Skocz do zawartości
IGNORED

Unison Simply Italy - przestał grać głośnik i lampy mniej się żarzą

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów, jestem tutaj nowy. Posiadam wzmacniacz Unison Simply Italy od około roku, kupiony w salonie muzycznym. Gra mi z KEF R3. Parę dni temu przestał mi grać jeden z głośników. Jak włączam wzmacniacz słychać trzaski w tym głośniku. Jak przełączam głośniki we wzmacniaczu wtedy drugi przestaje grać z tego wynika, że wyjście na głośniki  ma wadę. Co to moze być tego przyczyną? Czy to moze być wina lamp? Czy to nie za szybko dla lam? Przez ok 8 godzin dziennie wzmacniacz jest włączony poza niedzielami i sobotami, wtedy okazjonalnie gra.

Lampy mam orginalne od zakupu ale mam wrażenie że jedna z nich słabiej świeci ta mniejsza ok miesiąca a druga duża zaczyna nieco mniej się żarzyć, czy to może mieć wpływ na to że kolumna przestała grać?

Mam tez pytanie, jak wyciągnąć lampę z wzmacniacza?

Jakie ewentualnie lampy byście polecili do muzyki: jazz, metal, ambient najczęściej, generalnie wszelkiego rodzaju muzyka jest puszczana?

Lampy wyciągasz do góry po prostu, z czuciem 😉 nie powinno się nic stać, na lampach masz klucz który pozwala włożyć tylko w prawidłowej pozycji, odwagi 😉

możesz zamienić lampy kanałami, jak opisywany problem przejdzie na druga stronę, to masz odpowiedz 😉

Ale po roku by już był problem?

Coś za wcześnie. 

Sprawdź jak kolega sugeruje. Zamień je miejscami. Ale spróbował bym go serwisować. 

Bo rok to jednak nieco krótko. 

Zdarzało ci się go włączać i wyłączać tak często i w szybkich odstępach czasu?

Dziękuję za sugestie. Faktycznie zaczął grać jak pozamieniałem lampy. Dziwne bo gra teraz dobrze i grają oba kanały.

Też mi się wydaje, że rok to szybko na lampy. 

Sprzęt jest włączony ok 8-10 godzin dziennie przez 5 dni czasami nieco dłużej.

Bardzo rzadko włączam i wyłączam w małych odstępach czasu.

Ewentualnie jakie były by dobre lampy do tego wzmacniacza? 

26 minut temu, jakubincubus napisał:

Sprzęt jest włączony ok 8-10 godzin dziennie przez 5 dni 

To dużo . Ja nawet tranzystora w klasie D tak długo nie trzymam włączonego. Moim zdaniem lampy mają prawo już padać zwłaszcza z bieżącej produkcjI ?

No chyba że producent daje takie na start. To był nowy model?

Jeśli lampy były by zużyte to zamiana miejsc nie rozwiązała by problemu. A tu tak się stało 

Tak zamiana miejsc dała efekt, też uważam, że to dziwne. Też pojawił się od kilku dni dźwięk w postaci szelestu, podobny jak trzeszczenie przy gramofonie gdy przez aplikacje FxSound puszczam. Niestety bez tej aplikacji Tidal mi się zawiesza po ok 20 minutach. Wcześniej nie było tego trzeszczenia. 

A jakie byłyby dedykowane lampy do tego urządzenia, trwałe, dużo słucham muzyki i dobra jakość?

Wzmacniacz był kupiony nowy w salonie muzycznym

Edytowane przez jakubincubus

A co masz jako źródło? To chwila może tam jest jakiś problem? Zawiesza się tidal? Na jakieś zasadzie. 

Mając taki wzmak wypada mieć przyzwoity źródło dźwięku. 

Nie pamiętam właśnie ci tam jest seryjnie. Ale jeśli zamiana miejsc usunęła problem to może któraś była nie włożona do końca. Ale nie była to kwestia zużycia.

Jako źródło mam komputer. Tidal mi zawiesza działanie po ok 20 minutach. Jak używałem Roona i FxSound wtedy nie zawiesza się. 

Dziwna sprawa z lampami gdyż działało wszystko poprawnie ale widać, że jedna lampa dość mocno mniej się żarzy a druga zaczyna mniej się żarzyć

Dlatego zastanawiałem się czy nie wymienić lamp na nowe. Czy wtedy wymieniać parami, czy cały komplet od razu?

No to mi na PC tidal nigdy się nie zawiesił.

6 minut temu, jakubincubus napisał:

Dziwna sprawa z lampami gdyż działało wszystko poprawnie ale widać, że jedna lampa dość mocno mniej się żarzy a druga zaczyna mniej się żarzyć

Dlatego zastanawiałem się czy nie wymienić lamp na nowe. Czy wtedy wymieniać parami, czy cały komplet od razu?

Parami. 

Te dwie większe go masz lampy mocy.je generalnie wymienia się częściej. Chodź raz w roku to ekspres bym powiedział. Te mały to lampy sterujące. Je się wymienia rzadziej. 

A jak Twój wzmacniacz radzi sobie z tymi Kefami, ja miałem kiedyś wprawdzie R300 i one z lampą el34 pushpull słabo wypadały, wzmacniacz ledwo dawał radę je wysterowywać a był co najmniej 2 razy mocniejszy od simply. A nie grzeją się trafa nadmiernie w nim?

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Co ciekawe jedna z małych lamp prawie się nie żarzy i jedna z dużych lamp nieco mniej się żarzy.

Powoli chyba musze się przymierzyć do zakupu nowych lamp

23 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

No to mi na PC tidal nigdy się nie zawiesił.

Parami. 

Te dwie większe go masz lampy mocy.je generalnie wymienia się częściej. Chodź raz w roku to ekspres bym powiedział. Te mały to lampy sterujące. Je się wymienia rzadziej. 

Co ciekawe, mała lampa prawie się nie żarzy i powoli duża lampa zaczyna się mniej żarzyć. Czy w takim wypadku należy czekać aż całkiem przestanie się któraś żarzyć i przestanie grać wzmacniacz? Czy w takim razie warto się już powoli rozglądać nad nowymi lampami i mieć je w zapasie?

Jest to moje pierwsze urządzenie lampowe dlatego dopytuje. I jeżeli tak to jakie byłyby najlepsze lampy do tego wzmacniacza?

23 godziny temu, RobG1974 napisał:

A jak Twój wzmacniacz radzi sobie z tymi Kefami, ja miałem kiedyś wprawdzie R300 i one z lampą el34 pushpull słabo wypadały, wzmacniacz ledwo dawał radę je wysterowywać a był co najmniej 2 razy mocniejszy od simply. A nie grzeją się trafa nadmiernie w nim?

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Wzmacniacz radzi sobie wybornie. Grają naprawdę świetnie. Zestawienie jest bardzo dobre. Przy zakupie odsłuchałem kilka innych głośników w salonie muzycznym gdzie spędziłem sporo czasu i były najlepsze. Próbowałem dwukrotnie droższe pylony Jaspery i kilka innych z podobnego przedziału cenowego i te wygrały. Simply daje sobie z nimi świetnie radę. Jak dam głośniej wtedy naprawdę pokazują klasę. Próbowałem KEF Q350 też i równie dobrze grają nie tak jak R3 ale też wydobywa z nich to co najlepsze 

Powiem ci tak. To jest coś dziwnego z tym wzmacniaczem. Albo on był eksploatowany albo lampy nie były nowe. Albo masz źle ustawiony prąd spoczynkowy i to nadmiernie zużywa lampy.

Bo wykorzystanie lamp mocy po roku jest dziwne ale lamp sterujących? 

I to w tym samym czasie, no nie.

8 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Powiem ci tak. To jest coś dziwnego z tym wzmacniaczem. Albo on był eksploatowany albo lampy nie były nowe. Albo masz źle ustawiony prąd spoczynkowy i to nadmiernie zużywa lampy.

Bo wykorzystanie lamp mocy po roku jest dziwne ale lamp sterujących? 

I to w tym samym czasie, no nie.

Teoretycznie nie był eksploatowany ale nie wiadomo jak długo stał w sklepie i czy były robione na nim odsłuchy. A prąd spoczynkowy - co to oznacza, jak to można ustawić?

53 minuty temu, jakubincubus napisał:

Teoretycznie nie był eksploatowany ale nie wiadomo jak długo stał w sklepie i czy były robione na nim odsłuchy. A prąd spoczynkowy - co to oznacza, jak to można ustawić?

Poczytaj o ustawieniu biasu. 

Wygląda na to że model simply italy ma auto bias to znaczy sam go ustawia. Być może tu coś poszło nie tak. 

Zdecydowanie oddał bym go na przegląd. 

Pomyślę o przeglądzie. 

A co może być przyczyną zacinania się (buforowania) po ok 20 minutach przy odsłuchu TIDALA a jak używam FxSound wtedy śnieży dźwięk ale się nie zacina. Tylko na komputerze jest ten efekt