Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do Dali ikon 6 mk2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam was serdecznie! 

Poszukuję wzmacniacza do głośników Dali ikon 6 mk2. 

Zależy mi aby zakup był przyszłościowy i pozwolił na wymianę przetworników lub ich rozbudowę. 

W większości czasu 90% zestaw służy do odsłuchu muzyki o bardzo szerokim przekroju od elektronicznej po rokową i klasyczną. Nierzadko używałem go również do dość głośnych domówek na tarasie. 

W oko wpadły mi dwa modele:

Primare I22

MX 1000

Co o nich sądzicie? Czy obecnie MX1000 jest warty swojej ceny ?

https://www.audiostereo.pl/topic/164783-wzmacniacz-do-dali-ikon-6-mk2/
Gość

(Konto usunięte)

Druga propozycja to słabszy wzmacniacz ale za to hybrydowy

układ napięciowy wykorzystuje triody 6922

końcówka mocy tranzystorowa

dz02NzgmaD00NTI_src_61188-lector-zxt-60-fot2.thumb.jpg.aeaa27386263bc176426ee05809e38f8.jpg

Wzmacniacz oferuje połączenie barwy lampowej i mocy tranzystora

LECTOR
ZXT-60

pogadać i posłuchać można u Joanny

@Lector. Audio. Poland.

ewentualnie doradzi inny

test

https://audio.com.pl/testy/stereo/wzmacniacze-stereo/2546-zxt-60

ZXT 60 od jakiegoś czasu nie jest już produkowany.

Natomiast ZXT 70, polecam.

Na papierze przy 8 ohm 70W, przy 4 ohm 100W,

ale wydajny prądowi jest skubany niesamowicie.

Z Chario gra pięknie.

Bylem u dystrybutora i słuchałem .

Pozdrawiam.

Gość

(Konto usunięte)
4 minuty temu, Stas napisał:

ZXT 60 od jakiegoś czasu nie jest już produkowany.

można jeszcze kupić

ale ZXT 70 też jest ok

5 minut temu, Stas napisał:

Z Chario gra pięknie.

jaki model kolumn Chario masz.... jeśli to nie tajemnica oczywiście ?

22 minuty temu, slawek.xm napisał:

można jeszcze kupić

ale ZXT 70 też jest ok

Słuchałem Lector ZXT 70 z Chario Sovran u Pani Joanny.

Bardzo mi się podobało .

Źródłem był Lector CDP 707.

Ja u siebie mam końcówkę Lector VM 200 i pre lampowy Lector ZOE, kolumny Impuls Audio Norte.

Przymierzałem się do wymiany, ale na razie zostają polskie konstrukcje.

1 hour ago, slawek.xm said:

można jeszcze kupić

ale ZXT 70 też jest ok

A cóż to się stało? Od jakiego czasu polecasz sprzęt? 

Nie poznaję Cię....

Dobra lampa byłaby idealnym uzupełnieniem Twoich kolumn. Świetnie sprawdziłaby się polska konstrukcja Fezz Audio Silver Luna Evo, warto poszukać także dobrej hybrydy lampowej, może coś z Vincent np. SV-227. Z tańszych nowych konstrukcji warto spojrzeć na Tagi HTA-2000B oraz coś z Brytyjczyków np. Rega Elex MK4. Dobrą opcją będzie także Audiolab 6000A.

Opcji jest wiele, każda zapewni Ci inny charakter brzmienia. Jeśli tylko masz taką możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania oraz oczywiście indywidualne wyceny. 

W wolnej chwili zapraszam do obejrzenia naszych filmów, w których poruszamy tematy związane z doborem kolumn i elektroniki.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Miałem te kolumny a temat też wałkowany wielokrotnie. Unikaj wzmacniaczy jasnych, klarownych. 

Musical fidelity, Arcam, starsze modele, anthem słusznie tu zlinkowany.

Hybryda Vincent, magnaty.

Kwestia budżetu. 

Ale te kierunki. 

22 godziny temu, Tapsiasz napisał:

Witam was serdecznie! 

Poszukuję wzmacniacza do głośników Dali ikon 6 mk2. 

Zależy mi aby zakup był przyszłościowy i pozwolił na wymianę przetworników lub ich rozbudowę. 

W większości czasu 90% zestaw służy do odsłuchu muzyki o bardzo szerokim przekroju od elektronicznej po rokową i klasyczną. Nierzadko używałem go również do dość głośnych domówek na tarasie. 

W oko wpadły mi dwa modele:

Primare I22

MX 1000

Co o nich sądzicie? Czy obecnie MX1000 jest warty swojej ceny ?

Jaki budżet posiadasz na ten zakup? 

Godzinę temu, S4Home napisał:

Jaki budżet posiadasz na ten zakup? 

Wszystko jest kwestią rozważnego zakupu. Wydam tyle ile trzeba ale nie chcę już przepłacać dla minimalnych różnic których specjalnie nie odczuję. 

Miałem w planach lampę ale nie wiem czy to jest dobre posunięcie gdy sprzęt kilka razy w roku wynoszę na taras. 

9 minut temu, Tapsiasz napisał:

Wszystko jest kwestią rozważnego zakupu. Wydam tyle ile trzeba ale nie chcę już przepłacać dla minimalnych różnic których specjalnie nie odczuję. 

Miałem w planach lampę ale nie wiem czy to jest dobre posunięcie gdy sprzęt kilka razy w roku wynoszę na taras. 

Można kupić za 4k zł, można. Można kupić za 8k zł, można. Czy będą różnice? Tak będą zauważalne. Można kupić za 12k zł, również można. Czy będą spore różnice, tak będą. W tej chwili to bardziej zależy ile +/- myślisz zainwestować w to. 

Magnat MA900 jest dobrym wyborem, podobnie jak i Vincent SV-237 MKII, aczkolwiek różni je cena i przede wszystkim jakość.

Same w sobie kolumny masz na prawdę świetne! Można spokojnie rzucić do nich wzmacniacze np: Atoll IN200Sig, Roksan K3, Vincent SV-228 lub 237 MKII, Rega Elex MK4

Edytowane przez S4Home

Tutaj się zgodzę z moim byłym kolegą 

Taki wzmacniacz przyniesie poprawy ale szczerze?

Nie kupowałbym wzmacniacza za 8000 do tych kolumn.

Bo można po prostu wybrać inne lepsze kolumny w zamian za to.

Witaj, u mnie ikony 6 mk2 grały z hybrydą Magnatem MA900. Wg mnie było to całkiem rozsądne połączenie, nie tylko w zakresie cenowym, ale również w brzmieniu. Ma900 to dość mocny wzmacniacz, 130W/8ohm, 200W/4ohm, z dobrą podstawą niskich rejestrów, więc te kilka razy w roku taras nagłośnisz bez problemu. Z kolei w domowym odsłuchu lampy ma900 złagodzą jasne ikony, dadzą przyjemną średnicę. Również tak jak koledzy uważam, że zakup integry za 8-10k do tych kolumn to trochę za dużo. Aczkolwiek zawsze może to być baza do kolejnych zmian w systemie 🙂 nowy wznak, no to z czasem nowe kolumny. Pozdrawiam 

Edytowane przez gl377
W dniu 6.09.2023 o 22:19, slawek.xm napisał:

o kurcze , chyba trafię na czarną listę 🙂

No i zostales handlarzyna - naganiaczem 😄

W dniu 7.09.2023 o 14:47, Piotr Sonido napisał:

Tutaj się zgodzę z moim byłym kolegą 

Taki wzmacniacz przyniesie poprawy ale szczerze?

Nie kupowałbym wzmacniacza za 8000 do tych kolumn.

Bo można po prostu wybrać inne lepsze kolumny w zamian za to.

Zgadzam sie calkowicie z tym. To nie sa kolumny warte wiekszej uwagi.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Wiesz tak aż to bym nie powiedział. Mimo że ja wspomnę jeszcze raz chyba najkrócej na nich grałem. Dźwięk mnie męczył. To jednak rozumiem jeśli komuś to się jednak podobało. 

Magnat to dobry trop. Wyłożenie więcej to faktycznie rozważył bym inne kolumny. Po prostu.

Skłaniam się przy zakupie Magnata MA900, wiecie gdzie w warszawie lub bliskiej okolicy można go odsłuchać? Ewentualnie gdzie dostanę na niego dobrą cenę?

Jego moc wyjściowa mnie przekonuje w szczególności, że taras u mnie jest grany 6 razy w roku podczas sezonu a ta propozycja wydaje się mieć odpowiedni zapas mocy na te okazje.

Paradoksalnie czasem dobre ceny są w euro. Dawno na niego nie patrzyłem. Myślę że telefon do 3 salonów rozwiąże twój problem. 🙂

W dniu 11.09.2023 o 14:18, Tapsiasz napisał:

Skłaniam się przy zakupie Magnata MA900, wiecie gdzie w warszawie lub bliskiej okolicy można go odsłuchać? Ewentualnie gdzie dostanę na niego dobrą cenę?

Obecnie w Q21 i Nautilus masz dobre ceny ma900. Najlepiej gdybyś zakupił go on-line, odsłuchał u siebie, w swojej akustyce i wiedziałbyś czy ci odpowiada. Jeśli nie, to masz 14 dni na zwrot. Napisz do obu sklepów, może mają egzemplarze tzw. odsłuchowe, będą przynajmniej już "wygrzane". Jak ci się spodoba zwracasz demo, dostajesz "nówkę".