Skocz do zawartości
IGNORED

UWAGA podróbki!

Rekomendowane odpowiedzi

Sklep Nowy Elektronik sprzedaje podrobione tranzystory  toshiba 2sa1930 2sc5171. Zamiast pary komplementarnej dostaniecie tak podrobione tranzystory że obydwa w parze będą npn mimo iż są sygnowane odpowiednim logiem odpowiadającym oryginałom.

Edytowane przez Audiovintyge4you
https://www.audiostereo.pl/topic/164451-uwaga-podr%C3%B3bki/

Ostatnio wstawiłem do ampli tunera hybrydy stk ( na bank podróbki/zamienniki ) i o dziwo działają 🙂 

Kupiłem też chińskie 2sc2999 :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

to niby nie są podróbki, ciekawe czy będą trzymać parametry.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez daris666

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

Dalej opowiadacie te historie o obudowach z nadrukami. 

Nie ma to żadnego znaczenia.

Nie ma żadnej trudności aby oszust zrobił obudowę taką samą jak producent. 

Oszust to oszust. Demaskować i tyle. 

Ostatnio kupiłem jakieś tranzystory mocy w "przypadkowych" obudowach i o tandetnych napisach. Parametrami okazały się spełniać specyfikację. Wcześniej kupowałem jakieś w wycyzelowanych obudowach, będące jakimś śmieciem. Nie mamy na to wpływu.

Również wagą tranzystora nie ma co się ekscytować. Jak ludzie zaczęli na wagę oceniać ogniwa Li-Ion  to oszuści dosypują piasku.

Takie czasy...

Kolmen 😄 Rozwalasz mnie. Raz do ciebie napisałem po czym sugerujesz, że TME sprzedaje podrabiane elementy. Zapytałem o dowody to stwierdziłeś, że (cytuję!) 

"Wybacz ale nie poświęcę kilku godzin dla zaspokojenia Twojej ciekawości"

Ja się nie upieram, że ktoś nie sprzedaje podróbek, ale gadanie, że to robi bez dowodów to dla mnie jest po prostu śmieszne. także niejaki "kolmen", weż pan ogarnij 🙂 Podałbyś zdjęcia, opis, każdy by zobaczył o co chodzi, wiedziałby czego unikać a tak to tworzysz niestworzone historie i jeszcze mnie nazywasz obrońcą oszustów 😄 zrobiłeś mi dzień

Edytowane przez gavron04

www.gavron04.diyaudio.pl układy audio 

8 godzin temu, gavron04 napisał:

Kolmen 😄 Rozwalasz mnie. Raz do ciebie napisałem po czym sugerujesz, że TME sprzedaje podrabiane elementy. Zapytałem o dowody to stwierdziłeś, że (cytuję!) 

"Wybacz ale nie poświęcę kilku godzin dla zaspokojenia Twojej ciekawości"

Ja się nie upieram, że ktoś nie sprzedaje podróbek, ale gadanie, że to robi bez dowodów to dla mnie jest po prostu śmieszne. także niejaki "kolmen", weż pan ogarnij 🙂 Podałbyś zdjęcia, opis, każdy by zobaczył o co chodzi, wiedziałby czego unikać a tak to tworzysz niestworzone historie i jeszcze mnie nazywasz obrońcą oszustów 😄 zrobiłeś mi dzień

Uderz w stół a nożyce się odezwą 😄

10 godzin temu, Ricambi napisał:

To poproszę o konkretne informacje, takie pisanie z dupy niczego nie rozjaśnia.

Też poproszę o konkretną informację zwłaszcza, że ostatnio kupowałem u nich tranzystory które były tańsze niż na alle... .

Nie zakładam nowego tematu, bo szkoda, taka przygoda; w pdf zrzut konwersacji z OLX, na foto szczegóły.

Ukryta Zawartość

x1.png

x2.png

x4.png

x3.png

To ja kupiłem głowicę, dla jasności.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez terminus

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH 

Z tym TME to nie przesadzajcie! Kupuję tam średnio raz w tygodniu, mam z nimi spore obroty i na tysiące zamówionych pozycji może z raz dostałem podróbkę tranzystora Toshiby. W tym przypadku jednak ryzyko było wliczone w zakup bo ten tranzystor był już nie produkowany.

W dniu 6.08.2023 o 00:48, Ricambi napisał:

To poproszę o konkretne informacje, takie pisanie z dupy niczego nie rozjaśnia.

Kilka sytuacji , kilka lat temu

Dotyczyły tranzystorów i układów scalonych

Nie kupuję u nich już od kilku lat

Edytowane przez kolmen
11 godzin temu, terminus napisał:

Nie zakładam nowego tematu, bo szkoda, taka przygoda; w pdf zrzut konwersacji z OLX, na foto szczegóły.

Ukryta Zawartość

x1.png

x2.png

x4.png

x3.png

To ja kupiłem głowicę, dla jasności.

Miałem szpulaki za czasów PRL i nieraz kupowałem takie. Jakość była katastrofalna. ZAWSZE trzeba było wybierać z kilku takie jako tako złożone, a to szczeliny były widoczne, a to krzywo spasowane, a to wżery w okolicy szczelin. O trwałosci nawet nie wspominam, bo wytrzymywaly kilka miesięcy, a potem śmietnik.

Próby szlifu zawsze kończyły się źle. Nie nadawały się do tego. Szczelina pokazywała się bardzo szybko. Niestety one tak spieprzone wychodzily wprost z fabryki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakość z czasem spadała. Był czas , że U24.203S były nieco lepsze od 203.4. Pod koniec produkcji blizej końca PRL była już tragedia ogólna. Nie pamiętam kto to produkował, ale wpuszczanie takiego czegoś na rynek to nawet w tych czasach to był wstyd. Korzystali skurczybyki z ogólnego niedoboru towaru. Towar sie sprzedawał, był poszukiwany. Nie było alternatywy

Ok Panowie, ja to chciałem tylko zwrócić, ale sprzedawca wmówił sobie, że chcę go oszukać. I zaczął się jąkać.

Ale oczy i lupa nie kłamią. Ta część obudowy błyszczy jak złoto. A rok prod. 1983.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH 

19 godzin temu, Muzg napisał:

Z tym TME to nie przesadzajcie! Kupuję tam średnio raz w tygodniu, mam z nimi spore obroty i na tysiące zamówionych pozycji może z raz dostałem podróbkę tranzystora Toshiby. W tym przypadku jednak ryzyko było wliczone w zakup bo ten tranzystor był już nie produkowany.

Z całym szacunkiem, ale nie powinno być w TME tego tranzystora, a tym bardziej jego podróbki.

2 godziny temu, terminus napisał:

Ok Panowie, ja to chciałem tylko zwrócić, ale sprzedawca wmówił sobie, że chcę go oszukać. I zaczął się jąkać.

Ale oczy i lupa nie kłamią. Ta część obudowy błyszczy jak złoto. A rok prod. 1983.

Ukryta Zawartość

Takie g... wypuszczała fabryka. Niekoniecznie sprzedawca mógł to "poprawiać"

Natrafiłem w piwnicy na pudełko takich głowic. Gdzieś mi potem wcięło. Jak znajdę to mogę Ci wysłać. Tylko lojalnie muszę napisać, że jakość jak zwykle czyli do dupy. Nie pamiętam czy to były odrzucone przeze mnie czy używane.

Ukryta Zawartość

12 godzin temu, przemak napisał:

Moja Aria kupiona w pewexie miała głowice z rozjechanymi w pionie blaszkami na szczelinie. 

Nie dowartościowujesz się tym Pewexem? Nie pamiętam żeby tam trafiła, prędzej w sklepach dla górników…

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Słabą masz pamięć ....

14 hours ago, przemak said:

Moja Aria kupiona w pewexie miała głowice z rozjechanymi w pionie blaszkami na szczelinie. 

To niestety była norma. Moja Dama Pik, co prawda nie z Pewexu miała taką samą wadę.

W dniu 9.08.2023 o 21:32, ASURA napisał:

Nie dowartościowujesz się tym Pewexem? Nie pamiętam żeby tam trafiła, prędzej w sklepach dla górników…

A ja swoją kupiłem w sklepie rtv w Warszawie 🙂

I wiozłem ją pociągiem na Śląsk 😄

Godzinę temu, kolmen napisał:

A ja swoją kupiłem w sklepie rtv w Warszawie 🙂

I wiozłem ją pociągiem na Śląsk 😄

A moje szpulaki były z drugiej ręki. Obie Arie były do kitu zajechane po prostu, trzeba było robić mechanike kapstany krzywe i takie chyba wyszły z fabryki, znajomy tokarz prostowal, stale był problem z regulacją filcowych sprzęgieł pod talerzykami. Najlepsza była jednak Dama Pik, a wcześniejszy M2405 też w miarę. Po regulacjach to nawet grało. Kaseciaki z ZRK graly o wiele gorzej. Natomiast u kolegi no niestety jak uruchomił Technicsa kaseciaka i to nie był jakiś wypasiony model zrozumiałem czym są nasze magnetofony.

43 minuty temu, Krzych 2 napisał:

zrozumiałem czym są nasze magnetofony

Niestety..

Ja Arię "wychodziłem" - miałem zarobione sto bonów, nosiłem je przy sobie (a to był majątek, na szczęście nikt nie wiedział), a pewex był za rogiem obok liceum (Poznań, deptak - dla wtajemniczonych). Zawziąłem się i od pierwszego września codziennie po szkole byłem w pewexie: "Dzień dobry, czy są magnetofony Aria? Do widzenia". Codziennie. Tak gdzieś na początku października usłyszałem "Masz kasę? Pokaż? To chodź" i na zapleczu pokazano mi arię w kartonie. Kupiłem, wziąłem, oczywiście bez sprawdzania, przywiozłem tramwajem 😉 W domu okazało się, że działa, ale strasznie hałasuje - wygięte cięgło ocierało o pasek, dlatego nie sprzedali. Drobiazg. A głowica, kto tam patrzył na głowicę ;)

Tak samo kupiłem parę lat później (82-83 jakoś) tuner tsh 113 - 5750 kosztował - poszedłem w miasto, miały być zodiaki, skończyłem pod sklepem na drugim końcu miasta, długa kolejka "Co będzie? Tunery, na listę kolejkową. A to ja postoję mam czas" Dochodzę do lady, oczywiście niczego nie ma. "A co to jest? A to dwudziesty piąty TSH 113 ale zepsuty, klient nie wziął. A można kupić? No w sumie... To ja poproszę". Do naprawy gwarancyjnej (bo plomby), wymienili bezpiecznik i nowiutki tuner bez listy kolejkowej był mój 😉 Wzmacniacz wiadomo, diy na GML 025 z korektorem graficznym, a co, kolumny tak samo diy 😉 - żeby kupić sklejkę mój ojciec załatwił zaświadczenie że ma chory kręgosłup i musi spać na twardym i na tej podstawie sprzedali mi arkusz sklejki w "Zrób to sam" ;)

Gdyby nie BOMIS, to co byśmy w 70 i 80 latach lutowali? Ja miałem TG5S i TG55S (syf, beta w okolicy pięć) z rozbiórki, ale inni co nie mieli ojca na polibudzie? ;)

nagrywamy.com

W dniu 4.08.2023 o 16:06, Audiovintyge4you napisał:

Sklep Nowy Elektronik sprzedaje podrobione tranzystory  toshiba 2sa1930 2sc5171. Zamiast pary komplementarnej dostaniecie tak podrobione tranzystory że obydwa w parze będą npn mimo iż są sygnowane odpowiednim logiem odpowiadającym oryginałom.

Nic nowego, takie kwiatki zdarzają się nawet u poważnych graczy, ostatnio trafiły mi się mje340 / mje350 oba NPN z Mousera

Proste że nic takiego i się zdarza ale w sumie fajnie wiedzieć żeby tam akurat tych nie kupować a można się połakomić z racji tego że te tranzystory są już prawie nie spotykane

48 minut temu, przemak napisał:

Gdyby nie BOMIS, to co byśmy w 70 i 80 latach lutowali? Ja miałem TG5S i TG55S (syf, beta w okolicy pięć) z rozbiórki, ale inni co nie mieli ojca na polibudzie? 😉

W Składnicy Harcerskiej można było kupić trany bez oznaczeń 🙂

Germanowe oczywiście 😄

44 minuty temu, przemak napisał:

kolumny tak samo diy 😉 - żeby kupić sklejkę mój ojciec załatwił zaświadczenie że ma chory kręgosłup i musi spać na twardym i na tej podstawie sprzedali mi arkusz sklejki w "Zrób to sam" 😉

To i tak miałeś wypas. Moje pierwsze diy były zrobione ze starych mebli oklejone tapetą drewnopodobną, wymiary z d... Oczywiście zrobione na wzór altusów. Głośniki przypadkowe takie jakie mogłem gdzieś znaleść. Jedno co przypadkiem calkiem zrobiłem sensownie to to, że byly zamknięte i sporo wytłumienia wewnątrz. Grały no nie grały, ale czlowiek sie cieszył, że ma i bylo na czym troche po hałasować. 

4 minuty temu, kolmen napisał:

W Składnicy Harcerskiej można było kupić trany bez oznaczeń 🙂

Można było dostać trochę łatwiej odpadowe trany bez literki B np W Bomisach się trafiały takie. Odpadowe moduły z telewizorów, i innych urządzeń. Nieocenione źródło części.

56 minut temu, przemak napisał:

TG5S i TG55S

Na tych zbudowałem swój pierwszy wzmacniacz tranzystorowy. Był tam jeszcze jakiś npn zapewne krzemowy, nie pamiętam jaki. 

Do tego momentu tkwiłem w technice lampowej...

A wzmacniacz na TG grał wspaniale. Już nigdy nie wróciłem do lampy... 🙂

Tak trochę nas wzięło na wspominki poza tematem. Apropos szansy na kupienie oryginałów to jest nieco większa w sklepie Lewandowscy, jakiś czas temu TvSatShop miewał pewniaki. Ryzyko jest zawsze. Na Ebayu Jimsaudio był pewniakiem. Jak to teraz jest nie wiem.

• Pokaż nowe odpowiedzi