Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner do kina domowego dobrze grający w STEREO

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Grzebałem trochę na forum ale nie znalazłem konkretnej odpowiedzi więc postanowiłem napisać nowy temat. Mój stary DENON AVR 1507 niestety ma problemy z procesorem i przestało mu działać wejście optyczne oraz głupieje w ustawieniach wejść i głośników. Pomyślałem że zmienię go na coś nowszego ale nowe w przedziale do 3000 zł grają jak tanie bezprzewodowe słuchawki. Postanowiłem trochę poszukać wśród starszych modeli i natrafiłem na HARMAN-a AVR265. Mam do was pytanie czym różni się model AVR 255 od 265 pod kontem dźwięku. Nie obchodzą mnie bajery. Wystarczy mi by jak najlepiej zagrał w stereo. Od samego kina dużo nie wymagam bo ścieżka dźwiękowa w filmie stawia przed sprzętem audio mniejsze wymagania. Wiem że do stereo najlepszy jest wzmak stereo ale mi zależy na uniwersalnym sprzęcie który głównie działa przy TV ale czasem coś włączę coś w STEREO i zależy mi na możliwie najlepszej jakości dźwięku w STEREO jaki można osiągnąć z takiego sprzętu. Czytałem też o DENON AVR 2113. Morze macie coś lepszego do zaproponowania w cenie używki do 2 tyś.

48 minut temu, JAREKMAX napisał:

Wystarczy mi by jak najlepiej zagrał w stereo.

Ponegocjuj cenę i  zainteresuj się może Arcamem .

Firma która przykłada się do dżwięku dwukanałowego w Amplitunerach AV .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, KALIBER napisał:

Ponegocjuj cenę i  zainteresuj się może Arcamem .

Firma która przykłada się do dżwięku dwukanałowego w Amplitunerach AV .

Ukryta Zawartość

Toś mi zabił ćwieka. Ciekawe z jakimi głośnikami trzeba by go zestawić aby wydobyć z niego to co potrafi.

Ukryta Zawartość

17 godzin temu, JAREKMAX napisał:

Ciekawe z jakimi głośnikami trzeba by go zestawić aby wydobyć z niego to co potrafi.

To zależy jakiego brzmienia oczekujesz , jakie masz żródło , wielkość pomieszczenia ,  akustykę , jakie masz obecnie kolumny ?

Pozdrówko . 

3 godziny temu, KALIBER napisał:

To zależy jakiego brzmienia oczekujesz , jakie masz żródło , wielkość pomieszczenia ,  akustykę , jakie masz obecnie kolumny ?

Pozdrówko . 

Obecnie pomieszczenie 13 m2 ale docelowo wyląduje w salonie 30m2. Lubie ciepłe brzmienie. Bardziej lampowe. Słucham różnych rzeczy prócz disco polo, contry, jazzu, metalu. Najwięcej muzyki filmowej, akustycznej trochę klasyki i transu.

A jest ktoś kto słuchał i porównywał tego HARMANA AVR 265 ??? Mam lęki przed wejściem w półkę ARCAM-a lub NAD-a. bo za tym pójdą lepsze głośniki a następnie odtwarzacz i 6 - 7 tysi pęknie. Niestety w miarę jedzenia apetyt rośnie. Za HARMANA z dobrymi głośnikami na jego poziomie np JBL E80 dam max 2500 - 3000 i nic więcej nie będzie mnie kusiło. Wiem z doświadczenia jak zaczołem się bawić w AUDIO w samochodzie a skończyło się grubo. Teraz jestem zadowolony z efektu ale ilość pracy i kasy wydanej przerósł plany 3x. Podejrzewam że zarażę się tym samym w domowym audio jak pójdę w NAD-a czy ARCAM-a.

Jeśli szukasz amplitunera kina domowego który dobrze zagra ci w stereo to będzie to Arcam nad anthem albo Cambridge. 

Harmany też umiejętnie grały w stereo ale kupno używanego to spore ryzyko. One były mocno awaryjne

Co tu pisać kiedy Harmany czy Denon proponowany , to budżetowa półka za circa 2,5 a Arcam koło 10tysi .

Na szybko  coś do Arcama .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez KALIBER

Witajcie Jakie polecicie głośniki z którymi dobrze zagra w mieszanej muzyce HARMAN AVR 265? Nie jestem górnych lotów audiofilem i zdaję sobie sprawę ze czym więcej wydam tym dźwięk z głośników będzie bardziej poprawny patrząc na niego obiektywnie. Ale subiektywnie słucham różnej muzyki. Nie słucham tylko metalu i disco polo oraz tej dzisiejszej młodzieżowej muzyki której nawet nie potrafię nazwać. Lubie najbardziej muzykę filmową i instrumentalną. Koncerty Hansa ZImmer-a ale również lubię trochę starych popów. Najbardziej lubie ciepłą lekko ubarwioną górę wyrażne i naturalne wokale, a bas w miarę nie wlekący ale głęboki. Pokój 20m2. Co proponujecie z używki z okolic 2005-2010 roku do kwoty 2,5tyś zł. za 5.0 lub 5.1. Zastanawiałem się nad Paradigm MONITOR 5 lub 7 (mi się podobają jak grają). Może za ostrą mają górę ale mi się podoba lub dedykowanymi do HARMAN-a JBL E80. Kiedys miałem krótko WHARFEDALE CRYSTALE z DENONEM i było słabo i nijako. Ale czytałem że DIAMOND-y 10 już lepiej grają. Może jakieś inne propozycje. Ja tylko z opinji innych najbardziej skłaniam się ku JBL E80 + SUB z odcięciem na 40-60 Hz aby wyciągnąć z nich głębszy bas.

Zrobiłem tak. Zamówiłem do odsłuchu i porównania PARADIGM Monitor 7.5 i JBL E80. Będę mógł porównać obie obok siebie w tych samych warunkach. Mam jeszcze dylemat co do amplitunera. Mam już HARMAN-a AVR265 i zastanawia mnie czym różni się osłuchowo od AVR365 i AVR460? Nie chodzi mi o moc a o jakość dźwięku. Czy warto się zastanawiać nad zmianą???

Z góry dziękuję za pomoc.

Edytowane przez JAREKMAX

No i po pierwszych 2 godzinach porównywania mogę stwierdzić tak. Paradigm MONITOR 7V5 ma ładniejsza i bardziej szczegółową górę za to mniej basu w porównaniu do JBL E80. Za to JBL E80 są troszkę mocniejsze. Słychać tą różnicę ale nie jest to jakaś porażająca różnica. Gitarowe kawałki lepiej brzmiały na JBL natomiast większość wokali na PARADIGM. Mam wrażenie ze PARADIGM w porównaniu do JBL ma cieplejszą lekko podbarwioną górę a JBL jakby troszkę stonowaną w porównaniu do PARADIGM. JBL ogólnie troszkę większe są więc stąd też może być ta większa moc. JBL ma 21 x 35 x 94 natomiast PARADIGM ma 17 x 28 x 94 (sz x gł x wys). Zostawiam PARADIGM ze względu na cieplejszą lekko osłodzoną górę i mniejsze gabaryty które zwyczajnie są bardziej ustawne.

Ponawiam pytanie odnośnie aplitunera. Czym różnią się HARMAN AVR265 od AVR365 i AVR460