Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wybrać wzmacniacz klasy D

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie poszukuję jakiegoś wzmacniacza w klasie D, aktualnie mam Yamahe as701 z której jestem zadowolony i która zostaje.

Ale jako że najczęściej słucham cicho myślę nad klasą D która jest mniej prądożerne i mniej się grzeje, cenowo myślę tak do 1000-1300zł

Przeglądnąłem forum i najczęstsze sprzęty to smsl a300, SMSL Q5 PRO, Loxjie A30, topping mx3.

Co możecie powiedzieć o tych wzmacniaczach i który wg. was będzie najlepszym wyborem ?

https://www.audiostereo.pl/topic/163888-jaki-wybra%C4%87-wzmacniacz-klasy-d/

Nie zrozumialem twoich intencji. Czy chcesz zaoszczedzic na kosztach zuzytej energii?
I to przy cichym sluchaniu?

Ilez to pradu zuzywa ta Yamaha przy cichym sluchaniu?

Przy cichym graniu zejdziesz z 35w które obecnie pobiera twoja Yamaha do 8w które będzie pobierał taki maluch. 

Czy będzie to lepiej grało cicho? 

Erghhh, yhmmm

Przelicz sobie ile zaoszczędzisz rocznie.

Zwróci się zakup tego wzmaka?

15 godzin temu, pawelcb napisał:

Panowie poszukuję jakiegoś wzmacniacza w klasie D, aktualnie mam Yamahe as701 z której jestem zadowolony i która zostaje.

Ale jako że najczęściej słucham cicho myślę nad klasą D która jest mniej prądożerne i mniej się grzeje, cenowo myślę tak do 1000-1300zł

Przeglądnąłem forum i najczęstsze sprzęty to smsl a300, SMSL Q5 PRO, Loxjie A30, topping mx3.

Co możecie powiedzieć o tych wzmacniaczach i który wg. was będzie najlepszym wyborem ?

Po co? Dlaczego? Nie wiem 🙂 A do jakich kolumn potrzebujesz tego wzmacniacza i co chcesz uzyskać tą zmianą, bo oszczędności z tego za wielkiej nie będzie?

16 godzin temu, pawelcb napisał:

Oszczędności z tego nie będzie, mam Yamaha as501 i naprawdę nie grzeje się mocno przy cichym słuchaniu, np. z porównaniu do Luxmana.

4 minuty temu, paww napisał:

Oszczędności z tego nie będzie, mam Yamaha as501 i naprawdę nie grzeje się mocno przy cichym słuchaniu, np. z porównaniu do Luxmana.

Te wzmaki z Yamahy trzymają niską temperaturę pracy.

Pawelcb możesz zatem przybliżyć sens tej inwestycji?

Czy to może kolejny pseudo reklamowy post chińskich wzmakow? 

Wybacz ale czasem pojawiają się tematy rozkminno- reklamowe.

Dzięki panowie za odpowiedzi. Nie jest to reklama chińskich wzmacniaczy 🙂

Zastanawiam się po prostu nad takim wzmacniaczem aby prócz oszczędności ( które teraz wiem że nie będą) mieć też sprzęt który się nie grzeje tak.

Kolumny mam Dali zensor 7, czyli mówicie że nie ma sensu-ok.

Ale zapytam jeszcze co byście wybrali z tych wzmacniaczy podanych lub może jeszcze coś innego ?

47 minut temu, pawelcb napisał:

Ale zapytam jeszcze co byście wybrali z tych wzmacniaczy podanych lub może jeszcze coś innego ?

SMSL DA-9 lub SMSL A300. Ten pierwszy jest lepszy. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

5 godzin temu, pawelcb napisał:

...mieć też sprzęt który się nie grzeje tak.

A w czymś to przeszkadza, czy ot taki kaprys? Bo jeśli np masz wciśnięty w półkę i boisz się o przyspieszone zużycie, do wytnij z tyłu dziurę i zamontuj wentylator (są gotowe zestawy z czujnikiem temperatury i automatycznie regulowaną prędkością).

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

W tym budżecie niestety nie ma to sensu, zwłaszcza pod Zensory. Przyszłościowo możesz spojrzeć w stronę Octavio Ampa, Cyrusa One, czy po prostu niewielkich Toppingów. To fajnie, cieplej grające sprzęty (poza Toppingami z serii MX i PA, one są neutralne), ale jeśli obecne brzmienie Ci się podoba, to nie ma co kombinować ze skokiem w bok, co najwyżej możesz iść w górę jakościowo 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Jak wmzanciacz AB gra cicho to też się nie grzeje. 🙂

więc temat chyba zakończony. 

budżet przeznacz na platformy stremingowe, płyty CD, vinyle, albo dobra whiskey 🙂

15 godzin temu, Q21 napisał:

co najwyżej możesz iść w górę jakościowo 😉 

Przyszłościowo napewno będę chciał zmienić wzmacniacz, na razie z czystej ciekawości co byś polecił lepszego niż yamacha powiedzmy do 8-10tys ?

Wzmacniacz nie koniecznie w klasie d może być jak najbardziej ab, brzmieniowo zbliżone do yamahy a rodzaje muzyki raczej stawiał bym na uniwersalność.

22 minuty temu, pawelcb napisał:

Przyszłościowo napewno będę chciał zmienić wzmacniacz, na razie z czystej ciekawości co byś polecił lepszego niż yamacha powiedzmy do 8-10tys ?

Wzmacniacz nie koniecznie w klasie d może być jak najbardziej ab, brzmieniowo zbliżone do yamahy a rodzaje muzyki raczej stawiał bym na uniwersalność.

Na pewno warto będzie spojrzeć w stronę Audiolaba 9000A, to energiczny wzmacniacz, lekko podbijający bas, ale nie robi tego nachalnie. Powinien Ci się spodobać po obecnej Yamasze. 

Na pewno warto też spojrzeć na Regę Elicit MK5, to znowu gęstsze granie, o innym podejściu. Bardzo muzykalne i przyjemne w odsłuchu. W podobnym brzmieniu warto sprawdzić hybrydowe Vincenty, czy też Musical Fidelity. 

Szukając wzmacniacza z usługami sieciowymi, spojrzałbym na pewno na Cambridge Evo 75. Zaproszę też do naszego filmu, gdzie omawiamy sprzęty w tym budżecie: 

Pozwolę sobie też przypomnieć, że wszystkie te sprzęty są dostępne u nas do odsłuchu 🙂

Edytowane przez Q21

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

38 minut temu, pawelcb napisał:

na razie z czystej ciekawości co byś polecił lepszego niż yamacha powiedzmy do 8-10tys ?

NAD M10v2, Lyngdorf TDAI-1120, coś z NuPrime, Końcówka mocy na Purifi + pre np. Topping PRE90, 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

lub ewentualnie 😉 

Ukryta Zawartość

W budżecie i kolory do wyboru, choć z drugiej strony do naprawdę cichego

słuchania wybrał bym też Yamahę, ale z loudnessem - nawet serii RS.

Też powinna dać radę zarówno 500 jak i 700 ... o budżecie nie wspomnę 😉 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Słuchałem kilka dni temu Cary Audio CAI-1. Byłem ostrożny przed odsłuchem, ale muszę przyznać, że było wyjątkowo dobrze.

De gustibus non est disputandum

A ja słuchałem ostatnio Smsl AL200 i też fajnie grał. I rca jest normalne i gramiak fajnie chodzi.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

74c60be741f79fbd2983f6a185fd960a.jpg

W tym przypadku zastąpił starego Pioneera a400 i smsl zdecydowanie fajniejszy sprzęt.

I nawet na takiej taniej klasie D słychać olbrzymi wpływ kabli zasilających.

W dniu 7.07.2023 o 11:01, pawelcb napisał:

W tej cenie masz naprawdę spory wybór wzmacniaczy .

Powróć do tematu w momencie kiedy faktycznie będziesz na zakupie wtedy powiesz czy ma być nowy czy używany.

Yamaha 2100, Roksan caspiana M2, moon 240i, denon 2500ne, nad m10.

Serio jest tego trochę. 

W dniu 7.07.2023 o 11:27, Piopio napisał:

NAD M10v2, Lyngdorf TDAI-1120, coś z NuPrime, Końcówka mocy na Purifi + pre np. Topping PRE90, 

Lyngdorf to taki czarny koń aktualnie na rynku, patrząc na to co oferuje i jak dobrze gra 😉 

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

W tej cenie masz naprawdę spory wybór wzmacniaczy .

Powróć do tematu w momencie kiedy faktycznie będziesz na zakupie wtedy powiesz czy ma być nowy czy używany.

Yamaha 2100, Roksan caspiana M2, moon 240i, denon 2500ne, nad m10.

Serio jest tego trochę. 

Fakt, jeszcze Moon, zapomniałem o nim 🙂

Mamy go dalej w świetnej cenie u nas, również w zestawach - https://www.q21.pl/product/search?query=moon+240i

21 minut temu, Q21 napisał:

Fakt, jeszcze Moon, zapomniałem o nim 🙂

Mamy go dalej w świetnej cenie u nas, również w zestawach - 

Ukryta Zawartość

No właśnie przytoczyłem go z myślą o Waszej ofercie 🙂

to ja pamiętam 🙂

ale temat odległy więc bez siedzenia na koledze 😛 już go do tego czasu nie będzie.

Ukryta Zawartość

Myślę że w przyszłym roku będę brać wzmacniacz, do tego czasu powinienem uzbierać potrzebną kwotę.  Chwilowo dziękuję panowie a będę już przy wyborze sprzętu odezwę się.

12 minut temu, pawelcb napisał:

Myślę że w przyszłym roku będę brać wzmacniacz, do tego czasu powinienem uzbierać potrzebną kwotę.  Chwilowo dziękuję panowie a będę już przy wyborze sprzętu odezwę się.

Bądźmy dobrej myśli że do tego czasu ceny pójdą w aktualna stronę 🙂

więc do usłyszenia. 

• Pokaż nowe odpowiedzi