że ostatnio słuchałem w top hifi bowersów 703.s3 z moim denonem pma 2020ae. Napiszę tylko, że nie słyszałem nigdy lepszego połączenia z moim wzmacniaczem... Jeżeli masz możliwość to sprawdź sobie w sklepie jakiegoś mocnego denona z twoimi kolumnami, bo może być zaskoczenie.

Właśnie na barwie zależy mi na lekkim ociepleniu głośników. Między Nadem a Vincentem była różnica szczególnie odczuwalna w długich sesjach. Dodatkowo bardzo bym się cieszył jak w miarę szeroka scena by była i odrywało dźwięk z głośników. A przy cichym słuchaniu by było to ciepło i przyjemny bass, tego chyba najbardziej mi brakuje. Nad jak gra głośniej ma super uderzenie ale ciche odsłuchy już przyjemności tak nie sprawiają 😞 pytanie czy Copland lub inne propozycje jeszcze szansa wsadzić do wnęki w szafce RTV? Bardzo by mi zależało by ograniczyć dostęp dziecka do sprzętu 😅

Może coś Yamahy w klasie AB a z wycieraczkami:

Ukryta Zawartość

Jednak co do zamykania w szafce to powinny być szyby z zamkiem na klucz

albo szyfrowym, bo wandalizm 😉 Poza tym dla przepływu ze wszystkich stron,

tył mebla musi być otwarty i warunki do przepływu, czyli na pewno nie drzwiczki.

Oczywiście jeśli ma być używany tylko przy otwartych, to można i tak.

Niektórzy producenci podają warunki przestrzeni wokół sprzętu.

Nawet często przesadzają 😉 

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Właśnie chodzi mi tylko o boki, tył i przód jest otwarty tylko boki zamknięte by nie przesunął i zrzucił. Akurat Yamaha z Bowersami nigdy przesadnie mi nie podchodziła, miałem kiedyś kilka prób i nie mogłem się zdecydować chociaż wizualnie to jak najbardziej! Dodam jeszcze ze we wzmacniaczu bardzo by mi zależało na dobrym Dac by podłączyć szybko sieciowy odtwarzacz.

Dobre graty tak mają 😉    bo pierwsze wrażenie jest "takie sobie" i na pewno

szybki odsłuch nie skłoni do zakupu. Nie ma "wow" i tyle.

Z drugiej strony te szybkie zakupy skutkują bardzo często długim poszukiwaniem

reszty systemu, żeby to ucywilizować i żeby jakoś w końcu zagrało.

Trudno wielu słuchaczom uwierzyć, że to, co miało być

podstawą systemu i zakupem na lata to podstawowy "błąd obsadowy" 😉 

Co do mebla, to należało by zablokować z boków niskimi profilami, żeby nie

można było przesunąć  < > a jednocześnie zapewnić również tam wentylację.

Masz tam chyba małego Pudziana, skoro 20kg Vincenta tak łatwo zrzucił 😉

Dorzuciłbym do listy zainteresowań jeszcze Atolla SDA-300. https://www.q21.pl/atoll-sda300-signature-czarny.html

Bardzo dobry wzmacniacz z funkcjami sieciowymi, ale też niezły przepływ jest mu wskazany. Każdemu wzmacniaczowi w tym budżecie będzie, może poza jakimiś w klasie D jak Cambridge Evo 150 oraz Primare I35 DAC. One zniosą nieco więcej, ale też nie można ich owlec półkami z każdej strony. 

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Godzinę temu, Q21 napisał:

Masz tam chyba małego Pudziana, skoro 20kg Vincenta tak łatwo zrzucił 😉

Dorzuciłbym do listy zainteresowań jeszcze Atolla SDA-300. 

Ukryta Zawartość

Bardzo dobry wzmacniacz z funkcjami sieciowymi, ale też niezły przepływ jest mu wskazany. Każdemu wzmacniaczowi w tym budżecie będzie, może poza jakimiś w klasie D jak Cambridge Evo 150 oraz Primare I35 DAC. One zniosą nieco więcej, ale też nie można ich owlec półkami z każdej strony. 

Niestety widać było to jego celem bo przyłożył się do tego by spadł tak ze nie było co zbierać 🥲

14 godzin temu, rejbis napisał:

Na marginesie waszych propozycji napiszę, że ostatnio słuchałem w top hifi bowersów 703.s3 z moim denonem pma 2020ae. Napiszę tylko, że nie słyszałem nigdy lepszego połączenia z moim wzmacniaczem... Jeżeli masz możliwość to sprawdź sobie w sklepie jakiegoś mocnego denona z twoimi kolumnami, bo może być zaskoczenie.

Nigdy nie miałem okazji słuchać Denona z tymi głośnikami, wizualnie tez się bardzo podoba. Najbliżej mam do Wrocławia i Poznania na odsłuchy wiec pewnie zacznę od tego Coplanda

Ukryta Zawartość

Pamiętajmy też jakie masz kolumny. Unikał bym tu podłączania jasnych wzmacniaczy. 

Copland to fajna opcja.

Dzielony Vincent tu już będziesz wiedział że można oczekiwać więcej niż miałeś.

Z nowych jeszcze atoll in 300, nowy moon 350, 

Z używanych karan, accuphase 

Jest obok wątek o następcy Denona 2020 i jakoś tak się skojarzył z wpisem

o ociepleniu i barwie z lampy ( może z hybrydy też 😉 )

wzmacniacz, który dźwiękiem w zakresie góry i środka dorównuje lampowym setom,

a przewyższa je wydajnością i reprodukcją basu.

W ramach nudy można poszukać o jakim to wzmacniaczu mowa 😉 

Dzisiaj właśnie miałem okazje słuchać Moona oraz roksana i Moon ma coś w sobie co mnie przyciągnęło, narazie zdecydowany faworyt w stawce do kupna 

Zawsze brakowało mi basu na najniższych poziomach głośności, dopiero klasa D "dopaliła" ten zakres. Polecam posłuchać czegoś w tej technologii 🙂

Edytowane przez D4ncer

Wyrobiłem się jeszcze dzisiaj i Denona posłuchałem i na ten moment zdecydowanie faworyt Moon. Klasa D jest ok tego Nada mam właśnie już prawie 3 lata. I czuje ze zostanie ze mną już zawsze 🙂

Jsk chodzi o ciche słuchanie to u mnie najlepiej do tej pory wypadł Arcam ze swoją G - klasą. Jak chodzi o głośne zresztą też.. Ale nie mam pojęcia jak z BW. Z ostro grającymi Aria 926 sobie radzi... 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

15 minut temu, marcinmarcin napisał:

u mnie najlepiej do tej pory wypadł Arcam ze swoją G - klasą

Bo u Arcama w klasie G na początku gra klasa A (o ile dobrze pamiętam) 

32 minuty temu, Mikolaj1212 napisał:

Wyrobiłem się jeszcze dzisiaj i Denona posłuchałem i na ten moment zdecydowanie faworyt Moon. Klasa D jest ok tego Nada mam właśnie już prawie 3 lata. I czuje ze zostanie ze mną już zawsze 🙂

W razie czego zapraszamy na wycenę Moona 🙂

32 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Jsk chodzi o ciche słuchanie to u mnie najlepiej do tej pory wypadł Arcam ze swoją G - klasą. Jak chodzi o głośne zresztą też.. Ale nie mam pojęcia jak z BW. Z ostro grającymi Aria 926 sobie radzi... 

Też go wezmę pod uwagę ! Poczytałem o nim właśnie i ciekawa konstrukcja.

Ja bym nie podłączał żadnego wzmacniacza w klasie D do bowersow. 

Nawet takiego który ogólnikowo uważany jest za ten grający po cieplejszej stronie. 

On i tak może okazać się być zbyt analityczny i dokładny do tych kolumn.

Moon ciekawa opcja 

W temacie obok na zastępstwo Denona 2020 wybór padł na Yamahę 2200.

Chociaż nie wiem czy do bowersów akurat Denon nie byłby ciekawszy. 

Karan . Widziałem ostatnio jakaś ofertę ale szybko zniknął. 

W dniu 17.05.2023 o 18:51, Q21 napisał:

Cześć, jakie masz kolumny?

Moze jak sie zastanowisz jak trafiles do tego tematu to sie dowiesz.

Masakra.

17 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Ja bym nie podłączał żadnego wzmacniacza w klasie D do bowersow. 

Nawet takiego który ogólnikowo uważany jest za ten grający po cieplejszej stronie. 

On i tak może okazać się być zbyt analityczny i dokładny do tych kolumn.

Moon ciekawa opcja 

W temacie obok na zastępstwo Denona 2020 wybór padł na Yamahę 2200.

Chociaż nie wiem czy do bowersów akurat Denon nie byłby ciekawszy. 

Karan . Widziałem ostatnio jakaś ofertę ale szybko zniknął. 

Dokładnie trochę w ten weekend posłuchałem i tez wychodzę z założenia ze klasa D najgorzej wypada. Nawet droższe modele 

W dniu 18.05.2023 o 19:02, Mikolaj1212 napisał:

Dzisiaj właśnie miałem okazje słuchać Moona oraz roksana i Moon ma coś w sobie co mnie przyciągnęło, narazie zdecydowany faworyt w stawce do kupna 

Zdecydowanie polecam posłuchać tego coplanda! Akurat niedawno stałem się jego posiadaczem tylko do Bowers 603 AE i co zabawne też posiadacz Nada 388 i dźwięk jest zupełnie inny. Nie miałem pojęcie że wykrzesa tyle aż z seri 6 więc z 7 będzie jeszcze lepiej. Do tego polecam Chłopaków z Topa na woźnej w Poznaniu! dobrej kawy idzie się napić a wiedzę mają naprawdę sporą! W razie pytań więcej o ten wzmacniacz śmiało pisz.

Kij w mrowisko: 

B&W 703 s2 mają skuteczność 89dB, grają dość analitycznie (w moim przypadku NADC368 z nimi stanowczo nie zagrał), to może pokusić się o jakąś lampę, tylko byle z osłonami na lampy by pociecha się nie poparzyła... chociaż z drugiej strony może wtedy się nauczy żeby nie dotykać nie swoich zabawek 🙂

8 minut temu, marek.zakupy napisał:

Kij w mrowisko: 

B&W 703 s2 mają skuteczność 89dB, grają dość analitycznie (w moim przypadku NADC368 z nimi stanowczo nie zagrał), to może pokusić się o jakąś lampę, tylko byle z osłonami na lampy by pociecha się nie poparzyła... chociaż z drugiej strony może wtedy się nauczy żeby nie dotykać nie swoich zabawek 🙂

bo do tych 703 to Nad C388 to jest absolutne minimum, albo dokupić końcówkę NAD C268 do C368 i wtedy 300 W na kanał w trybie bridge i to uciąga 😉

Edytowane przez Top Hi-Fi & Video Design

www.tophifi.pl

• Pokaż nowe odpowiedzi