Skocz do zawartości
IGNORED

Bo jak nie soundbar to co

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam amplitunera i kolumn podłogowych do salonu z zastosowaniem 50/50 filmy/muzyka
Cała historia zaczyna się od tego, że po wymianie telewizora zabrakło miejsca na szafce na dotychczasowe kolumny. Pierwszy pomysł to soundbar - chciałem celować na kolejną promkę philipsa b97 za ~2200, ale też mimo, ze audiofilem nie jestem to trochę się obawiam jakości muzyki z belki, więc drugi pomysł - powinienem zmieścić tak żeby to jeszcze sensownie wyglądało w miarę wąskie kolumny podłogowe (tylko jako przykład Pylon Pearl 27, choć pewnie jeszcze będę szukał czegoś tańszego jeżeli w tym kierunku będę szedł), ale... tu jeszcze nie wiem czym to spiąć, żeby było w miarę sensownie i czy w ogóle w takim budżecie jest sens się bawić.
Przechodząc do konkretów
Moje wymagania to w zasadzie takie czysto użytkowe rzeczy - włącza się automatycznie jak włączam TV (czyli jak rozumiem podłączony po HDMI), łączność bezprzewodowa z telefonem, tu się nie znam, co dokładnie jest na czasie, ale coś w stylu chromcast/airplay + bluetooth byłoby ok
Budżet - nie chcę wydawać fortuny, ale też nie mam z góry założonego, chciałbym sprawdzić ile takie zabawki kosztują i podjąć decyzję czy jest sens iść w tym kierunku

https://www.audiostereo.pl/topic/164817-bo-jak-nie-soundbar-to-co/
  • Administratorzy
Godzinę temu, tinokio napisał:

Szukam amplitunera i kolumn podłogowych do salonu z zastosowaniem 50/50 filmy/muzyka
Cała historia zaczyna się od tego, że po wymianie telewizora zabrakło miejsca na szafce na dotychczasowe kolumny. Pierwszy pomysł to soundbar - chciałem celować na kolejną promkę philipsa b97 za ~2200, ale też mimo, ze audiofilem nie jestem to trochę się obawiam jakości muzyki z belki, więc drugi pomysł - powinienem zmieścić tak żeby to jeszcze sensownie wyglądało w miarę wąskie kolumny podłogowe (tylko jako przykład Pylon Pearl 27, choć pewnie jeszcze będę szukał czegoś tańszego jeżeli w tym kierunku będę szedł), ale... tu jeszcze nie wiem czym to spiąć, żeby było w miarę sensownie i czy w ogóle w takim budżecie jest sens się bawić.
Przechodząc do konkretów
Moje wymagania to w zasadzie takie czysto użytkowe rzeczy - włącza się automatycznie jak włączam TV (czyli jak rozumiem podłączony po HDMI), łączność bezprzewodowa z telefonem, tu się nie znam, co dokładnie jest na czasie, ale coś w stylu chromcast/airplay + bluetooth byłoby ok
Budżet - nie chcę wydawać fortuny, ale też nie mam z góry założonego, chciałbym sprawdzić ile takie zabawki kosztują i podjąć decyzję czy jest sens iść w tym kierunku

ja bym celował w kolumny aktywne z arc itd itd 

https://www.audiostereo.pl/subskrypcja/

1 hour ago, Espectro said:

ja bym celował w kolumny aktywne z arc itd itd 

Jakiś przykład?

1 hour ago, max720 said:

Jaki budżet ? Ile M2 ?

Daj fotkę ścianki i gdzie siedzisz

Budżet... Nie wiem, bo im więcej człowiek czyta tym więcej trzeba dokładać, a i tak cały czas to kompromisy. Wyszedłem z założeniem 1500 na soundbar, teraz powiedzmy ~4k, ale też coraz bardziej rozważam powrót do oryginalnego pomysłu 

Może używany Bose 700 plus bas 700

Philips był odpuścił , bardzo kiepsko z serwisem. Przynajmniej z tv . Ale jak tutaj mają problem , to może taka polityka koncernu 

A może spójrz na aktywny zestaw kolumn podłogowych z HDMI ARC Argon Audio Forte A55 Mk2. Mieścisz się w budżecie, nie potrzebujesz żadnych dodatkowych elementów systemu, podłączasz wszystko pod TV kablem HDMI i wszystko gra, i to naprawdę bardzo dobrze. A w przyszłości jeśli będzie Ci jeszcze brakowało basu, to możesz dokupić sobie subwoofer. Kolumny są dostępne w kolorach czarny, orzech i biały.

Serdecznie zapraszam do naszego salonu na odsłuchy, porównania oraz oczywiście indywidualne, atrakcyjne oferty cenowe. To jest tylko moja propozycja, ale mamy w salonie setki urządzeń i kolumn, wszystko możesz u nas przetestować i naprawdę dobrze wybrać. Zapraszam.

W wolnej chwili obejrzyj film o kolumnach aktywnych, tam pokazujemy co prawda inny, droższy model, ale same zasady są podobne i dotyczą mojej propozycji. Dodatkowo Argon ma złącze HDMI ARC, czyli bardzo prosto i przyjemnie łączysz je z TV.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

• Administratorzy
1 godzinę temu, tinokio napisał:

Jakiś przykład?

3 godziny temu, max720 napisał:

Klipsch ProMedia Heritage

Klipsch The Fives

Klipsch The Sevens

1 godzinę temu, max720 napisał:

Philips

masówki plastik itd itd 

Jakieś system audio też spoko. Kwestia jaka kwota i jakie pomieszczenie.

1 hour ago, Q21 said:

może spójrz na aktywny zestaw kolumn podłogowych z HDMI ARC

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Dzięki, całkiem ciekawa propozycja, spelnia praktycznie wszystkie wymagania. Chociaż po obecnych stx electrino obiecałem sobie, że nie kupię więcej sprzętu który nie ma fizycznych przycisków i takiego którego nie da się łatwo skonfigurować pod innego pilota, ale... Zobaczymy 

Klipsch ProMedia Heritage

Klipsch The Fives

Klipsch The Sevens

Pierwsze może bym zmieścił pod tv i mega ładne są, ale chyba nie mają hdmi? Następne już za duże....

masówki plastik itd itd 

Ogólnie to dużo dobrego słyszałem o fidelio

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Administratorzy
11 godzin temu, max720 napisał:

Może Marantz 612 , 1200 i monitory ? Optyk chyba wystarczy 

hdmi to super sprawa aby nie mieć w domu 15 pilotów do wszystiego. (arc)

11 godzin temu, tinokio napisał:

Ogólnie to dużo dobrego słyszałem o fidelio

za każdym razem polecamy odsłuch każdej propozycji. Same opinie w necie nic nie dadzą gdy szuka sie czegoś bardziej wyszukanego a nie pudełka które coś tam sobie plumka. W gre wchodzą nawet testy sprzętu w domu. 

17 godzin temu, tinokio napisał:

Wyszedłem z założeniem 1500 na soundbar, teraz powiedzmy ~4k, ale też coraz bardziej rozważam powrót do oryginalnego pomysłu

Jak soundbar to tylko Ambeo, szkoda kasy na półśrodki. Wersję Plus kupisz za 6k zł

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

On 9/11/2023 at 7:07 PM, Q21 said:

Serdecznie zapraszam do naszego salonu na odsłuchy, porównania oraz oczywiście indywidualne, atrakcyjne oferty cenowe.

Trochę mam do was daleko;)  wiesz może czy te argon audio w kolorze białym są bardzo błyszczące, czy raczej mat?

Ogólnie chyba kolumny podłogowe z arc to nie jest coś popularnego, jakieś pojedyncze modele znalazłem...

Jeszcze nie odpowiedziałem na pytanie o wielkość pomieszczenia, nie jest to łatwe pytanie - salon jest połączony z przedpokojem, sam salon ma niecałe 20 metrów