Skocz do zawartości
IGNORED

Co to za kolumny w ogłoszeniu?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. 

Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu kolumn z ogłoszenia 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy rzeczywiście jest jak sprzedający pisze? Niby na rynek angielski, a na tabliczce znamionowej po niemiecku. Poza tym nigdzie tam nie widzę loga diory. W opisie jest też, że to konstrukcja trójdrożna. Coś mi nie pasuje. Proszę o pomoc. 

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/164808-co-to-za-kolumny-w-og%C5%82oszeniu/

głośniki to  2 x ARN188 i gdwk 10/80
każdy swego czasu w handlu kosztował około 30-50zł w zależności w jakich latach.
To już bardzo stare kolumny - głośniki mogą być ruplami tym bardziej że to był taki lowend raczej.
wyglądają na układ 2,5 drożny ale jak znam życie to są 2 drożne.
Skoro niemieckie napisy to pewnie na niemiecki. Ale co to miało by niby zmieniać - chyba tylko to ze mają inna nazwę i zwiedziły Europę 🙂
Sprawdź czy facet sprzedaje więcej tego typu rzeczy jak tak to najpewniej szrot z wystawki jak u większości handlarzy tanim syfem. Jak to właściciel kolumn to zaryzykuj ale najlepiej po nie pojedź i sprawdź czy grają , nie charczą i czy wszystkie głośniki sprawne.
Bo skoro ty się nie znasz  a będzie trzeba naprawiać to zapewne usługa przekroczy ich wartość.

Edytowane przez zapacoustics

Dzięki za pomoc. A co powiesz o polk audio t50? Są blisko mnie w rozsądnej cenie 700 zł. Wzmacniacz to denon 720ae.

W grę wchodzą jeszcze tonsil scherzo 200.

Ukryta Zawartość

Ale może są blisko inne kolumny w dostępnym budżecie choćby:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

4 godziny temu, zielak00 napisał:

A co powiesz o polk audio t50

Nie mam zdania ... Jedź sprawdź ...

Edytowane przez zapacoustics

Jeśli w okolicy pojawią się Mission to warton posłuchać modele serii 702, 703, 704, m72, m73, m74, m32, m33, m34... ale nie te z białymi plastikowymi głośnikami, bo pękają ze starości.

12 godzin temu, zielak00 napisał:

scherzo 200.

Raczej nie mają dobrych ocen.

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

• 2 miesiące później...

Kupiłem t50 i sprzedałem, na szczęście bez straty. Nie były jakieś kiepskie, ale w porównaniu do moich monitorów polk s20e miały gorszy bas, a mi zależy najbardziej na basie. Za to miały trochę lepszy wokal, ale skuteczność znowu niższą. 

Kupiłem za to wiim pro plus i sprawa się nieco skomplikowała. Jest podpięty do denona 720ae przez rca. Sygnał jest lepszy i chyba aż za dobry na ten zestaw. Męczą wokale i wysokie przy głośniejszym słuchaniu, a bas robi się zniekształcony. Jest efekt ściany dźwięku. Wcześniej jak mi brakowało basu to ratował mnie loudness i było ok, a teraz jest z loudnessem za mocno, a bez za słabo,za to głośniej nie mogę, bo się przesterowuje. 

Co zmienić? Kolumny najpierw czy wzmacniacz za słaby? 

Obstawiam słuchacza 😉 

A poważnie, to sam dość długo się oswajałem z Direct i może podejmij taką próbę.

Zakładam, że to są Signature S20 i gdyby wersja z direct nie wypaliła, to raczej

wymiana kolumn. Bo pewnie na słuchawkach jest dobrze.

Druga sprawa - zamiast loudnessu trochę ( do 30 % ) basu - ja się tak

ratowałem z kiepskim wzmacniaczem. Czy S20 stoją daleko od ściany ?

Jeśli słuchasz z bardzo bliska ( 1,5m ) to też z równowagą może być różnie ...

Czy używasz gałek barwy ?

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

10 godzin temu, zielak00 napisał:

Kupiłem t50 i sprzedałem, na szczęście bez straty. Nie były jakieś kiepskie, ale w porównaniu do moich monitorów polk s20e miały gorszy bas, a mi zależy najbardziej na basie. Za to miały trochę lepszy wokal, ale skuteczność znowu niższą. 

Kupiłem za to wiim pro plus i sprawa się nieco skomplikowała. Jest podpięty do denona 720ae przez rca. Sygnał jest lepszy i chyba aż za dobry na ten zestaw. Męczą wokale i wysokie przy głośniejszym słuchaniu, a bas robi się zniekształcony. Jest efekt ściany dźwięku. Wcześniej jak mi brakowało basu to ratował mnie loudness i było ok, a teraz jest z loudnessem za mocno, a bez za słabo,za to głośniej nie mogę, bo się przesterowuje. 

Co zmienić? Kolumny najpierw czy wzmacniacz za słaby? 

W wiim pro plus jest mozliwość regulacji poziomu sygnału  wyjściowego z apki, może to by pomogło ?

Gałek barwy nie używam i staram się słuchać na direct, ale lubię słuchać głośno z kopem i wtedy dźwięk się psuje. Przy cichym słuchaniu z basem słabo i loudness wciskałem, ale to normalne, że jak cicho to basu nie będzie. Tylko, że wtedy już równowaga tonalna się rozjeżdża i to nie to samo, dlatego wolę na direct i głośno, ale jak głośno na tyle żeby był bas bez zniekształceń to on jest dla mnie niewystarczający i zaczyna się trącić głębię, a poza tym kłują już wysokie. Nie wiem, może za duże mam wymagania i to nie będzie grało tak jakbym chciał, dopiero przy sprzęcie za kilka tysięcy. 

Ja słucham wszystkiego po trochu, ale głównie rapu i elektroniki. Żona znowu woli łupanki, he. Od czasu do czasu jakaś imprezka też i wtedy też mało mocy. Nie wiem czy podłogowe dali zensor 5 by coś zmieniły, czy wzmacniacz za słaby? A może subwoofer aktywny? Tylko, że dalej problem z wysokimi zostanie, więc to nie jest wyjście. 

Jeśli chodzi o wiim to mam włączoną normalizację. Miałbym ją wyłączyć i zejść trochę z poziomu wyjściowego? 

Bas basem, ale dlaczego góra kłuje ? Jakbyś miał słuchawki coś można by już

namierzyć - czy to wina tego, co ZA wzmacniaczem, czy wcześniej.

Rzeczywiście jeśli góra jest agresywna, to wymiana kolumn nie pomoże;

na głośność i bas na pewno tak, ale nie na kaleczenie uszu ...

Odpowiadając na wcześniejsze pytanie, tak, kolumny stoją blisko ściany w rozstawie około 1,5 metra. Ja siedzę 4 metry od nich. Pokój około 25m2.

No właśnie nie mam słuchawek żeby podpiąć, ale może jakieś pożyczę to posłucham. 

Miałem jeszcze pod tymi kolumnami chwilę nad316bee, ale bas miał lekko gorszy i średnie już były za bardzo wyeksponowane jak dla mnie. Szkoda, że nie pamiętam jak z tą górą było.. 

Średnie i wysokie psują się troszkę wcześniej niż bas, zaraz później bas zaczyna robić się płytszy i traci kątrolę, to pewnie przester. Jak słucham po bluetooth nie przez WiFi, to dźwięk jest bardziej przyjazny, ale kosztem detali, głośności i trochę średnica się cofa. Czyli to pewnie wzmacniacz? Za słaba jakość i za mała moc? 

Gdyby na słuchawkach było OK, to zostają tylko kable z kolumnami ...

Szkoda, że nie ma jak ich podpiąć do Wiima 😞 

Ona 720 z półkami tak zagra.

Teraz masz po prostu dobre źródło które uwydatnia problemy połączeniowe elektroniki z kolumnami.

Moim zdaniem coś bardziej liniowego jeżeli chodzi o wzmacniacz doprowadzi do lepszej kontroli na Polkach.

Ja w pierwszej kolejności obstawiałbym wymianę wzmacniacza

Na słuchawkach jest trochę lepiej, ale też jakoś specjalnie mi się ten dźwięk nie podoba. Co prawda słuchawki douszne, bo tylko takie udało mi się załatwić, jakościowo średniej klasy. 

Dźwięk jest ok tylko na godzinie 10 pokrętła volume. Niżej cofa się średnica i znika bas, a wyżej bas staje się płytszy i wkurzają końcówki "s" itp. Podobnie jest na kolumnach. 

Zaznaczam, że wiim-wzmacniacz nie jest przez optyczne tylko z wiim'a wyjściem line out przez interkonekty qed za 130 zł. Może zmienić wzmacniacz na taki z wejściem optycznym i trochę mocniejszy? To coś powinno zmienić, bo wychodzi na to, że coś z sygnałem? Żona wkurzona, że 1100 zł poszło na wiim'a, a pogorszyłem dźwięk. Wcześniej słuchałem z telefonu przez jack i średnich było mało, ale bas był sprężysty, a wysokie nie krzyczały. Nie wiem co dalej. 

Czy masz jakiś CD'k żeby porównać dźwięk do Wiima, ale na TYCH SAMYCH Qed'ach ?

Może być i jakieś DVD czy BDP - może coś się zacznie wyjaśniać

Mam u rodziny jakieś dvd, ale nie wiem czy ma wyjścia rca. 

Tak teraz słucham i słyszę, że ten dźwięk jest bardzo gęsty i coś nie ogarnia go przetwarzać tak mi się wydaje. Tylko nie wiem czy to wzmacniacz czy kolumny. 

Bez porównań z innymi źródłami ciągle niewiele wiadomo, a od czegoś trzeba

taką diagnozę zacząć. Miałem kilka DVD Panasonica to grały tak samo, jak CD.

A co z mniejszym poziomem wyjściowym, jak radził tu kolega ?

A może za szybko, po ciemaku i kabel do Wiima trafił na phono 😉 

Szybko było to fakt 😄

Spróbuję jeszcze podpiąć oryginalne interkonekty od wiim'a, które dostałem razem z nim. Nie wyglądają za bogato, szczególnie wtyki, ale kto wie. 

Grzebałem jeszcze wczoraj w ustawieniach i znalazłem ustawienia filtra wyjścia analogowego. Jest tam 6 opcji. Na słuchawkach przestawiałem i są małe różnice. Na ostatnim ustawieniu na liście właśnie dźwięk nie jest już tak "ostry" i bas robi się bardziej rozciągnięty. Sprawdzę po południu jaki jest efekt na kolumnach. Może jeszcze kabelki coś zmienią te oryginalne i będzie ok, mam nadzieję. 

A żonie do łupania i na imprezy dokupię subwoofer 😝 ona i tak słucha przez bluetooth i z youtube'a, to nic innego nie wyczaruję.

Wracając do wcześniejszych porad, to gdyby prawdą było to, co pisał tu

Piotr Sonido - że 720' z Polkami tak gra, to i z telefonu by było źle, a tak nie jest.

I na pewno nie jest na PHONO ? 😉 

Zmiana poziomu wyjścia nie rozwiązuje za wiele, jest ciszej, wtedy podkręcam volume i jest podobnie, dźwięk się psuje tylko na wyższej nastawie pokrętła. Podmiana interkonektów bez większych zmian. Wysokie okiełznałem ustawieniem filtra wyjścia analogowego na "slow roll-off filter" cokolwiek to znaczy. Są akceptowalne, ale w niektórych kawałkach końcówki "s" i "c" nadal trochę wkurzają na większej głośności. Znalazłem kolce do kolumn i je zamontowałem. Niestety są montowane na taśmę i dlatego ich nie używałem, bo się od wibracji potrafiły zsuwać z taśmy i cała kolumna się przestawiała, ale dałem taką solidną teraz i póki co jest ok. Skierowałem też kolumny bardziej do wewnątrz. Bas się nieco poprawił. Tylko, że wszystko brzmi ładnie na głośności od godziny 9 do 11. Na 11 czuć jeszcze taki delikatny boost na basie, a dalej już dźwięk się psuje. Bas nawet na niektórych kawałkach potrafi zacharczeć i traci kontrolę. 

Ja tłumaczę to sobie tak, że jak przed kupnem wiim'a sygnał był gorszy to wzmacniacz grał lepiej (ale to na loudnessie do godz 10-11 nawet) bo miał mniej obszerny sygnał do wzmocnienia i wtedy basik był sprężysty i góra nawet taka sobie (średnie wycofane) bo loudness robił swoje przeważnie, a poza tym nie był tak obciążony. Teraz wyszło, że nie jest to tak dobry wzmacniacz jak mi się wydawało, że jest 🙄

Chyba pora na zmianę, tylko na co? Rozumiem, że zmiana na rotel 06 niewiele da? Pewnie musiałbym mieć ze 2 tyś na coś o klasę lepszego? 

Czy dopuszczasz tę straszną myśl - o sprzęcie używanym ? 😉 

Jak najbardziej 😉

🙄

Moim zdaniem kolumny mają taką trochę ostrą, agresywną górę. 

Miałem krótki czas indiana line tesi 261 i góra była delikatnie łagodniejsza, a wokal ocieplony, przyjemny. Za to gorzej z basem było 

To pozwolę sobie na pewną listę w połowie budżetu, ale na priv 😉 

• Pokaż nowe odpowiedzi