Skocz do zawartości
IGNORED

Kino domowe Klipsch

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam na oku używany zestaw Klipsch R-820 f, R-52C, R-51 M za 4,5 tyś i myślałem żeby dokupić do tego r-100sw oraz amplituner yamaha rx-v4a albo może jakiś Denon.

Tylko pytanie czy zestaw jest dobry oraz czy dobrałem dobry amplituner? czy szukać czegoś innego do około 6-8tyś? chciałbym na raty wziąć przynajmniej część z tego.

https://www.audiostereo.pl/topic/164439-kino-domowe-klipsch/

Umów się do kilku salonów na odsłuch zestawów w podobnych pieniądzach i wybierz na podstawie odsłuchu 😉

Zapraszam i do nas 🙂

https://www.tophifi.pl/salony.html

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

te kolumny rewelacyjne nie są, w podobnej kasie kupisz uzywane Klipsch ale z serii RP np  RP260 

do tego amplituner Onkyo RZ 840 lub ewentualnie Denon X3800

satelity moga być już z serii slabszej, lub poczekaj  dozbieraj i kupuj po kolei- central i sorroundy pozniej.

to samo z subem- R110sw lub lepiej  R112sw 

Yamaha mi się z Klipschami nie zgrywała a mialem wysoki model aventage RXA2070

Anthem MRX1140 Klipsch RP8000FII RP540CII RP500MII SVS PB3000 Canton865 Atmos7.4.4

Może i faktycznie lepiej kupować po kolei zastanowię się nad tym choć wiadomo mieć już cały zestaw najlepiej 😁 a ewentualnie jakieś inne firmy modele którym warto się interesować?

2 godziny temu, Kuba2.0 napisał:

Witam, mam na oku używany zestaw Klipsch R-820 f, R-52C, R-51 M za 4,5 tyś i myślałem żeby dokupić do tego r-100sw oraz amplituner yamaha rx-v4a albo może jakiś Denon.

Tylko pytanie czy zestaw jest dobry oraz czy dobrałem dobry amplituner? czy szukać czegoś innego do około 6-8tyś? chciałbym na raty wziąć przynajmniej część z tego.

Daj se spokój z tak badziewnymi głośnikami i kup jakieś porządne jak choćby Dali, Monitor Audio, Focal, KEF czy Sonus Faber jest tyle marek i producentów kolumn do wyboru, a ludzie sami się ograniczają do tych badziewnych głośników, przecież na rynku kolumn i głośników jest ogromna konkurencja i nie musimy kupować Klipsch,

40 minutes ago, JVC 4K said:

i nie musimy kupować Klipsch,

ale mozemy:)a jak sam dobrze wiesz w wymienionych przez ciebie markach firmach tez sa badziewne  modele.

Sony 85 XH 9505.JVC DLA-X5000.Anthem MRX-1140. Sony UBP-X800M2 .Klipsch RF-7.Klipsch RC-64II.Klipsch RP-250S.Klipsch R-14S.Klipsch SW-310

51 minut temu, Repugnant napisał:

ale mozemy:)a jak sam dobrze wiesz w wymienionych przez ciebie markach firmach tez sa badziewne  modele.

Ale każda z wyżej wymienionych marek zagra lepiej od Klipsch.

Przykład :

Bowers & Wilkins 702 S3

Dali Opticon 8 MK2,

Monitor Audio Silver 500

KEF R Meta

Focal Aria 948

Sonus Faber Sonetto V

Audiovector QR7

Mam dalej tak wymieniać.

Każdy z tych modeli kolumn to będzie lepszy wybór od Klipsch RF7.

No dobra, polataliśmy w chmurach zahaczyliśmy nawet o kosmos a teraz zejdźmy na ziemię i tu mamy zwykly budżet 8 tyś za ampli i parę frontowych kolumn a tu Klipsch rządzi. 

Anthem MRX1140 Klipsch RP8000FII RP540CII RP500MII SVS PB3000 Canton865 Atmos7.4.4

2 godziny temu, donsalieri napisał:

No dobra, polataliśmy w chmurach zahaczyliśmy nawet o kosmos a teraz zejdźmy na ziemię i tu mamy zwykly budżet 8 tyś za ampli i parę frontowych kolumn a tu Klipsch rządzi. 

Nawiązywałem do kolumn Klipscha które posiada użytkownik Repugnant czyli RF7.

Wracając do tematu autora wątku to nie zgodzę się że w niskim budżecie nie da się znaleźć lepszych kolumn niż Klipsch.

Przecież Dali ma serię Spektor, Monitor Audio Bronze a Focal Theva i Vestia a KEF linię Q więc to nie prawda że w małym budżecie trzeba ograniczać się tylko do Klipscha i nie da się kupić kolumn innych producentów.

15 godzin temu, JVC 4K napisał:

Nawiązywałem do kolumn Klipscha które posiada użytkownik Repugnant czyli RF7.

Wracając do tematu autora wątku to nie zgodzę się że w niskim budżecie nie da się znaleźć lepszych kolumn niż Klipsch.

Przecież Dali ma serię Spektor, Monitor Audio Bronze a Focal Theva i Vestia a KEF linię Q więc to nie prawda że w małym budżecie trzeba ograniczać się tylko do Klipscha i nie da się kupić kolumn innych producentów.

Chyba dawno kredytu nie brałeś i już się w głowie kolebocą komórki 😄 

19 godzin temu, JVC 4K napisał:

ktoś chce klipsza ? niech ma

ja od lat jestem wierny Elac, pewnie są lepsze kolumny... a co to znaczy lepsze? to indywidualna sprawa (jak komu pasuje tak gra)

Ja jestem zielony w tym temacie, dopiero się orientuje jakie firmy są lepsze gorsze rzekomo ale fakt każdy ma swój gust i każdemu leży co innego jak bym mógł odsłuchać dany sprzęt pewnie by zrobiło swoje i łatwo by było podjąć decyzje a że za bardzo nie mam jak przesłuchać to musze polegać na opiniach 

Co sądzicie o takim zestawie ma to sens?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
On 8/3/2023 at 8:13 PM, JVC 4K said:

Każdy z tych modeli kolumn to będzie lepszy wybór od Klipsch RF7.

to twoja opinia:) a opinie jak wiemy sa jak posladki kazdy ma swoje:)ale faktycznie koniec tematu bo zasmiecamy watek.ja tam proponuje autorowi zeby umawialsie na odsluchy jesli ma taka mozliwosc.

Sony 85 XH 9505.JVC DLA-X5000.Anthem MRX-1140. Sony UBP-X800M2 .Klipsch RF-7.Klipsch RC-64II.Klipsch RP-250S.Klipsch R-14S.Klipsch SW-310

i to jest najlepsze wyjscie.

• 2 tygodnie później...

Z odsłuchami w salonach też nie będzie różowo, bo salony mają zaadoptowane pomieszczenia odsłuchowe. W większości naszych domów już tak nie jest, więc warto wziąć na to poprawkę. Żródło dźwięku też ma znaczenie. W salonie warto posłuchać (w trybie direct) 3 lub 4 zestawy, które nas interesują i wybrać najlepszy dla naszego ucha. W domu zapewne będzie trochę gorzej, ale... słuchajmy muzyki, a nie sprzętu. Z czasem przyzwyczajamy się do brzmienia w naszych domowych pieleszach i jest spoko. Jeśli ktoś lubi gonić króliczka to za jakiś czas można zmienić sprzęt. 

Ze swojego doświadczenia powiem, że testowałem kiedyś Klipsch RP, monitor audio bronze i silver.

Bronze - zamulony dźwięk

Klipsh - fajny bas, ale brak średnicy

Silver - ładny czysty detaliczny i poprawny dźwięk w całym paśmie.

Cenowo stać mnie było tylko na klipsch i mam je już kilka ładnych lat.

Z czasem dołożyłem kabelki tellurium qultra blue i poprawiłem dźwięk o 5-10%.

2 godziny temu, DrWredman napisał:

Z odsłuchami w salonach też nie będzie różowo, bo salony mają zaadoptowane pomieszczenia odsłuchowe. W większości naszych domów już tak nie jest, więc warto wziąć na to poprawkę. Żródło dźwięku też ma znaczenie. W salonie warto posłuchać (w trybie direct) 3 lub 4 zestawy, które nas interesują i wybrać najlepszy dla naszego ucha. W domu zapewne będzie trochę gorzej, ale... słuchajmy muzyki, a nie sprzętu. Z czasem przyzwyczajamy się do brzmienia w naszych domowych pieleszach i jest spoko. Jeśli ktoś lubi gonić króliczka to za jakiś czas można zmienić sprzęt. 

Ze swojego doświadczenia powiem, że testowałem kiedyś Klipsch RP, monitor audio bronze i silver.

Bronze - zamulony dźwięk

Klipsh - fajny bas, ale brak średnicy

Silver - ładny czysty detaliczny i poprawny dźwięk w całym paśmie.

Cenowo stać mnie było tylko na klipsch i mam je już kilka ładnych lat.

Z czasem dołożyłem kabelki tellurium qultra blue i poprawiłem dźwięk o 5-10%.

Ja nie gonię żadnego królika bo już go dawno złapałem,

ale posłuchaj marki Dali a konkretnie od serii Opticon w górę to zobaczysz to co znaczy średnica, detaliczność i neutralność brzmienia.

Ja przed zakupem Dali odsłuchiwałem wszystkie wyżej wymienione marki po za Dynaudio ale to też Duńskie więc z góry założyłem że jak Skandynawia to będzie grało podobnie i wybrałem Dali.

Klipsch RP, JBL seria Studio, Definitive Technology, Polk Audio - łubu dubu po amerykańsku dla ludzi którzy nie mają kasy na   poważny sprzęt ale jako pierwsze głośniki w życiu dla nastolatka to ok.

B&W, KEF oraz Monitor Audio - czyli w skrócie brytyjska szkoła grania dla mnie były zbyt męczące to był istny jazgot                           na skrajach pasma istna krew z uszu i nie było tej czytelności i szczegółowości jak w Dali.

Sonus Faber - był moim faworytem zaraz po Dali ale raz cena musiałem zrobić system 7.1.4 oparty w całości na    

Sonetto a to było zabójcze finansowo, ale brzmienie było naprawdę ok, detal barwa, neutralność ale brakowało dołu czyli basu który w Opticonach był na wyższym poziomie.

Focal z serią Aria - w ogóle nie udana koncepcja grania za dużo basu za dużo dołu, brak tej wymarzonej góry poprzez zastosowanie kopułki wysokotonowej zamiast wstęgi i przetwornika ciśnieniowego tak jak w Opticonach, średnica też nie dawała mi tego czego chciałem nie było tych szczegółów jak w Opticonach, ale w górze były najsłabsze a na wysokich tonach mi bardzo zależało.

Audiovector - za drogie ale też Duńskie tak jak Dali i nie było tego rzucania mięsa po pokoju jednak dół i bas w Opticonach lepszy.

Dodam jeszcze tylko że Dali od serii Opticon w górę jest produkowany ręcznie w Kopenhadze i części również to nie made in Chinczyk tak jak prawie wszystkie wyżej wymienione kolumny, tylko Dali i Sonus Faber robi kolumny tam skąd pochodzi manofaktura wraz z częściami, a nie podzespoły do głośników sprowadzane a Azji gdzie robią to dzieci za miskę ryżu.

I jeszcze jedno nie wierzę w to że kabel głośnikowy może poprawić brzmienie kolumn o 5,10 czy nawet 1%, jeszcze dobra listwa zasilająca przepięciowa i dobry kabel zasilający od ściany do wzmacniacza, ale kable głośnikowe nigdy na frontach i centralnym mam najtańszą Melodikę a na surroundach bocznych tylnych i Atmosach mam 2x 1,5mm2 Klotza.

Edytowane przez JVC 4K

Słuchałem też zupełnie przypadkowo Revel to też amerykanskie głośniki ale w odróżnieniu od Klipscha czy JBL-a granie mi pasowało ale w serii Ultima2 a tam kosmos cenowy, zaś niższa seria Performa nie miała tych detali i szczegółowości co Dali.

Wszystko też zależy od zastosowanego wzmacniacza którym możemy zmienić barwe grania kazdej kolumny głośnikowej.

Edytowane przez JVC 4K