Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny Yamaha Pianocraft

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy, czy ktoś orientuje się w czym różnią się kolumny Yamaha NX-E400 of E800 (seria Pianocraft)? Mam E400 ale chciałbym skompletować zestaw E800/810, wzmacniacz i DVD już mam.

Sprawdzałem specyfikacje ale wygląda na 100% identyczną dla obu modeli. Może mają inne zwrotnice?

https://www.audiostereo.pl/topic/164501-kolumny-yamaha-pianocraft/

A nie lepiej byłoby do Pianocrafta dać jakieś firmowe monitory ?

Oczywiście dla kolekcjonera to pomysł nie do przyjęcia 😉 

Weź też pod uwagę, że modele 400/800 może różnić tylko naklejka ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Zdecydowanie warto iść w kolumny innych producentów bardziej "kolumnowych". B&W (detal, przestrzeń, powietrze), Elac (spokój nasycenie, miękki bas). 
Zapraszamy do kontaktu z jednym z salonów i umówienie się na odsłuch porównawczy na swojej elektronice:

https://www.tophifi.pl/salony.html

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

13 godzin temu, Marek.S napisał:

Koledzy, czy ktoś orientuje się w czym różnią się kolumny Yamaha NX-E400 of E800 (seria Pianocraft)? Mam E400 ale chciałbym skompletować zestaw E800/810, wzmacniacz i DVD już mam.

Sprawdzałem specyfikacje ale wygląda na 100% identyczną dla obu modeli. Może mają inne zwrotnice?

wymiary, specyfikacja, wygląd...to dokładnie to samo.

Jeżeli nie chcesz na siłę kompletować pianocrafta to poszukaj kolumn innego producenta. Pozwoli Ci to przede wszystkim dopasować brzmienie pod Twoje preferencje odsłuchowe. Określ swój budżet a będzie łatwiej coś zaproponować.

Witam, chodzi tylko o skompletowanie zestawu, stąd pytanie o samego Pianocrafta. Mogę sobie podłączyć B&W, Piegi, Focale, Dali czy to tam jeszcze stoi ale chodziło mi o kompletny zestaw, z którego własnie brakuje mi tylko kolumn E800 (E400 mam).

Wypada tylko zdobyć gdzieś same naklejki od 800' 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

15 godzin temu, Marek.S napisał:

Inny producent kolumn się kłania 😛

3 godziny temu, Marek.S napisał:

Witam, chodzi tylko o skompletowanie zestawu, stąd pytanie o samego Pianocrafta. Mogę sobie podłączyć B&W, Piegi, Focale, Dali czy to tam jeszcze stoi ale chodziło mi o kompletny zestaw, z którego własnie brakuje mi tylko kolumn E800 (E400 mam).

Żeby go sprzedać? 

Bo nie widzę innego powodu. 

Wystaw sama jednostkę też łatwiej pójdzie niż z tymi kolumnami.

Teraz, Marek.S napisał:

Nie, chce po prostu kompletny zestaw. Pytam o kolumny a nie o elektronike 😉

Ale po co?

Skoro zimnymi kolumnami gra lepiej?

Będziesz na to patrzył tylko?

Tak, postawie sobie na szafce w sypialni i chciałbym żeby był kompletny. Dlatego pytam o kolumny bo te od E400 mam i ciekawi mnie różnica w modelu E800, jeśli taka wogóle występuje.

Teraz pewnie zostane zjedzony żywcem 😄 😄 - uważam że te od E400 grają bardzo dobrze, nawet świetnie jak na kolumny od miniwieży.

Edytowane przez Marek.S

No to tak zostałeś zjedzony żywcem

Nie ma różnic między tymi kolumnami. Szkoda bo nie chcesz posłuchać zdrowych porad. 

Postaw sobie zatem te kolumny Yamahy i oby Ci służyły. I temat do zamknięcia 🙂

trzymaj się zdrowo

Zadałem proste, konkretne pytanie i jedyne co otrzymałem to offtopic.

a) Sklep oferujący zakup kolumny innej marki.

b) Że te kolumny są be i z innymi gra lepiej

c) Gdybanie

Żadnej odpowiedzi na pytanie w pierwszym poście. Temat faktycznie do zamknięcia.

Edytowane przez Marek.S

To i tak masz szczęście, bo bywają wątki, gdzie próba dokupienia czegokolwiek

do posiadanych gratów kończy się poradą - zezłomuj wszystko, bo ... 😉 

Kolumny 400 bywały kilku wersjach; do tego o różnych mocach,

a opinie miały dobre. Nie tylko jak na graty do miniwieży ...