Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumna 3,5 drożna na scan speak, Fountek, dayton

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Zabieram się do zrobienia kolumny na lata, mam "jakieś" doświadczenie jak wyjdzie to zobaczymy. Chcę zbudować bardzo szczegółową, nisko schodzącą, wymyślną i inną niż inne kolumnę. Mój pomysł jest taki

Zrobić to starą szkołą (22cm bass) i dodać nowoczesności czyli wstęgi w połączeniu z kopułką

Podział

Dayton do 500hz

500-3khz scan speak revelator 18M

3khz-10khz scan speak iluminator ze szpilką
I wstęga wchodzi od 10khz.
Wiem, że dla większości na tym forum to si ę nie spodoba i ja to rozumiem bo nie jest to konwencjonalna budowa przez chłopaka który ma 16 lat i próbuje swoich sił.
Zdecydowałem się na taki eksperyment, dlatego że lubię troszkę większy bass ale i szczegółowe granie góry częstotlwości.
Chciałem zastosować również wygiętą konstrukcje dla poprawienia stereofoni przy t4 głośnikach, i oddzielić ścianką zwrotnicę od głośników. I tu pojawia się moje pytanie do konstruktorów zwrotnic i nie tylko
Kopułka ma 120W mocy a wstęga tylko 20W i nie mam pojęcia jak to zgrać, jestem amatorem w tym temacie. Kupiłem mikrofon i inferens audio od behringera i nie wiem czy jest sens kupować DATSa i jak ewentualnie sobie bez niego poradzić. Nie mam też pojęcia co do akustyki w środku kolumny bo wielu ludzi robiło w środku cuda wianki, żeby uniknąć niechcianych drgań, a są też ci którzy w środku robili tylko rozpory i to wszystko.
Bardzo miłoby mi było jakby ktoś się zainteresował tym tematem i napisał swoją opinnię i podpowiedź na ten temat.
Z góry dzięki

(Poniżej zdjęcie poglądowe jak będzie wyglądała kolumna)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Młody audiotechnik

To się nie ma prawa udać. Rzucasz się z motyką na słońce - pierwsza konstrukcja i 4 drogi? Większy bas z 22cm to też ślepy zaułek. Podział przy 10Khz dla mnie chybiony. Jesteś w stanie samemu zrobić przyzwoite obudowy z tak wymyslnym kształtem? Jak nie to koszt samych obudów zleconych do wykonania Cię pogrąży. Nie mówię o zestrojeniu zwrotnicy takiej konstrukcji - oprócz sprzętu pomiarowego potrzeba dużo doświadczenia.

To że nie ma takich konstrukcji na rynku może wynikać z dwóch rzeczy: 1 to nie ma sensu z punktu widzenia oczekiwanego efektu, 2 to nie ma sensu z punktu widzenia kosztów (w stosunku do efektów). 

Rada: weź na tapet sprawdzony gotowy projekt DIY i ciesz się sprawdzonym brzmieniem. Na eksperymenty potrzeba dużo kasy, czasu i doświadczenia. Jeżeli już się uprzesz - przeczytaj kilka książek o projektowaniu zespołów glośnikowych - sporo wyjaśnią i jeszcze więcej zagmatwają (pojwią się zjawiska falowe, zgranie czasowe, zgranie fazowe, charakterystyka kierunkowa, zgranie mocowe przetworników, równomierność charakterystyki i jej korygowanie, charakterystyka impedancji i jej korygowanie, projekowanie zwrotnic...).

14 godzin temu, Młody audiotechnik napisał:

Zdecydowałem się

Jeśli już się zdecydowałeś to w zasadzie o co pytasz?

Wywal tą wstęgę - jest zupełnie nie potrzebna przy Iluminatorze. Zamiennie można by użyć pierścieniowego Satori (osobiście wolę bardziej granie Satori od szpilki Scana).

Kopułka ma 120W mocy a wstęga tylko 20W i nie mam pojęcia jak to zgrać, jestem amatorem w tym temacie.

Taka podpowiedź odnośnie wymaganych mocy 

20Hz to 40Hz - power = 512 (relative power)
40Hz to 80Hz - power = 256
80Hz to 160Hz - power = 128
160Hz to 320Hz - power = 64
320Hz to 640Hz - power = 32
640Hz to 1,280Hz - power = 16
1,280Hz to 2,560Hz - power = 8
2,560Hz to 5,120Hz - power = 4
5,120Hz to 10,040Hz - power = 2
10,040Hz to 20,080Hz - power = 1

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Zależy, jaki Dayton, ale pewnie 22 cm dociągnie bez kłopotów do 1 kHz,

powyżej chyba bardziej ekonomicznie Visaton G 50 FFL, a jeszcze wyżej -

ale już jako ostatni 🙂 wspomniany przez @rafa pierścieniowy Satori.

Propozycje zwrotnicy dla Visatona znajdziesz w sieci, więc najtrudniejszą

część projektu miałbyś chociaż częściowo - do pomiarów - rozwiązaną.

Korzyści z gotowca jako materiał do ćwiczeń i nauki są raczej niewielkie.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Gość

(Konto usunięte)

Zrobić to starą szkołą (22cm bass) i dodać nowoczesności czyli wstęgi w połączeniu z kopułką

Podział

daj dwa Daytony 22cm na stronę

średniotonowy 18M w zakresie 200hz-3khz

szpilka iluminatora powyżej na wysokie

tweeter jest dobrym ale delikatnym głośnikiem

filtr 3 rzędu 4,7uF/0,22mH/15uF da podział powyżej 2,5khz z odpowiednim zabezpieczeniem kopułki

ze wstęgi zrezygnuj

proste i dobre 3-way bez kombinacji alpejskich będzie optymalne w pionowym froncie

np taka konstrukcja jako inspiracja

obraz.thumb.png.da80742e66bcfc09be784739f3c38592.png

i gotowiec dla obudowy wooferów

https://diyaudio.pl/forum/praktycznie/w-asne-konstrukcje-elektroakustyczne/projekty-kolumny/21856-dru-yna-a-hm130z0-tw025a20mg-2-rs225-projekt-by-raven1985

15 godzin temu, Młody audiotechnik napisał:

Kopułka ma 120W mocy a wstęga tylko 20W i nie mam pojęcia jak to zgrać

I jeszcze krótki opis na stronie Eminence odnośnie wymaganych mocy driverów jako uzupełnienie poprzednich kalkulacji  

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

na pierwszy projekt 3 drogi to proszenie się o frustrację i kłopoty,lepiej zrobić gotowy projekt,uczyć się

zacząć od prostych 2 dróg na łatwych w aplikacji przetwornikach...

jak piszecie o daytonie rs 225,to nie jest super głośnik,dużo lepszy w podobnej cenie jest sb23 alu

5 godzin temu, Yotomeczek napisał:

To się nie ma prawa udać. Rzucasz się z motyką na słońce - pierwsza konstrukcja i 4 drogi? Większy bas z 22cm to też ślepy zaułek. Podział przy 10Khz dla mnie chybiony. Jesteś w stanie samemu zrobić przyzwoite obudowy z tak wymyslnym kształtem? Jak nie to koszt samych obudów zleconych do wykonania Cię pogrąży. Nie mówię o zestrojeniu zwrotnicy takiej konstrukcji - oprócz sprzętu pomiarowego potrzeba dużo doświadczenia.

To że nie ma takich konstrukcji na rynku może wynikać z dwóch rzeczy: 1 to nie ma sensu z punktu widzenia oczekiwanego efektu, 2 to nie ma sensu z punktu widzenia kosztów (w stosunku do efektów). 

Rada: weź na tapet sprawdzony gotowy projekt DIY i ciesz się sprawdzonym brzmieniem. Na eksperymenty potrzeba dużo kasy, czasu i doświadczenia. Jeżeli już się uprzesz - przeczytaj kilka książek o projektowaniu zespołów glośnikowych - sporo wyjaśnią i jeszcze więcej zagmatwają (pojwią się zjawiska falowe, zgranie czasowe, zgranie fazowe, charakterystyka kierunkowa, zgranie mocowe przetworników, równomierność charakterystyki i jej korygowanie, charakterystyka impedancji i jej korygowanie, projekowanie zwrotnic...).

Tak jestem w pełni tego świadom, co do obudowy wystarczy spędzić kilka godzin na cięciu drewna, frezowaniu, poprawkach, szpachlowaniu, wygłuszaniu i fornirowanie

Przy dużej chęci, umiejętnościach i dokładności nie ma problemu

Mam świadomość że istnieją zjawiska o jakich mówisz na końcu ale jak się poczyta, ma znajomości z projektantami zwrotnic to wszystko jest możliwe

A więc zrobię taki eksperyment, jak nie wyjdzie to przerobie i pozmieniane, wszystko na spokojnie

Dzięki za porady i wasze zdanie

Tak jest, zapał się liczy, chęć nauki i poznawania. Jestem za, robiłem pięć dróg, długo bo długo ale efekt jest.

Pozdrawiam i trzymam kciuki.

Gość

(Konto usunięte)
47 minut temu, Młody audiotechnik napisał:

Tak jestem w pełni tego świadom, co do obudowy wystarczy spędzić kilka godzin na cięciu drewna, frezowaniu, poprawkach, szpachlowaniu, wygłuszaniu i fornirowanie

Przy dużej chęci, umiejętnościach i dokładności nie ma problemu

Mam świadomość że istnieją zjawiska o jakich mówisz na końcu ale jak się poczyta, ma znajomości z projektantami zwrotnic to wszystko jest możliwe

A więc zrobię taki eksperyment, jak nie wyjdzie to przerobie i pozmieniane, wszystko na spokojnie

Dzięki za porady i wasze zdanie

wstęga lub AMT w top oktawie ma sens gdy tweeter ma spadek w tej oktawie

jeśli chcesz koniecznie układ z supertweeterem wstęgowym co wg mnie jest jednak dobrym pomysłem to zamiast szpilki daj

https://akustyk.com.pl/p/56/21/scan-speak-d3806820000

i zrób podział na ok 1khz ze średniotonowym 18M a podział między D3806 a wstęgą ok 8khz

to też będzie dobry układ

Edytowane przez slawek.xm
19 godzin temu, Młody audiotechnik napisał:

Kopułka ma 120W mocy a wstęga tylko 20W i nie mam pojęcia jak to zgrać, jestem amatorem w tym temacie.

Skoro zadajesz takie pytania tzn. ze jesteś na etapie żę nawet skopiowanie gotowego projektu możesz zepsuć ...
prosta kontrukcja 2 drożna sprawdzona i budujesz ... po zbudowaniu experymentujesz mierzysz i się bawisz. Wyciągasz wnioski i się uczysz. Następnym krokiem powinny być próby jej samodzielnego modyfikowania i analizowania co się zmienia jak i kiedy.

4 godziny temu, audioburak napisał:

Korzyści z gotowca jako materiał do ćwiczeń i nauki są raczej niewielkie.

I Audioburak niestety nie ma Racji - to najlepszy poligon do Nauki. Ja Sam Ja Sam mając zerowa wiedzę jest jak bawienie się w stolarza lub płytkarza po obejrzeniu filmu na yitubowni bo przecież to takie proste na filmie.|
Ja sam Ja sam skończy się błądzeniem po ciemku w kółko przez wiele lat i wyciąganiem błędnym wniosków.
Tak właśnie robi Audioburak od wielu wielu lat ... Niby się uczy a dalej nic nie wie.

Edytowane przez zapacoustics
19 hours ago, Młody audiotechnik said:

Zabieram się do zrobienia kolumny na lata

lepiej jest się zabrać za zrobienie pierwszego prototypu kolumny "na lata" z założeniem, że nie wiadomo ile tych prototypów będzie - wtedy czlowiek się mniej zniechęca

A czego się nauczy kopiując jakiś szablon ? Jak ma wszystko gotowe.

Myślisz, że chodzi mu o kształtowanie manualnych umiejętności ? Ale też

musiałby nawet każdy element skrzynki sam wyrzeźbić bo choćby pomiary

są tu zupełnie zbyteczne - skoro wszystko wiadomo.

Fakt, że prawdziwych stolarzy coraz mniej ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski