Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz plus monitory.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Szukam wzmacniacza i kolumn podstawkowych do pokoju czternasto metrowego.Muzyka to Metal ,rock i trochę elektroniki.kwota jaką dysponuję to 7-8 tysięcy.Brzmienie konieczne ciepłe,przy takiej muzyce oczywiście szybki punktowy bas z konturem, brzmienie w kierunku gęstości.Nie mam jak zabardzo odstawić tych kolumn od ścian to chyba największy problem.           Byłem już na odsłuchu w Top Hi fi  Nad C368 i Elac Carina i muszę powiedzieć że te głośniki robią robotę,fakt sala odsluchowa jest dobrze przygotowana,ale charakter Cariny mi odpowiada.Cieplo gęsto szybko i dynamicznie.Nie było efektu Wow na początku ale później mnie wciągnęło.         Poproszę o jakieś propozycje, mogą być również wzmacniacze sieciowe.Poststsm się Jeszcze co nie co odsłuchać zanim zdecyduje się coś zakupić.

https://www.audiostereo.pl/topic/164764-wzmacniacz-plus-monitory/

Jeśli budujesz system od zera, zasugerowałbym poszukać używanego przedwzmacniacza i dobrać do niego głośniki aktywne. Z czasem (w miarę potrzeb i możliwości finansowych subwoofer) i jest szansa na naprawdę wysokiej klasy system w rozsądnych pieniądzach 

Słuchałem Carin w różnych konfiguracjach i szybki punktowy bas raczej mi się z nimi nie kojarzy. Bas jest mocny i jakościowy, ale ciężko było znaleźć coś, co by go bezbłędnie kontrolowało w bardziej wymagających kawałkach. Dadzą radę, ale raczej nie pomoże im stanie blisko ściany, a jeszcze gorzej jeśli będziesz chciał ustawić je na szafce albo blisko kąta. Jak blisko to blisko w twoim przypadku?

Bas nie gubił się w szybkich black metalowych kawalkach,nie był rozlazły,był twardy i punktowy z konturem ,było słychać stopę perkusji bardzo dobitnie.Moge je odstawić od ściany z 15 cm,no jak bym się uparł to może i że 20.Standy oczywiście trzeba będzie zakupić.Duzo ludzi na forum psioczy na Nad 368 i nie wiem dlaczego Fajny liniowy piecyk bez efekciarstwa a kochają Atola in 100 który moim zdaniem naturalny nie jest  

Jeśli podoba ci się charakterystyka grania Carin, to na pewno w twoim przypadku wypróbowałbym je w domu przed zakupem. U mnie kontrola niższych tonów wyraźnie spadała gdy głośniki były mniej niż zalecane w instrukcji 30cm od każdej ze ścian, a tak naprawdę przydałoby im się jeszcze więcej (instrukcja mówi o 30-60cm). Co nie znaczy, że tak będzie u Ciebie. W ich przypadku porządne podstawki też mają sens, bo mają dziurę w tej "stopie", więc proste zakupienie jakichś tam nóżek/kolców/dystansów i postawienie ich na meblu może zmienić ich charakterystykę grania (co widziałem w jakiejś recenzji przed zakupem, gdzie recenzent mówił, że zupełnie zmieniło to brzmienie dołów).

16 godzin temu, tomasz777 napisał:

Witam.Szukam wzmacniacza i kolumn podstawkowych do pokoju czternasto metrowego.Muzyka to Metal ,rock i trochę elektroniki.kwota jaką dysponuję to 7-8 tysięcy.Brzmienie konieczne ciepłe,przy takiej muzyce oczywiście szybki punktowy bas z konturem, brzmienie w kierunku gęstości.Nie mam jak zabardzo odstawić tych kolumn od ścian to chyba największy problem.           Byłem już na odsłuchu w Top Hi fi  Nad C368 i Elac Carina i muszę powiedzieć że te głośniki robią robotę,fakt sala odsluchowa jest dobrze przygotowana,ale charakter Cariny mi odpowiada.Cieplo gęsto szybko i dynamicznie.Nie było efektu Wow na początku ale później mnie wciągnęło.         Poproszę o jakieś propozycje, mogą być również wzmacniacze sieciowe.Poststsm się Jeszcze co nie co odsłuchać zanim zdecyduje się coś zakupić.

Celnie wybrany zestaw. Ja posłuchałbym jeszcze połączenia z jakimś Rotelem. No ale Nad oferuje moduły MDC i to jest jego ogromna zaleta

Do takiej muzy te kolumny pasują idealnie.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Cześć, szukając gęstszego brzmienia na pewno posłuchałbym Buchardtów S300 MKII ze wzmacniaczem pokroju Cambridge Audio AXR100. Zapewni to dynamiczny, gęsty dźwięk, ze świetnymi wokalami. 

Inną opcją mogą być Monitor Audio Silver 100, które same w sobie gęste nie są, ale można tu dołożyć wzmacniacz pokroju Magnata MR780 i powinno być to fajne połączenie dla Ciebie. 

W razie czego zapraszamy do naszego salonu oraz do kontaktu, mamy bardzo szeroki zakres sprzętu i na pewno znajdziesz coś dla siebie. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Pozwolę podpiąć się pod temat 😉

@Top Hi-Fi & Video Design Szukam do swoich podstawkowych Carin wzmacniacza z korekcją akustyki. Chcę mieć wszystko w jednym opakowaniu. Muzyka jak kolega @tomasz777  rock , metal i takie tam. Pytanie czy będzie sporą różnica w jakości dźwięku między Nad c389 a Nad c399 w zwykłym pokoju 18m2 nieprzygotowanym specjalnie akustycznie ?

Wyżej wymienione Nady mają możliwość dogania Modułu MDC BluOS-D co mnie bardzo interesuje.

Cabasse Abyss + ELAC Carina BS243.4

27 minut temu, rd79 napisał:

Pozwolę podpiąć się pod temat 😉

@Top Hi-Fi & Video Design Szukam do swoich podstawkowych Carin wzmacniacza z korekcją akustyki. Chcę mieć wszystko w jednym opakowaniu. Muzyka jak kolega @tomasz777  rock , metal i takie tam. Pytanie czy będzie sporą różnica w jakości dźwięku między Nad c389 a Nad c399 w zwykłym pokoju 18m2 nieprzygotowanym specjalnie akustycznie ?

Wyżej wymienione Nady mają możliwość dogania Modułu MDC BluOS-D co mnie bardzo interesuje.

C399 gra sporo lepiej i ta moc nawet przy tak niepozornych kolumnach się przyda. Wpadnij na odsłuch do nas, sam porównasz 😉 Brałbym jeszcze pod uwagę Nada M10, w końcu to już seria Masters i także ma Dirac 🙂

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Godzinę temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

C399 gra sporo lepiej i ta moc nawet przy tak niepozornych kolumnach się przyda. Wpadnij na odsłuch do nas, sam porównasz 😉 Brałbym jeszcze pod uwagę Nada M10, w końcu to już seria Masters i także ma Dirac 🙂

Tego modelu M10 V2 nie brałem pod uwagę. Podobno jakieś problemy z przegrzaniem  były (dużo elektroniki w małej ciasnej obudowie z słabą wentylacją) tak czytałem na zagranicznych forach. Nie wiem jak jest naprawdę.

C399 wydaje się bardziej przyszłościowy, jak coś to zaraz wymyślą jakiś moduł z nowym bajerem😉

14 godzin temu, rd79 napisał:

Tego modelu M10 V2 nie brałem pod uwagę. Podobno jakieś problemy z przegrzaniem  były (dużo elektroniki w małej ciasnej obudowie z słabą wentylacją) tak czytałem na zagranicznych forach. Nie wiem jak jest naprawdę.

C399 wydaje się bardziej przyszłościowy, jak coś to zaraz wymyślą jakiś moduł z nowym bajerem😉

to się zgadza, na pewno też C399 obsłuży bardziej wymagające kolumny bez zadyszki. Chociaż M10 mimo niepozornych gabarytów potrafi pozytywnie i pod tym względem zaskoczyć. 

www.tophifi.pl

Cariny grają ciepło moim zdaniem to słuszny kierunek jeśli takiego dźwięku faktycznie szukasz 

Możesz zastanowić się nad powernode to w zestawie w topie dostaniesz dużo lepszą cenę.

Ciekawe zabrzmią też dynaudio emit 20 tu dźwięk będzie spokojniejszy na basie. 

Ewentualnie coś z wyższej półki amphiony. Trochę nie doceniane u nas. Ale jeśli one mają przez to zagrać z niższą jakościowo elektorniką to chyba nie tędy droga.

10 minut temu, rd79 napisał:

@Top Hi-Fi & Video Design jest możliwość wypożyczenia Nad c399 ? Czy tylko odsłuch w waszym salonie zostaje 😉

Na Poznań można liczyć!

Do 14m² i muzyki metalowej idealne będą ATC SCM7/11 które ze swoim studyjnym rodowodem pozwolą na wyjątkową i najlepszą prezentację tego gatunku w założonym budżecie. Naturalnie mowa o rynku wtórnym. Minusem może się okazać odpowiednio wydajna amplifikacja ale minimum już mocne 60W spokojnie wystarczy by brzmienie nabrało odpowiedniej energii i jakości. Jako alternatywę polecam jeszcze RLS Callisto IV które myślę że w założonym pułapie cenowym dzielnie się bronią i mają wierne grono fanów.

Edytowane przez Tal

Roon + SOtM sMS-200 Neo, DAC-Wolfson WM8741, Denon DCD-1700NE, Naim Supernait 2, ProAc Response DB1, REL T/5x

17 godzin temu, Stary200 napisał:

Jak wypadają S400MK2 w połączeniu z Yamaha A-S1200?

Patrząc na Twój temat, to jest to coś innego niż poszukujesz. Buchardty to granie raczej gęste, ze spokojną i schowaną górą, basem nieco poluzowanym, ale bardzo mocnym. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

1 godzinę temu, rd79 napisał:

@Top Hi-Fi & Video Design jest możliwość wypożyczenia Nad c399 ? Czy tylko odsłuch w waszym salonie zostaje 😉

oczywiście, odezwij się proszę telefonicznie 61 852 86 48 na początek, przegadamy temat 😉 

www.tophifi.pl

7 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

oczywiście, odezwij się proszę telefonicznie 61 852 86 48 na początek, przegadamy temat 😉 

To super, że jest taka możliwość. Muszę jeszcze na jesień wyremontować pokój i odezwę się na pewno 👍

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Testuj teraz co tam remont?!

Chcesz porównać z sabajem czy w sumie to go zmienić?

😁 Mają być nowe mebelki więc chciałbym już po remoncie sprawdzić.

Na początku myśl taka była żeby do Sabaja dokupić coś w tym stylu 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  ale w końcu decyzja zapadła by to wszystko zamienić na jeden kombajn 😉

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

15 godzin temu, rd79 napisał:

😁 Mają być nowe mebelki więc chciałbym już po remoncie sprawdzić.

Na początku myśl taka była żeby do Sabaja dokupić coś w tym stylu 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  ale w końcu decyzja zapadła by to wszystko zamienić na jeden kombajn 😉

Rozumiem. Jasne. Sprawdź sobie jescze sa30 z diraciem. 

Ukryta Zawartość

22 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Rozumiem. Jasne. Sprawdź sobie jescze sa30 z diraciem. 

Mam zamiar sprawdzić Nad c399, Arcam sa30 i Lyngdorf TDAI 1120😉

Tylko czy Lyndgorf wysteruje Elac Cariny ? Czytałem na forach zagranicznych, że trochę to kulało ale nie pamiętam czy to były podstawkowe czy podłogowe i na ilu metrach to grało 🤔

1 godzinę temu, rd79 napisał:

Mam zamiar sprawdzić Nad c399, Arcam sa30 i Lyngdorf TDAI 1120😉

Tylko czy Lyndgorf wysteruje Elac Cariny ? Czytałem na forach zagranicznych, że trochę to kulało ale nie pamiętam czy to były podstawkowe czy podłogowe i na ilu metrach to grało 🤔

Carina lubi prąd. A wzmacniacze cyfrowe dostarczają go nieco inaczej. Wiem zaraz będą pytania co mam by myśli. 

Zapewne właśnie to o czym pisali na innych forach 

Ale moim zdaniem silne 3 propozycje. Dawaj znac z wynikami. 

4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Carina lubi prąd. A wzmacniacze cyfrowe dostarczają go nieco inaczej. Wiem zaraz będą pytania co mam by myśli. 

Zapewne właśnie to o czym pisali na innych forach 

Ale moim zdaniem silne 3 propozycje. Dawaj znac z wynikami. 

Jak zacznę testować to skrobnę coś obowiązkowo. Masz może jakieś pojęcie o Yamaha R-N 1000A ? bo R-N 2000A to już za wysokie progi na lisie nogi 💰 😁

Yamahy mają korekcję akustyki YPAO, działa to dobrze?

9 minut temu, rd79 napisał:

Jak zacznę testować to skrobnę coś obowiązkowo. Masz może jakieś pojęcie o Yamaha R-N 1000A ? bo R-N 2000A to już za wysokie progi na lisie nogi 💰 😁

Yamahy mają korekcję akustyki YPAO, działa to dobrze?

O RN 1000 jescze nie. Rn2000 to po prostu as1200 z funkcjami sieciowymi.

Wygląda wstępnie na to że rn1000 to będzie taki as701.

Pokroju obecnej 803ki.

Ypao to dobra kalibracja. Mimo że została raczej opracowana pod systemy multikanalowe to całkiem dobrze sobie radzi z stereo. 

Ale nie jest to poziom dirac jeśli o to pytasz.

6 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Wygląda wstępnie na to że rn1000 to będzie taki as701.

Pokroju obecnej 803ki.

R-N800A to następca R-N803D.

R-N1000A trochę zasypie przepaść między R-N803D a RN-2000A 😉

Więcej info na temat pozycjonowania tych modeli tutaj: https://www.tophifi.pl/blog/post/r-n800a-r-n1000a-n-s600a-i-n-s800-nowe-amplitunery-sieciowe-i-glosniki-yamaha.html

Edytowane przez Top Hi-Fi & Video Design

www.tophifi.pl

5 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

R-N800A to następca R-N803D.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) trochę zasypie przepaść między R-N803D a RN-2000A 😉

Więcej info na temat pozycjonowania tych modeli tutaj: 

Ukryta Zawartość

Czy aby na pewno na 100 procent?

Moim zdaniem 1000 ma tylko HDMI więcej. Może jakiś kondensator wyższej klasy. Ale sekcja zasilania i końcówek mocy jest ta sama. 

Nawet moc przy olbrzymim 10 thd jest dokładnie taka sama.

I było by to normalne gdyż

Yamaha ma gotowy wzmacniacz as701 i as1200 więc zbudowanie na nich amplitunera sieciowego jest czymś normalnym. 

Jeśli rn1000 byłby czymś innym to musieli by zaprojektować konstrukcje na nowo. No nie przy dzisiejszych kosztach, cięciach itp. 

Ja chętnie poznam te dwa urządzenia. Jestem z Krakowa gdzie top jest dość ciężko do dogadania. Zapewne wiecie.

I jak mówię nie znam ich jescze więc są to moje przypuszczenia. 

Piotrek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja nie miałem jeszcze okazji słuchać R-N800A vs R-N1000A, jednak różnica w wadze też jest 11,4 kg vs 12,3 kg. Sporo jak na tylko HDMI 😉

Przyjechało tylko kilka sztuk R-N1000A i idą bezpośrednio do klientów. Nie mam jak zrobić porównania na ucho 😉

www.tophifi.pl

• Pokaż nowe odpowiedzi