Skocz do zawartości
IGNORED

DAC i streamer do NAD C375BEE

Rekomendowane odpowiedzi

Jaki polecacie przesłuchać DAC i streamer do NAD 375?

Z DACów, obecnie mam Cambridge Magic 100 z którego jestem dosyć zadowolony.

Co do streamerów, obecnie mam Chromecast Audio, który łączę optykiem z powyższym DACiem. Natomiast wiem, że to urządzenie leciwe i pewnie można lepiej (można?).

Chciałbym też mieć jedno wejście optyczne w DACu zarezerwowane dla TV, dla celów wideoklipów, platrofm streamingowych. O ile większość DACów ma jedno wejście optyczne, interesowałyby mnie:

a) DAC z jednym wejściem optycznym dla TV + streamer z wbudowanym DACiem i wyjściem RCA

b) DAC z dwoma wejściami optycznymi (TV+Chromecast Audio), zakładając, że nie ma co rezygnować z Chromecast Audio

c) być może streamer z wejściem optycznym i wbudowanym DACiem, który podłączę poprzez wyjściowe RCA do wzmacniacza, a TV wepnę do streamera kablem optycznym (chyba Wiim Pro ma taką techniczą możliwość, lecz DAC w nimże nie jest zbyt chwalebny).

Czy macie jakieś pomysły lub inne koncepcje? Budżet - na razie nie wiem jaki. Chciałem się raczej rozeznać w polecanych opcjach.

Celem jest spięcie wszystkiego z NAD 375.

https://www.audiostereo.pl/topic/164196-dac-i-streamer-do-nad-c375bee/
22 minuty temu, cepiano napisał:

zobacz na musical fidelity v90 dac,mam i bardzo chwale,wolę od toppingów,w końcu?😁

Poza dwoma optykami, czy uważasz, że byłby to upgrade jakościowy w stosunku do Magic 100?

To nie pytanie zaczepne, po prostu nie wiem jak gra ten MF.

Dodam jeszcze, że mam w domu i jestem osłuchany z dwoma innymi DACami - tanim Taishanem (który zamula dźwięk) i Nostromo Wolf 2 (który uważam za dużo lepszy od Magic 100 w sensie grania, natomiast uważam, że ma on pewne rozwiązania konstrukcyjne, które go dyskwalifikują w takim użyciu jak moje).

Edytowane przez fto768

Jeśli chcesz kupić streamer/DAC, który będzie oferował naprawdę świetne brzmienie oraz pełne wyposażenie, spójrz proszę na urządzenie Eversolo DMP-A6 (https://www.q21.pl/manufacturer/eversolo/eversolo-dmp-a6-czarny.html). To będzie rozwiązanie bezkonkurencyjne i spokojnie wystarczy Ci na długie lata.

Jeśli coś taniej, to oczywiście daj znać, mamy w naszym asortymencie dziesiątki modeli przetworników i streamerów, na pewno coś ciekawego wybierzemy.

W wolnej chwili serdecznie zapraszamy na film o Eversolo:

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W dniu 22.07.2023 o 20:54, fto768 napisał:

Jaki polecacie przesłuchać DAC i streamer do NAD 375?

Z DACów, obecnie mam Cambridge Magic 100 z którego jestem dosyć zadowolony.

Co do streamerów, obecnie mam Chromecast Audio, który łączę optykiem z powyższym DACiem. Natomiast wiem, że to urządzenie leciwe i pewnie można lepiej (można?).

Chciałbym też mieć jedno wejście optyczne w DACu zarezerwowane dla TV, dla celów wideoklipów, platrofm streamingowych. O ile większość DACów ma jedno wejście optyczne, interesowałyby mnie:

a) DAC z jednym wejściem optycznym dla TV + streamer z wbudowanym DACiem i wyjściem RCA

b) DAC z dwoma wejściami optycznymi (TV+Chromecast Audio), zakładając, że nie ma co rezygnować z Chromecast Audio

c) być może streamer z wejściem optycznym i wbudowanym DACiem, który podłączę poprzez wyjściowe RCA do wzmacniacza, a TV wepnę do streamera kablem optycznym (chyba Wiim Pro ma taką techniczą możliwość, lecz DAC w nimże nie jest zbyt chwalebny).

Czy macie jakieś pomysły lub inne koncepcje? Budżet - na razie nie wiem jaki. Chciałem się raczej rozeznać w polecanych opcjach.

Celem jest spięcie wszystkiego z NAD 375.

Ja mam dla Ciebie taką propozycję, zostaw tego DAC Magic 100 bo one pasują do NAD C375 BEE 😉 Zakup do tego iFi Zen Stream, podłącz go po USB do DAC, w ten czas masz wolny optyk i możesz tam wpiąć TV. 

W przyszłości wymień sam DAC, ale na cos sporo lepszego i nie idź w półśrodki teraz. 

iFi Zen Stream: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez S4Home

Zamiast iFi Zen Stream możesz kupić Wiim Mini Pro i podpiąć go po COAX do DAC. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

34 minuty temu, Piopio napisał:

Zamiast iFi Zen Stream możesz kupić Wiim Mini Pro i podpiąć go po COAX do DAC. 

Można jest to tańsza opcja, aczkolwiek transport transportowi nie równy.

41 minut temu, S4Home napisał:

iFi jest technicznie świetny. Funkcjonalnie zawalili sprawę kompletnie - brak dedykowanej apki daje się we znaki.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

9 godzin temu, S4Home napisał:

Właśnie, ale o co chodzi z różnicami w samych transportach? Np. Chromecast Audio WY optyczne vs iFi Zen Stream WY coaxial lub USB.  Co tutaj może być lepiej lub gorzej i dlaczego? Teoretycznie oba cyfrowe wyjścia. Czy to ma znaczenie w sensie grania?

49 minut temu, fto768 napisał:

Właśnie, ale o co chodzi z różnicami w samych transportach? Np. Chromecast Audio WY optyczne vs iFi Zen Stream WY coaxial lub USB.  Co tutaj może być lepiej lub gorzej i dlaczego? Teoretycznie oba cyfrowe wyjścia. Czy to ma znaczenie w sensie grania?

Czy to ma znaczenie zależy od wyznawanej filozofii transportu cyfrowego. 

Wg mnie najlepsze połączenie to USB, potem COAX i na końcu optyk. Jak jest dobry transport to różnice pomiędzy USB a COAX mogą być minimalne. Dlaczego się różnią ? Ze względu na budowę i zakłócenia. Dane cyfrowe zawsze będą te same. 

Są tacy co uważają, że połączenie w ogóle nie ma znaczenia. 

47 minut temu, Piopio napisał:

Wg mnie najlepsze połączenie to USB

No dobra, ale zakładając nawet dwa dowolne streamery z wyjściem USB, czy grają identycznie? Załóżmy że próbkowania takie same.

1 godzinę temu, fto768 napisał:

No dobra, ale zakładając nawet dwa dowolne streamery z wyjściem USB, czy grają identycznie? Załóżmy że próbkowania takie same.

Nie. Wszystko zależy od poziomu szumów na magistrali USB. Im mniej tym lepiej. Rozwiązaniem jest izolacja galwaniczna USB. Gdy ją zastosujemy to dwa dowolne streamery zagrają identycznie po USB.

Cześć.

Jeśli chodzi o DAC do tego wzmacniacza to może taki z przedwzmacniaczem? Ja właśnie gdzieś na tym forum przeczytałem o takim połączeniu, bo kogoś również jak i mnie wkurzał turbo potencjometr w tym modelu. Z pilota trudno steruje się głośnością. Wpiąłem go w końcówkę i głośność reguluję z pre w DACu. Jaki model DACa nie sugeruję, ale pomyślałem, że może takie rozwiązanie będziesz chciał pod uwagę również wziąć. 
Pozdrawiam i życzę udanego zakupu. 

10 godzin temu, fto768 napisał:

Każdy transport będzie grał inaczej, aczkolwiek zmiany mogą być większe lub mniejsze w zależności od danego konkretnego modelu. 

Godzinę temu, bosastopa napisał:

Wpiąłem go w końcówkę i głośność reguluję z pre w DACu.

Te PRE w DAC są słabe. 

36 minut temu, bosastopa napisał:

We wzmacniaczach zintegrowanych niekoniecznie lepsze. Ja nie narzekam. 

Zależy od klasy sprzętu. 

24 minuty temu, Piopio napisał:

Zależy od klasy sprzętu. 

Nie inaczej. Dotyczy to sprzętu rożnego rodzaju, dlatego wybór zazwyczaj łatwy nie jest, a co propozycja to różne opinie. 
Zawsze jednak lepiej jest się poradzić, niż kupować w ciemno.

Bluesound + DAC np topping e50, 

Bluesound jest bardzo przyjazny w obsłudze,  ma DACa na pokładzie ale niektórym ów DAC nie wystarcza ( znam też takich, co wolą ten od zewnętrznych DACów- bardziej rozdzielczych )

• 2 tygodnie później...

Dzięki. Zdecydowałem się porównać u siebie w systemie Taga TWA 10B i Wiim Pro. Podłączałem je coaxialem do magic 100 i Wolfa 2 rozszerzonego. Z Tagi dźwięk idealny, lekko ciepły, z mięsem, detal ok. Z Wiim Pro sucho, szerzej ale jakby z kocem. Dla mnie Taga zdecydowanie lepiej po coax. (Używałem coaxa melodiki).W porównaniu do Chromecast Audio po optyku - Taga też zdecydowanie lepiej (używałem optical qed connect).

Co do wyjść analogowych, w obu zdecydowanie gorzej niż z zewnętrznymi dacami które przytoczyłem. Jednak i tutaj Taga zdecydowanie lepiej od Wiim Pro. (Używam rca melodiki czarnego i qed connect zamiennie).

Oba podłączałem po ethernet. Zero problemów z konfiguracją obu. Obsługowo oba bardzo dobre. Telefon z androidem. Oba zasilałem wzmacniaczem liniowym od Nostromo 5v po USB C.

Teraz pytanie: jaki dac dobrać? Chcę lepiej niż magic 100 i Wolf 2. (Przy czym dla mnie Wolf 2 to klasa wyżej od magic 100).

2 godziny temu, fto768 napisał:

Dzięki. Zdecydowałem się porównać u siebie w systemie Taga TWA 10B i Wiim Pro. Podłączałem je coaxialem do magic 100 i Wolfa 2 rozszerzonego. Z Tagi dźwięk idealny, lekko ciepły, z mięsem, detal ok. Z Wiim Pro sucho, szerzej ale jakby z kocem. Dla mnie Taga zdecydowanie lepiej po coax. (Używałem coaxa melodiki).W porównaniu do Chromecast Audio po optyku - Taga też zdecydowanie lepiej (używałem optical qed connect).

Co do wyjść analogowych, w obu zdecydowanie gorzej niż z zewnętrznymi dacami które przytoczyłem. Jednak i tutaj Taga zdecydowanie lepiej od Wiim Pro. (Używam rca melodiki czarnego i qed connect zamiennie).

Oba podłączałem po ethernet. Zero problemów z konfiguracją obu. Obsługowo oba bardzo dobre. Telefon z androidem. Oba zasilałem wzmacniaczem liniowym od Nostromo 5v po USB C.

Teraz pytanie: jaki dac dobrać? Chcę lepiej niż magic 100 i Wolf 2. (Przy czym dla mnie Wolf 2 to klasa wyżej od magic 100).

Witam, miałem dac magic 100 z zasilaczem od tomanka, kupiłem smsl su 9,gram po coax z allodigione z zasilaczem liniowym i jest duża poprawa w brzmieniu w każdym aspekcie,ale dac magic w swojej cenie chociaż ma swoje lata gra fajnie.

.

A no właśnie czyli coraz więcej osób dostrzega że wiim na wyjściach cyfrowych gra jednak trochę sucho dokładnie.

A kiedy jako jeden z pierwszych go testowałem I właśnie to opisałem to poszło sporo komentarzy no jak. Ale trzeba się przyzwyczaić 😛

jaki dac? Żebyś znowu tu nie zrobił sobie kuku i wybrał brzmienie analityczne jakie często prezentują chińczyki. Smsl może być ciekawą opcją pod warunkiem że masz możliwość jego odsłuchu.

w ciemno raczej szedł bym w ifi zen dac

W dniu 6.08.2023 o 18:15, fto768 napisał:

Ja bym poszedł wyżej niż Zen Dac, w stronę iDSD Neo - https://www.q21.pl/ifi-audio-idsd-neo.html

Nie jest to sprzęt najpopularniejszy, wielu się nie spodobał przez wzmacniacz słuchawkowy o dość niskiej mocy, ale jako sam DAC brzmi absolutnie świetnie. Warto sprawdzić też Atoll DAC100, może MX-DAC od Musical Fidelity. No i taki klasyk, czyli Topping E70 Velvet. 

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

A no właśnie czyli coraz więcej osób dostrzega że wiim na wyjściach cyfrowych gra jednak trochę sucho dokładnie.
A kiedy jako jeden z pierwszych go testowałem I właśnie to opisałem to poszło sporo komentarzy no jak. Ale trzeba się przyzwyczaić
jaki dac? Żebyś znowu tu nie zrobił sobie kuku i wybrał brzmienie analityczne jakie często prezentują chińczyki. Smsl może być ciekawą opcją pod warunkiem że masz możliwość jego odsłuchu.
w ciemno raczej szedł bym w ifi zen dac
Co do daców strojonych na dalekim wschodzie - w przeszłości testowałem Topping E30 i E50 w połączeniu z NADami w moim systemie i nie brzmiało to dobrze. Było strasznie niespójne. Jakby walka dwóch koncepcji dźwięku.

Natomiast dla odmiany słyszałem set Toppinga E50 w połączeniu z dedykowanym do niego wzmacniaczem (PA5) już niedostępnym w ich ofercie (z tego co wyczytałem było dużo zarzutów pod kątem awaryjności). Brzmiało to analitycznie, zwiewnie, detalicznie, spójnie i naprawdę bardzo dobrze, ale tylko razem. Jednak to nie moje klimaty brzmieniowe.

Odezwę za jakiś czas co dalej.

2 godziny temu, fto768 napisał:

Co do daców strojonych na dalekim wschodzie - w przeszłości testowałem Topping E30 i E50 w połączeniu z NADami w moim systemie i nie brzmiało to dobrze. Było strasznie niespójne. Jakby walka dwóch koncepcji dźwięku.

Natomiast dla odmiany słyszałem set Toppinga E50 w połączeniu z dedykowanym do niego wzmacniaczem (PA5) już niedostępnym w ich ofercie (z tego co wyczytałem było dużo zarzutów pod kątem awaryjności). Brzmiało to analitycznie, zwiewnie, detalicznie, spójnie i naprawdę bardzo dobrze, ale tylko razem. Jednak to nie moje klimaty brzmieniowe.

Odezwę za jakiś czas co dalej.

Kurcze nic dodać nic ująć. No mam bardzo zbliżone doświadczenia do twoich.

Ciężko powiedzieć na ten moment 😞