Skocz do zawartości
IGNORED

Denon avr-x2800h vs Yamaha RX-V6A

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Czy mogliby mi Państwo doradzić jaki zestaw z poniższych komponentów będzie najlepszy do konfiguracji 5.1.2 (głośniki Atmos, np. instalacyjne, w suficie nad fotelami) do pokoju 35 m2 ? Zestaw ma służyć w 50% do muzyki filmowej, pop i rock oraz w 50% do filmów akcji, s-f, wojennych.  Ważniejsza niż funkcjonalność jest dla mnie jakość dźwięku, w szczególności w stereo. 

Obecnie jeszcze nic nie kupiłem ale wstępnie upatrzyłem sobie takie komponenty :

1.  Yamaha rx-v6a

2. Denon avr-x2800h

3. Klipsch RP 6000f + pozostałe do kompletu 5.1.2

4. Polk Audio Signature Elite ES60 + pozostałe do kompletu 5.1.2

5. SVS SB-1000 Pro (ważniejsza jest dla mnie "muzykalność" subwoofera niż potęga basu)

Edytowane przez Rafał42
https://www.audiostereo.pl/topic/164761-denon-avr-x2800h-vs-yamaha-rx-v6a/
2 godziny temu, Rafał42 napisał:

Ważniejsza niż funkcjonalność jest dla mnie jakość dźwięku, w szczególności w stereo.

I bierzesz pod uwagę klipsze???

3 godziny temu, Rafał42 napisał:

Witam,

Czy mogliby mi Państwo doradzić jaki zestaw z poniższych komponentów będzie najlepszy do konfiguracji 5.1.2 (głośniki Atmos, np. instalacyjne, w suficie nad fotelami) do pokoju 35 m2 ? Zestaw ma służyć w 50% do muzyki filmowej, pop i rock oraz w 50% do filmów akcji, s-f, wojennych.  Ważniejsza niż funkcjonalność jest dla mnie jakość dźwięku, w szczególności w stereo. 

Obecnie jeszcze nic nie kupiłem ale wstępnie upatrzyłem sobie takie komponenty :

1.  Yamaha rx-v6a

2. Denon avr-x2800h

3. Klipsch RP 6000f + pozostałe do kompletu 5.1.2

4. Polk Audio Signature Elite ES60 + pozostałe do kompletu 5.1.2

5. SVS SB-1000 Pro (ważniejsza jest dla mnie "muzykalność" subwoofera niż potęga basu)

Kolego można zapytać  czym się kierowałeś w tym wyborze? Czy to budżet? Czy coś innego?

10 minut temu, Gmow1977 napisał:

Kolego można zapytać  czym się kierowałeś w tym wyborze? Czy to budżet? Czy coś innego?

1. Yamacha i Denon moim zdaniem mają dobry stosunek jakości do ceny ... Pioneer i Onkyo to już niestety tylko logo.  

2. Polk i Klipsch to synonim KD 

3. Budżet 10 tyś bez subwoofera 

4. Wchodzi w grę tylko i wyłącznie nowy sprzęt 

Edytowane przez Rafał42
19 minut temu, Rafał42 napisał:

1. Yamacha i Denon moim zdaniem mają dobry stosunek jakości do ceny ... Pioneer i Onkyo to już niestety tylko logo.  

2. Polk i Klipsch to synonim KD 

3. Budżet 10 tyś bez subwoofera 

4. Wchodzi w grę tylko i wyłącznie nowy sprzęt 

Teraz jest dobra cena na zachodzie na  model wyższy Denona ...Avc x3800 h  

Np.tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przy tych metrach bym się zastanowił i wszedł w 4 Atmosy ....różnica KOLOSALNAn  tylko  budżet  no cóż trochę nie na rękę ...

Ukryta Zawartość

Piszesz, że chcesz KD a skupiasz sie na jakości w stereo. Nie tedy droga i napewno nie w tym budżecie. 
jeżeli chcesz żeby stereo było spoko to musi być coś co nie gra taka V-ka jak klipsch. 

14 minut temu, Gmow1977 napisał:

Przy tych metrach bym się zastanowił i wszedł w 4 Atmosy ....różnica KOLOSALNAn  tylko  budżet  no cóż trochę nie na rękę ...

Budżet mogę zwiększyć ... pod warunkiem, że będzie to naprawdę dobra inwestycja i dobry stosunek jakości dźwięku do ceny ... a przeskok na Denona 3800 czy Yamachę A4A już taki opłacalny nie jest. Myślałem już prędzej o końcówce mocy albo wzmacniaczu do napędzania frontów

A co do kolumn to odkąd weszły nowe normy zużycia energii moc amplitutenrów z wiadomego powodu jest ukrywana przez producentów - podają tylko moc dla dwóch kanałów. Czyli kupowanie większych i lepszych kolumn z głośnikami 20 cm może nie być dobrym pomysłem bo może być problem z ich wysterowaniem 

Edytowane przez Rafał42
37 minut temu, Rafał42 napisał:

Budżet mogę zwiększyć ... pod warunkiem, że będzie to naprawdę dobra inwestycja i dobry stosunek jakości dźwięku do ceny ..

Musiałbyś go podwoić....

37 minut temu, Rafał42 napisał:

przeskok na Denona 3800 czy Yamachę A4A już taki opłacalny nie jest

No jak nie jak tak...

Zyskujesz 4 kanały więcej 

Zyskujesz 4 wyjścia na sub

Możesz rozbudować system do 9.4.4

Zyskujesz wszystkie obecne systemy dźwięku przestrzennego łącznie z Auro3d i  Imax coś tam

Zyskujesz opcję aktualizacji do Dirac live (płatne ale jest).

Moc na kanał do 180W 

I to za coś ponad 4tyś PLN

No stary jak to nie jest dobry stosunek jakości do ceny to ja nie wiem czego ty oczwkujesz w tych pieniądzach?

17 minut temu, Gmow1977 napisał:

Moc na kanał do 180W 

Moc na kanał do 180W  ?????

Czy możesz mi przesłać link do jakiegokolwiek dokumentu TECHNICZNEGO Denona dla modelu AVR-X3800h , w którym jest informacja, że dla konfiguracji 9.4.4 ... ok. niech będzie nawet tylko dla 7.1.4 zapewni 180 Wat dla każdego z tych kanałów ?

Niech ta moc już nawet będzie dla impedancji głośników 8 Ohm chociaż zmierzona rzeczywista (dla całego pasma) impedancja 95% kolumn to tylko 4 Ohm 

Mówimy oczywiście o mocy ciągłej. 

Edytowane przez Rafał42

Nikt nie twierdzi, że to moc dla wszystkich kanałów ale tyle wyszlo w testach. 2x180W czyli więcej niż deklaruje producent. ZTCP ustawiony na 8 Ohm i 4 Ohmowe kolumny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

45 minut temu, Rafał42 napisał:

Moc na kanał do 180W

Ja to cytuję ze strony produc enta. To samo sie tyczy tego niższego modelu AVR x 2800 h... 150W.Różnica 30 W Pytałeś o różnice i co przemawia za więc napisałem.

Widzę że kolega chciałby Mercedesa w cenie Daci Logan ...Sorry tak się nie da....😅

Ta moc na kanał nic ci nie powie. Pokaże ci ze wzmacniacz z 50w mocy na kanał zwyczajnie zdeklasuje ten ampli , czytaj creek 50a , który nie kosztuje jakoś dużo i jest dość nową konstrukcją. 

Wolałbym mniej bajerów ale mozliwosc podpiecia koncowki ktora wyciagnie z kolumn duzo wiecej

jak szukasz jakości, to umów się do 2-3 salonów na odsłuchy na tych amplitunerach różnych kolumn. Jednak jak szukasz jakości w stereo, to Klipsch nie jest najlepszym pomysłem 😉

Z naszej oferty warto posłuchać tej Yamahy z kolumnami Elac; seria Debut Reference. Tutaj masz cały zestaw 5.0 z tą Yamahą: https://www.tophifi.pl/kino-domowe/zestawy-kina-domowego/rx-v6a-debut-reference-f-5-debut-reference-b-6-debut-reference-c-5-6261.html

Słuchając już tego poproś o podłączenie także lepszego ampli. Te kolumny mają potencjał na więcej: Yamaha RX-A2A a nawet A4a to nie jest wcale przesada 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

50 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Słuchając już tego poproś o podłączenie także lepszego ampli. Te kolumny mają potencjał na więcej: Yamaha RX-A2A a nawet A4a to nie jest wcale przesada 😉

To idąc dalej w tym kierunku, czy ma sens Yamaha RX-V6A  + RB-1552 MkII  zamiast Yamaha RX-A4A ? Cena jest zbliżona. Czy jakość pierwszego zestawu da wyraźną różnicę w jakości dźwięku czy może mimo wszystko np. brak synergii między tymi urządzeniami sprawi, że RX-A4A będzie lepsza. Robiliście takie porównania ? 

Zakładamy neutralne dla tego porównania kolumny ...

2 godziny temu, Audiolubny napisał:

Ta moc na kanał nic ci nie powie. Pokaże ci ze wzmacniacz z 50w mocy na kanał zwyczajnie zdeklasuje ten ampli , czytaj creek 50a , który nie kosztuje jakoś dużo i jest dość nową konstrukcją. 

Wolałbym mniej bajerów ale mozliwosc podpiecia koncowki ktora wyciagnie z kolumn duzo wiecej

Też o tym myślałem. Tylko że to ma sens jak się znajdzie jakiś niedrogi wzmacniacz czy końcówkę do ok. 4000 zł (w moim przypadku), który da wyraźnie większą różnicę w jakości dźwięku niż np. zapewnia Yamaha RX-A4A w stosunku do Yamaha RX-V6A. Denon avr-x2800h w tych rozważaniach odpada bo do niego nie można podłączyć końcówki mocy.

Czy Creek 50a będzie lepszy od poniższych wzmacniaczy w roli końcówki mocy do Yamaha RX-V6A 

Audiolab 6000A

Marantaz PM6007 

Pioneer A-40AE

Edytowane przez Rafał42

Cześć, jeśli najbardziej zależy Ci na stereo, to jak najbardziej tańszy ampli + wzmacniacz zintegrowany z wejściem by-pass jest świetną opcją. Tu na spokojnie możesz pójść w Audiolaba 6000A, Fezz Audio Torus 5040, czy Atolla IN80. To fajne opcje pod Klipscha moim zdaniem 🙂 Nie wiem jednak, czy łączyłbym je z Yamahą, tu fajniejszym kompanem może okazać się Denon. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

31 minut temu, Rafał42 napisał:

To idąc dalej w tym kierunku, czy ma sens Yamaha RX-V6A  + RB-1552 MkII  zamiast Yamaha RX-A4A ? Cena jest zbliżona. Czy jakość pierwszego zestawu da wyraźną różnicę w jakości dźwięku czy może mimo wszystko np. brak synergii między tymi urządzeniami sprawi, że RX-A4A będzie lepsza. Robiliście takie porównania ? 

za jakosc dzwieku w glownej mierze odpowiada przedwzmacniacz i dac, dodajac sama koncowke zyskasz przede wszystkim moc. Jakosci szukalbym zdecydowanie bardziej przy lepszym pre i dac, a wiec Yamaha RX-A4A zdecydowanie. Na A4A jest teraz dobra cena.

Wpadnij do nas na takie porownanie, zapraszamy 😉 

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

1 godzinę temu, Rafał42 napisał:

Zakładamy neutralne dla tego porównania kolumny ...

Też o tym myślałem. Tylko że to ma sens jak się znajdzie jakiś niedrogi wzmacniacz czy końcówkę do ok. 4000 zł (w moim przypadku), który da wyraźnie większą różnicę w jakości dźwięku niż np. zapewnia Yamaha RX-A4A w stosunku do Yamaha RX-V6A. Denon avr-x2800h w tych rozważaniach odpada bo do niego nie można podłączyć końcówki mocy.

Czy Creek 50a będzie lepszy od poniższych wzmacniaczy w roli końcówki mocy do Yamaha RX-V6A 

Audiolab 6000A

Marantaz PM6007 

Pioneer A-40AE

Audiolab , Roksan k2/k3(ja mam k3) ,

Arcam A39 , Atoll in100 , denon pma1510 , music hall a35.2 , primare a32 … jest tego sporo , kazdy z nich bedzie super ale tutaj istotne jakie beda glosniki bo one w mojej ocenie najbardziej wplyna na odbior . 

to nie bedzie latwe wiec sie nie spiesz , mozesz kupic ampli z wyjsciem na koncowke plus glosniki a jak bedziesz chcial wiecej to poszukasz wzmaka.

5 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

za jakosc dzwieku w glownej mierze odpowiada przedwzmacniacz i dac, dodajac sama koncowke zyskasz przede wszystkim moc.  

To jeszcze miałbym ostatnie pytanie w zakresie samego amplitunera...

Czy to tak działa, że  jeśli podłączę np. do Yamaha RX-V6A   RB-1552 MkII to cała moc, która dotychczas była przeznaczona dla kolumn frontowych jest wtedy rozdzielana jakoś pomiędzy wszystkie pozostałe głośniki czy wygląda to inaczej ?

Będę bardzo wdzięczny za dokładne wytłumaczenia zasad działania takiej konfiguracji z końcówką mocy lub wzmacniaczem stereo, w zakresie tego jak to przekłada się po połączeniu na moc poszczególnych głośników. 

Edytowane przez Rafał42
5 godzin temu, Q21 napisał:

Cześć, jeśli najbardziej zależy Ci na stereo, to jak najbardziej tańszy ampli + wzmacniacz zintegrowany z wejściem by-pass jest świetną opcją. Tu na spokojnie możesz pójść w Audiolaba 6000A, Fezz Audio Torus 5040, czy Atolla IN80. To fajne opcje pod Klipscha moim zdaniem 🙂 Nie wiem jednak, czy łączyłbym je z Yamahą, tu fajniejszym kompanem może okazać się Denon. 

Denon avr-x2800h niestety nie ma możliwości podłączenia końcówki mocy  ... dlatego w wariancie ampli + końcówka pozostaje u mnie na placu boju jedynie Yamaha RX-V6A. Czy moglibyście doradzić, które z tych wzmacniaczy (końcówek) dadzą jak najlepszą scenę i głęboki bas podczas odsłuchu stereo z dwóch głośników (dwa najlepsze urządzenia w kolejności)

Audiolab 6000A

Marantz PM6007

Atoll IN80 

Atoll AM100 

Kolumny to sprawa otwarta, do dalszego rozstrzygnięcia  ... Chciałbym najpierw wyrobić sobie zdanie co będzie najbardziej opłacalne / na czym się skupić planując odsłuchy w zakresie ampli bo tu jest krótsza lista (trzy urządzenia) :

1, Denon avr-x2800h

2. Yamaha RX-V6A

3. Yamaha RX-V6A + końcówka / wzmacniacz

4. Yamaha RX-A4A 

2 godziny temu, Rafał42 napisał:

Denon avr-x2800h niestety nie ma możliwości podłączenia końcówki mocy  ... dlatego w wariancie ampli + końcówka pozostaje u mnie na placu boju jedynie Yamaha RX-V6A. Czy moglibyście doradzić, które z tych wzmacniaczy (końcówek) dadzą jak najlepszą scenę i głęboki bas podczas odsłuchu stereo z dwóch głośników (dwa najlepsze urządzenia w kolejności)

Audiolab 6000A

Marantz PM6007

Atoll IN80 

Atoll AM100 

Kolumny to sprawa otwarta, do dalszego rozstrzygnięcia  ... Chciałbym najpierw wyrobić sobie zdanie co będzie najbardziej opłacalne / na czym się skupić planując odsłuchy w zakresie ampli bo tu jest krótsza lista (trzy urządzenia) :

1, Denon avr-x2800h

2. Yamaha RX-V6A

4. Yamaha RX-A4A 

Kolego kombinujesz jak Hitler pod Moskwą. Bierz tego 3800 - pamiętam, że początkowa jego cena była chyba 7900. Teraz masz go za 5900. 2800 ma wadę bo nie zrobisz nigdy 4 Atmosów. Do tego 2800 nie ma pre out. Do pokoju 35m2 mocy Tobie starczy na luzaku. 

8 godzin temu, gimza napisał:

Bierz tego 3800  

Biorę go pod uwagę ... chociaż jak widzę jakość montażu płytek wzmacniacza mocy przy radiatorach (łódka) to się zastanawiam czy z Denonem nie stało się to samo co z Onkyo i Pioneerem ...

Kto zagwarantuje, że za jakiś czas nie popękają w nim obwody drukowane na skutek naprężeń termicznych 

To już chyba nie ten sam Denon co kiedyś 😞  Dawniej nie wypuścili by czegoś takiego z fabryki. Jest zachodnia strona fanatyka Denona, który robi testy sprzętu tak dokładnie i wyczerpująco jakby był z NASA  i przy wszystkich modelach z ostatnich dwóch lat (x800) wychodzi mu, że mają gorsze rzeczywiste parametry niż np. sera x700 ... 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Rafał42

Dla porównania w zbliżonej cenie Yamaha RX-A4A ...

Symetryczna konstrukcja, wszystko spasowane jak w zegarku ... Wygląda jak wzmacniacz stereo a nie ampli ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

13 godzin temu, Rafał42 napisał:

Czy to tak działa, że  jeśli podłączę np. do Yamaha RX-V6A   RB-1552 MkII to cała moc, która dotychczas była przeznaczona dla kolumn frontowych jest wtedy rozdzielana jakoś pomiędzy wszystkie pozostałe głośniki czy wygląda to inaczej ?

tak, końcówka obsługuje fronty, a amplituner resztę

45 minut temu, Rafał42 napisał:

Dla porównania w zbliżonej cenie Yamaha RX-A4A ...

Symetryczna konstrukcja, wszystko spasowane jak w zegarku ... Wygląda jak wzmacniacz stereo a nie ampli ...

rx-a4a-14.jpg

i to naprawdę już gra 🙂

www.tophifi.pl

14 godzin temu, Rafał42 napisał:

Audiolab 6000A

Marantz PM6007

Atoll IN80 

Atoll AM100 

1, Denon avr-x2800h

2. Yamaha RX-V6A

4. Yamaha RX-A4A 

Atolle dadzą najwięcej basu, scenę raczej 6000A lub Marantz. Zależnie od kolumn. Pamiętaj, że końcówka ograniczy Ci jakość przy np. CD, gramofonie i wszędzie, gdzie najpierw sygnał przejdzie przez ampli. 

X2800H nie ma Preout, więc V6a ze wzmacniaczem jest najciekawszą z tych opcji, ale warto byłoby przemyśleć dołożenie do Onkyo TX-RZ50 lub Denona AVC-X3800H. 

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

14 minut temu, Q21 napisał:

Pamiętaj, że końcówka ograniczy Ci jakość przy np. CD, gramofonie i wszędzie, gdzie najpierw sygnał przejdzie przez ampli. 

Jak to rozumieć w praktyce ?

Czy oznacza to, że np. Yamaha RX-A4A zapewni całościowo lepszą jakość dźwięku niż Yamaha RX-V6A + końcówka (pomijając wzrost mocy) ?

Edytowane przez Rafał42

Chodzi mi o to, że gdy podepniesz do Yamahy RX-V6A Audiolaba 6000A, to używasz Yamahy tylko do kina. Gramofon, CD, streamer i inne sprzety możesz podpiąć bezpośrednio do Audiolaba i korzystasz z niego. Gdy podepniesz końcówkę, to wszystko i tak będzie przechodziło przez DAC Yamahy (poza źródłami analogowymi) oraz jej przedwzmacniacz. 

Najlepiej byłoby porównać A4A z V6A + 6000A, by sprawdzić obie opcje. 

28 minut temu, Rafał42 napisał:

Czy oznacza to, że np. Yamaha RX-A4A zapewni całościowo lepszą jakość dźwięku niż Yamaha RX-V6A + końcówka (pomijając wzrost mocy) ?

tak, bo masz i lepszą końcówkę i lepsze pre 🙂

peryferyjne klocki jak CD itd i tak podpinasz najpierw do pre 

www.tophifi.pl

23 minuty temu, Q21 napisał:

Chodzi mi o to, że gdy podepniesz do Yamahy RX-V6A Audiolaba 6000A, to używasz Yamahy tylko do kina. Gramofon, CD, streamer i inne sprzety możesz podpiąć bezpośrednio do Audiolaba i korzystasz z niego. Gdy podepniesz końcówkę, to wszystko i tak będzie przechodziło przez DAC Yamahy (poza źródłami analogowymi) oraz jej przedwzmacniacz. 

Najlepiej byłoby porównać A4A z V6A + 6000A, by sprawdzić obie opcje. 

ok. teraz już rozumiem - z tego powodu lepiej zamiast końcówki sprawia się wzmacniacz 

5 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

tak, bo masz i lepszą końcówkę i lepsze pre 🙂

... w A4A nie mam "pre" 😉   

Jak już wydam tyle pieniędzy na A4A zamiast na V6A to nie po to aby za jakiś czas znowu wydawać kolejne pieniądze na wzmacniacz albo końcówkę.

Jeszcze trzy lata temu ceny audio były akceptowalne w stosunku np. do wynagrodzeń i bym kupił sprzęt bez takich rozważań jak dzisiaj. Teraz tak to wszystko podrożało, że trzeba być pewnym każdej wydanej złotówki bo przyzwoite kino to min. 20 000 zł

Edytowane przez Rafał42

Moim zdaniem tak 🙂 

32 minuty temu, Rafał42 napisał:

. w A4A nie mam "pre" 😉

masz, inaczej by nie grał 😉

www.tophifi.pl

• Pokaż nowe odpowiedzi