Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny, kable etc. o Manleya Stingray?

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam od 6 lat Manley Stingray I.

Grają z Translator Stylus One (świetne kolumny, produkowane do 1998 r.), głośniki papierowe ScanSpeak etc.

CD Primare CD 22- niestety słabej trwałości laser Sanyo ale gra naprawdę pięknie...

Coś nie do końca gra mi ten zestaw. Kable interconnect AudioQuest Sky- wysoki model, ale głośnikowe QUAD-y.

Mam wrażenie, że każda CD gra zbyt nisko... Jakby brakowało soprany i wysokich tonów...

Jakieś propozycje zmian? 🙂

20 minut temu, Gracjanx napisał:

Manley Stingray I

Na jakich lampach?

20 minut temu, Gracjanx napisał:

Jakieś propozycje zmian?

Bo właśnie w lampach jest największa rezerwa modyfikacji brzmienia. Nie w kablach. Na drugim miejscu można pomyśleć o nowym odtwarzaczu. Na temat głośników się nie wypowiadam bo ich nie znam 

Teraz, Gracjanx napisał:

2AT7EH electro harmonix x 2

Zacznij od wymiany tego. EH są słabymi lampami. Jedynie JJ są od ich gorsze. Zainwestuj w Siemens, RCA albo Sylvania. Tu masz największą rezerwę brzmienia. Masz na forum zakładkę poświęconą lampom. Tam poszukaj konkretów na temat brzmienia poszczególnych lamp 

11 minut temu, Gracjanx napisał:

64/4

6414

Ok, super dzięki bardzo za sugestię. Na pewno się do nich dostosuję 😉

A może jeszcze inaczej. Załóżmy, że powinienem wymienić wszystkie lampy.

Jakie kupić i gdzie...? 

Sprawdzony świetny sklep - 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Roon + SOtM sMS-200 Neo, DAC-Wolfson WM8741, Denon DCD-1700NE, Naim Supernait 2, ProAc Response DB1, REL T/5x

Ja kupowałem w Hornet9. Sprawdzony sprzedawca. Co do doboru lamp. 12AT7 kupuj NOS (ja bym myślał o Siemensach - nawet używanych z wysoką emisją). Lampy mocy mają znaczenie dla brzmienia ale mniejsze. Ludziska sobie chwalą Psvane. Kiedyś były problemy z ich trwałością. Podobno się poprawiła. Co do 6414 nie wypowiadam się. Nie znam tych lamp. Ale o szczegóły odsyłam do zakładki Lampy. Tam dowiesz się konkretów także od ludzi, którzy mają wzmacniacze Manleya

1 godzinę temu, piotrek7 napisał:

Zacznij od wymiany tego. EH są słabymi lampami. Jedynie JJ są od ich gorsze. Zainwestuj w Siemens, RCA albo Sylvania. Tu masz największą rezerwę brzmienia. Masz na forum zakładkę poświęconą lampom. Tam poszukaj konkretów na temat brzmienia poszczególnych lamp 

6414

Stare shuguangi z czasów świetności Yaqina nie były lepsze. Translatory oryginalne, nie dorwał się do nich jakiś domorosły tuner? Scanspeak D2010 nie powinien grać ciemno.

Edytowane przez Marek.S

Głupie pytanie: co to za quedy? A może i drugie: nie znam grata, ale wy. słuchawkowe jest? 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Gość

(Konto usunięte)

Lampy lampami, zmienią zapewne brzmienie. Jednak to dziwne jak odbierasz ten wzmacniacz. Słuchałem go uważnie w salonie audio we Wro. i na pewno bym nie pwiedział że jakoś wyraźnie brakuje mu wybrzmień wysokich czy jasne soprany i na pewno nie gra nisko. Wg mnie raczej b. równo. Słuchałem oczywście na fabrycznych lampach, czyli takich jakie masz. Czy próbowałeś podłączać inne głośniki? Mi to pachnie właśnie manierą grania obecnych głośników (choć ja ich nie znam). Jeśli masz możliwość, to brać manleya pod pachę i do najbliższego salonu audio. Lepiej naprawdę znaleźć najpierw przyczynę tych ułomności dla Ciebie niż od razu wydawać na lampy, których komplet jednak trochę będzie kosztował. Ponieważ nie masz doświadczenia w lampach, to może może być długa i kosztowna droga.IMO.

Edytowane przez pantagruel
lit

W lampach nie doradze ale jak chcesz porzadny ale po jaśniejsze stronie kable i to fajnie rozdzielcze to polecam Kimber Kable 8TC może być 4TC ale uwaga na podróbki z AliExpress

Ja bym się zainteresował kablami zbliżonymi do tego IC Audioquesta.

Kable solid powinny dźwięk otworzyć a czy tak będzie wystarczy groszowa

próba z tanimi kablami zanim zaczniesz szukać docelowych.

Albo wypożyczyć choćby White Lightning Nordosta, co może być trudne,

ale warto spróbować.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

W dniu 15.08.2023 o 20:27, Gracjanx napisał:

Jakby brakowało soprany i wysokich tonów.

a te wysokotonowe nie były przypadkiem na ferofluidzie? jak tak, to po 20 latach miał prawo wyschnąć...

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Były na ferrofluidzie i to nie przypadkiem 😉 - bo była też wersja tego

samego głośnika BEZ ferrrofluidu.

Jest gorsza wiadomość, bo gdyby były z początku produkcji:

"gebouwd van 1988-1998"    

Ukryta Zawartość

to mogą mieć nawet ponad 30 lat.

Ukryta Zawartość

14 godzin temu, audioburak napisał:

Głupie pytanie: co to za quedy? A może i drugie: nie znam grata, ale wy. słuchawkowe jest? 

QED Silver anniversary xt.

W dniu 15.08.2023 o 23:39, Marek.S napisał:

Stare shuguangi z czasów świetności Yaqina nie były lepsze. Translatory oryginalne, nie dorwał się do nich jakiś domorosły tuner? Scanspeak D2010 nie powinien grać ciemno.

Kolumny kupiłem kilka lat temu, na pewno oryginały i na pewno nikt się do nich nie dobierał...

Tym bardziej polecam próbę z kablem solid.

Co do wyjścia słuchawkowego, to znalazłem -

wersja pierwotna nie ma; dopiero z symbolem II ma gniazdo.

Szkoda, bo byłoby od razu wiadomo, czy wzmacniacz daje dokładnie to,

co dostanie z CD'ka czy innego źródła. Odpadła by żonglerka lampami.

W ogóle trochę za dużo niewiadomych 😉 bo i wzmacniacz, kable a i

kolumny nie wiadomo dokładnie.

Gdybym sam miał takie rozterki, pewnie na początek zakupił bym śrubokręt

i jakiś tani tweeter żeby go podłączyć choćby na chwilę do porównania.

Wtedy mogły by upaść podejrzenia, co do Scana D2010.

Jedna niewiadoma mniej 😉 

Następne byłyby pewnie próby z kablami, a lampy wtedy, gdyby poprzednie

dwa ćwiczenia nie przyniosły nic nowego.

stingray ma fantastyczne wyjście słuchawkowe! miałem go kiedyś przez kilka tygodni w domu: to były bardzo dobre odsłuchy…na pewno nie brakowało detalu, czy ogolnie góry.

????

• 2 miesiące później...
Gość

(Konto usunięte)

Panowie, nie widzę osobnej zakładki czy klubu manley (może mi wskażecie, bo ta wyszukiwarka tutaj jakaś dziwna) lub podpowiecie. Natknąłem się za sprawą jednego z userów na japońską firmę AirBow. Tiuningują różne sprzety, głównie marnatz i cec, ale też manleya. W tym jubmo shrimp, którego mam. Polecają wymienić lampy fabryczne na następujące:

5670 (USA GE NOS) x 2
5687 (USA GE NOS) x 2

Jedna ruska zostaje ta sama.

Co tym sądzicie, macie takie doświadczenia? I czego można się spodziewać?